Slovacia 2021 | De la Trenčín la Banská Bystrica

Cuprins

Tare frumoase sunt orășelele astea cu iz medieval, e o plăcere să le descoperi în pas de plimbare, să le admiri turnurile dantelate, bisericile somptuoase și străzile pietruite, iar Slovacia abundă în astfel de locuri cu parfum de istorie, fie că vorbim de Bratislava, Trenčín, Banská Bystrica, Trnava sau Košice.

După ce am plecat din Bratislava, înaine să ajungem la Trenčín, următorul nostru loc de cazare, ne-am oprit întâi la Trnava.

Trnava

Un orășel cochet, cu acoperișuri roșii, turle înalte și multe biserici, Trnava a fost pentru noi o surpriză plăcută, pe drumul de la Bratislava la Trenčín, așa că ne-am oprit să dăm o raită prin oraș și să luăm masa de prânz aici.

Am urcat în turnul orașului, ne-am plimbat pe strada pietonală din centru și am ajuns la Catedrala Saint John the Baptist construită în stil baroc, superbă la interior, unde se află și cel mai înalt altar din lemn din toată Europa.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este IMG_20210707_140745-min-1024x768.jpg
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este IMG_20210707_122336-min-1024x768.jpg

Părăsind orașul, înainte de a ajunge la Trenčín, am zărit în vârf de stânci cetatea de la Beckov, o fortăreață monumentală, în ruine acum, pe care am găsit-o închisă, dar care e la fel de spectaculoasă chiar și de la baza stâncii, privind spre ea din centrul localității Beckov.

Trenčín

Un oraș ca o poveste cu prinți, prințese și un castel ce veghează de sus, Trenčín se încadrează perfect în genul acela de oraș medieval ce te face să te simți ca într-un loc din povești.

Acoperișuri cărămzii, turle înalte, străzi pietruite, zeci de trepte ce urcă până în vârful Turnului Orașului (căci mereu există și un astfel de turn care de obicei poate fi vizitat) întregesc tabloul de epocă, alături de cetatea impozantă ce veghează din vârful colinei orașului.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este IMG_20210708_114749-min-1024x768.jpg

Iar cetatea din Trenčín e chiar impresionantă, atât prin grandoare cât și prin stadiul de conservare. Nouă ne-a luat câteva ore bune să o explorăm pe de-a întregul – am mers pe ziduri, am trecut poduri, am urcat și am coborât, am ajuns în curți interioare și am urcat în cel mai înalt turn al fortăreței – iar copiii au avut și surprize pe gustul lor:

  • în unul din turnurile laterale era amplasată o expoziție de mini-mașini de epocă,
  • într-una din curțile interioare s-au jucat cu piese de șah pe o tablă în mărime naturală,
  • în fața castelului au admirat vulturi și bufnițe îngrijite de cavaleri ai perioadei actuale,

iar în rest au pus întrebări, au urmărit hărți și trasee, au alergat în picioarele goale pe iarbă și pe poteci, așa că după-masă au căzut frânți într-un somn adânc și odihnitor.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este IMG_20210708_141452-min-1024x768.jpg
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este IMG_20210708_140045-min-1024x768.jpg

Seara am ieșit să vedem și orașul luminat, care s-a dovedit la fel de cochet și primitor, așa că rămânem cu o părere tare plăcută despre acest locșor și ne continuăm periplul slovac spre alte zone și alte descoperiri.

Obiective între Trenčín și Banská Bystrica

9 iulie 2021

De la Trenčín la Banská Bystrica ne-am mai oprit pe drum pentru un alt castel spectaculos și pentru un orășel cochet.

Bojnice Castle

Un castel pe cât de impozant pe atât de spectaculos, e unul din cele mai vechi monumente ale Slovaciei. Cocoțat pe o stâncă de travertin, îmbrăcat în iederă, colorat în galben-pal și ornat cu mai multe turnulețe țintind spre cer, castelul în forma actuală a fost renovat în secolul XIX de ultimul său proprietar, Contele Palfi, îmbinând în stil romantic elemente gotice cu cele renascentiste, astfel încât rezultatul actual cucerește orice privitor, atât la exterior, cât și la interior.

