În primăvară, când am fost în Canada, pe lângă vizitele atâtor locuri impresionante și întâlniri cu prietenii frumoși ai părinților, am testat și un nou serviciu care ni se potrivește mănușă nouă, călătorilor. Așadar, fără prea multe introduceri, vă vorbesc astăzi despre Revolut.
Ce este Revolut?
Este o aplicație bancară care, conform celor spuse chiar de ei, te ajută să scapi de toate comisioanele bancare – legate în principal de schimburile valutare – pentru peste 150 de monede de pe tot Globul.
Noul serviciu promite, așadar, înlăturarea costurilor suplimentare aferente comisioanelor de la schimburile valutare sau cele aferente conversiilor la bănci, unde orice tranzacție transformă în prima fază RON în EUR, iar apoi EUR în moneda locală (așadar comisionul se aplică de două ori). Dar, așa cum veți vedea, Revolut nu e doar atât.
Contul “principal”
Totul este foarte simplu și intuitiv: descarci aplicația din “Store”, te înregistrezi cu numărul de telefon și deja ai început să faci economii. Automat, la înregistrare, ți se va crea un cont în lei, dar în cadrul aplicației îți poți deschide conturi în peste 25 de valute din cele mai uzitate la nivel global (USD, EUR, GBP, CAD etc.). Acest lucru se face foarte ușor, alegând moneda în care doriți să creați contul / conturile adițional/e și acestea vor apărea imediat în lista de conturi, alături de cel în lei.
Contul poate fi alimentat, apoi, prin funcția “top-up” din aplicație, având ca sursă orice alt card aflat pe numele vostru, deschis la o bancă clasică. Metoda e foarte asemănătoare unei achiziții online cu cardul, datele acestuia râmânând apoi înregistrate în aplicație pentru a facilita operațiunile viitoare de “top-up”. Suma minimă pe care o puteți depune printr-un astfel de transfer este de 50 lei.
Emiterea cardului
Un cont fără un card ratașat nu prea are nicio utilitate, mai ales când mergem în călătorii. Așadar, odată deschis contul, verificată identitatea (trebuie să trimiteți o poză după cartea de identitate / pașaport / permis) și încărcat contul Revolut, puteți comanda și cardul aferent. Acesta costa 27 lei (care vor fi retrași direct de pe cont) și va ajunge la voi prin poștă, într-o perioadă cuprinsă între 10 și 14 zile. Este vorba despre un card de debit VISA sau Mastercard, care va fi ratașat tuturor conturilor Revolut pe care le deschideți.
Odată primit, cardul poate fi gestionat cu ușurință din aplicatie. Aveți posibilitatea să alegeți din meniul de setări dacă vreți să fie disponibilă plata contactless, plata prin swipe sau retragerile la bancomat. De asemenea, cardul poate fi blocat tot din aplicație, în cazul în care îl pierdeți sau vă este furat. Există și posibilitatea de a verifica PIN-ul pe care l-ați setat la momentul comandării cardului, puteți stabili limite de tranzacționare etc.
Toate aceste opțiuni sunt disponibile în secțiunea „Carduri” din aplicația Revolut.
Care e principiul de funcționare?
Practic, contul / conturile Revolut sunt conturi PrePaid ce permit ca plățile la comercianți sau transferul între conturile de diferite monede să fie făcute la cursul spot interbancar (= cursul la vedere, care nu este negociat) dintre valutele respective. Acest lucru este vizibil și în aplicație, unde ai oricând posibilitatea de a verifica cursul valutar.
Atunci când platiți cu cardul sau retrageți monetar de la bancomat, aplicația scanează valuta în care se face plata sau retragerea. Dacă nu aveți cont sau bani în valuta respectivă, banii se vor deconta din contul vostru principal (RON) sau alt cont în care aveți suma de bani necesară pentru plată. În aceste situații, schimbul valutar se face, de asemenea, la cursul spot din momentul plății.
În week-end însă, acestui curs i se adaugă un mic comision premium, așadar sfatul nostru este să vă asigurați înainte de week-end că aveți o sumă suficientă de bani în valuta țării în care vă aflați, dacă aceasta se numără printre cele 25 de valute disponibile din aplicație.
