Un vis de iarnă ca în copilărie în Kazahstan de sărbători

Cuprins

În ultimele ierni zăpada s-a cam lăsată așepată la noi acasă, așa că ne-am făcut un obicei din a zbura peste mări și țări ca să ajungem la ea. Și dacă iarna aceasta am mers după zăpadă acasă la Moș Crăciun în Laponia și, mai apoi, la târgurile de Crăciun din țările baltice, iarna trecută am fost tocmai în Asia. Așadar, la finalul anului 2022 aterizam la Almaty, în Kazahstan.

ALMATY NE-A ÎNTÂMPINAT CU UN STRAT DE ZĂPADĂ PROASPĂTĂ ȘI ATMOSFERĂ DE SĂRBĂTOARE

Almaty ne-a întâmpinat cu o ninsoare ca în povești de când am ajuns, iar dincolo de mantia de zăpadă bogată cu care ne-a întâmpinat și pe care și-a reînnoit-o aproape zilnic, cât timp am stat aici, ne-a lăsat o impresie foarte plăcută pe parcursul zilelor petrecute aici.

Am descoperit un oraș opulent, deloc sărăcăcios, străbătut de foarte multe mașini foarte scumpe (mai multe decât oriunde am mai ajuns), cu străzi și trotuare curățate ca în palmă chiar dacă ningea zile în șir, cu treceri la nivel pentru cărucioare peste tot (cel puțin în zona centrală) și, în perioada aceea, superb decorat de sărbători. 🎄

Am avut și pe unde ne plimba, ba chiar ne-au mai rămas locuri de văzut și pentru eventuale vizite viitoare. Pentru că orașul e foarte ofertant și plăcut pentru plimbat, atât la pas, cât și cu mașina sau cu mijloace de transport în comun.

Pe unde am ajuns?

Colina Kok Tobe – un mic paradis pentru cei mici

✨traseul cu 𝐭𝐞𝐥𝐞𝐜𝐚𝐛𝐢𝐧𝐚 𝐩𝐞 𝐝𝐞𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐊𝐨𝐤 𝐓𝐨𝐛𝐞 din oraș, unde sunt amplasate o roată panoramică și un mic parc de distracții pentru copii;

✨o 𝐭𝐮𝐫ă 𝐜𝐮 𝐛𝐨𝐛𝐮𝐥 ce are punctul de plecare în vârful aceluiași deal și coboară pe versantul colinei, derulând panorama orașului în fața ochilor;

Zona centrală a orașului – somptuoasă și elegantă

✨un 𝐭𝐮𝐫 𝐩𝐢𝐞𝐭𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐨𝐫𝐚ș: pornind din piața unde era amplasat Târgul de Crăciun, în fața 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜 𝐏𝐚𝐥𝐚𝐜𝐞 (lângă punctul de urcare la telecabină), de-a lungul 𝐃𝐨𝐬𝐭𝐲𝐤 𝐀𝐯𝐞𝐧𝐮𝐞 și apoi pe 𝐊𝐚𝐛𝐚𝐧𝐛𝐚𝐲 𝐁𝐚𝐭𝐲𝐫 𝐒𝐭𝐫𝐞𝐞𝐭, până la clădirea 𝐎𝐩𝐞𝐫𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐒𝐭𝐚𝐭.

De aici coborâm pe 𝐏𝐚𝐧𝐟𝐢𝐥𝐨𝐯 𝐒𝐭𝐫𝐞𝐞𝐭 până la 𝐔𝐧𝐢𝐯𝐞𝐫𝐬𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐊𝐚𝐳𝐚𝐡𝐨-𝐁𝐫𝐢𝐭𝐚𝐧𝐢𝐜ă din 𝐏𝐢𝐚ț𝐚 𝐀𝐬𝐭𝐚𝐧𝐚, unde era amenajată o altă piață de Crăciun și aveau loc concerte de Anul Nou. De fapt, tot traseul era împodobit de sărbători – tuneluri de lumini, perdele de beculețe, magazine, cafenele, restaurante ornate – o mai mare plăcere să te plimbi prin aceste locuri, sub căderea fulgilor de nea.

