Ucraina | 9 recomandări de super restaurante din Liov

Cuprins

Unul din aspectele care ne-a impresionat foarte mult este oferta de restaurante din Liov pe unde ne-am oprit să luăm masa. Pe unele le-am căutat special, pe altele le-am descoperit din întâmplare și ne-au plăcut mult de tot.

De la restaurante tematice la cafenele spectaculoase, restaurante amenajate în foste buncăre sau tuneluri sovietice, restaurante cu atmosferă de relaxare în cântec de harpă, restaurante cu feluri de mâncare tradițională ucraineană care te fac să te lingi pe degete… un desfăț a fost această plimbare în Liov, așa că lăsăm și aici lista locurilor care ne-au cucerit pe noi în materie culinară și nu numai.

Restaurant Baczewski

Un restaurant ca o oază de liniște în mijlocul orașului, într-un ambient cucerit de natură și de verde – acesta a fost primul nostru impact cu bucătăria ucraineană, așa că nu e greu de înțeles că ne-a cucerit pe loc.

Feluri de mâncare tradiționale și internaționale deopotrivă, frumos ornamentate, o servire excelentă și totul asezonat cu muzică la harpă cântată live… nu ți-ai putea dori nimic mai mult de la o masă de prânz. Fie că alegi locul pentru un eveniment festiv sau nu, algerea se va dovedi cu siguranță perfectă!

Adresa: Shevska Street, 8, Lviv.

Restaurant Kryivka

Trecând rapid de la delicatețea primului loc la duritatea unor tranșee subterane, ne-am oprit în următoarea zi la Kryivka (De-a v-ați ascunselea), pentru o cu totul altfel de experiență. Una mai dură, cu aspect și atmosferă de război, cu lumină difuză, pereți de piatră și mese masive de stejar, scaune din lemn, muzică patriotică și tablouri amintind de scene din istoria tumultoasă a Ucrainei.

Ceea ce face acest loc special este naționalismul locului și, mai ales, intrarea secretă în restaurant (la interiorul unei clădiri rezidențiale). Odată descoperit, trebuie să știi că intrarea este păzită, iar ca să poți avea acces paznicul îți va cere parola de intrare. Aceasta este ”Glory to Ukraine” (Glorie Ucrainei!), iar astfel vei fi acceptat și condus către zona de mese. Dacă ești cetățean rus însă, se pare că nu vei fi bine primit aici, așa cum apare și pe site-ul restaurantului.

Meniul nu e este extrem variat, dar are în special feluri de mâncare tradițional-ucrainene, mâncarea este gustoasă, chiar dacă porțiile nu sunt extrem de generoase. Opțiunile din meniu pot fi consultate și pe site, iar după masă poți simula puțin atmosfera de război cu recuzita din dotare. 🙂

Adresa: Rinok Square, 14, Lviv (subsol).

Restaurant Ribs „At Arsenal”

A fost una din surprizele de care am avut parte în Liov și ceea ce ne-a atras de fapt a fost rândul considerabil de oameni ce așteptau la intrarea în restaurant în orice moment al zilei. ”Dacă e coadă înseamnă că e bun, nu?”, ne-am spus, așa că ne-am așezat și noi la rând. Cam 20 de minute a durat până am ajuns în interior și am fost direcționați spre o masă, cu toate că inițial erau peste 20 de persoane înaintea noastră.

Restaurantul e amplasat la subsolul muzeului Arsenal, iar imediat cum intri dai cu ochii de roțile mari pe care se rotesc coaste la grătar, gătite pe foc deschis, specialitatea exclusivă a locului. Așadar, toți oamenii care așteaptă să intre aici vin numai și numai pentru coaste.

Desigur, asezonate cu diverse variații de garnituri, cu lipii proaspete și calde și cu bere locală de toate felurile, dar principalul fel de mâncare e platoul de coaste. Delicioase de altfel, se spune că sunt probabil cele mai bune coaste pe care le-ai putea mânca în toată Ucraina.

Amplasate direct pe plăci de lemn, tăiate cu un soi de toporișcă și încununate de câteva variante de sosuri delicioase, coastele vin și cu un tratament special pentru invitații localului: șorțuri din hârtie cu sâni la purtător, farfurii și tacâmuri desenate direct pe masă… așadar liber la mâncat cu mâna!

Cu siguranță un loc memorabil de unde pleci un pic mai greuț, dar tare mulțumit! :))

Adresa: Pidvalna Street, 5, Lviv.