Ne-am plimbat prin zeci de camere, fiecare cu tematica proprie, unele pictate în verde, altele în albastru, unele aurii, altele cu detalii orientale, culoare înalte, scări somptuoase cu arcade frânte, toate păstrate așa cum contele le-a gândit și decorat.

Până și cripta sa se găsește tot aici, la subsolul castelului, iar surpriza turului a fost să descoperim tunelul ce trece pe sub castel, ajungând într-o peșteră adevărată prin care curge o apă subterană. Impresionant!

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este IMG_20210709_120055-min-1024x768.jpg

Turul merită tot timpul (noi am petrecut ceva mai bine de o oră aici), prețul de intrare este de 11 euro pentru fiecare din cele două aripi ale castelului sau 15 euro dacă vreți să îl parcurgeți în întregime.

Banská Štiavnica

Cea de-a doua oprire de pe drum a fost într-un fost oraș minier, actualmente obiectiv UNESCO, cu două cetăți, un centru istoric înflorat, o biserică cunoscută pentru Drumul Crucii (Calvaria) ce urcă până în vârful dealului unde e amplasată, un oraș înconjurat de lacuri ce erau folosite în munca minieră, iar acum au rol de agrement. Orașul este dotat cu un trenuleț turistic ce leagă toate aceste locuri între ele.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este IMG_20210709_141150-min-1024x768.jpg

Printre aceste obiective, ceea ce ne-a atras atenția a fost un loc despre care nu aflasem în documentarea noastră – o Bancă a Iubirii, singurul loc din lume unde poți stoca cel mai prețios lucru: Iubirea. Locul e inspirat de cea mai lungă poezie de dragoste din lume, cu 2900 versuri și peste 100.000 caractere, descoperită în casa unde e acum amenajată Banca Iubirii, căci aici a locuit persoana căreia i-a fost închinat poemul și care l-a ținut ascuns până la moartea sa. Tare frumoasă ni s-a părut povestea, iar în amintirea acestei iubiri secrete orașul este acum împânzit de statuetele unui cuplu ce privește în aceeași carte, între paginile căreia înflorește o inimă. ❤️ (pe care Ayola a incercat în repetate rânduri să o fure 😅).

Știați despre aceste locuri frumoase pe care le are Slovacia? Noi nu, și tare ne bucurăm să le descoperim. Așa că, dacă vă face plăcere, nu vă sfiiți să le împărtășiți și cu prietenii voștri distribuind postările noastre. 🤗

Banská Bystrica

9 – 13 iulie 2021

Mai aproape de Munții Tatra, Banská Bystrica e un oraș cu aceeași atmosferă medievală în zona sa centrală pe care am întâlnit-o și în alte locuri din Slovacia; la fel de cochet, colorat și instagramabil, cu clădiri frumos renovate, biserici cu istorie în spate, turle în formă de bulbi de ceapă și neapărat un Turn al Orașului din vârful căruia clădirile devin mici acoperișuri cărămizii.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este IMG_20210710_125510-min-1024x768.jpg

Dar Banská Bystrica e și locul ce amintește de luptele purtate în această zonă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când această parte a Slovaciei risca să fie cucerită de armatele germane. Muzeul SNP păstrează amintirea acelei perioade când inclusiv armate române au luptat aici pentru păstrarea teritoriului. O clădire scenică, trepte înalte ce urcă până la ea, un monument marcant în fața căruia arde o flacără vie și colecția de arme, tancuri și tunuri din fața muzeului amintesc de acea perioadă neagră din istoria locului.

Și așa mi-am amintit de un cântec trist auzit în copilărie și care mi-a rămas undeva într-un sertar ascuns: „Și-o ajuns în Munții Tatra / Și-o văzut casca lu tata…”(Ion Macovei -„Taticul meu e la război”).

