3 obiective la 1 lună – Brașov – Predeal – Bușteni
Nu am văzut eu prea multe (ochişorii mei încă nu erau obişnuiți cu atâtea noutăți şi s-au mai închis somnoroși), dar pot să vă zic că am urcat primul munte când aveam doar o lună de viață. Şi cu asta sunt tare mândru! Dar să încep cu începutul din turul meu Brașov – Predeal – Bușteni.
Am plecat din București cu ai mei într-o vineri seară de mai și prima lecție învățată a fost să nu mai plecăm vinerea spre munte… traficul e infernal! Atât de mult a durat drumul încât mi-am permis să dorm în trei reprize.
Predeal
Odată ajunși, ne-am cazat în Predeal la o căsuță cochetă de munte, Vila Victoria, cu o gazdă primitoare, care iubește copiii la nebunie. Aici m-am simțit foarte bine și sunt convins că nici mami nici tati n-au avut de ce se plânge: camera spațioasă, baia imensă, bucătăria cu ferestre largi ce se deschid spre munte și balconul cu o vedere de invidiat dimineața ne îmbiau să nu mai plecăm de acolo. Ce să mai vorbim de aerul de munte, proaspăt și tare, care pe mine mă adormea instant!
„Mami, plecăm și noi odată la plimbare? Hai lăsați cafeaua aia pe mai târziu! Uaaaa uaaa ua” m-am făcut deodată auzit, plictisit să aștept.
-Gata puiuț, plecăm acum, l-am auzit pe tati citindu-mi gândurile.
Brașov
Așa că n-au avut de ales; s-au mobilizat rapid și am ieșit din casă. Destinația era orașul Brașov, la 30 km de Predeal, iar drumul până acolo e atât de frumos încât nu merită pierdut din ochi nicio secundă.
Cât despre oraș….o splendoare! Pornind de pe cocheta Stradă a Republicii din Brașov, înțesată de terase, magazine pentru toate gusturile, clădiri istorice, clovni cu baloane colorate și oameni plimbându-se zâmbind, ajungi în Piața Sfatului, cea mai cunoscută zonă a orașului.
Înconjourați de Casa Sfatului, Biserica Neagră, Muzeul Național de Istorie și alte monumente, ne-am așezat la o terasă de unde am putut admira mai atent priveliștea. Și, gâdilat de soarele de mai și de culorile vii ale caselor din jur, am făcut și eu ochișorii mari și am urmărit curios tot ce vedeam în preajmă.
Odată ajunși aici, nu trebuie ratată o vizită la frumoasa Biserică Neagră, lăcaș de cult luteran din secolul XIV. Ghidul din interior a fost tot timpul disponibil pentru întrebări și detalii; spre exemplu nouă ne-a povestit de ce monumentul și-a primit numele actual (datorat zidurilor negre rămase după ce a fost cuprinsă de un incendiu puternic).
Părăsind biserica la momentul din zi când soarele urca tot mai sus și încălzea tot mai puternic, ne-a atras răcoarea muntelui, așa că ne-am îndreptat spre vârful Tâmpa ce se înalță în mijlocul Brașovului. De la baza lui, vederea asupra orașului nu arată deloc rău, dar odată ajunşi în vârf peisajul este încântător.
Așa am urcat eu primul munte din viața mea, ce-i drept, ajutat de telecabină. Un pic mai greu ne-a fost în vârf, unde potecuța de munte nu a mai permis căruciorului meu să se strecoare spre punctul de belvedere ce dă spre oraș, așa că un marsupiu ar fi fost mult mai binevenit – a doua lecție învățată de mami și tati, care și-au promis că vom veni mai pregătiți data viitoare
Bușteni
Nu ne-am descurajat, însă, şi în următoarea zi am pornit spre Buşteni, unde urma să vedem Castelul Cantacuzino, ridicat la începutul anilor 1900 în mijlocul naturii și împrejmuit de munți.
Grădina cu grotele din jurul castelului, tabloul cu munți înzăpeziți ce se afișează în față și restaurantul select de pe terasa castelului sunt numai câteva motive pentru care domeniul merită vizitat dacă vă găsiți prin împrejurimi. Unde mai pui că piticii au și leagăne „construite” între copacii falnici ce se înalță în parcul castelului. Abia aștept să cresc un pic să revin aici!
Încărcați cu energie, îmbujorați la față și cu aer proaspăt de munte în plămâni, ne-am întors spre casă, promințându-ne că vom reveni aici mai des și mai repede.