Ce alte avantaje mai aduce?
Prin intermediul Revolut puteți trimite sau cere bani altor persoane înregistrate în aplicație, cu efect imediat, sau puteți face transferuri către conturi bancare clasice.
De asemenea, este foarte ușor să urmăriți fiecare tranzacție, deoarece sunteți anuntați în timp real printr-o notificare direct din aplicație (când este disponibilă o conexiune internet) și puteți vedea în orice moment cât și pe ce ați cheltuit, iar apoi fiecare cheltuială este clasificată, în funcție de categoria din care face parte locul unde ați achitat cu cardul (restaurant, supermarket, muzeu etc.).
Extrasul de cont este și el disponibil în timp real și puteți face tot felul de analize ale cheltuielilor pe categorie (mâncare, transport etc.), pe perioadă de timp, valută sau locație.
Există și o asigurare de călătorie oferită de Revolut, contra unei sume ce începe de la 5 RON / zi, dar prețul variază în funcție de destinație.
Statisticile Revolut susțin că putem economisi până la 7% din bugetul de vacanță și, până acum, peste 2 milioane de utilizatori din Europa au economisit deja mai bine de 200 milioane de EURO.
Care sunt costurile aferente?
Poate părea greu de crezut, dar exceptând cei 27 de lei aferenți emiterii cardului, toate aceste servicii sunt disponibile gratuit, ce-i drept cu anumite limite pe care le expunem mai jos:
- Extrageri lunare bancomat – 800 lei sau echivalent;
- Top-up anual – limita inițială variază de la caz la caz, în funcție de profilul de risc alocat utilizatorului (un profil de risc scăzut va însemna un volum anual de tranzacționare de 250.000 RON). Această limită poate fi însă ridicată de orice utilizator dacă încarcă în cont dovezi ale sursei fondurilor, pentru a respecta reglementările AML (Anti-Money Laundering, împotriva spălării de bani) în vigoare.
- Schimburi valutare lunare – 20000 lei
Există și un serviciu Premium, contra unui cost de administrare lunar, care vine cu avantajul creșterii substanțiale a limitelor de mai sus, plus un set de beneficii suplimentar, dintre care cel mai atrăgător este asigurarea de călătorie similară celor pe care le putem găsi și la marii asiguratori.
Experiența noastră cu Revolut
În sejurul din Canada (din luna mai 2018), am tranzacționat atât sume în Euro cât și în Dolari Canadieni. Mai jos, diferențele între cursurile oferite de Revolut și cele disponibile la o bancă clasică. Trebuie luat în considerare că, pentru orice monedă în afară de Euro, decontul în lei se face prin intermediul Euro – de exemplu, pentru Dolari Canadieni banca schimbă dolarii în Euro și apoi Euro în RON.
- EUR:
– Revolut: 4.65-4.69 lei
– Banca: 4.79 lei - CAD:
– Revolut: 2.99-3.01 lei
– Banca: 3.14 lei
Destul de evidentă diferența, nu-i așa?
Între timp, am mai folosit cardul Revolut și în Cipru, cu aceleași beneficii vizibile, iar acum ne pregătim conturile pentru plecările în Africa de Sud și la New York.
Pentru că, pentru noi, cardul Revolut a devenit un prieten de nelipsit în orice călătorie 🙂
Comandă-ți propriul card Revolut!
Dacă articolul nostru te-a făcut să îți dorești să încerci Revolut, poți să îți comanzi gratuit propriul card pe care să îl folosești în excursiile tale:
- Accesează link-ul http://bit.ly/ParintiCalatori
- Introdu numărul tău de telefon în pagina care se deschide
- Descarcă aplicația, folosind link-ul primit prin SMS din App Store sau Google Play (atenție, promoția nu va fi activă decât dacă descarci aplicația de la link-ul primit prin SMS!)
- Deschide un cont curent: durează 60 secunde, direct din aplicație
- Selectează ”Cards” – ”Get new Revolut card” – ”Physical” și comandă gratuit primul card fizic, cu livrare standard, la adresa la care dorești să îl primești.
- Așteaptă să îți fie livrat cardul și bucură-te de beneficiile lui!
Copyright fotografii: https://www.revolut.com/