Obiective în jurul orașului Banská Bystrica

Împrejurimile orașului Banská Bystrica abundă în locuri de descoperit, așa că noi am petrecut aici mai multe zile ca să ajungem la cât mai multe dintre ele.

Biserica de lemn din Hronsek (Wooden Church in Hronsek)

Este doar una din bisericile de lemn ale Slovaciei incluse în Patrimoniul UNESCO. De religie protestantă, biserica a fost construită în anul 1725, având forma unei cruci grecești și păstrând cu sfințeniile regulile comunității de atunci:

  • e construită exclusiv din lemn;
  • nu are nicio urmă de fier în schelele sale;
  • nu are niciun turn;
  • nu are acces direct de la stradă;
  • biserica a fost finalizată în decurs de un an.

Noi am ajuns într-o după-masă însorită în apropierea bisericii pe care am găsit-o închisă. Însă spațiul înverzit din jurul ei, neîmprejmuit, liber pentru oricine vrea să se apropie, lumina soarelui ce se strecura printre frunze înainte de apus și ramurile generoase ale copacilor ce o străjuiesc făceau din acest loc unul cald și primitor, chiar dacă interiorul l-am zărit doar prin gaura cheii din ușa de la intrare.

> Distanța Banská Bystrica – Hronsek este de aproximativ 13 km, se ajunge în 15 minute cu mașina, accesul e facil și sunt indicatoare turistice care te direcționează spre obiectiv.

Kremnica: Monetăria (Kremnica Mint) și Castelul Orașului (Town Castle)

Dincolo de munți, într-un orășel slovac funcționează încă una din cele mai vechi fabrici de monede din lume.

Kremnica Mint e activă din anul 1328 și a produs de-a lungul timpului monede pentru multe țări din întreaga lume, de la Coreea de Nord la Congo, Tunisia, Argentina, Republica Moldova și multe altele. Și nu doar monede, ci și ecusoane, pandantive, medalii, ștampile, etichete sau decorațiuni metalice de tot felul se produc în monetăria din Kremnica, fiecare din ele personalizate în orice fel de formă, desen sau inscripție.

Extrem de interesant ne-a fost turul prin monetărie, trecând pe lângă expoziții de monede produse aici și urcând până în sala unde se păstrează vechile mașini de produs bani, toate funcționale – unele manuale, altele printre primele automatizate, multe aduse aici din alte părți după ce alte monetării din jur au fost închise, inclusiv de la noi din Alba Iulia. Am parcurs, alături de ghidul nostru, procesul complet al fabricării unei monede, de la crearea desenului de imprimat, la scara macro, până la imprimarea lui pe o matriță în mărime naturală ce urma să fie folosită apoi pentru imprimarea a aproximativ 600 de monede. Pentru fiecare din aceste etape un alt echipament era folosit, până la obținerea produsului final.

În momentul de față monedele se produc mult mai automatizat, într-o altă încăpere unde poți avea acces cu tur ghidat doar în afara weekendului, iar cum noi am ajuns într-o sâmbătă nu am reușit să vedem și această parte. Tot legat de tur, dacă majoritatea vizitatorilor sunt din Slovacia, limba folosită de ghid va fi limba slovacă, iar vorbitorii de limbă engleză vor primi informațiile într-un document imprimat.

Town Castle, puțin mai sus de monetărie, veghează de pe colina orașului cu zidurile sale din piatră rece, biserica gotică din centrul cetății și turnurile medievale din vârful cărora vederea către împrejurimi e inegalabilă. Până la castel se ajunge trecând prin piața centrală a orașului, marcată cu o statuie iconică a Sfintei Treimi, urcând apoi o colină lină și la final o scară acoperită ce duce chiar în interiorul unuia din turnuri. De acolo se achiziționează biletele și începe turul prin castel. Tot de aici am primit un pliant cu informațiile prinicipale despre obiectiv, istoric și importanța lor, iar de menționat este că plata taxei de intrare nu se poate face cu cardul.