✨tot aproape de zona centrală, dar în altă zi, am ajuns la 𝐂𝐚𝐭𝐞𝐝𝐫𝐚𝐥𝐚 𝐙𝐞𝐧𝐤𝐨𝐯, o biserică rusească în stil baroc, cu turle colorate, renumită ca fiind una din cele mai mari biserici de lemn din lume.

✨și de aici am ajuns până în fața celei mai renumite moschei din oraș – 𝐀𝐥𝐦𝐚𝐭𝐲 𝐂𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥 𝐌𝐨𝐬𝐪𝐮𝐞 – pe care am admirat-o doar de la exterior însă. Am recunoscut totuși ceva din stilul renumitelor moschei și madrase din Uzbekistan, mai ales în zona de la intrare.

✨ultima zi în Almaty am petrecut-o în 𝐩𝐚𝐫𝐜𝐮𝐥 𝐝𝐞𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐩𝐫𝐞ș𝐞𝐝𝐢𝐧𝐭𝐞 𝐚𝐥 𝐊𝐚𝐳𝐚𝐡𝐬𝐭𝐚𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢 independent – Nursultan Nazarbayev pe numele lui – căruia îi este dedicat acest imens spațiu verde, cu un uriaș monument la intrare, din coloane așezate în formă semicirculară și statuia impozantă a fostului președinte.

✨iar ca ultimă activitate înainte de plecare am făcut și o 𝐩𝐥𝐢𝐦𝐛𝐚𝐫𝐞 𝐜𝐮 𝐦𝐞𝐭𝐫𝐨𝐮𝐥 pe singura linie existentă în Almaty, un metrou tipic sovietic, cu câteva stații mai noi, dar și unele din perioada URSS-ului ce sunt decorate destul de interesant, așa cum sunt multe stații de metrou renumite în mai multe orașe ce au făcut parte din Uniunea Sovietică (Kiev, Tashkent, Moscova, Sankt Petersburg sunt doar câteva dintre ele pe care le-am vizitat și noi).

Shymbulak Mountain Resort – locul perfect pentru schi lângă Almaty

Acest loc ar putea concura lejer cu stațiunile montane elvețiene, dar de fapt se află lângă Alamaty și se ajunge cu autobuz din oraș chiar până la baza pârtiei, în localitatea Medeu. De aici, priveliștea spre munți e deja spectaculoasă.

Tot de aici pornești căre culmile munților. Urci cu o rețea de telecabine pe 3 niveluri până la 3200 de metri înălțime, iar la fiecare schimb de telecabină te poți opri la pârtile de schi sau cabanele „Aprèsski” ce te așteaptă la căldură cu băuturi fierbinți și atmosferă primitoare.

Resortul de schi de la Shymbulak, la 3200 metri înălțime, e polul frigului unde doar cei experimentați rezistă eroic, dar e locul perfect pentru schi și sporturi de iarnă, iar peisajul de aici e mirific.

Noi, nefiind practicanți ai acestor sporturi de iarnă, ne-am bucurat de plimbarea cu telecabina, ne-am desfătat cu locațiile de après-ski și ne-am bucurat de peisajele absolut spectaculoase.

Tien Shan Mountain – un tur de o zi la lacurile-simbol ale Kazahstanului

O altă seară ne-a prins în Kazahstan urmărind de pe drum primele stele sclipind peste câmpurile și munții înzăpeziți. Un peisaj simplu și perfect, așa cum perfecte au fost și locurile pe care le-am vizitat de-a lungul zilei.

