Au trecut trei săptămâni de când ne-am întors din expediția noastră prin zona Caucazilor, dar eu încă mai amintesc de plimbările lungi și interesante prin Georgia și Armenia, de locurile vizitate și de mașina rusească pe care am închiriat-o din aeroport și care ne-a plimbat curajoasă peste 2000 km pe drumuri necunoscute, toate în road trip-ul în Georgia și Armenia.
Și pentru că vacanța noastră a trezit multora interesul pentru țara de la est de Marea Neagră, ne-am gândit să povestim și despre aspectele organizatorice ale acestui sejur, pe lângă obiectivele pe care le-am vizitat pe traseu.
Închirierea mașinii
- Am închiriat mașina din aeroport, în Yerevan, imediat ce am ajuns. Prețul a fost de 270 euro pentru 10 zile.
- Starea drumurilor în Georgia e, în general, bună. În mare parte sunt străzi cu o singură bandă, dar fără gropi, și câteva bucăți de autostradă între principalele orașe. Excepție fac drumurile ce duc spre graniță (cea cu Armenia, nu știm cum e în celelalte cazuri) – din cele trei căi posibile, cele două testate de noi au condiții destul de grele de circulat – cu gropi, asfalt erodat sau neasfaltate complet – fie pe partea armenească (între Yerevan și Tbilisi), fie pe cea georgiană (între Borjomi și Yerevan).
- Traficul nu este de speriat, drumurile nu sunt foarte aglomerate, se ciruclă cursiv, chiar dacă sunt străzi cu o singură bandă pe sens.
- Din lipsa autostrăzilor, însă, la fel ca și la noi, se petrece timp destul de îndelungat în mașină (așa că eu am avut și program de somn și de joacă și de admirat și de mâncat și de plictisit pe parcursul drumurilor făcute).
- Georgienii stau mai prost la partea de asigurare: pietoni și mașini se angajează în trafic, în intersecții sau în traversare fără să se asigure, uneori chiar în fața altei mașini deja în circulație.
- Cât despre drumurile prin sate, la un moment dat devine o obișnuință să întâlnești vaci, porci și câini în mijlocul străzilor, păscând sau pur și simplu odihnnindu-se. Ba chiar am inventat și un joc cu mami și tati, fiecare alegându-și animalul preferat și căutându-l pe drumurile rurale.
- Un mare avantaj aici – traficul și viteza de rulare sunt foarte bine controlate cu ajutorul radarelor fixe, extrem de frecvente, ceea ce nu permite șoferilor niciun fel de exces de viteză.
- Un alt mod de a păstra ordinea în trafic sunt controalele de poliție frecvente pe străzi – întâlnești mașini de poliție la orice pas, sediile de poliție sunt foarte vizibile și prezente până și în satele din vârf de munte, se fac controale fecvente în trafic, chiar și noi am fost opriți de un domn polițist la un moment dat, pentru un control de rutină.
- Datorită acestor măsuri, traficul se păstrează curat, fără incidente majore, așa că pe toată perioada sejurului nostru nu am întâlnit niciun accident în trafic, nici măcar unul minor.
- În Georgia se circulă pe partea dreaptă ca și la noi, indicatoarele rutiere sunt la fel, așa că adaptarea la condițiile de drum georgiene e destul de facilă.
- Prețul benzinei este foarte avantajos, în general noi am alimentat în jurul valorii de 3.9 lei / litru.
- Ca mijloc de orientare, e bine de știut că aplicația Waze nu prea este folosită aici și, din acest motiv, nici hărțile nu sunt actualizate, unele obiective nu pot fi găsite pe hartă etc. Din acest motiv, noi am folosit mai mult Google Maps sau Yandex.
- Și nu în ultimul rând, pentru a putea circula cu mașina în Georgia, este necesar ca la intrarea în țară să achiziționezi asigurarea georgiană în valoare de 30 lari (aprox 45 lei).
