Kuwait | A doua parte din călătoria în Golful Persic

Cuprins

Odată întorși din Bahrain, am predat mașina în aeroportul din Ryiadh, de unde o și luasem, iar de acolo am luat primul avion spre o nouă țară din Golf: Kuwait.

Am ales această variantă deoarece nicio firmă saudită de închirieri de mașini nu oferă posibilitatea de ieșire cu mașina închiriată spre Kuwait (am contactat mai multe companii înainte de a ajunge aici), așa că singura soluție a fost zborul.

Cum am ajuns în Kuwait

❇️ Am zburat cu Jazeera Airways din Ryiadh, capitala Arabiei Saudite, în Kuwait City, capitala Kuwaitului, iar zborul a durat aproximativ o oră. E prima dată când zburăm cu această companie aeriană, dar ne-a făcut o impresie bună, e un fel de low-cost al Golfului, dar decent și ca preț și în ceea ce privește condițiile. Ba mai mult, are legături spre toată Asia Central, ba chiar și cu câteva orașe din Europa (Belgrad e cel mai aproape de noi), așa că îl considerăm o variantă bună de luat în calcul pentru viitoare călătorii.

❇️ La sosire pe aeroportul din Kuwait City, am rămas în zona de așteptare pentru procedura de obținere a vizei. Pentru aceasta, am primit de la ghișeu un formular de cerere a vizei de turist (Request for tourist entry visa) pe care l-am completat în două exemplare, câte unul pentru fiecare persoană în parte. Odată predate formularele completate, am mai așteptat aproximativ jumătate de oră până ni s-a confirmat eliberarea vizei, am plătit costul acesteia și ni s-a permis să ne îndreptăm spre vamă. Acolo procedura de intrare a fost foarte rapidă, iar în câteva minute eram deja intrați în Kuwait.

❇️ Tot în aeroport ne-am îndreptat și spre compania de închirieri mașini National Car Rental, unde rezervasem o mașină pentru perioada petrecută în Kuwait. Am primit o Kia Sorrento, pentru că aici cam toate mașinile sunt format 4×4. Firmele de rental se găsesc la parterul și subsolul din Airoport Mall, un centru comercial amplasat chiar în clădirea aeroportului, dar cu acces separat față de clasicele Plecări – Sosiri.

❇️ Aproximativ 20 de minute mai târziu am ajuns la cazarea noastră, în mijlocul centrului modern al Kuwait City, chiar la baza uneia din clădirile-simbol ale orașului.

Unde ne-am cazat în Kuwait City

❇️ Chiar dacă e ceva mai mare decât Bahrain, nici în Kuwait nu am părăsit capitala, așa că ne-am cazat chiar în centrul acesteia, între zgârie-nori, chiar lângă impresionantul turn Al Hamra, unul din simbolurile Kuwaitului datorită arhitecturii sale spectaculoase.

❇️ Hotelul pe care l-am ales este Ramada Encore, o hotel de patru stele amplasat într-o clădire cu 24 de etaje chiar în centrul modern al orașului, cu vedere panoramică de jur împrejur, servicii bune, acces la rooftop și la piscina de acolo (pe care noi am găsit-o însă închisă temporar, pentru curățenie).

>> Aici ne-am cazat în Kuwait City: Ramada Encore.

>> Vezi și alte unități de cazare din Kuwait: listă cazări Kuwait City.

Ce am vizitat în Kuwait

Probabil Kuwait e mult mai cunoscută drept o țară cu rezerve generoase de petrol. Numele ei amintește și mai mult de Războiul din Golf prin care Irakul a încercat să cucerească Kuwait la începutul anilor ’90, pentru a stăpâni resursele valoroase petrolifere.

Dar în Kuwaitul de astăzi e liniște și pace, iar turismul înflorește. Căci după ce a câștigat acest război, Kuwait a renăscut din cenușă, iar astăzi aproape nimic nu mai amintește de distrugerile de atunci și capitala Kuwait City concurează în opulență și lux cu marile capitale ale lumii.

