Ce poți face timp de patru zile pe Insula Creta din Grecia

Cuprins

A venit vara în calendare, iar noi n-am mai așteptat vacanța de vară oficială ca să fugim pentru câteva zile la plajă, de data asta în Insula Creta.

Chiar dacă suntem începători în descoperirea pământurilor grecești, căci nu avem prea multă experiență cu vacanțele în Grecia, ne-am propus ca după experiența de anul trecut la Thessaloniki, Meteora și Halkidiki să revenim mai des în Grecia. Și iată-ne pentru un final de săptămână în Creta!

Desigur că nu ne-a lăsat inima să stăm doar la plajă, așa că am colindat și câteva din orășelele pitorești cretane din partea de nord a insulei, după ce am aterizat pe aeroportul din Heraklion.

Rethimno

Un pic peste o oră durează drumul din Heraklion la Rethimno, primul orășel medieval în care ne oprim la malul Mării Cretane și totodată unul din cele mai bine păstrate din întreaga Grecie.

Ne cucerește pe loc o terasă cu mese albastre-azur amplasate chiar lângă mare. Savurăm o salată grecească cu multă feta, contemplând Fortăreața Venețiană ce se înalță pe colina de dincolo de stradă.
De o parte mare, de cealaltă cetatea. Iar dincolo de cetate, orașul vechi medieval își păstrează farmecul pe străduțele înguste pietruite, unele umbrite de arcade verzi, altele împodobite cu flori de oleandru roz, galbene, albe… o nebunie!

Din loc în loc, restaurante cochete, magazine de suveniruri sau clădiri cu istorie în spate ni se desfășoară în față. Trecem pe lângă moscheea Neratze, cu rol de muzeu acum, prin piața umbroasă unde fântânile venețiene ale lui Rimondi izvorăsc apă proaspătă și rece din gurile leilor de piatră și ajungem mai apoi la farul din portul venețian, unde tocmai ajunge și corabia piraților ce poartă acum turiști pe apele turcoaz ale mării.

Și cum portul ne-a făcut chef de apă, ne-am oprit pentru o scurtă pauză răcoritoare pe nisipul de pe plaja din Rethimno, înainte de a ne confrunta cu căldura amiezii chiar din fortăreața venețiană din vârf de deal.

Cetatea de aici este una din cele mai mari cetăți venețiene din istorie, construită cu rol de apărare a insulei, în vremea invaziei otomane. Acum, pentru a avea acces în cetate se achită bilet de intrare (4 euro biletul), iar priveliștea de aici merită din plin.

Chania

O oră mai târziu am ajuns în Chania, poate cel mai frumos din orașele cretane.

Dincolo de zidurile fortificate, orașul vechi se întinde pe străduțe pietonale pietruite, ornate cu arbuști de oleandru înfloriți în nuanțe roz aprins, străduțe înțesate de terase și magazine cu suveniruri tipic grecești sau străduțe în trepte ce coboară spre port.

Portul venețian din Chania e unul din cele mai atractive locuri, atât prin prisma vechimii sale, cât și a reutilizării sale actuale. În vechile clădiri ale portului, astăzi pictate în culori vii și felurite, sunt acum amenajate restaurante de top, cu terasele întinse pe caldarâm și cu cea mai bună vedere din tot orașul. O fostă moschee completează tabloul din port, servind acum drept sediu al unor expoziții de artă.

Tot din port e vizibil și Farul din Chania, unul din cele mai vechi faruri din toată Grecia, iar zidul ce formează digul care împrejmuiește portul e locul perfect ca să admiri un minunat apus de soare în mare.

>> Vezi aici unde ne-am cazat în centrul vechi al orașuui Chania: Anastasia Apartments.

>> Caută și alte opțiuni de cazare în Chania aici: Cazare Chania.

Heraklion

Capitala insulei Creta e un oraș întins, divers și efervescent, diferit de cele pe care le văzusem înainte în Creta. Dar e un oraș cu farmec, cu străzi pietonale largi, clădiri cu arhitectură medievală, biserici bizantine, cu un port venețian și fântâni turcești, un amestec de stiluri și culturi care și-au lăsat amprenta asupra orașului.

Așa că o plimbare prin centrul său istoric și până în port e binevenită, cu opriri pe ici pe colo, ba la magazinele de suveniruri (găsiți niște rochii superbe, în nuanțe alb-azurii :D), ba la o terasă cochetă, întinsă pe caldarâm, ba într-un părculeț de joacă ascuns după clădiri, aproape de fântâna venețiană Morosini ce te revigorează când zăpușeala e prea mare.

Portul venețian e la doar câțiva pași distanță de aici, iar fortăreața Koules de la capătul zidurilor e cea care atrage atenția în mod special. Asemănătoare cu un turn de apărare, aceasta poate fi vizitată și se poate urca până în vârful ei, de unde vederea spre mare și către oraș este mirifică.

