Tulcea, orașul mângâiat de Dunăre

Cuprins

Căutând noi locuri de vizitat nu prea departe de București, ne-am hotărât într-un weekend să ajungem la capăt de Dunăr, în Tulcea.

Delta Dunării – obiectiv protejat UNESCO

Nu numai pentru că este punctul din care se pleacă spre Delta Dunării, loc unic în lume și protejat UNESCO, ci și pentru farmecul său, peste care, însă, și-a lăsat amprenta timpul. Chiar și așa, Tulcea oferă multe opțiuni pentru un turist ce vrea să afle mai mult despre oraș. Trebuie să trecem peste prima impresie, ușor prăfuită, pe care acesta o lasă.

Drumul spre Tulcea

Fiind început de toamnă, pentru noi vremea nu a fost cea mai prietenoasă. După un drum de aproape 4 ore, prima zi ne-a primit pe meleaguri dobrogene cu vânt și ploaie. Dar, apropo de drum, peisajele până acolo sunt foarte drăguțe, iar parcurile eoliene sunt la ele acasă. Câmpuri întregi pe care tronează uriașele elice ce se roteau într-o veselie când am trecut noi – semn bun, zicea tati. Și așa am aflat eu un lucru impresionant. Luminițele frumos colorate din camera mea se aprind, poate, datorită acestor elice imense, suflate de vânt.

20161009_160610
20161009_162006

Unde ne-am cazat în Tulcea?

Ajunși în Tulcea, prima zi a fost compromisă. O ploaie rece m-a făcut să strâmb serios din năsucul meu cârn și să cer scurtarea vizitei prin oraș. Așa că ne-am întors zgribuliți în camera de hotel, după masa de prânz. Care hotel? Ai mei au ales Hotel Europolis. Nu era tocmai cel mai modern la exterior, dar situat în centrul orașului și frumos amenajat la interior. Unde mai pui că am avut un apartament foarte spațios, cu două dormitoare, două băi și sufragerie. Era perfect pentru patru adulți (plus doi copilași la pachet, cum am fost noi); eu cel puțin știu că, mergând „cățeluș”, mi s-a părut imens.

Unde am mâncat în Tulcea?

Că tot vorbeam mai devreme de masă, să vă zic unde am mâncat noi. De fapt cei mari, că eu mi-am primit porția în cameră. În prima zi am căutat ceva aproape de cazare, motiv pentru care ne-am oprit la Pizzeria Trident. Mâncarea era gustoasă, atmosferă caldă, perfectă pentru vremea de afară. Chelneriță era numai lapte și miere, mai ales când venea vorba de copii. Adică de noi  Așa că ne-am simțit bine aici; noi cei mici am tras și un somn bun, iar cei mari au avut parte de un ospăț pe cinste.

A doua zi, am ales să profităm de bunătățile pe care le oferă delta, așa că ne-am oprit în unul din cele mai renumite restaurante ale orașului. Era localizat pe faleza Dunării: Ivan Pescar. Evident, este vorba de un local cu tot felul de specialități din pește. Am găsit în meniu ciorbă, storceag, chifteluțe, pește la grătar sau la cuptor, scoici și alte bunătăți din apele Dunării.

Pe scurt, dacă ajungeți prin Tulcea și sunteți un amator de pește, merită să vă opriți și pe acolo. Rețineți, însă, că este un restaurant exclusiv pescăresc, așa că cei care nu iubesc acest tip de mâncare nu vor avea alte opțiuni.

?

Ce am văzut în Tulcea?

Tulcea oferă câteva cadre drăguțe de văzut în oraș și mai multe prin porturile pe care le are către frumoasa deltă. Plimbarea pe brațele Dunării zic ai mei că necesită mai mult decât un weekend, ca să profităm de tot ce delta poate oferi. De aceea, în aceste zile am colindat  doar orașul, atât cât vremea ne-a putut permite. Și ceea ce am văzut vă povestesc și vouă:

Piața Mircea cel Bătrân – Km 0

Foarte aproape de cazarea noastră, Piața Mircea cel Bătrân este locul unde se găsesc primăria și prefectura orașului, iar în mijlocul esplanadei tronează statuia domnitorului ce-i dă și numele. Tot aici puteți găsi și un mini-mall, dacă ziua vă prinde cu chef de cumpărături prin oraș. La capătul estic al pieței, găsim borna „Kilometrul 0” al orașului, pierdută printre mașinile dintr-o mică intersecție.

20161008_163739

Faleza Tulcea

Partea principală de atracție a orașului și locul de unde poate fi admirată cotitura pe care Dunărea o face la intrarea în deltă, faleza este marcată de trecerea timpului, dar își păstrează încă farmecul.  Ne-am plimbat și noi de-a lungul ei, de la un capăt la altul, pe lespezi pe alocuri roase, pe lângă blocuri ale vechiului regim, înnegrite de vreme, dar admirând zbuciumul apei, zborul pescărușilor și celălalt mal al Dunării, unde sclipesc turlele bisericii din Tudor Vladimirescu. Tot pe faleză am găsit si restaurante sau terase drăguțe, magazine cu suveniruri, porturi cu plecare spre deltă și bărcuțe gata de îmbarcare.

20161009_144122
dsc02255
20161009_141622

Gara CFR Tulcea și Parcul Ciuperca

Iar la capătul vestic al falezei, ne-am oprit în fața gării CFR, lângă care locomotiva de epocă a orașului a rămas încremenită în loc de aproape 10 ani. Vis-a-vis de gară se întinde principalul parc al orașului, Parcul Ciuperca. Aici ne-am oprit și noi  să imortalizăm câteva cadre, înainte de a ne întoarce din nou spre centru.

dsc02268

Parcul Monumentului Independenței

În cealaltă parte a orașului Tulcea, pe o colină ce se zărește de departe,  se ridică Monumentul Independenței, în parcul ce îi poartă numele. Alături de acest mauseleu al eroilor poate fi vizitat Muzeul de Istorie şi Arheologie al orașului. De sus puteți admira întregul oraș și Dunărea, șerpuind spre deltă.

dsc02249

Satul pescăresc tradițional

L-am descoperit abia după ce ne-am întors, dar am promis să ne întoarcem să vizităm cândva pe îndelete și satul pescăresc tradițional de lângă Tulcea, cum mergi spre Mahmudia. Noi l-am adăugat pe listă pentru morile de vânt, casele tradiționale și parcul tematic cu „reconstrucția” brațelor Dunării pe care le adăpostește în cadrul său. Așa că l-am notat aici; în caz că voi ajungeți prin Tulcea, este bine să nu îl ratați.

20161009_150520

Ne-am întors spre casă cu și mai mult drag de această țară și cu o listă de obiective în așteptare pe care să le vizităm cât de curând, iar eu cu încă o lecție învățată în periplul meu prin locuri frumoase.

***Și dacă v-a plăcut plimbarea noastră și vreți să ne urmăriți live, vă așteptăm și pe pagina noastră de Facebook https://www.facebook.com/parinticalatori/.***

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!