Așa că douăzeci de ani mai târziu, Kuwait City e un oraș foarte ofertant turistic, atât ca obiective cât și ca servicii pentru vizitatorii săi, un oraș cu zgârie-nori, turnuri cu vedere panoramică, plaje și promenade de-a lungul mării, moschei și spații orientale, ba chiar și un parc imens în mijlocul deșertului.

Dar să le luăm cu începutul…

❇️ Kuwait Towers e primul loc unde am ajuns, în seara când am aterizat în Kuwait. Cele trei turnuri cu înălțimea de 187 metri și diametru variabil, cu trei sfere parcă „înfipte” în vârfurile ascuțite, sunt unul din principalele simboluri ale orașului, simbolizând renașterea economică a țării.

Sferele au roluri diferite: cea mai mare dintre ele servește ca rezervor de apă în partea sa inferioară, iar în partea sa superioară este amenajat un restaurant, cafenea, lounge și zona de primire. Abia în sfera superioară de pe același turn e amenajată zona de observație cu o platformă rotativă ce oferă o vedere 360 de grade spre oraș.

Accesul în interiorul turnurilor costă 3 dolari kuwaitieni (aproximativ 45 Ron) și sunt deschise pînă la orele 23:00.

❇️ Liberation Tower e cel de-al doilea obectiv-simbol al Kuwait-ului, atât ca aspect cât și ca semnificație. Turnul se află în zona modernă a orașului, dar se zăreșe ușor printre mulțimea de zgîrie-nori, căci e a doua ce mai înaltă clădire din țară. Construcția sa a început înainte de războiul pe care Kuwait l-a purtat cu Irak, a fost suspendată pe parcursul războiului, dar a fost reluata după război, iar de aici a rezultat și numele său, devenind un simbol al eliberării statului de sub ocupația Irakiană.

Când am ajuns noi, turnul nu era deschis pentru vizite, dar am aflat că poate fi vizitat gratuit în februarie 2024, cu rezervare online în prealabil.

❇️ Al Hamra e de departe cea mai spectaculoasă clădire din Kuwait City, iar forma sa originală (ca pagina unei cărți, ni s-a părut nouă) o face să iasă în evidență dintre toți ceilalți zgârie-nori ce o împrejmuiesc. Nici nu e greu, pentru că oricum e cea mai înaltă clădire din oraș, iar la cei 412 metri ai săi atinge și recordul celui mai înalt zgârie-nori curbat, din beton, din lume.

Forma sa unică a fost de fapt inspirată din hainele tradiționale kuwaitiene, numite bisht, iar asimetria clădirii are și rolul de a reduce căldura solară captată, în timp ce oferăcele mai frumoase priveliști spre mare. La baza clădirii e amplasat un mall (cum altfel), iar la etajele superioare sunt amenajate birouri.

Accesul în clădire e posibil la parter, din păcate nu există un program de vizite implementat pentru a urca în vârf. Noi am încercat să discutăm cu persoanele din zona de recepție, dar am primit răspunsuri diferite: prima dată, fiind seara, ni s-a spus să venim a doua zi și ni se va permite accesul, a doua zi însă era altă persoană care nu ne-a permis să urcăm. Poate a treia oară ar fi fost cu noroc. 🙂

❇️ Grand Mosque e cea mai mare moschee din Kuwait, atât de mare încât poate adăposti zece mii de oameni în interiorul ei și peste șaizeci de mii de oameni în curtea interioară.

Pe cât de mare e, pe atât de extravagant construită. Interiorul moscheii, decorat în nuanțe albastre și aurii, fascinează prin plafonul aurit, în relief, domul uriaș pe care sunt inscripționate 99 de nume diferite ale lui Dumnezeu, dar și vitraliile franțuzești, marmura italiană, mosaicurile marocane, ușile din lemn de tec indian și candelabrele nemțești.

