Cum a fost anul 2023 pentru noi | Călătorii, provocări și gânduri pentru noul an

Cuprins

A mai trecut un an peste noi. Un 2023 cu experiențe, lecții, provocări, momente limită, reușite, speranțe și bucurii. 

Un an în care lumea a fost din nou liberă să călătorească fără restricțiile pandemice, dar în același timp un an în care am simțit că lumea stă parcă pe un butoi de pulbere… vechi războaie au continuat și noi războaie au izbucnit, drame au curs, tabere s-au scindat, granițe s-au închis…

Un an complet ce ne-a testat, poate, mai mult decât ne-am fi așteptat, dar peste care am răzbit și la final ne-am simțit mai puternici, mai maturi, mai înțelepți, mai uniți. 

Omenirea cu bune și rele și-a continuat cursul, iar noi am continuat să călătorim, să descoperim locuri noi sau să ne întoarcem în locuri ce ne-au rămas în minte. 

Am ajuns anul acesta in 21 de țări, din care 11 noi (15 pentru copii) și am petrecut în călătorii 146 de zile, ceea ce înseamnă 40% din an. 

Pe lista de lucruri de care suntem mândri este că:

  • am reușit planul ambițios de a petrece vara întreagă în America de Sud, într-o călătorie prin cinci țări absolut spectaculoase
  • am început să organizăm călătorii de grup pentru alte familii călătoare
  • am ajuns în Laponia la Moș Crăciun acasă cu un charter plin de familii cu copii, iar noi am fost parte din organizarea și coordonarea acestei excursii absolut magice. 

Dar să o luăm cu începutul…

PE UNDE AM AJUNS ÎN 2023

Primul pahar de șampanie, în noaptea dintre ani, l-am ciocnit la început de 2023 în Kazahstan, într-un decor hibernal, cu o ninsoare ca în povești. A fost una din experiențele noastre memorabile de călătorie, descoperind Almaty și Astana la temperaturi de până la -33 de grade și rafale de vânt ce au ajuns și la 70 km/h cărora le-am făcut față eroic.

În februarie am ajuns într-o țară până nu demult închisă turismului, chiar în Arabia Saudită. Pe cât de mare era necunoscuta, pe atât a fost de surprinzătoare această țară din Golf, unde am făcut un road trip din Jeddah la Al Ula și Ryiadh. 

A urmat o primăvară europeană în care am ajuns la Gardaland în Italia, am petrecut Paștele la Baku în Azerbaijan, ziua de 1 Iunie în Bulgaria și am luat pulsul începutului de vară pe Insula Creta în Grecia

Iar odată ce vara și-a intrat în drepturi, ne-am făcut bagajele și am plecat pentru aproape trei luni în America de Sud. Am aterizat la Lima, în Peru, de unde am început ceea ce avea să fie pentru noi călătoria anului 2023. Am ajuns, pe rând, pe litoral și în munți, în deșert și în junglă, am urcat de la nivelul mării până la peste 3000 metri altitudine, am ajuns chiar și la 5000 metri într-un trekking ce ne-a resetat limitele, am pus piciorul în locuri la care visam de o viață, am ajuns în Paracas, Huacachina, Nasca, Arequipa, fermecătorul Cusco, Machu Picchu și, în final, la Puno și pe lacul Titicaca. Peru ne-a arătat că lumea e mai frumoasă decât credeam, America de Sud e mai spectaculoasă decât știam și că noi suntem capabili de mai mult decât ne așteptam. 

Am trecut apoi în Bolivia, acolo unde am stat în La Paz, capitala aflată la cea mai mare altitudine din lume, am aflat ce înseamnă Drumul Morții, am vizitat Sucre și Potosi, orașe aflate în Patrimoniul UNESCO, dar și situri arheologice ale unor vechi civilizații pre-columbiene. Însă, mai mult decât orice, am avut șansa să ajungem în Salar de Uyuni și în Reserva Nacional de Fauna Andina Eduardo Avaroa, locuri unice de pe Pământ ce se numără printre experiențele cele mai solicitante, dar și cele mai spectaculoase pe care le-am trăit și de care ne vom aminti o viață. 

