Tata are o vorbă: “În vacanțe… nu ne uităm la bani”. Și totusi, diferența între o excursie reușită și una plină de bătăi de cap stă în planificare – traseu, locuri de vizitat, acomodare, mijloace de transport. Toate au, însă, în comun un singur lucru, poate la fel de important ca și cele de mai sus atunci când vine vorba de planificare – BUGETUL.
Cam de fiecare dată, de acest aspect se ocupa tati, așa că am încercat să fur meserie de la el și să vă transmit și vouă câteva din tips & trick-urile sale care ne-au ajutat aproape de fiecare dată să ne bucurăm de vacanțe reușite și fără stres.
- Totul pornește de la o documentare riguroasă despre locul unde urmează să plecăm și prin asta mă refer la:
- Moneda locală (cât de stabilă e, dacă e mai bine să schimbăm banuții în țară sau la destinație etc.);
- Metode de plată (cash, card, cecuri etc.);
- Costurile vieții de zi cu zi (pentru asta putem folosi câteva site-uri de ajutor – numbeo.com, budgetyourtrip.com – primul îți dă câteva informații cu privire la prețurile locale pentru o mostră de item-uri (pornind de la mâncare până la transportul în comun), pe baza informațiilor furnizate de diverși locuitori din fiecare oraș, iar cel din urmă te ajută și la constituirea unui buget și compararea lui cu realitatea din teren;
- Specificitățile locului în sine (de exemplu, în Paris, Franța alegerea potrivită pentru transport este autobuzul, în Nassau, Bahamas sau Negombo, Sri Lanka aș prefera însă taxiul din punct de vedere al punctualității și siguranței); fiecare opțiune atrage cu sine costuri diferite, bineînțeles;
-
Tipul de excursie pe care îl plănuiți sau modul de călătorie cu care sunteți obișnuiți vă pot modifica considerabil bugetul:
- tipul cazării (lux sau budget);
- transport (taxi sau public);
- monumente vizitate (accent pe muzee sau pe arhitectura exterioară, parcuri);
- durata propriu-zisă a excursiei.
- În funcție de cele spuse mai sus, stabiliți un plafon zilnic și folosiți un tracker de buget pentru a evita derapajele necontrolate (nu vă refuzați, însă, plăceri ce se pot ivi neașteptat doar de dragul de a ramane în bugetul planificat; e posibil să regretați mai târziu că nu v-ați bucurat de moment). Aveți grijă să consultați trackerul constant și să analizați unde vă situați în realitate, comparativ cu planul, pentru ca acesta să fie cu adevărat folositor;
- Nu uitați de cheltuielile necesare înainte de plecarea propiu-zisă (zborul și, frecvent, cazările) – noi preferăm să le reducem pe cât posibil deoarece, în cazul unor sejururi mai lungi, în care schimbăm mai multe locuri, cazările pre-platite nu îți lasă loc de modificări de ultim moment sau există riscul unor evenimente neașteptate. Ca aceste cheltuieli în avans să nu te prindă niciodată pe picior greșit, există două variante:
- noi obișnuim să adunăm un fond numit „economii pentru excursii”, la care apelăm la nevoie;
- dacă economiile nu vă permit și totuși ați găsit o ofertă de nerefuzat pe care v-o doriți din tot sufletul, o ultimă soluție (pe care, însă, nu vă recomandăm să o utilizați prea frecvent) este să vă deschideți și să apelați la un card de cumpărături; sunt bănci care oferă clauze avantajoase. Dezavantajul este că e foarte posibil să rămână rate de plătit și după ce excursia a avut loc. Dar cu niște amintiri frumoase, parcă altfel dăm banii nu? 🙂
- Foarte important! E musai ca întotdeauna să plecați cu un supliment de avarie la bugetul planificat la care să puteți apela în situația în care apar cheltuieli neprevăzute. Călătoriile vin la pachet cu riscuri, mai mari sau mai mici, și este bine să știm să le facem față, mai ales din punct de vedere al bugetului.
În rest, bucurați-vă de vacanță, de locurile noi pe care le vizitați și de momentele de relaxare din timpul sejururilor.
Despre „cum organizăm o excursie de la A la Z” mai povestim și în articolele următoare când vom ajunge și la alte capitole.
Tu ce ai vrea să știi despre organizarea unei călătorii?