Restaurant Gas Lamp

Un alt restaurant cu o altă poveste, Gas Lamp amintește de una din marile descoperiri ale umanității care a avut loc chiar aici, la Liov: un inventator polonez, pe numele său Ignacy Łukasiewicz, a descoperit din întâmplare kerosenul și totodată varianta modernă de lampă ce funcționa cu gaz lampant. Astfel, Liov a devenit în 1853 primul oraș iluminat cu gaz lampant, înlocuind clasicele candele de până atunci.

În amintirea acestui eveniment, restaurantul Gas Lamp, aflat pe una din străduțele din orașul vechi, aproape de biserica armenească, te întâmpină încă de la intrare cu statuia inventatorului mai sus amintit, te poartă apoi printr-un tunel subteran spre care ești condus de paznicul de la intrare care te întâmpină cu o lampă mică ce luminează întunericul. Trebuie să aștepți apoi la semafor culoarea verde, sau să apeși butonul roșu de atenționare înainte să începi să urci pe scările de metal înguste, în spirală.

La capătul lor, după ce treci de barieră, ajungi la primul din cele trei etaje ale restaurantului, toate împodobite cu lămpi pe bază de gaz lampant, de diverse forme și mărimi, prezentând evoluția lor pe parcursul a peste 200 de ani. Peste 500 de astfel de lămpi pot fi admirate aici, plimbându-te prin cele trei etaje, iar restaurantul comunică printr-un alt coridor cu magazinul de lămpi de unde poți achiziționa lămpi frumoase și altfel de suveniruri pe aceeași temă.

Extrem de distractiv a fost pentru copii acest traseu circular cu semafor, barieră și buton roșu, l-au parcurs de nenumărate ori, în timp ce noi am savurat licorile colorate din setul de eprubete ce ne-a fost adus din partea casei, iar după ce ne-am delectat cu felurile tradiționale de mâncare comandate, am încheiat șederea cu un mini-spectacol pirotehnic ce a încununat momentul aducerii notei de plată.

Adresa: Armenian Street, 20, Lviv.

Restaurant Meat and Justice

Meat and Justice este un alt local minunat pe care l-am descoperit din întâmplare. Despre el am aflat ulterior că este primul restaurant care a fost înființat în Liov și, surpriză, chiar de către fostul călău al orașului, în momentul în care regulile statului s-au schimbat.

Pe lângă aceste detalii istorice, aici cred că am mâncat printre cele mai bune feluri de mâncare din oraș, iar la desert cei mai buni colțunași cu vișine (desertul meu preferat din copilăria petrecută în Bucovina).

Și aici era coadă de așteptare la intrare, dar noi am stat la terasă (chiar dacă și interiorul e foarte interesant amenajat, amintind de epoca medievală), copiii au avut loc de joacă și o mașină de epocă ce primea vizitatori aproape de intrarea în restuarant, iar masa de pe terasă ne era înconjurată de nuci și meri cu crengile pline de mere roșii. Toate astea într-o curte interioară fortificată, în spatele Mănăstirii Bernardine din Lvov pe care, desigur, nu am ratat ocazia să o vizităm.

Adresa: Valova Street, 20, Lviv.

Restaurant Bukhara

În una din serile când ne-am dorit să încercăm și altceva în afară de felurile de mâncare ucrainene, am mers la acest restaurant cu specific uzbek. E situat tot în centrul istoric al orașului, iar interiorul e amplasat pe etaje și amenajat în stil tradițional uzbek, cu carpete pe pereți, lămpi colorate și o bucătărie în stil rustic.

Am găsit aici o atmosferă intimă, cu locuri confortabile la mese plăcut decorate, mâncare delicioasă în diverse variante pe care nu avusesem ocazia să le încercăm până atunci, un ceai delicios și mai multe feluri de vin bun. Am petrecut o seară liniștită și relaxantă aici și ne-am încărcat bateriile pentru următoarele plimbări prin oraș.

Adresa: Furmanska Street, 6, Lviv.

Lviv Croissants

De departe, locul nostru preferat de luat micul dejun în Lviv (și nu numai), lanțul de cafetării Lviv Croissants e un concept unic, 100% ucrainean, care a pornit din Liov dar s-a extins în mai multe orașe ale țării, de la Kiev la Odessa, Cernăuți sau Ternopil.