Facilități și atracții pentru copii
- Dacă e să ne referim la modul clasic al termenului „child friendly”, nici Armenia nici Georgia nu excelează în locuri special amenajate pentru copii, cu tot felul de activități dedicate celor mici, în afară de clasicele parcuri de distracții din orașele mai mari. Dar altceva ne atrage aici pe noi, micii omuleți în continuă descoperire, ceva ce ne fascinează și ne ajută mult mai mult în dezvoltarea noastră – principala atracție aici este natura, o lume pe cât de complexă pe atât de interesantă, așa că dacă vă propuneți să îi împrieteniți pe ei mici cu natura, țările din Caucaz sunt destinația perfectă.
- De asemenea, plimbările cu căruciorul nu sunt întotdeauna cele mai ușoare: în orașe lifturile sunt de multe ori un lux, inclusiv la metrou în capitala Tbilisi, iar un aspect nou întâlnit aici a fost să descoperim că și în blocurile amenajate cu ascensor, acesta funcționează pe bază de monede (unele doar la urcare, altele în ambele sensuri), trotuarele sunt de multe ori nepotrivit amenajate pentru cărucior, multe drumuri sunt construite în pantă, iar la mănăstirile vechi pe care le-am vizitat, în vârf de munți, se ajunge după ce parcurgi și pietonal o porțiune de drum, de cele mai multe ori neasfaltată.
- Am găsit și obiective care nu sunt accesibile pentru cei mici. De exemplu, la Okatze Canion copiii pot intra doar dacă au peste 120 cm, așa că eu am fost nevoit să aștept la intrare cât timp părinții au parcurs impresionantul pod suspendat peste munți. Din acest motiv, nu am mai vizitat și Canionul Martvili, peresupunând că și acolo sunt aceleași reguli de acces.
- Iar dacă ar fi să ieșim din sfera naturii, mie cel mai mult mi-a plăcut:
- să mă plimb cu telecabinele (în număr mare aici, de forme, mărimi și vechime diferite, dar de fiecare dată cu trasee impresionante)
- să petrec o după-amiază în Parcul Mtatsminda din Tbilisi, un loc special amenajat pentru copii
- și, mai ales, cam tot ce am făcut în Batumi, o stațiune la mare cu foarte multe opțiuni de petrecere a timpului liber, de la plimbarea cu biciclete închiriate pe faleză, până la plaja cu pietricele argintii, telecabina ce urcă până pe dealul din apropierea orașului, roata panoramică sau plimbarea cu barca pe apele Mării Negre, admirând clădirile luminate în culori de pe mal.
Activități pe placul copiilor în Georgia
Mâncarea georgiană
- La acest capitol, nu putem decât să ne declarăm extrem de încântați de ceea ce Georgia are de oferit celor ce o vizitează. Mâncarea aici este delicioasă, cu multe varietăți locale, dar si cu felurite variante de meniu asemănătoare mâncărurilor noastre tradiționale – de exemplu sarmale sau colțunași (celebrii „dumplings” din episoadele cu Masha și Ursul, nu știți? 🙂 ). Eu, care sunt în general un mofturos, am păpat cu poftă o mulțime de bunătăți și m-am întors cu fălcuțe mai mari acasă 🙂
- Prețurile sunt mici în general, chiar mai mici decât la noi, cu excepția zonelor foarte turistice (cum ar fi centrul orașului Tbisili)
- Dacă e să facem o recomandare de restaurant bun bun, bilingv, cu mâncare foarte variată și gustoasă, cu opțiuni atât tradiționale cât și internaționale și prețuri mai mult decât decente, luați în calcul Samikitno Machakhela, un lanț cu mai multe locații deschise în Tbilisi, ba chiar și una în Batumi.
- Mai merită știut că, în Georgia, service fee este inclus în nota de plată, așa că nu mai e necesar bacșișul (decât dacă, bineînțeles, vă doriți neapărat 🙂 atunci va fi cu siguranță bine primit).
