Cu copilul de mână prin Orașul Subteran Cricova

Cuprins

În 2016 ajungeam pentru prima dată în vizită la o cramă, la Mileștii Mici. Era prima dată când intram într-un oraș subteran viticol iar coincidența face să fi fost tot unul din Republica Moldova. La finalul lui 2017, pentru că pașii ne-au purtat din nou la Chișinău și pentru că prima vizită ne-a plăcut mult, am ales să vedem și un al doilea complex viticol (poate chiar mai renumit în România) tot din împrejurimile capitalei moldovenești: Cricova.

Aranjament cu sticle de vin ilustrând anul în curs – la acel moment, 2017

De ce Cricova?

Pentru că numele îi e dat de o veche legendă a locului ce spune că aici a trăit de demult un călugăr care se ocupa cu producerea de vin. Amenințat de turcii ce au cucerit zona, acesta s-a ascuns în stâncă, de unde și-a continuat activitatea în secret. Strigătele lui, despre care unii spun că se mai aud, uneori, din stâncă, dau numele complexului viticol actual, de la slavonul „cric” ce se traduce „strigăt” în română.

Mai târziu, pe aceste locuri s-au dezvoltat mine de exploatare a calcarului, folosit în construcția orașelor din împrejurimi. Ulterior, aceste mine au fost transformate în actualul oraș subteran viticol de la Cricova, dar exploatările sunt încă active în unele zone, așa că galeriile continuă să crească.

În timp, Cricova și-a câștigat renumele de cel mai valoros brand din Moldova, fiind decorat cu Ordinul Republicii – cea mai înaltă distincție la nivelul țării – și face parte din Patrimoniul Cultural Național al țării, urmând a fi inclus, de asemenea, în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Emblema Cricova din Galeria Personalităților

Cum am ajuns la Cricova?

Noi ne-am cazat în Chișinau, de unde mai sunt doar 15 km până la cramele de la Cricova. Drumul poate fi făcut fie cu mașina personală, fie cu transport asigurat de cei de la complexul viticol, contra cost și cu rezervare prealabilă.

Fiind un obiectiv cu o uriașă importanță economică pentru stat, drumul ce leagă Cricova de capitală și de restul Moldovei este permanent întreținut și menținut într-o stare perfectă, astfel încât să faciliteze transporturile și exporturile produsului finit.

Ce am văzut aici?

Turul ghidat plimbă vizitatorii ajunși la Cricova prin hrubele cu vinuri ce ajung până la 100 metri adâncime, fiind create pe locul unei foste cariere de calcar.

În adâncime, străzile subterane poartă nume inspirate de tipurile de vinuri – de la Cabernet la Fetească sau Chardonnay – și ne plimbă spre locuri cu povești interesante din orașul subteran. Sub îndrumarea ghidului nostru, o domnișoară drăguță și veselă, cu un puternic accent rusesc în glas, descoperim principalele puncte de interes ale turului:

 • Orașul Subteran – este numele restaurantului de la intrarea în complexul viticol, fiind în totalitate săpat în peșteră și impresionând prin bun gust, sobrietate și stil. Pe lângă cele trei săli de servire – una cu motive tradiționale, alta cu mobilier alb, și o a treia cu șemineu – vizitatorii se pot bucura aici de mâncăruri tradiționale, nelipsitul vin Cricova și pot vizita muzeul de olărit sau admira diverse imagini din bătălii şi o copie a Columnei lui Traian.
 • Vinoteca națională – nestemata cramei – e locul unde sunt păstrate cele mai bune soiuri de vin, exemplare rare produse în diverse țări, de o calitate excepțională și de o importanță capitală atât pentru complexul Cricova cât și pentru întreaga Republică Moldova. Tipurile de vin ce sunt depozitate aici sunt, de multe ori, exemplare foarte valoaroase, produse într-un număr extrem de redus sau chiar o singură dată. Este și cazul „vedetei” colecției – o sticlă de „Ierusalim de Paști” din singurul lot obținut în 1902.
Galerie din Vinoteca Națională
Sticle cu vin din Vinoteca Națională – detalii
 • Cinematograful Cricova – este primul cinematograf subteran pe care l-am văzut până acum și arată întocmai ca o sală de cinema din marile mall-uri, singura diferență fiind faptul că este săpat în piatră. Pe marele ecran rulează un film cu povestea cramei, istoria locului, legendele spuse din gură în gură și realizările cu care Cricova se mândrește acum în întreaga lume, timp în care adulții savurează un pahar cu vin spumant oferit la intrarea în sală; un binemeritat moment de relaxare cu multe detalii prețioase și interesante despre locul pe care îl vizităm.
 • Cazele cu vinuri private – sunt spațiile de depozitare unde personalități precum Angela Merkel, Vladimir Putin, Jose Manuel Barroso, Klaus Iohannis, Majestatea Sa Margareta de România și alte nume cunoscute își păstrează propriile sticle la maturat; dar trebuie știut că nu doar vedetele, ci orice vizitator al cramei își poate achiziționa vinuri de colecție și poate rezerva o astfel de cază pentru păstrare.
Caza privată de la Cricova a Angelei Merkel
 • Galeria Personalităților – este unul din holurile principale ale turului unde, pe unul din pereții de piatră, sunt păstrate fotografiile oamenilor importanți ce au vizitat Cricova de-a lungul timpului. De la Iuri Gagarin, la Vladimir Putin, Dacian Cioloș, Angela Merkel, Klaus Iohannis, Traian Basescu sau Aleksandr Lukașenko, zeci de personalități au pășit pe străzile subterane ale orașului de sub pământ de la Cricova și s-au arătat impresionați de frumusețile acestor locuri.
Galeria Personalităților – vedere de ansamblu
 • Sălile de degustare „Fundul mării” și „Sala europeană” sunt ultimul punct al vizitei noastre și unul dintre cele mai fastuoase obiective ale turului. Pe lângă somptuozitatea cu care ambele săli își primesc invitații, experiența degustării tipurilor de vin Cricova este, de asemenea, prezentată de însoțitorul nostru ca o poveste, plină de trucuri ce fac gustul licorii și mai aromat și mai intens. Și chiar dacă eu nu mă calific încă la o degustare, am ținut neapărat să ciocnesc și eu cu ai mei, așa cum făcea toată lumea în jurul meu 🙂
Cioc!
Sala de degustare „Sala europeană”

Cricova pentru copii?

