Retrospectiva lui 2022 și speranțe pentru un 2023 mai bun și poate mai pașnic

Cuprins

Sunt ultimele zile din 2022 și, ca de fiecare dată, ne gândim ce a însemnat acest an pentru noi și pentru cei din jurul nostru, cum a început și cum se sfârșește, ce am realizat și ce ne-am fi dorit să fie mai bine, dar și ce așteptăm să aducă 2023 ce vine curând.

Rememorând, primele imagini ce îmi vin în minte sunt chiar din primele clipe ale acestui an, la trecerea din 2021 în 2022 ce ne-a găsit la Kiev, urmărind discursul captivant de Nou An al lui Zelensky, despre care nu știam mai nimic pe atunci.
Ca un făcut, tot anul ce ni se așternea în față a fost marcat de aceleași locuri și aceleași personaje pe care le-am urmărit la început de an, iar primele noastre gânduri la finalul acestui an se îndreaptă tot spre ei, spre acest popor atât de asemănător cu al nostru, dar atât de greu încercat în acest 2022 tulbure și războinic ce stă să se încheie.

Sperăm ca noul an să le aducă înapoi pacea și bucuria pe care am găsit-o noi la Kiev în acea noapte dintre ani și în perioada Crăciunului pe care l-am sărbătorit bucuroși în capitala Ucrainei.

Într-o perspectivă mai pozitivă însă, anul 2022 a adus cu el și un sfârșit al pandemiei ce ne-a marcat ultimii ani, așa că am putut călători mai mult și cu mai puține restricții prin locuri ce erau mai greu accesibile în ultima vreme.

PE UNDE AM AJUNS ÎN 2022

După sărbătorile petrecute în Ucraina la Kiev, au urmat în iarnă scurte vizite în Spania la Barcelona și la Veneția, în Italia, chiar în perioada Carnavalului Venețian. Primăvara urma să ne aducă prima călătorie de anvergură a anului – un tur de trei săptămâni prin Uzbekistan, de la Tashkent pana în deșertul de la Marea Aral și înapoi pe Drumul Mătăsii, prin Khiva, Bukhara și Samarkand.

Sezonul estival ne-a adus parcă mai mult ca niciodată locuri cu mare, soare și plajă din diverse părți ale Globului. Am început cu un road trip de mai în Grecia, am continuat de 1 Iunie la Eforie Nord, ieșire urmată imediat de o plecare doar în doi în Cabo Verde (prima ieșire din țară fără copii de când nu mai suntem doar doi). Imediat ce ne-am întors, am pornit toți patru spre Republica Dominicană pe care am explorat-o de la un capăt la altul, ba chiar unul din noi (tati, desigur!) și-a făcut curaj să ajungă și în Haiti.
Finalul verii ne-a găsit mai potoliți, aproape de casă, pe litoralul din Bulgaria de la Golden Sands, dar și la vecinii din Republica Moldova, cu o incursiune de o zi în Transnistria, iar sezonul de plajă l-am încheiat la noi în țară, la Eforie Sud.

Toamna a venit cu noi reguli pentru noi în materie de călătorii, căci Albert a început școala și singurele perioade disponibile au rămas vacanțele școlare, pe care am avut grijă să le umplem cu călătorii interesante. 

Ne-am permis totuși un scurt city break în doi, în Italia și San Marino, de ziua aniversării nunții noastre. 

Iar la final de octombrie am pornit spre Liban, o destinație care ne-a surprins și ne-a fascinat, iar tati și-a prelungit sejurul cu încă 5 zile surprinzătoare în Siria cea măcinată de război, dar atât de fascinantă și de bogată cultural și turistic. 

Zilele libere de la finalul toamnei ne-au purtat tocmai în Mexic, mai exact în Mexico City, unde Albert și-a îndeplinit visul de a își vedea live în concert cântărețul latino favorit, Daddy Yankee, înainte de retragerea oficială. A fost o ocazie numai bună să cunoaștem mai multe despre cultura mexicană, despre civilizațiile aztece ce au trăit în acele locuri, să descoperim un oraș complex așa cum e capitala Mexicului și să sărbătorim ziua de 1 Decembrie într-un cadru inedit și complet neașteptat. 

