Weekend cu aer sovietic: Transnistria și Muzeul Sovietic în aer liber de lângă Chișinău

Cuprins

Într-un weekend din vara lui 2022 am ajuns din nou pe plaiurile vecinei noastre mai mici, Republica Moldova, care ne place mult și am explorat-o de câte ori am avut ocazia, de data asta cu gândul de a ajunge în controversata regiune Transnistria.

>> Vezi cum am petrecut o zi de 1 Decembrie la Chișinau

>> Vezi cum se desfășoară o vizită la Mileștii Mici, unde se află cea mai mare colecție de vinuri din lume

>> Vezi cum a fost vizita la Cricova împreună cu copilul

Așadar, de această dată, chiar dacă ne-am cazat la Chișinău, am părăsit capitala pentru o vizită de o zi mai altfel. Am iești de dimineață din oraș și, la doar o oră distanță spre est, am ajuns la așa-zisa graniță care trece prin interiorul Moldovei. Da, dincolo de Nistru, pe o fâșie de pământ ce păstrează încă urmele lui Ștefan cel Mare, se întinde una din acele regiuni controversate ale acestei lumi: auto-proclamata „țară” Transnistria.

Condițiile de intrare în Transnistria

Am ajuns la vama transnistreană de la Bender în jur de ora 11:00 și tot procesul, inclusiv coada de așteptare, a durat aproximativ jumătate de oră.

La vama moldovenească ni s-au verificat doar actele șoferului, la cea transnistreană atât coada cât și controlul au fost ceva mai lungi.

➡️ni s-au controlat actele – pașapoarte, asigurarea și certificatul mașinii;

➡️ni s-a dat permis de ședere până la ora 11 noaptea (pentru 12 ore);

➡️tot de aici am cumpărat și vigneta pentru teritoriul transnistrean – am putut plăti cu lei românești – 20 ron (sau 58 ruble transnistrene), cu valabilitate o săptămână.

Cetatea Tighina (actuală Bender)

De la vamă, primul oraș în care intri este Bender. Tot aici se află și una din cetățile lui Ștefan – Cetatea Tighina cea de pe malul drept al Nistrului – redenumită acum Cetatea Bender.

Din păcate noi i-am găsit porțile închise, căci între zidurile sale se pregătea organizarea unui concert pentru această seară, dar am putut să ne plimbăm prin curtea înverzită a cetății, să vizităm biserica cetății și să ne oprim la locul de joacă amenajat aici.

Curtea e foarte plăcut amenajată, cu spațiu verde întins, loc de plimbare, restaurant și mici balcoane cu vedere spre Nistru, căci cetatea e construită chiar pe malul drept al râului. A fost o revelație pentru noi acest loc de care ne leagă file comune din istorie, care de jure e pământ moldovenesc, dar de facto e izolat și ocupat de separatiștii ruși.

Capitala Transnistriei: Tiraspol

De la Bender, următoarea noastră destinație a fost „capitala” Tiraspol, aflată la aproximativ un sfert de oră distanță de Bender.

Am găsit aici o atmosferă liniștită și relaxată, cu oameni în parcuri și la terase, străzi aproape libere și parcuri în care se jucau copii, printre fântâni stradale și zone de joacă cu leagăne și tobogane.

Ne-am oprit mai întai pe bulevardul central 25 Octombrie, la restaurant La Vida unde am luat masa. Mâncarea a fost absolut delicioasă, multe din felurile de mâncare fiind de inspirație moldovenească – ucraineană, dar și felurite versiuni de sushi.

Dupa masa de prânz, am început să explorăm puțin zona din împrejurimi și am descoperit:

✅Katharine Park (numele fiind dat în cinstea țarinei Ecaterina), o zonă verde în centrul orașului, de o parte și de alta a bulevardului, cu multe fântâni, un lac cu lebede, locuri de joacă și chiar un mini-parc de distracții pentru copii;

✅Biserica Nașterea Domnului, chiar lângă parc, am putut să o vizităm și la interior;

✅Revenind la bulevard, am trecut pe lângă clădirea Guvernului Transnistrean în fața căreia tronează statuia foarte înaltă a lui Lenin;

✅Chiar vis-a-vis de guvern se află Monumentul Tancului, o esplanadă dedicată eroilor sovietici, luptătorilor din Cel De-al Doilea Război Mondial și victimelor din anii 1990-1992, când Transnistria și-a declarat autonomia (nerecunoscută de majoritatea statelor);

✅Plaja amenajată pe malul râului Nistru pe care noi am văzut-o de dincolo de râu, chiar din parc;

✅Teatrul și Piața Teatrului din Tiraspol;

✅Clădirea Primăriei orașului Tiraspol, colorată în culorile steagului regiunii;

✅Și Tiraspol Fortress pe lângă care am trecut înainte de plecare, dar care e doar o căsuță din piatră, păzită de 2 tunuri mici, într-o vale dintr-o zonă de blocuri acum.