Ne întorceam spre Almaty, pe care îl lăsasem în urmă dimineață devreme ca să ajungem în munți, la două din lacurile montane renumite în aceste locuri. Kaindy și Kolsai Lakes au fost obiectivele noastre, la capătul a patru ore de drum, cu câteva opriri pe parcurs.

Prima oară la Canionul Negru săpat în munți, apoi la masa tradițională de prânz în Saty, unul din satele de munte din zonă, iar în final la lacurile ce ne așteptau albe, tăcute și aproape complet înghețate.

𝐊𝐨𝐥𝐬𝐚𝐢 e mai întins, mai accesibil pe cale rutieră și mai ușor de zărit de sus, între munți. Însă acum, iarna, ca să ajungi la partea ce i-a rămas neînghețată, trebuie să mergi cam 20 de minute pe suprafața lui acoperită de gheață și zăpadă pe care unii au amenajat mici patinoare, alții pescuiesc la copcă, alții alunecă pe ghețuș, ba chiar se pot închiria și patine la intrarea pe lac. 😊

Priveliștea de la restaurantele de sus, amenajate pe malul lui, e însă la fel de spectaculoasă.

𝐊𝐚𝐢𝐧𝐝𝐲 în schimb, mai sălbatic, mai greu accesibil și mai ascuns de privirile turiștilor, poate fi descoperit la capătul unui drum ce necesită tracțiune 4×4, plus vreo 2 km pe jos, de-a lungul unei văi panoramice. Pentru ultima parte a traseului, numeroși localnici așteaptă turiștii în parcare cu cai, pentru a parcurge călare drumul până la lac. Majoritatea turiștilor apelează la această soluție, câțiva mai cutezători aleg să meargă pe jos (ghiciți cum am mers noi? 😁).

La finalul unui urcuș susținut, urmat de o coborâre abruptă, ajungem la suprafața lacului, și aceasta tot înghețată, străpunsă de tulpini uscate de copaci. Un colț de lac e rămas dezghețat și aici, așa că ne plimbăm pe gheață până undeva mai aproape de el.

La întoarcere, băieții au ales varianta călare, în timp ce fetele am mers pe jos, pentru că pe picioarele noastre ni s-a părut mai sigur decât în spatele calului. :))

***

❄️Pentru organizarea acestui traseu am avut de ales între a închiria mașină proprie și a apela la serviciile unui tur local, asigurat de compania Steppe Spirit. Am ales a doua variantă de această dată, atât din motive de costuri, cât și de accesibilitate, căci drumurile în munți sunt înzăpezite, serpentinele cu gheață, unele zone inaccesibile cu mașină mică, așa că localnicii cunosc cel mai bine situația pe timpul iernii.

❄️Costul turului a fost de aproximativ 120 Ron pentru adulți și 100 Ron pt copii.

❄️Turul ocupă o zi întreagă – plecarea din Almaty la 6 dimineața, întoarcerea la ora 22.00. Există și posibilitatea efectuării aceluiași tur, extins pe 2 zile, cu o noapte de cazare într-unul din satele din zonă, dar obiectivele de vizitat sunt în mare parte aceleași.

❄️Noi am făcut parte dintr-un grup în care s-a vorbit exclusiv limba rusă, pentru că majoritatea participanților erau fie kazahi, fie veniți din țara vecină. Am reușit să obținem doar informațiile elementare în limba engleză (meniul de prânz, durata pauzelor, ora de întâlnire la autocar după fiecare obiectiv etc.).

În general, ca și în Uzbekistan, și aici e destul de dificil să găsești vorbitori de limbă engleză.

All in all, experiența a meritat efortul. Iar fotografiile pot sta mărturie în acest sens. 😊

De aici ne-am mutat apoi în Astana, fost Nur-Sultan, actuala capitală a Kazahstanului și pol al frigului.

ASTANA, CAPITALA ȚĂRII, UN FEL DE DUBAI AL ASIEI CENTRALE

Centrul modern al orașului – dezvoltat în jurul turnului-simbol Baiterek

Am ajuns în Astana cu un zbor intern operat de Air Astana.