În extensia moscheii e amenajată camera emirului, cu detalii andaluze ce decorează zidurile și plafonul, iar în mijlocul sălii e expusă copia celui mai vechi Coran din lume.

Moscheea poate fi vizitată gratuit, de duminică până joi, între orele 9:00 – 12:00 și 16:00 – 18:30, doar în grup însoțit de ghidul autorizat al moscheii. Pentru a putea intra în moschee, bărbații trebuie să fie îmbrăcați decent, iar femeilor li se oferă o abaya, cu eșarfă inclusă.

❇️ Seif Square și Seif Palace sau Palatul Emirului se află în imediata apropiere a Marii Moschei. E locul unde este instalat Guvernul țării, iar palatul e ușor de recunoscut datorită turnului cu ceas ce folosește ca turn de pază, cu acoperișul în formă de bulb, placat cu aur pur.

❇️ Safat Square e poate cea mai cunoscută piață din Kuwait City, atât prin aspectul ei actual, cât și datorită rădăcinilor sale istorice, iar dacă acum e o destinație turistică populară a orașului, în trecut era punctul principal de întâlnire a negustorilor ce tranzitau deșertul și se întâlneau aici să facă negoț cu fructe, legume, curmale și alte produse locale.

Acum în mijlocul pieții se înalță o uriașă fântână decorativă de formă circulară, însoțită din fundal de zgârie-nori kuwaitieni și Turnul Libertății, iar în jurul pieții sunt amenajate spații comerciale, atât pentru cumpărături, cât și pentru umbră sau odihnă.

În unul din colțurile pieței o clădire mai înaltă, cu arhitectură orientală, se deosebește în mod particular. Este vorba despre Safat al Mubarackya, un fel de palat arăbesc ce îmbină aspectul istoric cu influențele orientale actuale, un loc dedicat experiențelor premium de cumpărare și totodată un punct de intrare în zona care păstrează cel mai autentic suflu al istoriei orașului.

❇️ Souq Al Mubarackya, sau bazarul tradițional al orașului, e această zonă unde autenticul și tradiția își dau mâna pe străzile ce converg spre Safat Square. Zona unde în trecut se comercializau toată bunurile pe care negustorii le aduceau aici spre vânzare, de la ierburi și condimente, la alimente, haine sau accesorii.

Iar acest obicei nu s-a pierdut, căci și astăzi străzile acoperite pe care se întinde bazarul tradițional din Kuwait sunt garnisite de magazine, tarabe sau chioșcuri unde se vinde aproape orice. O străduță miroase a parfumuri si uleiuri orientale, puțin mai încolo te izbește un iz puternic de pește proaspăt, de pe altă străduță vin arome de condimente și mirodenii, ca apoi să fii îmbătat de culori strălucind în lămpi arăbești multicolore, fructe exotice, mărgele și bijuterii… găsești în souq cam orice ți-ai putea imagina că se poate vinde în Kuwait.

Străzile bazarului sunt foarte drăguț amenajate și puse în valoare, majoritatea cu acoperiș pe bârne de lemn, largi și spațioase, aerisite și mărginite de magazinele în care vânzătorii te poftesc înăuntru, fără a fi însă foarte sufocanți. E un spațiu potrivit și pentru o plimbare, nu doar pentru cumpărături, o incursiune în viața de zi cu zi a kuwaitienilor.

❇️ Al Shaheed Park, chiar dacă e greu de crezut, e chiar un parc uriaș în acest oraș din mijloc de deșert. Amenajat chiar în centrul Kuwait City, acest important proiect verde necesită cel mai probabil un efort uriaș pentru a îl întreține și a îl face să arate impecabil, așa cum l-am văzut noi. Cu iarba de un verde viu, cu copaci umbroși ce scad gradele aproape imposibile din termometre, cu o vegetație luxuriantă pe care n-ai fi putut-o alătura țărilor din Golf, acest parc e locul unde localnici și turiști deopotrivă se plimbă, vizitează sau se relaxează, mai ales la orele serii, când aerul proaspăt ce se îmbină cu mirosul plantelor proaspăt udate ne gâdilă nările cu o mireasmă de care nu te poți bucura în nicio altă parte din oraș.