Noi ne-am plimbat prin curtea interioară, am intrat în biserica Sfintei Ecaterina ce se află în mijloc, am urcat în Turnul cu Ceas (the Clock Tower), cel mai înalt dintre turnurile castelului, și ne-am întors căci se apropia ora programată pentru turul de la monetărie. Însă turnurile laterale sunt și ele accesibile vizitatorilor, fiecare dintre ele găzduind câte o expoziție permanentă pe diverse tematici.

> Distanța Banská Bystrica – Kremnica este de 50 km, se ajunge în aproximativ 40 minute cu mașina. Chiar dacă orașele sunt mai apropiate de fapt, drumul ocolește unul din munții ce împrejmuiesc zona, traseul fiind o atracție în sine.

Castelul Orava (Orava Castle)

În altă zi am plecat din Banska Bystrica în direcția opusă, către nord de data aceasta, până la Orava Castle. E unul din cele mai frumoase castele vizitate de noi până acum, dacă nu chiar cel mai spectaculos, iar mulți îl consideră printre cele mai frumoase castele ale Slovaciei (care, după cum v-ați dat seama până acum, cu siguranță) abundă în castele pe tot teritoriul său, deci concurența e mare. 🙂

Castelul a fost construit în timpul imperiului ungar și este amplasat în vârful unei stânci, astfel încât se urcă timp de câteva minute pe jos până ajungi la porțile sale. Interiorul este și el amenajat în trepte, așa că tot urci și cobori pe diverse niveluri, pentru a parcurge cele 754 de scări și cele 154 de camere!

Drumul către castel trece printr-un pasaj săpat în stâncă care dă în curtea interioară a castelului unde, când am ajuns noi, se desfășura un spectacol de epocă ce părea foarte interesant. Dar cum nu înțelegeam ce vorbesc personajele, scena desfășurându-se în limba slovacă, ne-am continuat turul prin castel, trecând rând pe rând prin camere de vânătoare, camere de tortură, camere de dormit, camere ornate cu tablourile celor ce au stăpânit acest castel de-a lungul timpului, camere cu arme medivale, camere cu animale specifice zonei, împăiate și conservate, camere ce prezintă specificul etnlogic al zonei, camere cu producțiile cinematografice filmate în castel, iar dincolo de toate priveliștea spectaculoasă spre râul Orava și împrejurimile muntoase în mijlocul cărora a fost ridicată această bijuterie arhitectonică.

Fascinați am fost de acest loc pe care l-am colindat în sus și în jos timp de o oră și jumătate și de unde am plecat mai departe apoi către următorul obiectiv. 🙂

> Distanța Banská Bystrica – Orava Castle este de 80 km, se ajunge în aproximativ 1 oră și 20 minute cu mașina.

Mocanița din Orava (Orava Logging Railway)

De la castelul din Orava am plecat direct către mocănița din munți, căci timpul ne presa, iar ultima plecare pe traseu era programată pentru ora 17:00. Am ajuns la timp la stația Tanečník, cât să luăm biletele și să mai stăm puțin în curtea gării unde sunt amenajate spații cu jocuri educative pentru copii în căsuțe din lemn, un colțișor de unde aproape că nu ne mai venea să plecăm.

Noroc că trenul își anunța sosirea în gară, așa că am dat fuga pe peron ca să îi facem poze și să ne pregătim de plecare. Am observat însă că pentru ultima tură din zi vagoanele nu mai sunt conduse de o mini-locomotivă specifică transportului de lemn, numită draizină. Adevărata locomotivă cu abur a venit doar să ne salute cu câteva rotocoale de fum și un „tuuu-tuuu” prelung. Apoi s-a retras, ziua ei se încheiase.