După prima noapte ce ne-a primit în capitală cu o ninsoare nebună, vremea pe parcursul zilei a fost prietenoasă cu noi și ne-a lăsat să ne plimbăm prin centrul capitalei, fără temperaturi prea scăzute și fără să ne deranjeze cu vreo urmă de vânt (foarte frecvent și puternic aici de obicei), doar troienele mari de zăpadă rămase în urma “party”-ului din timpul nopții ne-au dat puțin de furcă.

Dar cineva chiar s-a bucurat de ele și le-a escaladat cu tot mai multă pricepere, înainte ca utilajele super eficiente de deszăpezire să le ia în primire și să le ducă departe. 😁

***

Cât despre Astana, prima dată am ajuns să descoperim centrul său nou, opulent și surprinzător, care îi aduce renumele de ”Dubai al Asiei Centrale”.

🔆Probabil cel mai renumit obiectiv al orașului este Baiterek Tower, ceea ce se traduce drept ”Copacul vieții” (Tree of Life), iar filosofia construcției este inspirată din antichitate, de la percepția vechilor populații nomade despre structura Copacului Vieții – subteran, terestru și celest – reprezentând Universul.

Tot la fel și turnul este împărțit în trei zone: subteranul cu cafenele, acvarii și galerii de artă cu opere ale artiștilor kazaci, turnul întruchipând terestrul, cu lifturile de mare viteză și bila de sticlă din vârf ce poate fi cerul, oferind viziatorilor o vedere panoramică către orașul ce se întinde în jos.

Tot în centrul bilei de sticlă se află un glob pământesc din lemn pe care sunt înscripționate semnăturile reprezentanților a 17 religii de pe Glob. Alături, se află un soclu pe care e imprimată urma mâinii drepte a primului președinte al Kazahstanului. Se spune că dacă îți pui o dorință și atingi urma mâinii sale, dorința se va împlini cu siguranță. Așa că ne-am conformat și noi și am stat la coada destul de lungă ca să face poză în fața soclului devenit obiectiv turistic.

Construcția turnului a durat 6 ani, din 1996 până în 2002, de atunci a devenit simbolul Kazahstanului independent, iar vizita în interiorul turnului costă 2000 tenge pentru adulți, 1000 tenge pentru copii (aproximativ 20 RON, respectiv 10 RON). Există și un Astana Pass ce îță dă acces pentru 24 sau 48 de ore la turn și alte 11 obiective din oraș, împreună cu 2 excursii prin oraș, noi însă nu am apelat la această opțiune, așa că nu știm prea multe detalii.

Turnul se află în centrul unei esplanade liniare, înverzite. De ambele părți, două parcuri uriașe și alte clădiri spectaculoase ale capitale kazahe.

🔆Vlublyonnih / Lovers Park (Parcul îndrăgostiților) e, poate, cel mai romantic loc din Astana. Numele i se trage de la o statuie din bronz înfățișând un cuplu tânăr – o fată într-o rochie transparentă și un baiat zâmbind – undeva în parcul ce se află în apropierea spectaculoasei cădiri cu arc aparținând KazMunaiGas, cea mai faimoasă companie kazahă probabil, care activează în domeniul petrolier.

Fântâni cu arhitecturi interesante, bănci cu design deosebit, din care unele poartă numele de „banca primul sărut” sau „banca împăcării”, copaci umbroși și grădini de flori vara împodobesc frumosul parc, proiectat cu tehnologie germană, de unde se pare că a venit și inspirația acestui proiect.

🔆În laterala parcului se găsește clădirea Operei din Astana, cu o esplanadă generoasă ce urcă în trepte din parc până în fața Operei. Deschisă în anul 2013, clădirea deține recordul celui mai mare teatru din Asia Centrală, iar construcția sa are la bază cel mai bun stil de arhitectură clasică din lume, combinat cu influențe kazahe. O construcție superbă, atât la exterior cât și la interior.

