Top 10 lucruri de văzut în Hong Kong – Partea I

Cuprins

La o simplă căutare, domnul Google nu afișează prea multe informații pe marginea acestui subiect. Așa că am ales, de această dată, varianta clasică de prezentare a principalelor obiective de vizitat odată ajunși în Hong Kong.

Haideți cu noi așadar într-un tur virtual ca să aflați care sunt primele 10 lucruri de făcut acolo și poate câteva în plus.

10 lucruri de făcut în Hong Kong

1. Kowloon Park – natura din Hong Kong

Noi am început sejurul cu o plimbare de antrenament prin parcul central al orașului. Hong Kong nu este un oraș foarte verde, dar puținele parcuri pe care le are sunt atent amenajate, cochete, cu pagina proprie de istorie.

Kowloon Park nu face excepție, etalându-și frumusețea pe locul unei foste baze militare britanice. Astăzi parcul este o oază verde între zgârie-nori, un loc răcoros mult așteptat în arșița de afară. Acolo am găsit copaci umbroși, iazuri pline de broscuțe țestoase și un lac cu păsări (The Bird Lake). Acestea atrag un număr mai mare de turiști decât de localnici.

dscn1951
dscn1932

Alături, Bulevardul Vedetelor de Desene Animate (Avenue of Comic Stars) este un loc foarte iubit de copii. Aici își pot întâlni eroii locali preferați, printre cele 24 de figurine pictate în culori vii. Unele ating chiar și 3 metri înălțime.

DSCN1881.jpg
Cum ajungem: la 5 minute de mers pe jos de la stația de metrou Tsim Sha Tsui
Costuri: intrarea este liberă
Program: deschis de la 05:00 până la 24:00

2. Garden of Stars & Avenue des Stars

Acesta este punctul în care noi am luat contact prima oară cu pulsul orașului. Am descoperit un Hong Kong impunător, ce se dezvoltă mai mult pe verticală, apăsător, poate, prin înălțimea clădirilor ce îl compun. Imaginea rămâne, însă, impresionantă.

„Grădina” este de fapt o esplanadă amenajată la înălțime. Găzduiește temporar cele mai cunoscute statuete de pe celebrul bulevard Avenue des Stars, aflat în renovare până în 2018.

DSCN1964.JPG

Punctul de belvedere de aici ne oferă prima perspectivă asupra insulei Hong Kong. Uriașii săi zgârie-nori din Golden Bauhinia Square ne-au impresionat.

DSCN1965.JPG
DSCN1992.JPG

Spre vest, la aproximativ 10 minute de mers pe Salisbury Road, Turnul cu Ceas (the Clock Tower), datând din 1916, rămâne singurul martor al vechii gări din Kowloon. Simbol al orașului, turnul putea fi cândva vizitat, dar momentan interioul este în curs de renovare.

DSCN2589.jpg

În direcția opusă, de-a lungul aceluiași Salisbury Road, pornind spre Hong Kong Coliseum, găsim promenada ce se întinde cât vezi cu ochii. Promenada largă surprinde din multiple unghiuri atât insula în ansamblu, cât și viața ce se desfășoară în apartamentele mici din clădirile imense. Clădirile sunt înțesate de oameni – un stil de viață total diferit de cel pe care noi îl cunoaștem.

DSCN1998.JPG
DSCN2007.JPG
dscn1991
Cum ajungem: la 3 minute de mers pe jos de la stația de metrou East Tsim Sha Tsui
Costuri: intrarea este liberă
Program: deschis zilnic, din noiembrie 2015 până la sfârșitul anului 2018

3. Ngong Ping Village: Po Lin Monastery & Big Buddha

Un tărâm de poveste am descoperit odată cu excursia spre satul Ngong Ping de pe insula Lantau, traversând golful Tung Chung Bay cu telecabina (Ngong Ping 360). O destinație intens vizitată de turiști, dovadă stând în cozile pe 4-5 rânduri încă de la primele ore ale dimineții. Locul de plecare promite o experiență ce merită toate eforturile.

Călătoria îți taie respirația și durează aproximativ 25 minute. O opțiune ce merită luată în considerare este închirierea unei cabine de tip Crystal, cu baza de sticlă, pentru o experiență plină de adrenalină. În tot acest timp, trecem peste autostrăzi, ape și munți împăduriți. De sus vedem aeroportul, mașini cât cutiile de chibrituri, vaporașe, cascade… Vedem chiar și turiști ce parcurg traseul pe cărări de munte cu aceeași destinație: Ngong Ping.

