A trecut Crăciunul, au trecut și sărbătorile de iarnă, între timp ne-am întors de la New York, dar nouă tot acolo ne mai zboară mintea din când în când. Pentru că a fost așa, ca și cum am ajuns în Home Alone 2, filmul care ne-a și inspirat, trebuie să recunoaștem, în toată experiența asta New York-eză din mijloc de sărbători. Evident, „The Big Apple” este în orice perioadă a anului o variantă bună de explorat, dar parcă în timpul sărbătorilor de iarnă farmecul lui se dublează. În zilele petrecute acolo, nu pretindem că am epuizat toate opțiunile pe care metropola le oferă celor ce ajung să o viziteze, dar sigur am profitat de fiecare minut ca să ne bucurăm cât mai mult de această experiență emblematică numită „Crăciun la New York”.
ATRACȚII TURISTICE DE CRĂCIUN LA NEW YORK
Așa că, iată-ne ajunși acasă cu aparatele foto pline de poze și cu o listă destul de generoasă de lucruri ce merită făcute, dacă Moș Crăciun vă găsește în următorii ani prin New York (multe din obiective sunt vizitabile pe tot parcursul anului, dar în perioada sărbătorilor au un aer mult mai diferit):
Vizitează Rockefeller Center
Dacă ar fi să alegem un singur loc pe care să-l recomandăm în New York, ar fi destul de greu să spunem care e acela, fără să cântărim mult timp opțiunile existente. La fel și în cazul primului obiectiv din această listă – dificil de spus care este locul ce nu trebuie să îți scape, sub nicio formă, dacă ajungi de Crăciun la New York.
Am ales să începem, totuși, cu imaginea emblematică a sărbătorilor de iarnă New York-eze, aceea a bradului împodobit din fața Rockefeller Center. E deja o tradiție națională de mai bine de 80 de ani ca un imens brad de Crăciun să fie amplasat anual în fața centrului de afaceri, aproape de patinoarul de la baza sa. Din acest motiv, milioane de turiști vin să îl admire în această perioadă a anului.
Ce poți face aici?
- Treci prin The Channel Gardens în drum spre clădire; îngerii luminoși cu trâmbițe lungi și bradul de Crăciun din capătul aleii creează una din cele mai cunoscute imagini ale New York-ului din această perioadă.
- Înscrie-te la o tură de plimbare cu patinele pe patinoarul din fața clădirii Rockefeller (noi nu am avut curaj, nu prea suntem mari prieteni cu patinele, dar dacă vouă vă place acest sport, nu ratați ocazia).
- Admiră bradul de Crăciun și fă-i poze din toate unghiurile – vor rămâne amintiri memorabile și vei păși pe urmele lui Kevin, care și-a reîntâlnit mama chiar sub acest brad uriaș.
- Ia masa la unul din restaurantele de la parterul clădirii – prețurile nu sunt intangibile și mâncarea e variată și gustoasă. Noi am mâncat la parter, la Cucina & Co și am fost mulțumiți de alegere.
- Urcă „On top of the Rock” pentru o vedere de ansamblu asupra orașului. Vei fi deasupra zgârie-norilor din împrejurimi și te vei bucura de o vedere spectaculoasă. Prețul pe bilet este de 36 $ pentru adulți și 30 $ pentru copiii cu vârsta de cel puțin 6 ani (cei mai mici au intrare gratuită).
Tips: Cea mai impresionantă vedere e cea spre Empire State Building, dar merită să vezi și Central Park de la înălțime și să faci un tur complet pe terasa de sus). Dacă vreți să vizitați turnul la lăsarea serii, prețurile cresc (54$ / adulți și 43$ / copii).
Fă „Window Shopping” pe 5th Avenue
Se știe deja că 5th Avenue este una din cele mai scumpe străzi din lume, așa că nu vă sugerăm neapărat să mergeți la cumpărături de Crăciun, cel puțin nu acolo. Dar magazinele de pe acest bulevard se întrec efectiv în această perioadă în decorarea vitrinelor, excelând în originalitate și bun gust. Și cum noțiunea de „window shopping” este din ce în ce mai frecventă, mai ales în această perioadă, e păcat să ratați frumusețile din vitrinele extravagante ale New York-ului.