🔆Khan Shatyr Mall, un altfel de mall față de cele uzuale, într-o clădire cu formă de cort puțin aplecat într-o parte, deschide vizitatorilor săi o paletă neașteptată de activități: la ultimul etaj e amenajată o plajă adevărată, cu piscine și nisip din Maldive, unde poți sta pe nisip chiar dacă afară e ger.

Pe lângă ea circulă un trenuleț la înălțime, aproape de plafon, ce plimbă curajoșii pe un traseu ce “trece” prin patru orașe turistice și pe lângă un mic Dino Parc cu dinozauri uriași ce păzesc tobogane cu apă, la penultimul etaj din mall. De fapt tot etajul e dedicat complet copiilor, se numește Fame City și e pliin de tot felul de distracții pentru toate vârstele, unde ai acces pe baza cardului încărcat la casele de pe etaj.

***

Piața Independenței din Astana – simbol al păcii și independenței

După primele zile, vremea s-a schimbat dramatic în Astana – întâi a pornit un vânt puternic cu rafale ce au atins și 70km/h, apoi temperaturile au scăzut până la -39 grade Celsius. 🥶Și așa a continuat toată perioada următoare.

Așa că am profitat în prima parte a ultimei zile „calde” și am făcut o plimbare pe afară, de partea cealaltă a Turnului Baiterek, unde încă nu ajunsesem – în jurul 𝐏𝐢𝐞ț𝐞𝐢 𝐈𝐧𝐝𝐞𝐩𝐞𝐧𝐝𝐞𝐧ț𝐞𝐢 – o zonă foarte grandioasă, cu monumente emblematice, de la 𝐌𝐨𝐧𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥 𝐊𝐚𝐳𝐚𝐤𝐡 𝐄𝐥𝐢 din centrul pieței până la 𝐌𝐮𝐳𝐞𝐮𝐥 𝐍𝐚ț𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐑𝐞𝐩𝐮𝐛𝐥𝐢𝐜𝐢𝐢 𝐊𝐚𝐳𝐚𝐡𝐬𝐭𝐚𝐧.

Dar pentru că vântul deja începea să se simtă, ne-am retras la interior. Tot aici, lângă Piața Independenței, am intrat mai întâi în somptuoasa 𝐇𝐚𝐳𝐫𝐚𝐭 𝐒𝐮𝐥𝐭𝐚𝐧 𝐌𝐨𝐬𝐪𝐮𝐞, o moschee construită pe trei niveluri, ce poate fi vizitată gratuit. Interiorul e impresionant, pictat în nuanțe azurii, cu coloane albe înalte, iar la parter e o adevărată rețea de culoare cu magazine, băi, lifturi și vestiare.

De aici, dincolo de bulevardul imens și el, ne-am îndreptat spre 𝐏𝐚𝐥𝐚𝐜𝐞 𝐨𝐟 𝐏𝐞𝐚𝐜𝐞 𝐚𝐧𝐝 𝐑𝐞𝐜𝐨𝐧𝐜𝐢𝐥𝐢𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧, o altă clădire emblematică a Astanei, în formă de piramidă, construită cu scopul promovării păcii și reconcilierii între statele și religiile lumii.

Aici au loc anual adunări între reprezentanții statelor lumii, trianual întâlniri între capii religiilor lumii – de la ortodoxism, la budism, iudaism, catolicism, islamism – cu toții se adună aici o dată la trei ani, ca simbol al armoniei și păcii.

Iar în vârful piramidei, la ultimul etaj, cupola de sticlă e pictată în nuanțe de azur pe care zboară porumbei albi – câte unul pentru fiecare din cele 130 de minorități ce trăiesc pe teritoriul Kazahstanului (inclusiv români ce au fost deportați aici în timpul celui de-al Doilea Război Mondial). În unul din pavilioanele de la etajele intermediare erau expuse inclusiv costumele tradiționale românești, alături de alte porturi tradiționale ale altor populații aflate în legătură cu Kazahstanul.