Khinkali – Dumplings georgiene Pui cu sos tradițional georgian Păstrăv la grătar – meniu frecvent în Georgia
Aspectele financiare
- Nu e un aspect cu care să îmi bat eu capul acum, dar am aflat din discuțiile celor mari că, pe parcursul călătoriei noastre, moneda locală, adică un Lari, era echivalentul a aproximativ ~ 1.5 lei românești.
- Ca de obicei când mergem într-o țară străină, mai ales din afara zonei Euro, noi am folosit și acum cardul Revolut pentru cea mai mare parte din cheltuieli.
- Pentru rezervele cash de care am mai avut nevoie pe ici pe colo (inclusiv cazări), am apelat la extrageri de la bancomatele locale, tot de pe cardul Revolut, având în vedere că nu se percepe comision.
- Nu am făcut o aproximație exactă a cheltuielilor pe care le-am avut în Georgia, dar dacă ar fi să considerăm principalele elemente, acestea ar fi:
- biletele de avion: ~ 1500 lei (pentru 3 persoane)
- cazările (6 nopți în 4 orașe diferite): ~ 550 lei
- închirierea mașinii: ~ 1350 lei (pentru 10 zile)
- combustibil + mâncare: ~ 2000 lei
Traseu și obiectivele principalele din road trip-ul în Georgia
Despre locurile pe unde am ajuns, am povestit separat în jurnalul nostru de călătorie. Dar, dacă am fi să descriem traseul n xcostru din road trip-ul în Georgia, acesta ar fi:
- Ziua 1: traseu Yerevan – Tbilisi, cazare în Tbilisi
- Ziua 2: explorarea orașului Tbilisi și principalele obiective: telecabina spre Fortăreața Narikala, Grădina Botanică și Statuia „Mother of Georgia”, The Bridge of Peace, Liberty Square, The Clock Tower, Centrul Vechi al orașului și Mtatsminda Park
- Ziua 3: Sejur prin Munții Caucaz, cu oprire pe traseu la Mănăstirea Jvari (din sec. VI), Complexul Ananuri, Monumentul Prieteniei Ruso-Georgiene (Russian Georgian Friendship monument) cu o vedere impresionantă în vârf de munți, stațiunea montană Kazbegi și punct final – Gergeti Trinity Church.
- Ziua 4: traseu Tbilisi – Kutaisi, cazare în Kutaisi și vizitarea centrului orașului
- Ziua 5: Canionul Okatse, cascada Kinchkha și Mănăstirea Martvili (se poate vizita si Canionul Martvili tot în zonă) + traseu Kutaisi – Batumi, cazare în Batumi și vizitarea zonei centrale a orașului: faleza, telecabina, plaja, traseu cu barca pe mare
- Ziua 6: traseu Batumi – Borjomi, cazare în Borjomi și vizitarea obiectivelor principale ale orașului: telecabina sovietică și parcul cu ape termale
- Ziua 7: plecare spre Armenia, cu oprire pe drum în Akhaltsikhe unde am vizitat cetatea Rabati – ultimul obiectiv georgian înainte de a părăsi această țară frumoasă și foarte ofertantă.
Alte detalii utile din road trip-ul în Georgia
- Vremea în Georgia, la mijloc de iulie, e cam ca la noi – caldă și senină, dar fără temperaturi extrem de ridicate, ba chiar și cu câte o ploiță zilnică, mai ales în zonele montane. Mai pe scurt, ne-am simțit bine, nu am avut niciun fel de discomfort și am putut să ne plimbăm în voie pe unde ne-am propus.
- Ca să putem accesa ușor traseele, obiectivele și hărțile online de oriunde ne aflam, am achiziționat o cartelă telefonică cu internet inclus. Am apelat la o opțiune oferită de compania telefonică Magti care ne asigura 3 Gb de internet pentru doar 20 lei.
Acestea sunt informațiile pe care le-am adunat noi din road trip-ul în Georgia și Armenia și care ne-au ajutat să ne organizăm sejurul.
Voi ce ați vrea să știți înainte de a porni la drum? Sau, dacă ați ajuns pe pământ georgian, ce informații vi s-au părut utile?
Un răspuns