”Lo que estas buscando tiene un lugar. ARGENTINA”.
Așa sună motto-ul turistic al țării care ne-a fost casă timp de o lună și pe care am colindat-o de-a lungul și de-a latul. Și, chiar dacă din când în când m-a furat somnul pe drum, pot să vă garantez că mami a avut grijă să nu ratez nicio poză în locurile ce meritau memorate.
Iar dintre miile de fotografii cu care ne-am întors, cu greu am selectat primele treizeci pe care le considerăm noi emblematice pentru periplul nostru (al meu în speță, după cum veți vedea). Disfrutá!
Obeliscul și Bulevardul 9 de Julio (Buenos Aires)
Un loc plin de însemnătate pentru că aici a fost ancorat pentru prima dată drapelul argetinian, în 1812, atunci când țara şi-a obținut independența. Aşadar, în Argentina, o poză cu imensul monument alb e obligatorie 🙂 Şi, ajunşi aici, nu puteam rata o plimbare pe 9 de Julio, cel mai lat bulevard din lume, cu cele 24 de benzi ale sale.
Teatrul Colon (Buenos Aires)
Și mai exact interiorul acestuia, care e absolut impresionant, de la intrarea principală, la sala de spectacole ce ascunde multe detalii surprinzătoare şi până la ultima surpriză din turul ghidat pe care l-am parcurs, Salón Dorado (Salonul de Aur). Sclipitor, nu?
Floralis Genérica (Buneos Aires)
În Plaza de las Naciones Unidas, imensafloare din oțel şi aluminiu este un alt simbol al capitalei, întruchipând imaginea tuturor florilor din lume, dar şi simbolul speranței renăscute în fiecare zi, prin petalele ce i se închid şi se deschid periodic. Cu noi la poză a ales să stea relativ închisă, dar impozantă, în mijlocul lacului din parc.
La Bombonera (Buenos Aires)
Pe stadionul echipei La Boca poți ajunge nu doar la meci, ci şi prin vizită ghidată. Amplasat în cartierul cu același nume, casa celor de la Boca Juniors se deschide vizitatorilor, făcându-şi cunoscute poveștile din istoria clubului, picanteriile pe care le ascunde stadionul şi fiecare colțişor al vestiarelor fotbaliștilor. De neratat: o poză pe peluza „cutiei de bomboane” galben-albastre. Atenție la pompele de irigare, totuşi! 🙂
Fregata Sarmiento (Buenos Aires)
Funcțională în anii 1900 şi transformată apoi în muzeu naval, fregata se odihneşte acum în Puerto Madero, unul din cartierele exclusiviste din Buenos Aires. Am vizitat-o şi noi şi, evident, nu puteam rata o poză la cârma acesteia, nu?!
Grădina Japoneză (Buenos Aires)
Mari fani ai detaliilor asiatice, nu ratăm niciun loc unde culturi din diverse zone se întrepătrund armonios. Şi ce poate fi mai interesant decât o grădină japoneză chiar în America de Sud? Vă asigurăm că rezultatul este unul care chiar merită admirat. Cât despre mine, cel mai mult m-am distrat la acvariul cu peşti de lânga Casa de Ceai a grădinii 🙂
Casa Rosada (Buenos Aires)
Un fel de Palat Cotroceni de-al nostru, edificiul roz, culoare ce îi dă şi numele, e sediul Preşedenției Argentiniene şi una dintre clădirile emblematice ale oraşului. Aşa că ne-am aşezat frumos la poză, să ne completăm albumul cu amintiri cu încă un loc memorabil.
Delta Paraná (Tigre, Buenos Aires)
La nordul provinciei Buenos Aires, Tigre este un orăşel ce s-a format pe întinsa deltă a râului Paraná. Titlul de a treia deltă ca mărime din lume, dar şi peisajul şi liniştea de aici îl fac să fie şi o zonă foarte turistică, motiv pentru care apele râului sunt brăzdate zilnic de sute de bărci. În una din ele ne-a surprins şi pe noi fotograful, mult mai atenți, însă, la ce vedeam în jur decât la obiectivul aparatului.
Oraşul de la capătul lumii (Ushuaia)
După nume, nu mai e nevoie de nicio prezentare. „Capăt de lume, început pentru toate„, cum îi spune motto-ul, capitala Țării de Foc este cel mai sudic oraş al planetei. Punct de legătură către Polul Sud, Antarctica, pinguini… Ushuaia e şi o aşezare extrem de pitorească, între munți cu creste ninse şi ape nesfârşite.
Insula pinguinilor (Martillo, Ushuaia)
Mici, țanțoşi şi îmbrăcați în frac… cum să nu-i iubeşti? Pinguinii de pe insula Martillo sunt obişnuiți cu turiştii şi desfăşoară un adevărat spectacol, aici, în mediul lor natural. Unii înoată, alții stau la plajă, alții se plimbă mândri prin fața noastră. Punem pariu că găsim câțiva care zâmbeau frumos la poză?