Începutul iernii ne-a găsit în România, dar tot pe drumuri, într-un traseu fulger de la București în Bucovina, din vârful Rarăului pe Cheile Bicazului și la Lacul Roșu, cu câteva zile de odihnă în zona Harghitei la o cabană de poveste și apoi o vizită de seară la Sighișoara, înainte de a ne întoarce acasă, de unde am pornit într-o altă aventură. 

După o vizită-fulger în Turcia, la Istanbul, noaptea dintre ani ne prinde, așadar, în zona Asiei centrale, în capitala Kazahstanului pe care abia așteptăm să o descoperim pe îndelete zilele ce urmează. 

În total am numărat cam 20 de țări de pe 4 continente prin care am ajuns în 2022 și, cum ne-am pierdut puțin printre pozele din acest an, am reușit să adunăm câteva în colajul acesta: 

ALTE PROVOCĂRI ALE ANULUI 2022 

Anul ce se încheie nu a fost nici greu, nici cel mai ușor, a venit cu provocări și realizări la pachet, ne-a adus și lecții și reușite, dar cel mai important este că la finalul său suntem cu toții sănătoși și împreună. 

A fost anul în care am aflat ce înseamnă frica de un război aproape de noi. Anul în care covidul a ajuns și la noi în familie și (probabil) nu o dată, ci chiar de două ori. Anul în care Albert și-a rupt mâna, iar noi am suferit dublu, atât pentru durerea lui, cât și pentru că nu eram atunci aproape de el. 

Dar toate au trecut, copiii au crescut, noi odată cu ei, Albert a devenit școlar, Ayola a început grădinița, și-au descoperit pasiuni noi pe care fiecare din ei le crește frumos și cu grijă, iar dincolo de toate se încheie încă un an în care am știut să trecem peste toate împreună. 

CE NE DORIM DE LA ANUL 2023 

Pace. În primul rând. Un lucru pe care până anul acesta îl credeam stabil, dar care s-a dovedit atât de fragil. 

Sănătate. Pentru noi, pentru copiii noștri, pentru familiile noastre, pentru prieteni, oameni dragi și apropiați, oameni care ne cunosc sau pe care îi cunoaștem, toți sunt în gândurile noastre de final de an și le (și vă) dorim sănătate “că-i mai bună decât toate”. 

Iubire, armonie, înțelegere. Toate se aranjează și se rezolvă mai ușor cu aceste trei ingrediente magice. Nu-i nevoie să detaliem, o știm cu toții. 

Călătorii. Locuri noi. Descoperiri interesante. Nu renunțăm la pasiunea noastră, la stilul de viață ce ne definește și pentru care vă avem alături de noi. Vom continua să explorăm destinații noi, să povestim despre ele, să oferim sfaturi și sugestii utile pentru oricine are nevoie și se regăsește în călătoriile noastre. Ne relaxează, ne împlinește și ne bucură să putem ajuta și da mai departe la rândul nostru din ceea ce avem ocazia să descoperim. 

Comunitatea noastră. Puternică, frumoasă, închegată și din ce în ce mai numeroasă. Da, voi toți, cei care sunteți aici alături de noi, ne urmăriți, ne întrebați, ne sfătuiți, distribuiți mai departe și creați în jurul nostru o mare familie a iubitorilor de călătorii prin lume, de la cei mai mici la cei mai mari, ne motivați să continuăm ceea ce facem și vă mulțumim! 

Suntem aproape 20.000 pe pagina de Facebook, aproape 6.000 pe pagina de Instagram, mii de cititori lunar pe blog și continuăm să creștem ușor dar sigur pe conturile de Youtube și pe mai noul nostru profil de Tik Tok

Iar acestea nu sunt doar numere, sunt prieteni! Prieteni pe care ne bucurăm să îi avem alături de noi și să îi păstrăm și în anul ce vine. Sau să fim din ce în ce mai mulți, de ce nu? 😊

Așa că, acum, la final de an, vă dorim și vouă tot ce ne dorim și nouă, să vă bucurați de oameni, locuri și experiențe minunate și să ne auzim numai cu bune în 2023! 

Vă îmbrățișăm virtual,

Albert, Ayola & Părinți Călători

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!