Cum obții viza pentru Africa de Sud în scop turistic

Cuprins

Trebuie să vă mărturisesc că și eu, la fel ca și ai mei părinți, așteptăm cu mare nerăbdare să plecăm, la final de noiembrie, către prima destinație în trei pe continentul african.

Africa de Sud e una din țările pe care trebuie să le vezi măcar o dată în viață, așa am tot auzit și așa ne-am propus și noi: să nu o excludem din planurile noastre de călătorie pentru perioada următoare.

Așa că iată-ne cu biletele de avion cumpărate de prin luna martie, cu cazarea recent rezervată, așa că tot ce mai aveam nevoie era să obținem viza de turist către destinația noastră. Și cum tocmai ce am ridicat astăzi pașapoartele proaspăt vizate, scriem și aici pașii prin care am trecut ca să nu îi uităm și ca să fie de folos și altor călători ce vor să ajungă pe pământuri sud-africane.

Condiții de aplicare la viza pentru Africa de Sud

În primul rând, trebuie să știți că nu puteți aplica la viza pentru Africa de Sud decât cu maxim două luni înainte de data de plecare. Cu alte cuvinte, dacă zborul nostru spre Africa de Sud este programat la final de noiembrie, abia la final de septembrie am putut depune dosarul la Ambasada Africii de Sud pentru obținerea vizei.

O altă condiție de aplicare este ca pașaportul să aibă cel puțin trei pagini libere disponibile, astfel încât pe una din ele să poată fi aplicată viza pentru Africa de Sud în interioriul acestuia, iar alte două pagini să rămână încă disponibile.

Și tot referitor la pașaport, acesta trebuie să fie valabil cel puțin încă o lună după data de întoarcere de pe teritoriul sud-african.

Pregatirea dosarului pentru viză

Când am început să ne documentăm pentru întocmirea dosarului, primul pas a fost să accesăm site-ul Ambasadei Africii de Sud la București. Acolo am găsit informații atât despre Africa de Sud și turismul local, cât și detaliile complete legate de procesul de aplicare pentru toate tipurile de viză.

Cum, însă, unele informații erau destul de vagi sau lăsau loc de interpretări, am mai căutat detalii și pe internet, de la alte persoane care au plecat din România spre Africa de Sud. De mare folos ne-a fost Voiaj Blog, unde am găsit informațiile bine structurate și ușor de urmărit, cu explicații practice.

Așadar, iată pe scurt lista de documente necesare pentru a avea un dosar complet cu care să te prezinți la ambasadă:

  1. Formularul-tip de aplicare pentru viza turstică – este publicat pe site-ul ambasadei și poate fi accesat de aici.
  2. Pașaportul – valabil cel puțin 30 de zile după revenirea în țară, așa cum menționam mai sus.
  3. O fotografie personală tip pașaport – imprimată pe hârtie fotografică, fie la un studio foto, fie la unul din roboțelele în libre-service.
  4. Dovada plății taxei pentru viză – în valoare de 43 Euro/aplicant – se poate plăti atât online, cât și la sediul UniCredit Bank. Noi am ales a doua variantă deoarece ni s-a părut mai sigură, poate și ca urmare a experienței cu viza de State. Important este ca plata să fie făcută în Euro și să se depună un singur depozit, cu valoarea totală a taxelor, pentru toți aplicanții la viză (de exemplu, noi am depus 43 € x 3 = 129 € pentru toți trei, într-un singur transfer, cu o singură dovadă aferentă plății, semnată și ștampilată de către reprezentantul băncii). Detaliile pentru transfer se găsesc în documentul cu informații de pe site-ul ambasadei.
  5. Nu e cazul dacă zburați direct dintr-o țară europeană, dar e bine de știut că, în alte circumstanțe, este nevoie și de o copie a certificatului de vaccinare împotriva febrei galbene.
  6. Biletele de avion dus-întors (sau cel puțin dovada rezervării lor). La momentul aplicării, noi nu aveam încă achiziționate biletele cu plecare din România (zborul direct spre Africa de Sud având plecarea din Italia), dar, așa cum ne-a fost confirmat telefonic, aceasta nu a fost o constrângere în aplicare.
  7. Extrasul de cont pe ultimele 3 luni, de pe contul curent, care să ateste existența unor rulaje financiare suficiente pentru a face față cheltuielilor aferente călătoriei în scop turistic.
  8. Confirmarea cazării rezervate pe parcursul călătoriei pe teritoriul sud-african – așadar, este important să rezervați cazarea înainte de a aplica pentru viză.
  9. Scrisoare de invitație din partea gazdei, împreună cu o copie a actului său de identitate, în cazul în care nu sunteți cazat în regim hotelier (de exemplu dacă vizitați rude, prieteni, cunoștințe ce locuiesc în Africa de Sud). Noi tocmai ce închiriasem o pensiune, așa că nu am avut nevoie de aceste documente.
  10. Adeverință din partea angajatorului – pentru aceasta nu este un formular prestabilit de către ambasadă, dar, ca să fim siguri că include toate informațiile necesare, noi am apelat la template-ul folosit și publicat de Voiaj Blog (și cu această ocazie îi mulțumim!), iar link-ul către acest model îl puteți găsi aici.