La întoarcere am schimbat traseul și am revenit în Moldova pe la vama dintr-un sătuc numit Bicioc, vamă pe care am prins-o mult mai liberă (chiar dacă era păzită și de câte un tanc rusesc, în punctul de dinainte și de după ce am trecut Nistrul), dar nu ni s-au verificat decât pașapoartele, așa că în câteva minute am putut pleca.

La punctul de control moldovean am fost întrebați doar dacă avem ceva de declarat și ne-am continuat drumul.

Alte detalii utile pentru o vizită în Transnistria

‼️Am putut schimba lei românești în ruble transnistrene la unul din schimburile valutare de pe Str. 25 Octombrie (ca idee, 10 ruble transistrene sunt aproximativ 3 RON). Nu am putut scoate bani de la bancomat, nu am putut plăti cu cardurile noastre nici la restaurant nici la supermarket.

‼️Masa de prânz a costat pentru toți patru 258 ruble transnistrene (aprox 80 Ron), iar mâncarea a fost delicioasă.

‼️Ne-am mai oprit la berăria Craft pentru o gustare înainte de întoarcerea spre casă (și pentru o bere bună, pentru cine nu conducea 😁).

‼️Nimeni nu vorbește engleză sau română, așa că dacă nu vorbești rusă singurul mod de comunicare e limbajul semnelor.

‼️Ne-am cazat la Chișinău, în Transnistria nu poți rămâne peste noapte. Cazarea noastră a fost la Hotel Apartments Adresa, unde am mai stat și cu alte ocazii și ne-am simțit foarte bine.

> Click aici pentru lista completă de opțiuni de cazare la Chișinău.

‼️Drumul din Chișinău până la Tiraspol durează aproximativ 1h15minute, fără timpul de așteptare în vamă care poate varia semnificativ.

Overall, a fost o experiență interesantă, lipsită de pericole, într-o zonă pe care ne doream de ceva vreme să o vedem și care cine știe cât timp va mai fi posibil să fie vizitată.

Muzeul Sovietic în aer liber de lângă Chișinău

Pe drum înapoi spre casă, după ce ieșisem din Chișinău, la vreo 15 km distanță am zărit pe hartă, undeva pe partea stângă, un loc însemnat ca „Muzeul sovietic în aer liber„. Pe drum nu era niciun indicator care să îl semnalizeze, dar ne-am hotărât să vedem totuși despre ce este vorba.

Coborând pe un drum de pădure, am ajuns curând într-o vale unde, spre surprinderea noastră, se înălțau zeci de statuete, unele enorme, altele doar busturi, unele mai roase de timp, altele restaurate, înfățișându-l majoritar pe Lenin, dar și alte figuri emblematice ale fostului URSS.

Am găsit la porțile curții un domn responsabil de supravegherea locului, care ne-a plimbat pe aleile muzeului, ne-a povestit despre fiecare statuie în parte, îmbinând istoria cu părerile personale, în limbajul dulce moldovenesc – „așa-i că noi vorbim oleacă mai diferit decât voi?„, ne întreabă – în timp ce ne arată colecția de statui adunată de prin toată Moldova, unele găsite aruncate sau chiar în pământ (ca statuia lui Stalin pe care oamenii locului au îngropat-o, căci până și mort le era frică de el…), altele lipite ulterior de ei, căci au fost găsite sparte în bucăți. Iar ceva mai încolo, într-un șopron – o colecție impresionantă de obiecte din perioada comunistă așteaptă puse în valoare. Toate sunt strânse și aduse aici de Petru Costin – proprietarul muzeului – așadar o persoană privată ce adună lucruri din pasiune și le restaurează pentru ca istoria să nu fie uitată.

A mai făcut o galerie mult mai mare, pe trei niveluri, la interior, în Ialoveni, lângă Chișinău, să mergeți și acolo să vedeți„, ne mai zice omul nostru, apoi concluzionează: „acum îi bini; eu îs bucuros mai sărac da’ liber, decât în lanțuri șî căpăstru”.

Și încă ceva ne-a mai spus: „rușii ar trebui sî pupe picioarele românilor, că datorită lor au ei armă nucleară„.

Cum și de ce? Treceți pe la el și faceți o vizită muzeului sovietic în aer liber, căci multe lucruri interesante din istoria locurilor veți afla!

Pentru noi, aceasta plimbare de weekend în zona Moldovei (fie ea de facto, sau partea transnistreană), a fost ca o incursiune în istoria nu foarte îndepărtată a acestor locuri, istorie care încă ne bântuie și provoacă războaie aproape de noi…

Citește și:

>> Cum a fost în vizită la Cricova cu copilul

>> Cum a fost în vizită la Mileștii Mici cu copilul

>> 1 Decembrie la Chișinău

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

2 răspunsuri

  1. Un articol extrem de interesant despre regiunea Transnistria! Este fascinant sa aflam cat de multe se pot vedea chiar si intr-un weekend de vara. Mi-ati oferit ocazia sa traiesc aceasta experienta prin postari si fotografii extrem de vii! Astept cu drag sa aflu si alte impresii despre acest loc minunat.

    1. Multumim! Si pe noi ne-a uimit aceasta zona pe care am vizitat-o si ne-a parut rau de timpul scurt pe care l-am avut la dispozitie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!