Dar dacă sunteți în căutarea relaxării, Heraklion are și plaje în zonele sale limitrofe, cu nisip, ape azurii, terase pe plajă și cazare aproape.

Amoudara Beach e o variantă la îndemână, în partea de est a orașului. E foarte spațioasă, are și zonă de umbrele și de cerșafuri, hoteluri și restaurante în apropiere, terase pe plajă, iar setul de două șezlonguri, cu două băuturi incluse, costă între 7 și 10 euro.
În acestă zonă am fost și noi cazați, într-o căsuță super cochetă, spațioasă și foarte bine echipată, la 2 minute de plajă.

>> Vezi aici unde ne-am cazat lângă plajă în Heraklion: Serenissima House.

>> Caută și alte opțiuni de cazare în Heraklion aici: Heraklion centru.

Knossos

Din Heraklion am făcut o vizită și la situl arheologic al vechiului Palat Knossos, unde se găsesc vestigii istorice, din perioada civilizației minoice care a trăit în aceste locuri cu 1600 ani înaintea erei noastre.

Situl nu excelează în organizare, dar atrage prin miile de ani pe care le cară în spate. Originalele descoeprite aici au fost mutate în Muzeul Arheologic din Heraklion, iar în locul lor sunt copii refăcute sau repictate ale frescelor, ceramicii, obiectelor găsite în aceste locuri, care încearcă să păstreze imaginea autentică a locului.

Platoul Lasithi și Peștera lui Zeus

Din Heraklion am pornit mai spre est și pentru prima dată am părăsit coasta mării, afundându-ne spre centrul insulei, către Platoul Lasithi.

Punctul spre care ne îndreptam era Peștera Psychro (sau Peștera Diktaion Andron), un loc mistic, ocupat încă din vremea minoanilor, unde legendele spun că s-ar fi născut chiar Zeus. Chiar dacă destinația în sine e una impresionantă, nici traseul până acolo nu e de neglijat. Imediat ce părăsești coasta mării, serpentinele ce urcă pe munții Cretei ne dezvăluie peisaje spectaculoase, cu lacuri rămase în vale, mori de vânt la tot pasul, flori sălbatice în toate culorile și o mireasmă florală ce adie peste tot în jur, de zici ca ai ajuns într-un colț de rai. Din loc în loc, taverne tipic grecești te îmbie să te așezi la masă, unde ai inclus în ofertă și punctul de belvedere fabulos.

Iar după ce trecem munții, mergem pe marginea platoului până ajungem la punctul de parcare de unde se urcă spre Peștera lui Zeus. De aici accesul e exclusiv pietonal, se urcă pe jos o pantă destul de abruptă până la peșteră, drumul durează aproximativ 20 de minute, iar alternativa este să închiriezi un măgăruș, contra sumei de 10 euro. Nouă însă ne-a fost milă de bietele animăluțe, așa că am preferat să urcăm în ritmul nostru, iar satisfacția a fost pe măsură atunci când am ajuns la punctul final.

Și dacă până la peșteră am avut de urcat, odată ajunși la intrarea ei am început să coborâm. De data aceasta pe trepte ce te poartă adânc în miezul ei, printre stalactite și stalagminte spectaculoase, luminate în nuanțe verzui, pe trepte de piatră și pasarele de lemn. Se face tot mai răcoare, dar ne e bine după urcușul solicitant prin căldura amiezii. Zeus și-a ales un loc spectaculos unde să se nască, ne zicem.

Traseul în interiorul peșterii nu durează foarte mult și se face pe cont propriu – coborâm, admirăm și ieșim pe un traseu ușor diferit – apoi coborâm din nou panta ce ne duce înapoi la parcare, savurăm o înghețată ca premiu și ne continuăm traseul, tot pe marginea platoului Lasithi, tot traversând munții în serpentine, până la ultimul obiectiv din sejurul nostru pe insulă.

Agios Nikolaos

În cel de-al patrulea oraș vizitat de noi în Creta – Agias Nicholas – am regăsit atmosfera din primele două orășele unde ajunsesem la început de sejur. Aceeași liniște și relaxare nestingherită, aceleași străduțe cochete cu terase și magazine de suveniruri, iar în plus un lac în mijlocul orașului și o colină fix lângă el, cu terase în vârful ei, de unde priveliștea spre lac, oraș și golf e minunată.

În plus, dacă vi se face chef de plajă, puteți trage o fugă chiar pe plaja din oraș – Ammos Beach – într-un golfuleț fără valuri, foarte potrivit pentru copii.