Trenul de la capătul lumii (Ushuaia)
Nu vă lăsați amăgiți că m-a furat puțin somnul la poză, în trenuleț am fost foarte prezent şi curios! Doar nu ajungi în fiecare zi în trenul ce duce la capătul lumii, pe cea mai sudică cale ferată funcțională din lume. Ce e mai puțin cunoscut este faptul că trenul a fost inițial creat pentru a transporta prizonieri către închisoarea de aici, păstrându-și în timp doar scopul turistic.
Parcul Național „Țara de Foc” (Ushuaia)
Cel mai sudic parc național din lume, primul parc național argentinian la țărm de ocean şi locul unde se încheie drumul rutier ce leagă cel mai nordic punct al lumii, în Alaska, de cel mai sudic punct, aici, în Ushuaia. Sunt doar câteva motive pentru care fotografia de mai jos merită inclusă în acest top. Unde mai pui că tabloul ce se deschide în spatele acestor porți e parcă rupt din altă lume.
Cel mai sudic punct continental al lumii (Ushuaia)
Colindând prin parcul despre care vă vorbeam mai sus, ajungi în locul din care doar păsările îşi mai pot continua drumul, în zbor. În față, o încrengătură de ape ce dau în Canalul Beagle. Mai departe, Oceanul. Peisajul, nepământesc de frumos. Noi, copleşiți.
Lacul Acigami (Ushuaia)
În afară de peisajul spectaculos şi cadrul de poveste, lacul Acigami şi-a câştigat locul în top şi datorită faptului că adâncurile îi includ, imaginar, o graniță naturală: apele îi sunt împărțite între Argentina şi Chile şi, chiar dacă vorbim de acelaşi lac, fiecare îl numeşte diferit: Acigami (sau Roca) în Argentina, Errázuriz în Chile.
Insula Redonda și Unitatea Poștală de la Capătul Lumii (Ushuaia)
Cum vi se pare să primiți o vedere de la capăt de lume? Sau să aveți pe pașaport viza de la capătul lumii? Pe Insula Redonda, aceste lucruri sunt posibile. Și asta deoarece Oficiul Poștal de la Capătul Lumii, deschis aici, a decis să gestioneze insula ca teritoriu independent și să ofere vize tuturor turiștilor ce pășesc pe insulă, contra unei taxe de acces.
Ghețarul Perito Moreno… din toate unghiurile (El Calafate)
Atât de fascinat am fost de uriașul de gheață cu sclipiri de azur și glas de tunet, încât nu m-am putut opri la o singură fotografie. Și chiar și așa, realitatea din mijlocul Anzilor depășește cu mult ceea ce aparatul foto poate surprinde. Cei 250 km pătrați de gheață ce se întind pe o distanță de aproape 30 km și ating înălțimi de până la 70 metri se regenerează de la an la an, astfel încât, în ciuda încălzirii globale, ghețarul – protejat UNESCO – rămâne în echilibru.
Lacul Argentino (El Calafate)
După ce am admirat îndelung imensul ghețar în care cerul își oglindește nuanțele, ne întoarcem privirea spre lacul care îl găzduiește. Ca răsplată, uriașul înghețat îi oferă în fiecare vară bucăți din stâncile de gheață care, odată prăbușite în adâncuri, îi pictează apele în nuanțe de turcoaz. În zare, munți împăduriți împrumută și ei tente albăstrii. Deasupra, un cer ce împletește toate nuanțele pe care natura le-a colorat pe pământ. Un rai albastru.
Legendara Ruta 40
Cel mai lung drum al Argentinei şi unul dintre cele mai lungi din lume, Ruta 40 este cea care străbate țara de la nord la sud. Trecând prin munți, câmpii, stepă sau locuri pe unde rar vezi câte un om, drumul trebuie bifat de orice turist călător prin Argentina. Noi am parcurs segmentul dintre Calafate și Bariloche, unde, după ceva peripeții, am surprins și fotografia de mai jos (cât pe ce să prindem și o lamă în poza noastră 🙂 ).
San Carlos de Bariloche
Stațiune de munte cu peisaje rupte din povești, loc de divertisment pentru pasionații de sporturi extreme, soluția mult dorită de turiștii toropiți de căldură… Bariloche înglobează tot ce ți-ai putea dori de la un orășel dintre munți. Așa că iată-ne: noi și poza noastră fericită!
Cerro Campanaro (Bariloche)
Bariloche e înconjurat nu doar de Anzii semeți, dar și de nenumărate lacuri de un albastru străveziu, sclipind sub soarele de munte. O fotografie ca o vedere, cu prespectivă de la înălțime, poate fi surprinsă de la stația de telescaun Cerro Campanaro.
