În ultimul weekend de vară am tras o fugă până la Bran. În București se anunțau temperaturi caniculare și ne-am gândit că puțină răcoare de munte nu ne-ar strica, așa că ne-am făcut bagajele și am pornit la drum.
Unde ne-am cazat la Bran
Am rezervat două nopți la Hanul Bran, un loc cu istorie din oraș, pentru că este chiar prima unitate de cazare din Bran, deschisă cu mai bine de 50 de ani în urmă. Ne-a atras această poveste a lui și, mai ales, aspectul său tradițional, exteriorul recent renovat, cu balcoane de lemn încărcate de flori și locația centrală, chiar în mijlocul orașului, la strada principală. Castelul Bran e foarte aproape, de altfel noi îl admiram dimineața de pe balconul camerei noastre.
În fața clădirii este o parcare generoasă, gratuită pentru clienți, ceea ce a contat în alegerea noastră (e destul de greu să găsești loc de parcare în Bran, unele străzi fiind în lucru și, în general, orașul e destul de aglomerat).
Noi am ajuns vineri după-masa și ne-am cazat într-un apartament de tip Family Plus, cu două dormitoare – ne-am bucurat că am găsit această variantă, căci cu doi copii e mai greu altfel. Sunt și variante de camere single, double, twin și family, prețurile fiecăreia per noapte de cazare se găsesc pe site. Camerele sunt spațioase, dotate cu balcon cu vedere centrală, paturile confortabile și băile bine dotate.
Hanul are trei etaje, accesul se poate face atât pe scări cât și cu liftul, la intrare e amplasată o rampă pentru cărucioare și bagaje, iar pe palier este amenajat un spațiu înverzit de relaxare.
Ce măsuri anti-covid au fost luate
Imediat ce am ajuns, am remarcat în primul rând grija cu care au fost luate la Hanul Bran măsuri de siguranță împotriva pandemiei.
- Prima dată când am ajuns la Hanul Bran, am completat o declarație de sănătate, iar nouă, adulților, ni s-a luat temperatura (pe care am notat-o de asemenea în declarație). Apoi am primit cheia camerei, dezinfectată și ambalată în punguță sigilată.
- La intrare în hotel și în alte locuri frecventate sunt amplasate recipiente cu dezinfectant și afișe cu regulile de igienă ce trebuie respectate, iar masca e obligatorie în interiorul hotelului.
- La recepție este montat un paravan din plexiglas între personalul hotelului și clienti, iar pe jos sunt marcaje ce indică distanța obligatorie de respectat la rând.
- Camera e aerisită, dezinfectată și igienizată, iar baia este sterilizată.
- Masa poate fi luată într-un foișor exterior, în aer liber, iar micul-dejun la mesele amplasate direct pe iarbă. Mesele se află la distanță unele de altele, iar seara se aprinde focul în mijlocul foișorului, ca să se încălzească. Personalul poartă măști și sunt și alte măsuri de siguranță mici, dar de impact ce au fost implementate. De exemplu, uleiul, oțetul, sarea și piperul nu mai sunt aduse la masă în oliviera clasică, ci în plicuri de unică folosință, pentru a evita contactul mai multor oameni cu aceleași obiecte.
Ne-am simțit în siguranță aici și ne-am bucurat să descoperim că sunt astfel de unități de cazare și în România, care respectă cu strictețe normele de siguranță și pentru care grija față de client e principiul de bază.
Unde am mâncat în Bran
În general, cam toate mesele le-am luat pe terasa hotelului în perioada cât am fost cazați. Micul dejun este oricum inclus în prețul per noapte, seara ne retrăgeam oricum la cazare, iar la prânz veneam pentru somnul celor mici.
Am observat că meniul este mai restrâns în perioada aceasta, cât timp servirea se face exclusiv afară, față de meniul normal din pre-pandemie, dar chiar și așa opțiunile sunt suficiente cam pentru toate gusturile. Ne-ar fi plăcut să găsim în meniu și câteva opțiuni pe bază de pește, dar probabil restrângerea meniului a impus limitări în acest sens. Ca recomandare, vă sugerăm să încercați coastele de porc caramelizate, noi ne-am lins pe degete la propriu după ele!
Micul dejun nu se mai servește tip bufet, ci este adus fiecărei persoane în parte și cuprinde o gustare tip aperitiv (cu brânzeturi, legume și preparate din carne), iaurturi, unt, gem, apă, suc, cafea sau ceai și omletă sau ochiuri la alegere.
Ce ne-a plăcut mai ales este că gazdele pun accentul pe produsele locale, naturale, tradiționale, făcute în casă – brânzeturile sunt făcute local, carnea este luată de la ferme locale, ca și dulcețurile sau zacusca de casă, astfel încât și copiii au mâncat cu multă poftă, iar ăsta chiar e un criteriu de bază pentru noi în alegerea restaurantului.
Ce am vizitat în Bran și prin împrejurimi
E păcat să vii la munte fără să profiți de frumusețea cu care natura a înzestrat țara noastră, așa că noi am profitat de cele două zile de weekend să ne plimbăm cât mai mult în aer curat de munte. Și cum sunt multe obiective în împrejurimi, am avut un program plin toate zilele petrecute aici.