Și nu doar natura e cea care te cucerește aici, căci pe uriașa suprafață de peste 135 mii de metri pătrați pe care se întinde parcul sunt amenjatate obiective impresionante:

  • fântâni colorate cu vedere spre panorama de zgârie nori,
  • chiar și un lac înconjurat de o grădină botanică,
  • Thekra, un muzeu memorial despre istoria Kuwaitului,
  • The Habitat, un muzeu ce prezintă natura locală și grija pentru conservarea mediului,
  • mini-Kuwaitul de ieri și de azi cu miniaturi ale clădirilor emblematice din orașul de altădată și din orașul modern de acum,
  • alei și piste de alergat,

Toate îmbinându-se armonios cu infrastructura rutieră a orașului, trecând și pe sub străzi și pe deasupra lor și alcătuind astfel cel mai mare parc urban din Kuzait și una din cele mai mari suprastructuri de acoperișuri verzi din lume.

❇️ Opera din Kuwait e una din clădirile din oraș ce îți atrage atenția atunci când treci pe lângă ea datorită arhitecturii sale deosebite. De fapt e un complex de trei clădiri, cu fațade arginti-metalice și decorațiuni ce îmbină stilul oriental cu modele stelare. Din păcate nu am reușit să ne apropiem prea mult de ele, căci accesul dinspre bulevard nu este permis (un agent de pază ne-a oprit atunci când am vrut să înaintăm către esplanada dintre clădiri), iar intrarea ce ducea spre zona din fața clădirilor nu era deschisă.

Am ajuns însă în Parcul Operei ce se întinde într-una din lateralele complexului de clădiri, un loc cam pustiu după cum l-am găsit noi, dar cu ceva mai multă umbră decât prin oraș, cu bănci pentru relaxare, cu un lanț de cafenele și restaurante drăguțe (am mâncat un desert spectaculos aici, la Cocoa Room) și cu un spectacol de fântâni colorate dansante, la lăsarea serii (chiar dacă puțin cam anemic, e totuși un spectaol).

❇️ Podul Sheikh Jaber Al-Ahmad Al-Sabah nu e neapărat un obiectiv, dar e o experiență în sine, fiind considerat, la momentul inaugurării sale, cel mai lung pod maritim din lume, de peste 36 km lungime, ce leagă orașul de regiunea Subbiya, aproape de granița cu Iranul. Probabil aici infrastructura kuwaitiană este cea mai spectaculoasă și ai toate șansele să te rătăcești prin atâtea noduri de autostrăzi suprapuse și drumuri suspendate, pînă să reușești să urci pe faimosul pod.

Noi am mers pe el până la Southern Island, o mică insulă ce desparte podul în două și de unde vederea spre oraș si spre linia de zgârie-nori e minunată, cu atât mai mult după ce se lasă înserarea.

❇️ Dasman Beach e una din cele mai frumoase plaje din Kuwait City, în apropiere de Kuwait Towers și chiar lângă un ponton de pescuit destul de lung ce se întinde în mare, de unde poți admira bancuri de pești înotând în apele mării. Plaja e, însă, destul de pustie, poate și din cauza căldurii, poate și din cauza regulilor islamice pe care localnicii le respectă.

❇️ Marina Walk e cornișa cea mai animată din Kuwait, cu zonă de plimbare, spații de joacă, restaurante exclusiviste și zone de relaxare, așa cum e foișorul Marina Sea View, de-a lungul rivierii Golfului Kuwait. E o zonă plăcută pentru plimbare la finalul zilei, poate și pentru că apusul de soare se vede cel mai spectaculos de aici, dar și pentru că briza mării aduce ceva mai multă răcoare, mult dorită în Kuwait, cunoscut ca fiind printre cele mai fierbinți puncte de pe Glob.