Bea o cafea / o ciocolată caldă într-un Trump Tower
Nu era pe lista noastră de priorități, dar pentru că am ajuns prin zonă și pentru că simțeam nevoia unui remediu împotriva frigului, am intrat într-una din faimoasele clădiri ale actualului președinte american. Și vă spunem că n-a fost o decizie rea, pentru că, dacă ignori paza înarmată și filtrele de securitate prin care trebuie să treci ca să intri în clădire, interioarele sunt ornate cu atât de bun gust, decorațiunile de Crăciun sunt din abundență și atmosfera e așa plăcută, încât cafeaua a mers de minune în acea dimineață de decembrie.
Admiră casele împodobite cu luminițe de Crăciun din Dyker Heights în Brooklyn
Cred că fiecare din noi am văzut măcar o dată un film de Crăciun american, cu vestitele case îmbrăcate în lumini de sărbători, concursurile dintre vecini în materie de ornamente sau uriașii Moși Crăciuni gonflabili urcați pe acoperiș. Recunosc că de fiecare dată mă visam acolo, în curtea unei astfel de case, ca să mă bucur de atmosfera atât de specială de sărbători.
Așa că, atunci când am aflat de acest cartier din Brooklyn, supranumit și „capitala necontestată a Crăciunului”, în care casele luminate sunt deja o tradiție pentru locuitori, nu am ezitat să îl vizităm. Și vă garantăm că merită fiecare minut petrecut acolo. Unele case sunt ornate mai din abundență, altele mai simplist, unele abundă în culori, altele folosesc nuanțe neutre, la unele din ele răsună colinde, la altele ne întâmpină chiar proprietarii, majoritatea dintre ele fiind împobite de firme profesionale de lumini, însă nicio casă, pornind de la 11th Avenue până la 13th Avenue și între 83rd și 86th Street, nu e lăsată în întuneric în acest cartier exclusivist al New York-ului.
Plimbă-te pe străzi fără o destinație anume
Chiar dacă vii de Crăciun la New York cu un anumit scop precis, iar obiectivele turistice sunt nenumărate aici, ia-ți puțin timp numai ca să te plimbi prin oraș. Fie că mergi pe bulevarde mari și renumite ca Broadway sau 5th Avenue, fie că alegi străduțe înguste cu case cochete, sigur vei simți pulsul orașului în fiecare colțișor al lui. Dacă ți-e mai ușor, apelează la un Free Walking Tour, sunt nenumărate aici și au teme foarte variate, așa că sigur vei găsi unul pe gustul tău.
În plus, în această perioadă, clădirile, magazinele și bulevardele principale se întrec și ele în ornamente de sărbători, așa că te vei încărca de frumos și de magia Crăciunului numai privind în jur.
Încarcă-te cu aer proaspăt în plămânul orașului – Central Park
New York nu este doar despre bulevarde aglomerate, taxiuri galbene și zgârie-nori. Chiar în centrul orașului, în inima aglomeratului Manhattan, se întinde „plămânul verde” al metropolei, așa cum este cunoscut celebrul Central Park. Parcul e deja un obiectiv în sine pentru milioanele de turiști, fiind impresionant prin dimensiunile sale ce ating aproape 3 km jumătate de spațiu verde, prin varietatea de peisaje și activități pe care le oferă și prin aglomerația de veverițe cenușii ce trăiesc aici și distrează, în mod special, copiii.
În perioada iernii, te poți plimba prin Central Park cu trăsura trasă de cai, împodobită cu ornamente de Crăciun, în ton cu magia sărbătorilor. Iar la capătul parcului dinspre Midtown Manhattan, poți face o tură cu patinele pe patinoarul Wollman, sub atenta supraveghere a zgârie-norilor din apropiere.
Citește o carte în New York Library
…sau măcar fă un tur gratuit al faimoasei biblioteci unde au fost filmate atâtea scene de film încât sigur o vei recunoaște când intri. Clădirea e impresionantă, iar la intrare primești și harta bibliotecii ce include cu toate etajele, ca să nu ratezi cele mai frumoase săli care pot fi vizitate.
În plus, în perioada sărbătorilor de iarnă, ai ocazia să cumperi cărți cu teme de Crăciun și să admiri în holul principal un brad uriaș, împodobit în totalitate cu… păsări.
dav
Treci într-o seară prin Times Square
Nu te opri prea mult, în schimb. Pentru că e atââât de aglomerat (nu știu dacă doar în perioada asta a anului sau în general) încât te vei simți luat pe sus de mulțimea ce forfotește în toate direcțiile. Dar e, totuși, un loc de bifat odată ce ești în New York, așa că am trecut și noi pe acolo în goana calului, am mers cu gura căscată (la propriu!) la zecile de ecrane cu reclame de tot felul, Albert era hipnotizat de-a dreptul, am aruncat o privire și către bila care avea să-și facă spectacolul în noaptea dintre ani și am ieșit repejor din forfota de oameni.
