Ca urmare a primei părți a topului, continui listuța mea cu locuri ce merită numaidecât văzute când ajungeți în Hong Kong:
6. Templul taoist Wong Tai Sin din Hong Kong
La baza muntelui Kowloon, Wong Tai Sin este cunoscut ca cel mai mare templu din Hong Kong. Reunește în interiorul său un mix al culturilor religioase chinezești: Budism, Confucianism și Taoism.
Un punct de atracție atât pentru turiști cât și pentru localnici, templul devine în același timp o oază de liniște și culoare în vacarmul orașului. Trecându-i porțile, identificăm aici cele cinci elemente Feng Shui, Acestea sunt: metal în Bronze Pavilion, lemn în Archives Hall, apă în Fântâna Yuk Yik, foc în altarul Yue Heung și pământ în Earth Wall.
Ușor ascunsă de ochii vizitatorilor mai grăbiți, Grădina templului (Good Wish Garden) ce se întinde în spatele acestuia. Ne rupe de zumzetul orașului care își continuă tumultul la câțiva metri distanță. Ne plimbăm peste lacul cu nuferi, pe podurile cu dantelării chinezești și prin pagodele grădinii. Totul pe un fond muzical ce îmbie la meditație și relaxare.
Cum ajungem: la 3 minute de mers pe jos de la stația de metrou Wong Tai Sin Station, Ieșirea B2 Costuri: intrarea este liberă Program: zilnic: 07:00 - 17:30
7. Kowloon Walled City Park Hong Kong
La doar 1 km jumătate de templul despre care v-am vorbit anterior, Kowloon Walled City Park este locul în care încă se mai trăiește istoria unui cartier dispărut în anii ’90.
Construit în anii 1840, Walled City – cartierul ce a existat în locul parcului actual – și-a format propriile reguli, fără a se supune legilor țării, refuzând chiar și vizitele oficialilor englezi. Mai târziu, după ocupația japoneză din anii 1940, cartierul a devenit suprapopulat. Condițiile de trai sunt degradate, ajungând un loc de desfășurare a diverselor activități ilegale.
Astfel, s-a decis demolarea lui la începutul anilor ’90, în locul său amenajându-se parcul de astăzi, ce păstrează încă urmele vieții ce s-a desfășurat aici. Nouă ni s-a părut fascinantă povestea lui, motiv pentru care am ținut neapărat să îl vizităm. Iar imaginea lui nu ne-a dezamăgit deloc.
Inspirat din grădinile Chinei continentale, parcul este împărțit în 8 zone distincte, cu denumiri și caracteristici specifice. Punctele de mare interes rămân Lung Nam Pavilion – căsuța de pe ape – și Yamen-ul, clădire aparținând vechii mahalale. Aceasta a rămas încă în picioare și găzduiește o expoziție care ilustrează viața trecută din aceste locuri.
Cum ajungem: la 1 km de mers pe jos de stația de metrou Lok Fu, Ieșirea B Costuri: intrarea este liberă Program: zilnic: 03:30 - 23:00
8. Sky 100 – o super priveliște
La etajul 100 al clădirii Centrului Internațional de Comerț (International Commerce Centre) se găsește cel mai înalt punct de observație interior din Hong Kong. Înălțimea? 393 metri de nivelul mării. E inclus în top 10 cele mai înalte clădiri comerciale din lume. Acest zgârie-nori oferă o vedere de ansamblu asupra portului Victoria, a cartierului Kowloon și a altor cartiere înțesate ale orașului.
Cum noi suntem niște pasionați ai turnurilor și priveliștilor de la înălțime, nu am putut rata nici acest obiectiv. Mai ales că vederea este superbă și eu nu mă mai săturam să o admir. Iar un apus văzut de aici, peste Victoria Harbour, e greu de egalat în strălucire.
În plus, tot aici ne-am putut distra cu efecte virtuale ale fotografiilor noastre, prin aplicația pe care organizatorii o pun la dispoziție. Iar pentru o sesiune de shopping, un mall exclusivist se află la parterul clădirii, locul de unde am achiziționat și biletele de acces.