A urmat Argentina, prima noastră pasiune din țările sud-americane. Am ajuns mai întâi în Jujuy, o regiune argentiniană în care nu mai fusesem, apoi ne-am îndreptat spre capitala Buenos Aires unde ne-am odihnit ceva mai mult și ne-am simțit puțin ca acasă, chiar dacă eram la mii de km distanță. În final, am urcat spre Puerto Iguazu să revedem mărețele cascade, de unde am trecut apoi spre destinațiile următoare. 

Paraguay a fost o altă surpriză neașteptată de pe traseul nostru. Dincolo de haosul comercial din Ciudad del Este, capitala Asuncion am găsit-o foarte primitoare, iar Encarnacion și Trinidad au completat traseul nostru prin mica țară latino-americană. 

În final, Brazilia a fost cireașa de pe tortul călătoriei noastre, iar Rio de Janeiro nu a făcut decât să își confirme renumele și să întregească experiența noastră sud-americană.

După o astfel de vară plină și surprinzătoare, toamna a venit cu rutina începerii anului școlar, călătoriile noastre s-au organizat în jurul vacanțelor școlare și am ales Golful Persic pentru următoarele destinații. 

Am petrecut aniversarea nunții noastre cu un sejur în doi în Bahrain și Kuwait, două țări mici și deșertice, dar nu mai puțin interesante. 

Toamna ne-a adus și prima excursie de grup organizată pentru familii cu copii, cu noi în rol de coordonatori, în Emiratele Arabe Unite, la Abu Dhabi. A fost o experiență foarte plăcută, cu un grup de oameni frumoși și veseli de care ne-am bucurat în fiecare clipă a călătoriei, astfel încât ne-a dat avânt să continuăm cu acest nou stil de călătorie. 

Venirea iernii ne-a purtat pașii spre nordul Europei. Am început cu un city break la Luxemburg, un oraș de care ne era dor și unde chiar ne gândeam la un moment dat să ne mutăm. 

Am continuat cu vizita la Moș Crăciun acasă, la Rovaniemi în Finlanda, alături de fetele din Family Travel Bubble și Familia Hai Hui, însoțind un charter plin-plin de copii și părinți, nerăbdători să se întâlnească cu Moșul la început de decembrie. Ne-am bucurat cu toții ca niște copii de magia lumii lui Moș Crăciun și a elfilor lui, îmbrăcată în zăpadă albă și pufoasă. 

Ultima călătorie a anului ne găsește într-un road trip. Am pornit din România, trecând pe la târgurile de Crăciun din Craiova și Sibiu. Am urcat spre Polonia, o țară unde ne-am promis că ne vom întoarce să o explorăm pe îndelete. Am trecut în Belarus, după ce am avut parte de o adevărată aventură la vamă, dar țara s-a dovedit interesantă și ofertantă turistic, în ciuda situației sale politice actuale. Întorși pe teritoriul Uniunii Europene, facem un ultim tur de forță în LituaniaLetonia și Estonia, astfel încât noaptea dintre ani ne găsește ciocnind un pahar de șampanie în Tallinn, mulțumind pentru anul ce se încheie și privind cu speranță spre noul an ce ni se așterne în față.

ALTE PROVOCĂRI ALE ANULUI 2023

Ne-a fost plin anul 2023 de plimbări și călătorii, dar chiar și așa, acestea nu ne-au ocupat tot timpul, cum o zicală zice, căci între drumuri și descoperiri inevitabil “life happens”. 

Și, așa cum ziceam la început, nu a fost cel mai ușor an, dar ne bucurăm ca în acest moment de final de an, când tragem linie, suntem cu toții sănătoși și împreună. 

A fost anul în care Albert a început o școală nouă și s-a dovedit o alegere foarte bună ce i-a adus prieteni noi, alături de plăcerea de a învăța și fericirea de a se trezi dimineața, mulțumim SEK Bucharest pentru asta. 