Cheile și Peștera Dâmbovicioarei
Le poți vedea chiar în drum spre Bran, dacă mergi prin Câmpulung și te abați din Rucăr la stânga. Biletul de acces în chei costă 3 lei / adult, iar peisajul este minunat și până la chei și în interiorul lor. Pe drum am admirat pereții înalți de stâncă și drumul sinuos, ne-am băgat picioarele în apa rece ca gheața a râușorului de munte ce curge pe lângă drum și am vizitat Peștera Dâmbovicioarei (prețul pe bilet este de 10 lei / adult și 5 lei / copil cu vârsta de peste 7 ani).
Mănăstirea Bran
A doua zi am pornit de dimineață spre mănăstirea Bran, o bisericuță destul de recent construită, într-un cadru natural pitoresc, înconjurată de liniștea pe care doar muntele ți-o poate da. Cu acoperiș și cerdac din lemn, micuță, cochetă și intimă. După ce am vizitat-o ne-am plimbat puțin pe drumurile din împrejurimi, de unde peisajul de jur împrejur e încântător.
Amfiteatrul Transilvania
De la mănăstire am pornit către un alt punct cu o vedere impresionantă spre munții din jur. Nu știam până acum de Amfiteatrul Transilvania, dar am aflat din recomandările primite pe Grupul Familiilor Călătoare și tare bine ne-a prins.
Cum treci de Moeciul de Jos și ajungi în Cheia, cotești la stânga pe un drum neasfaltat pe care mergi vreo 4 km până ajungi într-o parcare. La câteva sute de metri distanță este unicul restaurant de pe platou – un fel de cafenea cu bănci de lemn ce oferă cele mai bune locuri la spectacolul naturii din vârf de munte. Dacă vreți să luați și masa, trebuie să faceți rezervare în avans, pentru că altfel nu veți găsi feluri de mâncare disponibile.
Aici ne-am făcut și primul antrenament de urcuș până la Scaunele, un ansamblu de buturugi așezate în cerc pe vârful colinei din apropiere. Priveliștea de jur împrejur face și aici să merite efortul. Un alt traseu duce spre Stâncă, la care însă nu am mai ajuns căci se apropia ora somnului de prânz și ne-am grăbit spre mașină. Locația rămâne însă favorita noastră.
Peștera Liliecilor
Ne-am întors apoi în Moeciu de Jos și am trecut de cealaltă parte, spre Măgura, ca să ajungem la Peștera Liliecilor. Un monument natural faimos pentru tipurile rare de lilieci ce locuiesc aici (chiar dacă noi nu am întâlnit niciunul), dar care este nesupravegheat, accesul e liber și gratuit, astfel încât oricine poate intra să îl viziteze. Peștera nu e prea adâncă și nici lungă, lumina telefonului ne-a fost suficientă ca să putem înainta și să îi admirăm așa zisele „lacrimi ale pământului”, formațiunile calcaroase ce se găsesc aici. Chiar dacă mai erau turiști veniți să o viziteze, se pare că se dorește închiderea accesului în peșteră pentru scop turistic, din dorința de a proteja speciile de lilieci ce trăiesc aici.
Nu e de neglijat nici drumul până aici, dar nici de aici încolo, dacă vă propuneți să mergeți spre Măgura și de acolo să reveniți pe un drum secundar în Moeciu de Jos. Sunt unele lucrări de construcție a drumului pe alocuri, dar se poate înainta cu orice fel de mașină, iar panorama de o parte și de alta a drumului cucerește orice turist.
Castelul Bran
A doua zi de dimineață am vizitat castelul care nu mai are nevoie de nicio prezentare, foarte aproape de cazarea noastră. Albert îl recunoscuse din jocul său de Cvartet (Țările Lumii) și a fost mai mult decât încântat să îl descopere în realitate.
Dacă vă propuneți să îl vedeți, trebuie să vă înarmați cu măști (sunt obligatorii în timpul vizitei, pe lângă o serie de alte măsuri ce trebuie respectate în timpul vizitei, așa cum indică mesajele transmise în boxe și persoanele ce asigură respectarea lor la interior) și cu răbdare (coada la casa de bilete e destul de lungă și nu înaintează foarte repede). Există și opțiunea de a evita coada, dacă vă cumpărați biletele online (45 lei / personă și 10 lei / copil cu vârsta de peste 7 ani). Pentru asta e nevoie să vă creați un cont pe site-ul oficial al castelului, să achitați biletul și să îl prezentați în format electronic la intrare, iar apoi nu vă rămâne decât să vă bucurați de magia castelului.
Dino Park Râșnov
Nu am fost acum, căci l-am vizitat toamna trecută, dar pentru că e aproape și e foarte iubit de copii îl adăugăm pe listă și vi-l recomandăm când ajungeți în zonă.
Canionul 7 Scări
Și ultimul obiectiv pe listă, dar cel mai înălțător dintre toate, a fost prima noastră expediție montană în familie și totodată primul traseu serios parcurs de Albert, care s-a descurcat admirabil – Canionul 7 Scări. Nu e tocmai aproape de Bran, dar poate fi o abatere în drum pe casă, dacă aveți în jur de 4 ore la dispoziție pentru a parcurge întreg traseul dus-întors. Pe noi ne-a captivat și ne-a deschis apetitul pentru alte experiențe similare.
Aceasta a fost experiența noastră de final de vară la Bran. Deja ne gândim să ne întoarcem să îl vedem îmbrăcat în haine de toamnă, suntem siguri că are cel puțin la fel de mult farmec!
Un răspuns