❇️ The Avenue Mall, nu în ultimul rând, e o monstruozitate de mall ce merită cel puțin vizitat, dacă nu cumva poți rezista tentației de a face și ceva shoppping aici. Un mall ca un oraș la interior, cu străzi pe unde se plimbă mașinuțe și oameni, cu palmieri ce le mărginesc, cu adevărate „cartiere” tematice, unele tradiționale, altele moderne, altele exclusiviste sau de lux, cu terase, restaurante, cafenele și, în special, cu temperaturi joase, ceea ce face ca mii de oameni să se adune aici, în special în weekenduri, ca să scape de căldura de afară.

Care sunt costurile unei călătorii în Kuwait

Având în vedere că e o țară bogată, cu costuri mari, bugetul de călătorie în Kuwait nu e chiar low cost. Însă, costurile de acces în țară nu sunt exagerate, apoi cele cu cheltuielile efective sunt variabile, în funcție de stilul de călătorie al fiecăruia.

Din cheltuielile de bază, următoarele ar merita menționate:

  • Zborul cu Jazeera Airways din Ryiadh în Kuwait City a costat 425 Ron / persoană
  • Viza pentru intrare în Kuwait costă 3 dinari kuweitieni / persoană, echivalentul a 45 Ron.
  • Costul de închiriere a mașinii în Kuwait – o Kia Sorrento, de la National Rental Car, fără limită de km – a fost de 465 Ron strict pentru închiriere pentru 3 zile, al care se adaugă 180 Ron pentru asigurarea obligatorie. În total a ajuns la 43 de dinari kuwaitieni (din care 12 dinari asigurarea), pentru 3 zile, cu un depozit de 2500 Ron, rambursabil.
  • Cazarea la Ramada Encore pentru trei nopți, în cameră dublă, cu mic dejun inclus, a fost de aproximativ 90 de dinari kuwaitieni, ceea ce înseamnă aproximativ 1350 Ron pentru trei zile.

Mai merită menționat că dinarul kuwaitian e, oficial, valuta cea mai puternică din lume, valoarea unui dinar kuwaitian fiind egală cu 15 Ron dacă e să facem conversia în banii noștri, sau cu mai mult de 3 Euro, dacă facem conversia în moneda europeană.

Astfel că e ușor să te lași indus în eroare de cifrele mici, dar valorile sunt de fapt mai decât te aștepți. 🙂

Alte detalii utile pentru o călătorie în Kuwait

❇️Aspecte generale:

Am găsit Kuwait City drept un oraș curat, neaglomerat, modern, ofertant.

Încă mai sunt lucruri de făcut, încă se mai construiește, dar aspectul general e plăcut, iar infrastructura existentă este impecabilă, de o calitate perfectă.

❇️Aspecte financiare:

Kuwait este o țară bogată. Era la un moment dat menționată chiar în Top 5 cele mai bogate țări din lume. Are cea mai valoroasă valută din lume, dinarul kuwaitian (echivalent a peste 15 Ron la momentul vizitei noastre), iar asta se reflectă și în prețuri, căci nu e o țară ieftină, dar nu e nici intangibilă totuși.

Am putut achita cam peste tot folosind exclusiv cardul, fără să fie nevoie de cash. O singură excepție însă: sistemele deținute de stat. Mai exact, la benzinării (toate aparțin statului) și la parcările publice cu plată (în mod special cea de vis-a-vis de Marea Moschee) nu se poate face plata cu card international, doar cu variante de card locale. Din acest motiv am fost nevoiți să extragem bani de la ATM.

Pentru astfel de extrageri de la bancomat, fără comision adăugat pentru extragere, am folosit ATM-urile băncii NBK.

❇️Infrastructura rutieră:

Noi am ales să ne deplasăm printre obiective cu mațina închiriată, dar am observat pe parcurs că dețin și o rețea de transport în comun destul de ok, cel puțin în zona centrală.