Noi, însă, ne-am continuat drumul către stația Beskyd Saddle, trecând pe la marginea satului, apoi direct prin pădure unde am întâlnit chiar și personaje din povești pierdute prin pădure – Scufița Roșie, Prințesa și broscoiul, Vrăjitoarea călare pe mătură sau un păianjen uriaș! 20 de minute de distracție, parcurgând cei 3 km, până la punctul final. Și tocmai când trenul și-a anunțat oprirea, iar noi ne pregăteam să coborâm și să mergem spre turnul amplasat în apropiere de unde poate fi admirată priveliștea către regiunea Orava, o ploaie rapidă de vară a început ca din senin și ne-a ținut pe loc în vagoane. Chiar și așa, am reușit să facem câteva poze rapide și apoi ne-am adăpostit din nou la locurile noastre (care între timp se udaseră complet, căci vagoanele sunt deschise pe ambele părți, iar ploaia bătea cu putere).

Îngesuiți pe jumătate din locuri (cele păstrate uscate), am făcut drumul înapoi spre stația de unde plecasem. Noroc că drumul nu e lung și copiii s-au distrat oricum. A fost o plimbare de poveste pe care sigur o să o ținem minte

> Distanța Banská Bystrica- Orava Logging Railway este de 117 km, se ajunge în aproximativ 1 oră și 50 minute cu mașina, dar traseul poate fi completat cu o vizită la Orava Castle, de unde se ajunge în aproximativ 40 minute.

Vlkolinec (Satul UNESCO tradițional medieval in Slovacia)

Tot pe ploaie, a doua zi dimineață ne-am pornit spre Vlkolinec, satul slovac înscris în patrimoniul UNESCO datorită specificului său tradițional și medieval păstrat intact prin cele 45 de case mici și colorate ce îl compun.

Accesul se face pe baza unui bilet de intrare, apoi te poți plimba în liniște pe străduțele pietruite ale satului ce urcă pe lângă ziduri în nuanțe vii, pe lângă ferestre frumos împodobite și flori veșnic înflorite, pe lângă curți împrejmuite cu garduri de lemn și până în piața centrală, unde din turnul unei vechi biserici de lemn încă se aude dangăt de clopot peste tot satul. În unele case sunt amenajate acum restaurante pentru turiști (dar merită știut că nu se poate plăti decât cash), altele sunt propriretăți private sau case de vacanță ale locuitorilor din Ružomberok, orașul de care localitatea aparține administrativ.

Și cât ne-am plimbat noi s-a oprit și ploaia, iar munții s-au înveșmântat în nori pufoși și aburi groși ce au creat un tablou ca desprins din povești, greu de descris, dar minunat de admirat, doar pentru a îl păstra cât mai viu în memorie pentru mult timp.

> Distanța Banská Bystrica – Vlkolinec este de 50 km, se ajunge în aproximativ 50 minute cu mașina.

Tatralandia

Puțin mai la nord de Vlkolinec, la 36 km distanță, un parc acvatic cu ape termale face deliciul iubitorilor de apă și de distracție pe tobogane. Tatralandia este amplasat pe malul barajului Liptovská Mara și e cel mai mare aqua-park din Slovacia, ba chiar unul dintre cele mai mari din Europa Centrală, așa că neapărat a trebuit să ajungem și noi aici.

Multe poze nu avem, căci distracția a fost la cote maxime și nu am mai avut timp de nimic, dar garantăm că nu e loc de plictiseală. Sunt și tobogane interioare și exterioare, și pentru copii și pentru adulți, și piscine, și loc de joacă pentru cei mici, și zonă de wellness & spa, și restaurant pentru luat masa, așa că fiecare din noi am avut ce face și cu ce ne umple timpul, iar la închiderea programului am plecat obosiți și fericiți deopotrivă.

Biletele sunt valabile pentru o zi întreagă sau există varianta cu preț redus, dacă ajungi după ora 14:30. Programul se încheie la ora 19:30, iar lista de prețuri și pagina de rezervare se găsește aici.

> Distanța Banská Bystrica – Tatralandia este de 86 km, se ajunge în aproximativ 1 oră și 30 minute cu mașina, dar poate fi completat cu o vizită la Vlkolinec, de unde se ajunge în aproximativ 40 minute.

Levoča (oraș UNESCO)

În ultima zi de cazare de la Banska Bystrica ne-am propus să vizităm două obiective UNESCO.