În ce constă mai exact acest concept? În dezvoltarea unor gustări de genul binecunoscutelor croissante, dar care aici sunt umplute cu tot felul de variațiuni, sărate sau dulci, care le fac delicioase și sățioase. Croissante cu pui și ciuperci, cu somon și brânză, cu ton și ou, cu cârnăciori și castraveți murați pe de o parte, croissante vegetariane pe de altă parte sau, pur și simplu croissantele dulci – cu ciocolată și banane, cu cremă de migdale, cu cocos, cu zmeură și mentă sau cireșe însiropate – întotdeauna proaspete și calde, un deliciu care provoacă dependență.

Noi am încercat în mai multe zile mai multe variante, ne-au plăcut toate, le-am luat și la pachet cu noi pe drum, le-am combinat cu variantele de cafea și lapte cu cacao, ne-am desfătat, ce să mai! Recomandăm un Lviv Croissants dacă ajungeți în Ucraina, ne mulțumiți după. 🙂

Adresa: multe locații peste tot prin oraș 🙂

Pravda Beer Theater

Da, este o berărie la bază, dar una care merită musai vizitată, și în plus poți lua aici și masa, căci localul dispune de bucătărie proprie, iar felurile de mâncare sunt gătite chiar sub ochii vizitatorilor.

Locul este amenajat sub forma unui teatru, cu mesele aranjate în formă circulară pe mai multe etaje, iar localul deține și propria orechestră, de a cărei muzică live ne-am bucurat și noi atunci când i-am trecut pragul. Muzica i-a încântat deopotrivă și pe copii care s-au simțit bine aici, chiar dacă locul nu este neapărat destinat celor mici.

Dar, revenind la berărie, Pravda are doar șapte ani de când s-a înființat, însă în acest timp a obținut 14 premii internaționale pentru tipurile de bere pe care berăria Pravda le produce aici în Lviv, făcând Ucraina cunoscută pe această piață. Ambiția locului este de a diverisfica opțiunile de bere existente în Ucraina și de a oferi orașului Lviv propriul stil unic de bere, recunoscut peste tot în lume.

Adresa: Rinok Square, 32, Lviv.

Lviv Coffee Mine

Și ultima, dar nu cea din urmă, cafeneaua din centrul orașului ce găzduiește în subsolurile ei o „mină” a boabelor de cafea este o experiență în sine.

De unde această idee? Pentru că în Liov cafeaua era văzută ca un mineral ce poate fi extras direct dintr-o „mină de cafea” și nu din copaci, așa cum e normal. Această idee a luat naștere odată cu pasiunea pentru cafea a unui nobil ucrainean ce a deschis una din primele cafenele din Viena și a fost considerat autorul rețetei cafelei vieneze. În amintirea lui, Liov păstrează o statuie a acestui Yurii Kulchytskyi, iar mina de cafea de la subsolul acestei cafenele poate fi vizitată de cei ce îi trec pragul.

De la intrare poți cumpăra cafea sau admira diverse ustensile de prelucrare sau de măcinare a cafelei. Pe terasa interioară te poți așeza la o masă și savura una din specialitățile locului, de la ceșcuțe mici cu arome tari, până la cești uriașe în care cafeaua și desertul se îmbină armonios. Noi am încercat varianta pentru îndrăgostiți – o cafea uriașă într-o cană cu torți duble – perfectă de băut în cuplu. 🙂

Iar apoi, nu am ratat plimbarea prin mina de la subsol. Înainte de a intra, am primit o cască de miner dotată cu lampă (doar suntem într-o mină, nu?). Am trecut apoi dintr-un tunel în altul, totul într-o lumină roșiatică obscură. Pe unele culoare sunt așezate mese unde alți vizitatori își savurează cafeaua în acest ambient inedit. Pe altele găsim târnacoape, ciocane, șine ferate și vagoane cu cafea, exact ca într-o mină adevărată.

Nu e un loc de luat masa, poate doar un desert delicios, dar e o experiență super interesantă, inedită și originală, așa că nu puteam să nu recomandăm și acest loc printre celelalte încercate de noi.

Adresa: Rinok Square, 10, Lviv.


Acestea sunt locurile încercate și iubite de noi în Liov. Nu negăm că riști să te întorci puțin mai plinuț după atâtea bucate delicioase, dar parcă merită când ești în vacanță. 🙂

Așadar, dacă ajungeți în acest oraș ucrainean minunat, găsiți toate aceste locuri bune de stat la masă chiar în centrul istoric, aproape unul de celălalt:

Și dacă aveți și alte recomandări de restaurante din Liov, haideți să completăm lista, căci abia așteptăm să aflăm și noi de ele!

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!