Cum ajungem: la 5 minute de mers pe jos (prin mall) de stația de metrou Kowloon, Ieșirea C1 sau D1 Costuri: HK$168 pentru adulți, HK$118 pentru copii, gratis pentru copii sub 3 ani Program: duminică - joi între orele 10:00 și 21:00, vineri între orele 10:00 și 22:00, sâmbătă între orele 10:00 și 23:30
9. Repulse Bay Beach
Înconjurat din toate părțile de ape, orașul Hong Kong nu abundă, totuși, în plaje. Dintre cele puține pe care le are, Repulse Bay Beach se zvonește a fi cea mai populară. Vizitată atât de turiști cât și de localnici, plaja ne duce departe de vacarmul orașului, dincolo de munți, în partea de sud a insulei Hong Kong. Acolo o găsim, în preajma unor locuințe de lux și a unor cartiere exclusiviste.
Apa cuminte din mini-golful spre care plaja are ieșire și nisipul galben și fin, printre copaci umbroși, ne-au permis câteva ore de relaxare. Am fost mângâiați de razele soarelui, ca într-o zi de vară autentică. Septembrie încă nu își intrase în drepturi aici.
Și, bonus, la capătul plajei, un mall cu magazine și restaurante specifice ne-a găzduit pentru un prânz cu arome cantoneze – o delicatețe, spun părinții
Cum ajungem: din Exchange Square II, lângă metrou Central, luați unul din autobuzele 6, 6A, 6X, 66 sau 260 Costuri: intrarea este liberă, preț bilet autobuz aproximativ HK$8 Program: zilnic
10. Hong Kong Wetland Park
Am găsit și un loc perfect pentru toți cei ce iubesc natura sau pentru cei care vor să evadeze din agitația orașului. Rezervația naturală din nordul regiunii Tin Shui Wai este un simbol al turismului verde și al educației în domeniul ecologiei.
Construit în apropierea graniței cu China, pe o suprafață de 60 hectare de lacuri, parcul întruchipează o călătorie peste lumea acvatică. Găsim poduri de lemn ce se întind la suprafața apei, printre specii de pești, păsări și animale acvatice sau printre zeci de feluri de fluturi, atrași de polenul florilor din zonă. Casă a păsărilor migratoare pe timp de iarnă, rezervația adună în prezent 238 de specii.
Iar cea mai exotică atracție a parcului este Pui Pui, un crocodil „locanic”. Ne-a întâmpinat încă de la intrare, în căsuța lui cu pereți transparenți.
Cum ajungem: de la stația de metrou Tin Shui Wai, luați metroul ușor nr. 705 sau 706 până la stația Tin Sau Costuri: HK$30 pentru adulți, HK$15 pentru copii, gratis pentru copii sub 3 ani Program: zilnic între orele 10:00 – 17:00, exceptând marțea, când este închis
Prin aceste locuri ne-am petrecut noi o săptămână pe teritorii asiatice. Au fost niște zile bogate, în care am văzut și am învățat o puzderie de lucruri noi. Dar Hong Kong rămâne o țară mare, în spațiul ei mic, ce merită exploatată mai profund, căci are multe lucruri interesante de oferit.
Ce altceva mai puteți face?
Așadar, dacă timpul vă mai permite, mai merită:
- o plimbare în Mong Kok pentru o sesiune sănătoasă de shopping. În cartierul comercial al Hong Kongului, aveți ocazia să descoperiți atât magazine locale, cât și cunoscutele branduri internaționale. Sau puteți să vă plimbați prin Ladies Market – o piață cu produse locale și suveniruri. De acolo puteți și să luați pulsul orașului, așa cum se simte el în viața de zi cu zi a localnicilor.
- să faceți o plimbare cu tramvaiul pornind din Kennedy Tower. Este vorba de un tramvai mai altfel, mic și supraetajat, ce oferă o panoramă asupra părții de nord a insulei Hong Kong
- pe drum, opriți-vă și în cartierul Central. Acesta e locul unde se găsesc marile branduri ale lumii, companiile multinaționale, primăria și marii zgârie-nori ai orașului.
- și, ca să mai avem motive să ne întoarcem, păstrăm și noi pe listă Central-Mid Level Escalator, tot în apropierea cartierului Central. E cea mai lungă scară rulantă în aer liber acoperită din lume, ce urcă de-a lungul a 800 metri pe o înălțime de 135 metri.
Cu siguranță un oraș al extremelor, Hong Kong este și un loc plin de culoare și de viață, unde nopțile sunt mai lungi și mai albe, iar zilele sunt mai zgomotoase și mai aglomerate, o țară-oraș cu un potențial turistic enorm, ce merită, poate, o mai bună valorificare.