Mai presus de orice e sănătatea copiilor noștri | Reguli de siguranță în călătorii

Cuprins

Ne place să călătorim mult, deja ne știți, mergem cu copiii în locuri noi și interesante, explorăm diverse colțuri ale Globului, dar una din principalele preocupări, oriunde am fi, este sănătatea noastră și a copiilor.

Care sunt regulile după care ne ghidăm noi pentru a minimiza riscurile în călătorii, am povestit mai jos.

1. Destinații sigure din punct de vedere medical

În primul rând, înainte de a alege o destinație începem prin a ne interesa dacă sunt riscuri din punct de vedere al sănătății. Întotdeauna am pus sănătatea pe primul loc, așa că nu ne-am expus inutil în zone riscante, cu posibile epidemii, țânțari purtători de diverse boli, viruși ce i-ar putea afecta pe cei mici, am evitat locurile ce necesită vaccinuri suplimentare pentru acces sau alte restricții din acest spectru.

Din acest motiv am scos de pe listă zonele amazoniene în America de Sud, țări subdezvoltate din Africa, locuri cu sisteme medicale slabe în general, unde riscurile pot lua o amploare mai mare.

Cu documentare prealabilă, am aflat însă că multe țări sunt sigure pentru călătorii cu copii, există sisteme medicale private cu standarde înalte chiar și în locuri mai puțin dezvoltate, așa că lista țărilor excluse complet se restrânge destul de mult.

2. Trusa de medicamente cu noi în orice bagaj

Am mai spus și cu alte ocazii, în bagajul nostru, oriunde am pleca, se găsește mereu o mică farmacie pe care am validat-o în prealabil cu medicul nostru pediatru. Avem la noi antitermic contra febrelor, creme de diverse feluri și pentru diverse scopuri, un antihistaminic contra alergiilor, plasturi, pansamente sterile sau sirop de tuse.

Cele mai frecvente probleme cu care ne-am confruntat în vacanțe au fost răcelile și alți viruși din această familie, așa că medicația contra virozelor e cea mai utilizată, de obicei.

3. Vaccinurile obligatorii pentru copii la zi

Sunt zone unde anumite boli sunt eradicate și alte zone unde încă există riscuri de rujeolă, hepatită sau alte boli contra cărora medicina modernă a găsit soluții.

Noi ne considerăm norocoși că trăim în această perioadă când avem aceste mijloace de combatere a unor boli grave încă de la cele mai mici vârste, așa că am respectat cu strictețe schema obligatorie de vaccinare pentru ambii copii, cu atât mai mult cu cât bebelușii sunt și mai expuși riscurilor.

4. Asigurare medicală în orice călătorie

Nu există călătorie în care să plecăm fără asigurare de călătorie pentru fiecare din membrii familiei noastre. Din fericire, nu prea au fost situații în care să avem nevoie să apelăm la ea, dar cum nu se știe niciodată ce se poate întampla (ultima pățanie a lui Albert cu fractura de la mână ne-a arătat asta), preferăm „să suflăm și în iaurt decât să ne ardem cu ciorbă”, vorba proverbului românesc.

În felul acesta suntem mai relaxați și ne putem bucura de vacanță fără griji suplimentare.

5. Informații din surse sigure despre viruși și metode de apărare

Nu doar înainte de călătorii, ci tot timpul am ales să ne informăm din surse de încredere, oficiale, în special în ceea ce privește sănătatea copiilor noștri. Fie că e vorba de o banală viroză sau de viruși mai serioși, apelăm întotdeauna la medicul pediatru și la informații corecte, din surse verificate.

Din acest motiv, am răspuns cu bucurie invitației de a participa la campania lansată de AstraZeneca, sub egida Asociației Române de Neonatologie și Societății Române de Pediatrie pentru conștientizarea riscurilor infecțiilor tractului respirator, în special la bebeluși și copii mici, dar nu numai.

Unul din pericolele mai puțin cunoscute în acest sens este virusul sincițial respirator (VSR), despre care nu se vorbește prea mult, dar care provoacă aproximativ 60% din virozele respiratorii.

Poate că de-a lungul timpului noi l-am numit „o banală răceală” sau „cine știe ce virus a mai luat de la grădi”, căci sigur copiii noștri l-au contactat cel puțin o dată (statisticile spun că majoritatea copiilor fac o astfel de infecție până la vârsta de 2 ani). Pentru copiii născuți prematur sau pentru cei ce suferă de complicații respiratorii sau cardiace, există însă un risc mai mare de dezvoltare a unei infecții severe în cazul în care contactează VSR. Și știm deja că în România unul din zece copii se naște prematur… Aceste infecții pot fi prevenite însă.

Și acesta e unul din motivele pentru care e nevoie să ne informăm corect, din surse verificate. Despre acest virus noi am aflat mai multe de pe site-ul www.desprevsr.ro.

Tot la capitolul prevenție intervin și regulile de igienă de bază pentru care în familia noastră nu este loc de negociere: ne spălăm pe mâini cu apă și săpun de fiecare dată când venim de afară, evităm apropierea de persoanele care strănută sau tușesc, nu folosim aceleași tacâmuri sau pahare cu alți oameni, nu punem mâinile în gură sau pe față când suntem afară, folosim șervețele și strănutăm în cot.

Niște lucruri mici care ne ajută să minimizăm riscul de îmbonăviri și să ne bucurăm la maxim de zilele petrecute împreună, oriunde am fi.

Voi ce reguli aveți când e vorba de sănătate în familie? Dar în călătorii?

Sursă foto: https://unsplash.com/

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!