Cu mâna în ghips în vacanță: 3 aspecte de luat în calcul înainte să plecați la drum

Cuprins

Nu știu câți dintre voi știți sau ați văzut deja în pozele noastre din vacanță că Albert este cu mâna în ghips de ceva vreme. Și are de stat așa în total 30 de zile, din cauza unui accident nefericit la care nu ne așteptam niciunul dintre noi. Mai exact, într-un joc de fotbal, mânuța i s-a dat „peste cap” atunci când a apărat o minge, fracturându-și oasele de la încheietura palmei cu brațul.

Trecând peste șocul inițial, peste durerea și intervenția medicală (din fericire de natură ortopedică și nu chirugicală) la care a fost supus, imediat ce s-a simțit mai bine următoarea grijă a lui Albert a fost vacanța planificată în Republica Dominicană din perioada următoare, pe care el o aștepta cu multă nerăbdare. Încântarea de până atunci a fost umbrită de tristețe atunci când a realizat că nu își putea folosi mâna și, așa cum aveam să aflăm, nici nu va putea intra în apă și înota. Și cum ai putea veni în Republica Dominicană fără să te bucuri de valuri, de apa caldă și de înot?…

În acest nou context, complet necunoscut pentru noi, nu am renunțat la vacanță, cu toate că era cât pe ce să fim nevoiți să o facem, dar am încercat să ne pregătim astfel încât disconfortul să fie cât mai mic posibil. Pe unele le-am aflat dinainte de plecare, pe altele din mers, așa că detaliem aici la ce e nevoie să fiți atenți dacă vi se întâmplă cumva să fiți într-o situație similară (noi vă dorim să nu fie nevoie!).

1. Pentru o vacanță la mare: e nevoie de o protecție impermeabilă pentru ghips

Nu toate vacanțele noastre sunt la mare și la plajă, după cum bine știți. Multe dintre ele sunt strict pentru plimbare și explorări, dar ghinionul a făcut ca Albert să își rupă mâna chiar înainte de o vacanță pe o insulă exotică, ce avea ca principală activitate pentru el bălăceala.

Și cum medicul ne-a spus că e foarte important să nu udăm ghipsul (ceea ce e logic, de altfel, ca să nu se înmoaie și să îi fie afectată funcționalitatea), am căutat soluții pentru această situație. Așa am aflat că există protecții impermeabile pentru ghips, atât la mână cât și la picior, pe diverse mărimi, în funcție de nevoie.

Noi am achiziționat acest model de la DryPro, dar e bine să știți înainte de a cumpăra:

  • mărimea care se potrivește, în funcție de dimensiuni: lungimea ghipsului ce trebuie acoperit, circumferința brațului / piciorului (cu mențiunea, aici, că circumferința protecției trebuie să fie mai mare decât cea a brațului, pentru a putea intra peste ghips și pentru a se putea strânge apoi în jurul membrului);
  • modul de funcționare: protecția arată ca o mănușă ce se trage peste ghips, mai îngustă în partea de sus, mai largă spre degete. Se pune pe mână cu ajutorul unei pungi care să facă alunecarea mai ușoară și care să împiedice tragerea ghipsului după mănușă.
  • Protecția este prevăzută cu o pompiță care trage aerul din interiorul mănușii, creând un efect de vid ce lipște protecția de ghips, ca să nu intre apa.
  • Dacă partea de sus a mănușii nu e lipită etanș de mână, efectul de vid nu se va putea crea. În acest caz, noi am apelat la un elastic cu care am legat mănușa în partea de sus, în jurul mâinii, pentru a fi siguri că nu intră apă la ghips și pentru a putea trage apoi aerul.

Nu e cea mai simplă variantă, nu e nici cea mai comodă, cel puțin la început, dar după ce te obișnuiești cu ea te bucuri că nu ești obligat să stai pe plajă sau pe marginea piscinei și poți să te bălăcești (cu ceva precauție) în apă.

2. Pentru zboruri lungi: unele companii cer recomandare medicală

Și dacă cu protecția am rezolvat de acasă, am considerat că suntem pregătiți să plecăm liniștiți în vacanță. Surpriza avea să vină în escala dintre cele două zboruri Tap, în Portugalia.

Dacă din Barcelona ni s-a permis să urcăm în avion fără restricții, în Portugalia, la îmbarcarea pentru zborul lung peste ocean, am fost opriți și s-a întrunit un adevărat comitet al companiei aeriene care a decretat că nu ni se va permite să zburăm fără o recomandare medicală clară, completată pe un formular tip ce se pare că era disponibil pe site-ul companiei TAP, în zona de FAQ.

Nu știm dacă toate companiile au astfel de clauze, dar e bine să verificați înainte de zbor care sunt condițiile companiei aeriene cu care zburați pentru că, din ce am înțeles, problema este legată de faptul că ghipsul, fiind dur, nu permite o eventuală dilatare a vaselor de sânge sau a brațului, dilatare ce poate avea loc în timpul zborului din cauza presiunii scăzute.

Se pare, însă, că riscul e mai scăzut la copii și totodată mai scăzut la mână decât la picior (pentru că mâna o mai poți ține ridicată, ca să ajuțe circulația sângelui). Mai contează și timpul care a trecut de la fractura efectivă, mai exact de cât timp este montat ghipsul – în primele 48 ore este posibil să nu ți se permită zborul sub nicio formă din cauza acesui sumum de riscuri.

Long story short, din acest motiv noi nu ne-am îmbarcat pentru zborul pe care îl aveam planificat – compania ne-a ajutat însă cu replanificarea următorului zbor, ne-a asigurat cazarea și mesele pe perioada cât avea să rămânem în Lisabona (nu știm dacă așa se întîmplă în mod normal, dacă personalului i s-a făcut milă că Albert începuse să plângă că nu mai pleacă în vacanță sau dacă au realizat că nu ar fi trebuit să ne lase să ne îmbarcăm deloc, încă de la Barcelona, și au încercat să repare din mers greșeala). Nouă ne-a rămas să obținem documentul medical în intervalul de ședere – fie de la un medic local, fie din țară de la medicul curant – și să îl trimitem pe adresa de email a companiei aeriene, ceea ce am și făcut și astfel ne-am putut îmbarca ziua următoare, cu destinația Punta Cana.

3. Pentru orice fel de călătorie: e nevoie de asigurare de călătorie

Astfel de incidente se pot întâmpla oriunde, din nefericire. Fie că plecați cu ghipsul în vacanță sau că sunteți precauți, e important să aveți o asigurare de călătorie activă înainte de a pleca de acasă.

Noi folosim asigurarea de la Revolut Metal cu ajutorul căreia suntem acoperiți toți membrii familiei, dar e bine să alegeți opțiunea care este cea mai potrivită pentru voi. În orice caz, nu plecați la drum fără asigurare de călătorie!

Călătorii frumoase vă dorim, fără astfel de incidente și fără să aveți nevoie de sfaturile noastre din acest articol!

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!