Infrastructura din Kuwait, sau cel puțin din capitală, e absolut impresionantă. Impecabilă, complexă, cu autostrăzi supraetajate și de o calitate perfectă, e genul de oraș construit expres pentru mașini și mai puțin pentru pietoni. Cel mai probabil și temperaturile ridicate cântăresc mult din acest punct de vedere.

Ce am mai observat este că aplicația Google Maps nu este tocmai exactă în Kuwait. Dă destul de multe erori, mai ales în zona de străzi suspendate, așa că e mai bine să te orientezi dupa Waze sau altă aplicație de hărți cu localizare GPS.

Pentru aspecte legate de parcare, am găsut și parcări amenajate și complet gratuite, chiar în mijlocul orașului, sunt și parcări cu plată, de exemplu cea din apropierea moscheii. După cum menționam, aceasta pare să fie gestionată din fonduri publice, motiv pentru care e nevoie să ai cash ca să poți achita la final.

Și tot printre aspectele la care trebuie să fiți atenți, în cazul în care închiriați mașina din aeroport și o returnați tot acolo, aveți grijă să nu pierdeți tichetul de intrare în parcarea din aeroport, atunci când veniți să predați mașina! Personalul de la compania de închirieri va cere expres acest tichet, pentru că, în lipsa lui, va trebui să achitați o tață suplimentară de 10 dinari kuwaitieni (aproximativ 150 Ron).

❇️Kuwait pentru copii:

Kuwait a fost pentru noi o surpriză foarte plăcută, la care nu ne așteptam. Am descoperit o țară ce parcă a renăscut din propria cenușă, cu o capitală modernă și fascinantă, cu multe locuri de văzut și lucruri de făcut, inclusiv pentru copii. Ba chiar ne-am dori să ne întoarcem aici cu copiii, căci sunt destule locuri pe placul lor, de la turnuri, parcuri și muzee, la faimoasa Kidzania, un Centru Științific pentru copii, Acvariul sau Muzeul Maritim.

❇️ Restaurante:

Și în Kuwait, la fel ca și în Bahrain, am mâncat bine și gustos, căci specialitățile arăbești suntrenumite pentru arome și gust. Dintre locurile care ne-au plăcut cel mai mult, punem pe listă:

➡️ Mais Alghanim, un restaurant uriaș, cu specific libanez, aflat în apropiere de Kuwait Towers, dar atât de renumit în oraș încât vei găsi mereu toate mesele ocupate și o coadă generoasă ce se formează în holul de la intrare, să aștepte eliberarea unor locuri. Din fericire, organziarea este foarte bună și chiar dacă rândul pare foarte mare, nu aștepți prea mult până vei fi strigat și așezat la masă. Porțiile sunt generoase, mâncarea delicioasă, servirea bună, per ansamblu o experiență bună pe care o recomandăm.

➡️ Babel, un restaurant exclusivist, amplasat pe cornișa de la Marina Bay, cu vedere spre mare și spre apusul de soare, dacă ajungi aici seara. E genul de restaurant mai îndreptat spre fine dinining, cu meniu mai diferit, porții mai mici, dar multe atenții suplimentare din partea casei. Platoul de fructe de la final ne-a cucerit. 🙂

➡️ Cocoa Room, amplasat în Parcul Operei, lângă fântânile dansante, e un restaurant mai mult cu aspect de cafenea, dar unde se găsesc și opțiuni destule pentru luat masa. Totuși, noi aici ne-am oprit la o cafea și o prăjitură și recunoaștem că a fost printre cele mai spectaculoase (și gustoase) prăjituri pe care le-am mâncat în ultima vreme.

După cele trei zile din Kuwait, se încheie vacanța noastră în Golf și revenim acasă. Nu pentru prea mult timp însă, căci în mai puțin de o lună am plecat alături de grupul de familii călătoare în prima vacanță Family Travel Bubble, ca însoțitori de grup, în Abu Dhabi! Revenim cu impresii!

Citește și:

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!