Vizita în interiorul piramidei a fost ghidată și s-a dovedit extrem de interesantă și revelatoare, așa că pentru un timp am uitat de vântul și gerul tot mai năpraznic ce se instala afară.

🔆Presidential Park (Parcul Președenției) este unul din cele mai mari parcuri urbane din Astana și se întinde chiar în jurul Piramidei Păcii – un spațiu verde imens, pe care noi l-am găsit însă plin de zăpadă în care puteai să înoți efectiv, dacă te abăteai de la aleile dezăpezite.

Parcul e unul din simbolurile capitalei Kazahstanului și locul perfect de recreere pentru localnici, indiferent de vreme, iar pentru turiști e o atracție obligatorie de pus pe listă.

Ce îl face și mai interesant e faptul că, privit de sus, parcul are forma păsării măiestre „Samruk”, care este simbolul independenței Kazahstanului. Despre aceasta se spune că e o pasăre măiastră care susține cerul. Și chiar dacă acum nu e o specie de pasăre ce trăiește pe pământ, legendele spun că acum multe secole pasărea Samruk trăia pe teritoriul Kazahstanului actual. Toate popoarele ce s-au perindat pe aceste locuri, de la huni la turci sau civilizația saka, traiau în interacțiune apropiată cu natura, iar pasărea Samruk apare întruchipată pe multe din obiectele pe care le foloseau în viața de zi cu zi. Din acest motiv, pasărea ocupă un loc important în civilizația kazahă și a devenit unul din principalele simboluri ale țării.

Centrul istoric din Astana – zona mai veche a orașului, delimitată de râul Ișim

În altă zi, când vremea era încă blândă cu noi, am ajuns în centrul istoric al Astanei (da, chiar dacă e un oraș grandios, programat, nou construit, are și o zonă mai veche a sa, la o distanță considerabilă de centrul său actual).

Acolo poți vedea câteva case mai vechi, de la începutul secolului al XIXlea, printre care și cea mai veche casă din Astana ce a aparținut unui anume tătar (poate fi chiar vizitată, căci are rol de muzeu acum), biserici mici rusești, ascunse printre blocuri tipic comuniste, cum e Biserica Sfinților Constantin și Elena unde oamenii se pregăteau de Crăciun.

Și, mărginind cartierul istoric, promenada de-a lungul râului Ishim care străbate orașul. Peste râu trec poduri cu arhitecturi interesante (cel mai faimos e Atyrau Bridge, cu o formă ce seamănă cu un pește și ni se pare nouă că aduce puțin cu podul din Tibilisi, Georgia).

Râul era însă complet înghețat, așa că atracția iernii aici e o plimbare cu dragonul gonflabil tras de snowmobile pe gheața groasă a râului, cu slalom, curbe, rotiri și tot ce îi mai permite imaginația conducătorului. 😳

Voi ați încerca experiența? Albert și tati n-au putut să o rateze!🙈😁

The Sphere – Muzeul Viitorului și Aleea Păcii

🔆Astana Muz Fest (pentru că era cel mai aproape de noi) sau oricare altul din variatele spații amenajate la exterior pentru slide pe panta de gheață cu colacul gonflabil, Yuuuhuuu! În Astana sunt multe locuri amenajate astfel pe diverse esplanade din oraș, cu prețuri derizorii de acces (aprox 10 lei pt 30 min). În apropiere e Peace and Unity Alley, până la clădirea Baletului din Astana, o zonă de promenadă și de relaxare care, probabil, vara e înverzită, dar când am fost noi era plină de zăpadă.