Poate primul gând ar fi că nu – o cramă nu e locul potrivit pentru o vizită cu toddleri. Aer umed, temperaturi joase, multe sticle, extrem de multe sticle și… am spus mii de sticle ce pot fi oricând sparte?

Experiența de la Mileștii Mici ne-a convins, însă, că nu e nimic de speriat – o hăinuță mai groasă în bagaj și aleile subterane spațioase țin departe de pitici și frigul și sticlele-problemă. Ce am descoperit în plus la Cricova, după ce am mai crescut cu un an, au fost câteva activități ce sigur ar captiva orice copil ajuns aici:

 • Plimbarea pe străzile subterane cu „trenulețul”, un soi de mașinuță cu vagoane deschise, ce te face să simți vânticelul în păr, în timp ce admiri butoaiele imense ce sunt depozitate de-a lungul drumului; pe lângă fascinația de a coborî sub pământ, ce copil nu ar fi încântat de această experiență? În plus, e și un moment bun să învățăm lucruri noi despre scoarța terestră și ce se găsește sub ea, despre mediul subteran, terestru și aerian și diferențele dintre ele sau despre diferite tipuri de roci și modul lor de extracție.
Trenulețul pentru turiști
 • Procesul de fabricare și îmbuteliere a vinului spumant, prezentat de către ghidul nostru chiar în sala unde sunt depozitate sticlele, așteaptând prăfuite să fie întoarse periodic cu exact 30 de grade, pentru a se obține cel mai clar și calitativ vin spumant; apoi alături, în sala unde are loc îmbutelierea efectivă a sticlelor, cu ajutorul unor utilaje imense care pe mine m-au fascinat, în timp ce ascultam explicațiile însoțitorului de grup.
Procesul de fabricare și îmbuteliere a vinului spumant Cricova
 • Sala de cinema subterană, locul unde am putut vedea povestea vinului produs aici, pornind de la podgoriile însorite ale Cricovei până la obținerea substanței licoroase cu care invitații au fost serviți la intrare și pe care au savurat-o cu toții încântați. Filmul ne poartă prin istoria locului, ne spune legenda bătrânului călugăr ce a trăit demult aici, ne aduce pe străzile de astăzi de sub pământ, prin sălile fastuoase ale restaurantului și ne uimește cu semnificațiile fiecărui detaliu ce se ascunde în orașul subteran. Experiența e fascinantă și cu toții, de la mic la mare, am plecat de aici impresionați.
Cinematograful subteran Cricova – vedere de ansamblu Preluare foto: https://www.tripadvisor.com/

Așadar, dacă aveți ocazia, nu ezitați să mergeți în vizită cu cei mici într-un oraș subteran, fie el viticol sau de altă natură, deoarece experiența va fi cu siguranță impresionantă pentru ei. O singură mențiune: la Cricova accesul în galerii nu se poate face cu căruciorul, dat fiind atât spațiul redus din trenuleț, cât și treptele întâlnite pe parcursul turului subteran, așa că mai bine îl lăsați acasă sau în mașină 🙂

Cricova sau Mileștii Mici?

E greu de ales deoarece, chiar dacă în mare e vorba despre același tip de obiectiv turistic, specificitățile fiecăruia le fac să fie mult diferite unul de celălalt. După ce le-am văzut pe amândouă, concluziile strict din punctul nostru de vedere ar fi:

 • Cricova este mai renumită la nivel național și mondial, fie datorită notorietății pe care și-a creat-o în timp, fie datorită unei politici de marketing mai susținute. Mileștii Mici deține mai multe recoduri și aspecte unicat, fiind inclusă chiar și în Guiness Book. Vedeți aici de ce.
 • Turul de vizitare a fost mai lung și ceva mai detaliat la Mileștii Mici, dar cu aspecte mai inovative (de tipul cinematografului subteran) la Cricova.
 • Experiența de degustare a fost mai plină de fast la Cricova, dar mai substanțială la Mileștii Mici.
 • Ai mei nu sunt experți în materie de vinuri, așa că în ceea ce privește cel mai important aspect – gustul și calitatea vinului – nu au știut să facă diferența între cele două combinate viticole moldovenești. Cert e că în ambele locuri vinul le-a plăcut, au făcut cumpărături la finalul turului și au savurat și acasă vinurile oferite de cele două crame-emblemă ale Moldovei.
Planiglob cu locurile de export al vinului Cricova din întreaga lume

Ce putem spune sigur e că o vizită fără cealaltă pare acum incompletă și că ordinea în care le-am vizitat este, pentru noi, și cea mai potrivită.

Așteptăm și părerile voastre. Care v-au plăcut mai mult? Cricova sau…?

Citește și:

>> Vizita de o zi în Transnistria și urmele sovietice din Chișinău

>> Cum a fost în vizită la Mileștii Mici cu copilul

>> 1 Decembrie la Chișinău

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!