Cerro Otto (Bariloche)
Și dacă încă mai vreți să admirați Anzii de pe creste, telefericul Cerro Otto se oferă și el turiștilor mari și mici. Lăsându-vă purtați de cabina legănată de vânt până în vârful muntelui, puteți admira priveliștea la masa restaurantului plutitor sau puteți face o pauză de joacă în spațiul destinat copiilor, chiar aici, pe platforma de belvedere.
Circuitul celor 7 lacuri
Și dacă încă nu v-ați plictisit de lacuri, vă mai propunem un traseu: pornim din Bariloche către San Martin de los Andes, pe aceeași pitorească Rută 40, drum ce șerpuiește de-a lungul a șapte mari lacuri de munte, ce ne pictează pozele în nuanțe nebune de albastru. Chiar dacă nu sunteți mari pasionați de lacuri, aici cu siguranță vă veți îndrăgosti de ele!
San Martin de los Andes
Destinația finală a circuitului – cochetul orășel dintre munți San Martin de los Anes – ne aduce aminte puțin de Colibița noastră: ne alintăm picioarele în apa cristalină, iar pielea ne e mângâiată de razele soarelui de munte, pe plaja de la țărm. Oamenii, veseli și efervescenți. Mâncarea, delicioasă. Ce ți-ai putea dori mai mult?
La Trochita (Esquel)
Vechiul Expres Patagonic, trenul cu locomotivă pe aburi ce funcționează pe unul din cele mai înguste ecartamente din lume, de doar 750 mm, şi-a început călătoriile între Esquel și El Maitén încă de la debutul anilor 1900 în Argentina. Astăzi, acesta a rămas doar cu un rol turistic şi o istorie bogată pe care o poartă cu el şi pe care o povesteşte turiştilor săi, prin ghizii ce ne însoțesc plimbarea.
Puerto Iguazú
Oraș de graniță în partea de nord a țării, învecinat nu cu una, ci cu două țări, aproape de junglă și, cel mai important, aproape de impresionanta cascadă cu același nume, Iguazu e locul în care atât vremea cât și oamenii sunt mai calzi ca oriunde, iar turiștii pot fi copleșiți de mulțimea de opțiuni pe care aceste locuri le oferă.
Tres fronteras (Iguazú)
Argentina, Brazilia, Paraguay. Trei țări despățite de două râuri – Paraná și Iguazú, dar ușor accesibile din orice parte ai veni. Pașapoartele, însă, au toate șansele să fie suprasolicitate în punctele vamale ale celor trei state. Spre seară, fiți siguri că ați ajuns în punctul de belvedere de la Hito Tres Fronteras unde, de pe partea argentiniană, puteți observa atât țărmurile celor trei state, cât și spectacolul de lumini și apă ce merită toată atenția.
Cascada Iguazu
Una din cele 7 noi minuni ale lumii. Așa a fost numit locul unde natura face unul din cele mai bune spectacole ale sale: Cascada Iguazu din Argentina. Cuvintele sunt de prisos… stările ce ne cuprind aici trec rapid de la neputință la profundă admirație și extaz. Tumultul apei acoperă exclamațiile de uimire ale turiștilor, arșita junglei se transformă aici în aburi de răcoare ce se ridică din prapastia unde tone de apă se prabușesc în gol… V-am convins?
Plimbare pe faleza Mar del Plata
„Oraşul vesel”, aşa cum mai e cunoscut Mar del Plata, este cea mai mare stațiune la litoral pe care Argentina o deține, primind anual milioane de turişti pe cele 10 mile de plajă ale sale. Imaginați-vă, deci, despre ce faleză poate fi vorba… Sau mai bine aruncați o privire în poza de mai jos.
Leul de mare (Mar del Plata)
Orice turist ce vine în Mar del Plata se oprește în fața marelui Hotel Provincial să surprindă în poză cei doi uriași lei de mare ce străjuiesc esplanada, cunoscuți și ca simbolurile stațiunii. Așa că ne-am aliniat și noi lângă unul din ei și am zâmbit frumos, pentru albumul cu amintiri. Iar dacă vă doriți o variantă mai „shiny” a pozei, leul de mare din plăci metalice aurite, imitând delicoasele alfajores argentiniene, așteaptă cuminte în fața Muzeului de Artă Contemporană.
Față în față cu Oceanul…
…nerăbdător și curios să aflu ce noi experiențe vor aduce următoarele luni din viață. Sperăm să fie cel puțin la fel de frumoase ca cele din Argentina.
Până atunci, ele rămân așa necunoscute și pline de mistere, ca oceanul ce mi se așterne în față…