DSCN2052.JPG
DSCN2067.JPG
DSCN2078.JPG

Sus, găsim un sătuc turistic, înțesat de restaurante, magazine cu suveniruri și produse locale. În centrul său se găsește Altarul Dorințelor (Bodhi Wishing Shrine), locul unde fiecare turist își poate agăța o dorință în Arborele Revelației (Tree of Awakening). Legenda spune că sub acest copac a avut loc meditația lui Siddhartha, ce a devenit astfel Buddha.

DSCN2101.JPG
DSCN2110.JPG
DSCN2108.JPG

Prin mijlocul sătucului, o străduță pietonală duce către cele două atracții importante ale locului. Prima e mănăstirea budistă Po Lin, învăluită în mirosul de bețișoare parfumate și pictată în mii de culori. A doua e statuia lui Buddha, înaltă de 34 metri, ridicată pe un vârf al colinei, la capătul a sute de trepte. De sus, priveliștea este impresionantă.

dscn2135
dscn2124
Cum ajungem: punct plecare telecabină-la 10 minute de mers pe jos de la stația de metrou Tung Chung
Costuri:  Cabina Standard: HK$185 (aproximativ 21€); Cabina Crystal: HK$255 (aproximativ 30€)
Program: zilnic: 10:00 – 18:00; în weekenduri și sărbători legale: 09:00 – 18:30

4. Golden Bauhinia Square – spectacolul de lasere

Renumit pentru Simfonia luminilor (A Symphony of Lights), Hong Kong era cândva gazda unor spectacole de lasere impresionante. Acestea luminau în fiecare seară Victoria Harbour. Majoritatea clădirilor ce se întind pe ambele maluri ale portului se colorau în mulțimi de culori. Reflectau în apă jocuri de lumini pe ritmuri muzicale, în timp ce Star Ferry, barca simbol a orașului, își plimba turiștii între insulă și cartierul Kowloon.

dscn2217

De anul acesta, însă, spectacolul e mult mai fad și mai puțin impresionant. De ce? Din cauza retragerii mai multor companii, din motive ecologice. Acesta își păstrează totuși același farmec ca în trecut cu ocazia Revelionului și a sărbătorii naționale a țării, pe 1 octombrie.

Cu toate acestea, spectacolul încă merită trecut în agendă, măcar pentru a admira orașul pe timp de noapte. Locul cel mai potrivit pentru o vedere de ansamblu este esplanada din Golden Bauhinia Square. Aici poate fi admirată și statuia unei orhidee gigantice, în culori aurii, situată în fața Centrului de Convenții și Expoziții.

Pentru că luminile din cartierul Central ne atrăgeau, noi am pornit apoi într-o  plimbare de-a lungul cheiului, până la clasica roată (The Hong Kong Observation Wheel) ce oferă o vedere asupra întregii zone.

dscn2247
Cum ajungem: la 20 minute de mers pe jos de la stația de metrou Wan Chai
Costuri: gratuit
Program: în fiecare seară, la ora 20:00

5. Victoria Peak

În partea vestică a insulei Hong Kong se găsește cel mai înalt punct al zonei: Muntele Austin sau Vârful Victoria. Dacă ar fi să cuprindem întregul Hong Kong într-o singură imagine, cu siguranță acesta ar fi locul cel mai potrivit de imortalizat.

DSCN2324.JPG

La 554 metri înălțime față de nivelul mării, vârful oferă o priveliște spectaculoasă asupra insulei Hong Kong, a portului Victoria și peninsulei Kowloon, iar momentele cele mai prețioase pot fi capturate la apus sau pe timpul serii. Nici ziua, însă, tabloul nu este deloc de neglijat.

dscn2311
dscn2327

Ajungem la turnul din vârf (Peak Tower) cu Peak Tram, unul din cele mai vechi și mai cunoscute funiculare din lume, ce parcurge acest traseu de peste 120 ani. Odată ajunși, ne îndreptăm spre Sky Terrace 428, luând alte trei escalatoare și achitând o ultimă taxă, iar orașul ni se deschide în față, vertical și măreț.

DSCN2339.JPG

În limita timpului și a mijloacelor financiare, tot aici mai putem colinda prin magazine de suveniruri, restaurante cu vedere unică sau muzeul figurilor de ceară Madame Tussauds din Hong Kong.

În mod sigur, suflul puternic turistic pe care îl respiră vârful Victoria îl face de neratat pentru orice călător.

Cum ajungem: la 20 minute de mers pe jos de la stația de metrou Wan Chai
Costuri: HK$45-Peak Tram și HK$45-Sky Terrace 428 sau Combo: HK$88 (tramvai+terasă)
Program: zilnic: 10:00 - 23:00; în weekenduri și sărbători legale: 08:00 - 23:00

Continuăm lista celorlalte obiective „must see” din Hong Kong, în cea de-a doua parte a topului.

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!