Primul este Levoča, un oraș situat în partea estică a Slovaciei, aflat sub egida UNESCO datorită modului în care s-au păstrat clădirile medievale din zona sa istorică. Catedrala Saint James din secolul XIV împodobită cu cel mai înalt altar în stil gotic din toată Europa, piața centrală împrejmuită de clădiri cu fațade frumos decorate ce aparțineau nobililor din Evul Mediu și care acum se află într-un intens proces de recondiționare sau „Colivia Rușinii” (Cage of Shame) folosită în secolul XVII pentru a pedepsi în public răufăcătorii, pe toate le-am descoperit cu mirare și curiozitate, pășind agale pe caldarâmul orașului și admirând zidurile vechii cetăți ce încă mai împrejmuiește orașul de astăzi.

Pe unul din dealurile din apropiere, o biserică închinată Fecioarei Maria (Church of the Visitation of the Virgin Marry) este locul ce adună cel mai mare pelerinaj de pe tot teritoriul Slovaciei, în fiecare an la început de iulie. Până acolo se poate ajunge cu mașina, apoi drumul trece printr-o pădure, iar în mijlocul ei se ridică biserica înconjurată de scenele Drumului Crucii pe de o parte, și de un amfiteatru ca punct de belvedere spre orașul din vale, de cealaltă parte.

Un loc de reculegere și liniște, de care atât noi cât și copiii ne-am bucurat din plin (unii meditând sau admirând, iar alții rostogolindu-se în iarbă) alături de alte câteva călugărițe ce se odihneau din loc în loc pe pajiștea din jur.

> Distanța Banská Bystrica – Levoča este de 140 km, se ajunge în aproximativ o oră și 45 minute cu mașina.

Spiš Castle

În același „portofoliu” al patrimoniului UNESCO este inclus alături de Levoča și Castelul Spiš, o altă cetate slovacă ridicată în timpul Imperiului Ungar, ce a trecut prin diverse transformări și stăpâniri, s-a extins, s-a modificat, s-a înălțat, iar în momentul de față este cunoscut ca unul din cele mai mari castele de pe tot teritoriul Europei.

Drumul până la poarta castelului nu e cel mai simplu, căci panta este destul de abruptă, însă din fericire nici distanța nu e foarte mare de la punctul de parcare până la zidurile cetății. Turul în interior se face pe cont propriu, iar punctul principal de interes este turnul central care, de altfel, are și tarif diferit la punctul de cumpărare a biletelor. E cel mai înalt și cel mai sus situat din toată cetatea, iar priveliștea din vârf merită tot efortul scărilor ce trebuie urcate ca să ajungi acolo.

La baza turnului e amenajat un mic muzeu cu obiecte descoperite în cetate de-a lungul timpului, o bucătărie reconstruită după modelul medieval din cetate, o capelă și sala de tortură, dar celelalte anexe ale castelului le-am găsit în proces de renovare.

Din curtea interioară de la bază se poate ajunge și într-una din părțile laterale ale castelului, trecând pe lângă terasa amenajată lângă casa de bilete, iar aici s-a încheiat turul nostru, odată cu finalizarea programului de vizite din acea zi.

> Distanța Banská Bystrica – Spiš Castle este de 160 km, se ajunge în aproximativ 2 ore cu mașina, dar traseul poate include cu ușurință vizitarea altor obiective UNESCO în zonă: orașul Levoča, satul Zahra și Spisska Kapitula, denumit și „Vaticanul Slovaciei”.

Am părăsit Banská Bystrica și am pornit de aici spre Košice, ultima oprire de pe traseul nostru și totodată cel de-al doilea oraș ca mărime din Slovacia, după capitală, desigur. Despre ultimele vizite aici povestim într-un articol viitor. 🙂


Tot despre Slovacia, la noi pe blog mai poți citi:

> Bratislava pentru copii

> Aproape de România: Košice și obiective în împrejurimi

> Jurnal de călătorie: Slovacia 2021

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!