A fost anul în care eu am început un job nou și asta a venit la pachet cu necesitatea de a ieși din zona de confort, dar și cu realizări și satisfacții pe măsură. 

A fost anul în care Ayola și-a descoperit pasiunea pentru balet, Albert a continuat cu antrenamentele de fotbal și fiecare din ele aduc bucurie și satisfacție în primul rând lor și, implicit, nouă.

A fost anul în care ne-a fost teamă că ai noștri copii ar putea să își piardă bunicii, și nu o dată, ci de două ori. Am aflat mai mult decât am fi vrut despre spitalele românești, dar am cunoscut doctori cu suflete și mâini de aur, cărora le vom fi mereu recunoscători. Dr. Horațiu Suciu de la IUBCvT Târgu Mureș și Dr. Daniel Gavril de la Spitalul Județean Suceava sunt cei doi Oameni, alături de echipele lor, către care se îndreaptă mulțumirile noastre pentru faptul că la final de an suntem tot în formulă completă.

CE NE DORIM DE LA ANUL 2024

Recitind retrospectiva de la finalul anului trecut, dorințele ne rămân cam aceleași, poate doar ordinea se mai schimbă. 

Sănătate. Pentru noi, pentru copiii noștri, pentru familiile noastre, pentru prieteni, oameni dragi și apropiați, oameni care ne cunosc sau pe care îi cunoaștem, toți sunt în gândurile noastre de final de an și le (și vă) dorim sănătate “că-i mai bună decât toate”. 

Timp. Pentru noi, pentru familie și prieteni, timp pentru a îl petrece împreună cu cei dragi, un timp ce se dilată, dacă se poate, căci parcă prea repede zboară anii, prea repede cresc copiii, prea repede…

Pace. Pentru toți cei care au nevoie de ea, de aproape sau mai departe de noi. Din fericire noi suntem norocoși, iar anul acesta am conștientizat și mai mult asta, pentru că trăim într-o țară sigură și pașnică. Dar pacea a devenit un concept fragil, iar oameni nevinovați tânjesc după ea de prea mult timp. 

Iubire, armonie, înțelegere. Toate se aranjează și se rezolvă mai ușor cu aceste trei ingrediente magice. Nu-i nevoie să detaliem, o știm cu toții. 

Călătorii. Locuri noi. Descoperiri interesante. Nu renunțăm la pasiunea noastră, la stilul de viață ce ne definește și pentru care vă avem alături de noi. Vom continua să explorăm destinații noi, să povestim despre ele, să oferim sfaturi și sugestii utile pentru oricine are nevoie și se regăsește în călătoriile noastre. Ne relaxează, ne împlinește și ne bucură să putem ajuta și da mai departe la rândul nostru din ceea ce avem ocazia să descoperim. 

Comunitatea noastră. Puternică, frumoasă, închegată și din ce în ce mai numeroasă. Da, voi toți, cei care sunteți aici alături de noi, ne urmăriți, ne întrebați, ne sfătuiți, distribuiți mai departe și creați în jurul nostru o mare familie a iubitorilor de călătorii prin lume, de la cei mai mici la cei mai mari, ne motivați să continuăm ceea ce facem și vă mulțumim! 

Suntem peste 22.000 pe pagina de Facebook, peste 8.000 pe pagina de Instagram, mii de cititori lunar pe blog și continuăm să creștem ușor dar sigur pe conturile de Youtube și pe profilul de Tik Tok

Iar acestea nu sunt doar numere, sunt prieteni! Prieteni pe care ne bucurăm să îi avem alături de noi și să îi păstrăm și în anul ce vine. Sau să fim din ce în ce mai mulți, de ce nu? 😊

Așa că, acum, la final de an, vă dorim și vouă tot ce ne dorim și nouă, să vă bucurați de oameni, locuri și experiențe minunate și să ne auzim numai cu bune în 2024! 

Vă îmbrățișăm virtual,

Albert, Ayola & Părinți Călători

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!