🔆Nur Alem Museum of Future Energy cunoscut și ca Muzeul Viitorului “The Sphere”, chiar în apropiere de Astana Muz Fest, e un muzeu absolut fascinant ce prezintă pe 8 etaje, într-un mod revoluționar, formele de energie ale viitorului – eoliană, solară, kinetică, spațială, din biomasă sau din apă – îmbinate cu jocuri și activități distractive pentru copii.

Un loc unde Albert și-a dorit foarte mult să ajungă și a fost complet fascinat de toate lucrurile pe care le-a aflat!

>> Despre Astana am găsit informații utile și pe site-ul Travelista.ro: Un weekend în Astana, Kazahsan.

Restaurante și cazare

Bucătăria kazahă e printre cele mai interesante bucătării pe care le-am gustat în călătoriile noastre. Așa că ne-am delectat cu tot felul de specialități locale, una mai diferită ca alta. Carnea de cal e la ordinea zilei în farfurie aici, dar găsești si opțiuni pe bază de pui, vită sau oaie.

Am făcut și o listă a restaurantelor încercate de noi în cele două orașe din Kazahstan pe unde ne-am petrecut timpul:

Restaurante recomandate în Almaty

Navat – lanțul de restaurante cu acest nume sunt, poate, cele mai populare localuri tradiționale unde am luat masa. Decorul autentic de la interior e unul din punctele sale forte, la care se adaugă servirea ireproșabilă și felurile de mâncare gustoase, diverse și specifice locului. Nu poți veni în Kazahstan fără să iei măcar o masă la Navat.

Noddles – un restaurant la parterul Hotelului Kazahstan, în apropiere de cazarea noastră, specializat nu doar în noddles, cum îi zice numele, ci și în alte feluri de mâncare, unde am găsit mai mult influențe europene.

Barfly – în aceeași clădire, dar la ultimul etaj de această dată, e un restaurant de top din Alamty, perfect pentru un eveniment festiv sau pur și simplu pentru o masă cu view de sus către oraș. Noi am luat aici masa de Revelion, iar atmosfera a fost cu adevărat specială.

Daredzhani – un restaurant cu specific georgian, cu preparate delicioase, destul de diferite de ceea ce știm noi, arome noi și combinații interesante, dar și cu un setup foarte cozy și primitor.

Chef – în partea istorică a orașului, în apropiere de Catedrala Zenkov, e un restaurant mic și cocohet, cu mâncare bună și atmosferă familiară.

Tarih – un alt restaurant încercat de noi, cu bun gust, situat în partea centrală a orașului, în apropiere de Opera din Almaty, cu aceeași mâncare gustoasă, plating drăguț, servire bună.

Restaurante recomandate în Astana

Shashlyk Pub – am testat prima dată tot un restaurant lângă cazare, aproape de Peace and Unity Alley. Ne-a plăcut, a fost delicios, cu meniu variat, atmosferă primitoare, decor drăguț.

Astana Nury – se află în partea istorică a Astanei, chiar pe malul râului Ișim. Am luat masa aici în ziua când am vizitat centrul vechi al orașului și am urmărit plimbare cu dragonul pe râul înghețat, în timp ce noi stăteam la căldură, la o cafea și un ceai cald.

Saksaul – printre cele mai căutate restaurante din Astana și pe bună dreptate. E un loc un de mâncarea tradițională și atmosfera autentic kazahă sunt la ele acasă. Se așteaptă la coadă de obicei ca să prinzi o masă, dar odată așezat nu te ridici nemulțumit, asta e clar.

Meat and Beer – dacă ți se face dor de ceva mâncare fast food-ish, mai puțină carne de cal și mai mult din burgerii și pizza cu care suntem obișnuiți pe la noi.

Navat Asia Park Mall – același lanț de restaurante tradiționale la care am fost și în prima zi în Almaty are localuri deschise și aici și nu am putut să nu îi facem o nouă vizită. Un fel de „La Plăcinte” moldovenesc, dar mult mai „exotic” pentru gusturile noastre europenizate.