Atracții pentru copii în Creta

Pe lângă fortărețe, orașe medievale, peșteri și palate cu mulți ani în spate, găsești în Creta și activități distractive pentru copii. Așa că, dacă timpul pe care îl aveți la dispoziție vă permite mai mult decât nouă, merită să vă distrați cu cei mici la oricare din atracțiile de mai jos:

 • CretAquarium, cel mai mare acvariu din Grecia unde poți observa viața marină din Mediterană, la doar 18 km distanță de Heraklion spre est, e foarte atractiv pentru copii de toate vârstele. Prețul de intrare este de 12 € / adult și 6 € / copil cu vârsta de peste 4 ani, cei mai mici intră gratuit.
 • Acqua Plus Water Park, în aceeași direcție, cu doar 13 km mai la vest de CretAquarium, e cel mai mare parc de distracții acvatic de pe insulă, unde distracția e garantată pentru toate vârstele. Prețul de acces e de 30 € / adult și 20 € / copil cu vârsta de peste 5 ani, cei mai mici intră gratuit, iar periodic parcul oferă discounturi diverse pentru vizitatori.
 • Reptisland, în cealaltă parte a insulei, spre vest de Heraklion, în apropiere de Rethymno, adăpostește în jur de 40 specii de reptile, de la șerpi la crocodili, șopârle, broaște sau alte creaturi pot fi văzute sau chiar atinse, o experiență unică.
 • Plajele, nu în ultimul rând, pentru că oriunde pe coasta insulei găsești plaje cochete, multe încadrate în categoria “blue flag”, prietenoase pentru familii, amenajate sau mai sălbatice. Plajele din Creta sunt printre principalele motive de vacanțe cu familia pe insulă. Lista plajelor blue flag din Creta poate fi consultată aici.

Restaurante care ne-au plăcut în Creta

Bucătăria greceasă e absolut delicioasă, gustoasă și sănătoasă, se știe, așa că aproape oriunde te vei așeza la masă nu sunt șanse mari să dai greș și să nu îți placă. Ne-a mai plăcut mult că, în general, la toate restaurantele desertul venea din partea casei și, de cele mai multe ori, era tradițional și absolut delicios.

Dacă vrei câteva recomandări din ce am încercat noi și ne-a plăcut, lăsăm mai jos o listă scurtă (cu mențiunea că restaurantul din Agios Nikolaos e de departe cel mai cel dintre toate și chiar merită să nu îl ratați!).

 • În Chania: am mâncat la restaurantele din port:
  • Zepos a fost cel care ne-a plăcut în mod special
  • Café Remezzo a fost locul unde am luat micul dejun, au niște variante combo generoase și diversificate pentru familii, servirea bună și rapidă, atmosfera plăcută, vederea spre mare, far și port minunată.
 • În Heraklion am mâncat mai mult pe plajă și în jurul zonei unde ne-am cazat:
 • În Agios Nikolaos:
  • Karnagio este restaurantul pe care îl recomandăm în mod special pentru o experiență culinară cretană desăvârșită! Opțiuni diverse și spectaculoase, porții puțin spus generoase, gustul absolut grozav, servirea rapidă, restuarantul mereu plin și cozi de așteptare la intrare pe terasă spun totul despre prima opțiune a grecilor de pe insulă și a turiștilor deopotrivă!
  • ARC Espresso & Cocktail Bar, pentru o cafea cu belvedere din vârful colinei din oraș, de unde priveliștea în jos spre lac și golful unde e amplasat Agios Nikolaos e spectaculoasă!

Detalii utile pentru o vacanță în Creta

Noi ne-am organizat pe cont propriu vacanța în Creta, de la avion la cazare și transport pe insulă.

 • Zborul: am zburat cu Animawings din București la Heraklion, costul de avion dus-întors a fost 48 € / persoană.
 • Cazarea: ne-am cazat o noapte în Chania și trei nopți în Heraklion.
 • Transport: am închiriat mașina (Toyota Aygo) de la compania de închirieri Monza. Ne-a costat 120 € pentru 4 zile, nu am plătit garanție (!), am avut scaunele pentru copii incluse în preț, iar la plata cash am beneficiat de un mic discount.
 • Combustibil: prețul benzinei pe insulă era, în perioada în care am fost noi, în jur de 1,9 € / litru.
 • Taxe: Nu există taxe de drumuri.
 • Card / cash: Noi am plătit peste tot cu cardul, nu a fost niciun loc unde să nu avem acces la pos.
 • Comisioane ATM: Pentru plata închirierii mașinii am folosit ATM-ul Euronet, iar comisionul de extragere a fost de 3.95 € fix, indiferent de suma extrasă.

>> Citește și despre plimbarea noastră prin Thessaloniki, Meteora și Halkidiki aici: Mic traseu prin Grecia, între istorie și relaxare.

Să vă fie poveștile noastre de folos și să avem cu toții călătorii cu descoperiri interesante, oriunde ne poartă pașii!

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!