Dacă vreți să vă opriți, totuși, îndulciți-vă la M&M Store-ul care se află în imediata apropiere și e ușor de văzut de departe. Sigur copiii vor fi încântați de alegere!
Vizitează Cartierul Chinezesc și pe cel Italian
Două pete de culoare în mijloc de Manhattan, vecine și totuși atât de diferite, așa am descrie cele două cartiere ce s-au format odată cu migrația în masă către America a popoarelor care le-au dat și numele.
Acum, dacă treci prin ele, te vei simți ca și cum distanțele s-au micșorat și ai ajuns, dintr-o dată, într-un orășel din China, cu turnulețele lor specifice, cu firme scrise în caractere chinezești și cu restaurante specializate în mâncare chinezească, exact ca la ei acasă.
După un colț de stradă, imaginea se schimbă și te trezești înconjurat de pizzerii italiene, de agitația specifică spiritului latin și de italieni ce ne salută zâmbitori din pragul cafenelelor. E ca și cum nu ai mai fi la New York, ci ai trecut în doar 10 minute din Asia în Europa și apoi înapoi în America.
Tot aici găsești și cele mai numeroase și convenabile magazine de suveniruri, așa că dacă vreți magneți de frigider, amintiri din New York sau atenții pentru oamenii dragi de acasă, aici e locul cel mai potrivit pentru cumpărături.
Și dacă vă întrebați de unde își face Moș Crăciun aprovizionarea, vă spunem că tot aici găsiți și magazinul numit chiar așa, „Christmas in New York” (Crăciun la New York), plin de toate decorațiunile pe care ți le-ai putea imagina pentru un Crăciun de poveste, de la căsuțe de turtă dulce la ornamente pentru brad, oameni de zăpadă, ștrumfi, reni, soldăței de plumb, căsuțe cântătoare și tot ce vă mai dorește sufletul de copil. Atenție, însă, prețurile sunt pe măsură!
Nu rata Holiday Nostalgia Ride și vizitează New York Transit Museum
Muzeul nu e neapărat o destinație de sărbători (cu toate că în mod sigur e una dintre cele mai iubite de către copii, iar Albert s-a distrat aici mai mult decât în orice alt loc din New York), dar motivul pentru care l-am inclus în această listă este o coincidență fericită cu care ne-am intersectat: așteptând metroul pe unul din traseele noastre de vizitat, am avut surpriza să ajungă în stație nu un metrou uzual, gri, parcă făcut din tablă, ce circulă acum prin New York, ci un metrou de epocă, ornat cu coronițe de Crăciun, cu vagoane îmbrăcate în lemn, lampadare cu elice și o alură chic.
Am fost fericiți să mergem cu el până la destinația noastră și, interesându-ne mai atent ulterior, am aflat că face parte din programul de sărbători Holiday Nostalgia Ride, organizat în fiecare an de Muzeul de Tranzit, între Ziua Recunoștinței și Anul Nou. În același program intră și autobuzele de epocă care circulă prin oraș la suprafață, dar pe acestea nu am avut ocazia să le încercăm.
Inspirați de călătoria cu metroul de epocă, am vizitat a doua zi Muzeul Tranzitului din New York. Chiar dacă la început ne-am temut că Albert se va plictisi ușor, dat fiind că primele informații sunt legate de istoria metroului și modul în care a fost construit (se știe că metroul new yorkez e unul din cele mai vechi din lume), trecând dintr-o încăpere în alta am fost la fel de încântați ca și cei mici să vedem machete de tramvaie de epocă, autobuze în mărime naturală și chiar să coborâm într-o stație de metrou dezafectată, unde sunt garate metrouri vintage, din diverse perioade, care sunt acum obiecte de muzeu, dar pot fi explorate în voie de vizitatori.
Unde mai pui că într-una din săli se organizau ateliere de creație pentru copii, unde celor mici li se ofereau materiale de tot felul pentru a realiza cea mai frumoasă stație de metrou, dintr-o cutie de carton. A fost distractiv și amuzant, iar la final am plecat acasă cu cea mai frumoasă stație construită. A noastră, evident!