Delicios a fost oriunde am intrat să luăm masa. Nu avem nimic de reproșat la niciunul de restaurantele la care ne-am oprit în Kazahstan.

Informații utile despre Kazahstan

Ca de obicei, am organizat călătoria în Kazahstan pe cont propriu. Asta înseamnă că am căutat singuri biletele de avion și cazarea, obiectivele de vizitat și alte detalii de care am avut nevoie la fața locului.

❇️Am zburat cu compania Pegasus Airlines din Istanbul la Alamaty și retur, cosul fiind de aproximativ 250 euro / persoană, dus-întors.

❇️Din Almaty spre Astana am apelat la zbor intern al companiei Air Astana, costul fiind de aproximativ 50 euro / persoana, dus-întors.

❇️Odată ajunși, am apelat la serviciile Yandex de taximetrie (varianta rusească a Uberului de la noi), care are prețuri mici și servicii decente. Drumul de la aeroport până la cazare de exemplu ne-a costat în jur de 20 RON.

❇️Ulterior, pentru transportul prin oraș am apelat fie la serviciile de transport în comun, fie la servicii de taxi sau Yandex.

❇️Pentru opțiuni de internet cu date mobile, am achiziționat o cartelă telefonică locală de la Kcell, cu care am avut disponibili 10 Gb la preț de aproximativ 20 RON.

❇️Am rămas impresionați de cele două orașe pe care le-am vizitat în Kazahstan. Dacă Astana e un oraș nou, modern, construit programat, grandoman și cu scop bine definit de a ieși în evidență, Almaty ni s-a părut un oraș opulent, elegant, curat, cu acces facil la orice ai nevoie, trotuare cu borduri la nivel pentru cărucioare și persoane cu handicap; ne-a lăsat o impresie bună, dar, totodată, am realizat că nu e un oraș ieftin, așa cum te-ai aștepta de la țările Asiei Centrale ce au făcut parte din fostul bloc URSS.

Unde ne-am cazat în Kazahstan:

>> În Almaty: Nadezhda Apartment on Dostyk street 89.

>> Vezi și alte locații de cazare din Alamty aici.

>> În Astana: Апартаменты Променад экспо 269.

>> Vezi și alte locații de cazare din Astana aici.

***

Poate la prima impresie Kazahstan nu pare o destinație unde ai putea merge cu copiii, cu atât mai puțin pe timpul iernii. Dar, vă spun sincer, copiii noștri au fost atât, atât de fericiți în această vacanță, cum ne-am dori să îi vedem mereu.

Poate a contribuit puțin și farmecul perioadei dintre sărbători. Sigur zăpada proaspătă și ninsoarea de poveste au avut magia lor. Dar, dincolo de acestea, sunt și multe lucruri dedicate celor mici, astfel încât n-au avut cum să se plictisească.

Și cum bucuria începe din lucrurile simple, ne-am alăturat și noi:

❄️să construim oameni de zăpadă din neaua proaspăt așternută în aproape fiecare zi;

❄️să facem îngerași de nea în cele mai pufoase și mai intacte locuri ninse, cot la cot cu prichindeii noștri;

❄️să alergăm prin troiene, să ne rostogolim, să râdem ca în copilărie și să iubim obrăjorii rumeni și roșiori. ❤️

Trebuie să recunoaștem că la partea cu alergatul și rostogolitul prin zăpadă însă nimeni nu l-a putut depăși pe Albert al nostru pentru care tăvălitul prin zăpadă (cât mai mare și cât mai pufoasă) a fost starea lui naturală de la începutul vacanței până la final. 😍

Într-o vacanță ce a fost solicitantă pe alocuri, dar frumoasă, specială și memorabilă de infinit mai multe ori!

***

Vezi în ce destinații de iarnă am mai fost în alți ani:

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!