Pentru dosarul copiilor, în plus pe lângă toate documentele enumerate până aici, mai e nevoie să adăugați și:

  • Certificatul de naștere al copilului – în original și copie simplă;
  • Certificatul de căsătorie al părinților (sau de divorț, după caz) în original și copie simplă;
  • Copii după pașapoartele părinților – dacă aplicați pentru viză doar pe numele copilului, nu și al părinților;
  • O scrisoare din partea tutorelui legal (ex. părinții) prin care acesta își dă acordul asupra călătoriei, în cazul în care copilul călătorește neînsoțit.

Avantajul e că, la depunerea dosarului, nu este nevoie de prezența celor mici, așa că mami și tati au mers singuri, în timp ce eu eram la creșă.

Tot referitor la dosar, mai e important ca:

… formularul-tip să fie completat cu un pix de culoare neagră și neapărat cu majuscule;

… documentele să fie traduse și în limba engleză, dacă e cazul (de exemplu, e indicat ca biletele de avion să fie eliberate din varianta englezească a site-ului; în cazul extrasului de cont, noi a trebuit să apelăm la Call Center-ul băncii pentru a obține varianta în limba engleză, deoarece din aplicația online nu puteam genera decât varianta în limba română);

… fiecare document comun să fie atașat fiecărui dosar în parte, dacă aplicați pentru mai multe persoane simultan (de exemplu, noi a trebuit să imprimăm în trei exemplare dovada de cazare și biletele de avion, pentru fiecare din cele trei dosare); de la această regulă face excepție dovada de plată a taxei pentru viză, care trebuie plătită într-un depozit comun pentru toate persoanele aplicante.

Prezentarea la Ambasada Africii de Sud

Când dosarul este complet, te poți pregăti de depunerea lui la sediul Ambasadei Africii de Sud la București.

Aceasta se găsește în Sectorul 1, la etajul 2 al unei clădiri de birouri, pe Strada Știrbei Vodă, la numerele 26 -28. Mai merită menționat că dosarele pot fi depuse între orele 9:00 și 12:00, zilnic, de luni până vineri, și că nu e nevoie de programare prealabilă pentru a te prezenta la Ambasadă.

Acolo, într-o cameră de așteptare nu foarte spațioasă, dincolo de un ghișeu unic, o doamnă amabilă așteaptă la birou să preia și să verifice dosarele aplicanților. Nu are loc un interviu propriu-zis, așa cum se întâmplă în cazul vizei la Ambasada Statelor Unite, ci doar o verificare a dosarului și a informațiilor atașate. Doamna analizează cu grijă fiecare filă, te roagă să completezi informații care lipsesc, dacă e cazul, iar la final dispare cu ele în spatele ghișeului și revine după aproximativ 5 – 10 minute cu o fișă pe care ne-o înmânează, împreună cu explicațiile de rigoare.

Ridicarea pașaportului cu viza pentru Africa de Sud

Cu formularul proaspăt primit, va trebui să ne prezentăm după 10 zile lucrătoare la același ghișeu, pentru a primi pașapoartele decorate cu viza pentru Africa de Sud. Acestea nu pot fi expediate printr-un seriviciu de curierat la o adresă anume și nu pot fi recuperate altfel decât prin ridicarea lor de la sediul Ambasadei, în același interval orar ca și cel de la depunere.

Totuși, dacă nu mai aveți cum ajunge din nou personal la Ambasadă, tot cu ajutorul formularului poate fi împuternicită o altă persoană care să se prezinte la ghișeu și să ridice pașapoartele vizate. În acest caz, formularul trebuie semnat de aplicant, iar în partea de jos se completează datele personale și semnătura împuternicitului.

Ridicarea efectivă e foarte rapidă – în locul formularului completat, primești pașaportul vizat.

Și asta a fost tot! Așa că… drum bun, enjoy South Africa și… aruncați un ochi și pe condițiile de călătorie publicate pe site-ul MAE înainte de a porni la drum!

Preluare foto: https://www.pexels.com/

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!