Participă la Holiday Train Show din Grădina Botanică
Probabil că Grădina Botanică din New York este mult mai spectaculoasă vara, dar organizatorii au reușit să o transforme într-o atracție căutată și pe timpul iernii. Din mijlocul lui noiembrie până la final de ianuarie, un adevărat spectacol feroviar este pus în scenă în cadrul grădinii: trenulețe de diverse modele și culori se plimbă pe trasee suspendate printre machete ale celor mai cunoscute clădiri new yorkeze, de la Statuia Libertății la Empire State Building, One World Trade Center, Rockefeller Center, Brooklyn Bridge sau Coney Island, construite în totalitate din materiale naturale: frunze, crengi, scoarță și fructe.
Prețul este de 23$ / adult și 10$ / copil de peste 2 ani în timpul săptămânii, iar în weekend crește la 28$ / adult și 12$ / copil de peste 2 ani.
Este un loc unde nouă ne-ar fi plăcut mult să ajungem, dar timpul nu ne-a mai permis, așa că așteptăm să ne povestiți voi cum a fost, dacă ați fost acolo.
Mergi la cumpărături
Acestea sunt ultimele, dar nu cele din urmă: dacă locul în bagaj vă mai permite la întoarcere, profitați de reducerile din această perioadă din magazine și lăsați-vă purtați într-o sesiune de shopping.
Nu de alta, dar ați putea fi surprinși de prețurile foarte convenabile la unele produse, haine și ce vă mai doriți voi, pentru care erați obișnuiți să dați o avere în România. Perspectiva brand-urilor se schimbă radical în Statele Unite și raportul prețurilor se inversează de multe ori, așa că… hai să facem niște achiziții cu parfum de sărbători!
CHRISTMAS TIPS
Și dacă vă gândiți serios să ajungeți de Crăciun la New York, permiteți-ne să vă lăsăm câteva sfaturi, din experiențele cu care ne-am confruntat noi zilele acestea:
– dacă vreți să mergeți la un restaurant în ziua de Crăciun, asigurați-vă că faceți o rezervare cu ceva timp înainte. Altfel, riscați să nu mai găsiți nimic liber, iar ziua de Crăciun să vă găsească plimbându-vă pe străzi în căutarea unui local decent și, mai ales, deschis. Dacă vă regăsiți, totuși, în a doua situație, trebuie să știți că aveți mai multe șanse dacă vă îndreptați atenția către restaurantele specifice popoarelor non-creștine (japoneze, arabe etc.)
– și dacă vi s-a făcut dor de atmosfera tipic românească de sărbători, de mâncarea tradițională și de frumoasele noastre colinde, să știți că noi am găsit soluția: în Queens, restaurantul românesc Romanian Garden își întâmpină musafirii în dulcea limbă de acasă și îi delectează cu bucate tradiționale, cântece românești și o atmosferă caldă. Noi ne-am simțit tare bine și ne-am bucurat că am descoperit acest colț de România chiar și atât de departe de casă.
– dacă ai în plan vizite turistice, verifică din timp lista de obiective deschise în ziua de Craciun – eviți neplăcerea de a ajunge în fața unor uși închise, după ce ai colindat jumătate de oraș, dacă destinația ta nu e deschisă în ziua de Crăciun. În același timp, poți avea și șansa să descoperi că timpul de așteptare e mai scurt și ghișeele sunt mai libere, iar obiectivul poate fi mai lejer de vizitat într-o zi de sărbătoare.
– profită de variatatea de bucătării internaționale disponibile în New York și nu încerca să cauți neapărat mâncăruri locale sofisticate – nu prea vei găsi. În schimb, găsești în New York un amalgam de gusturi din cele mai diferite zone ale lumii, de la restaurante japoneze la bistro-uri franțuzești, de la taverne argentiniene la pizzerii italiene sau localuri chinezești.
– bucură-te de colindele cântate live la metrou. Unii interpreți sunt chiar grozavi, iar varietatea de stiluri este și ea impresionantă. Ai să întâlnești și soliști wannabe ce falsează, probabil, dar important e să găsim frumosul în acest oraș divers și cosmopolit, iar talentele de la gurile de metrou fac parte din el. Evident, dacă doriți, îi puteți răsplăti pe cei care v-au făcut plăcut – fiecare solist are în față o cutie pentu atenții din care, probabil, își duce existența.
Dar oricât de fascinant e New York-ul îmbrăcat de sărbătoare, vă asigurăm că sunt și alte motive pentru care merită să îl vizitați, așa că, implicit, sunt și alte obiective care nu au neapărat legătură cu atmosfera de Crăciun, ci mai degrabă cu tematica istorică a orașului.