Ce pregătiri am făcut pentru un sejur în Chile cu copilul

Cuprins

Mai sunt câteva zile la prima vacanță pe anul acesta un mult așteptat sejur în Chile.

La un an de când am vizitat Argentina, suntem pregătiți să cucerim și partea vestică a Americii de Sud, așa că ne-am făcut conștiincios lecțiile și așteptăm nerăbdători să pornim într-o nouă descoperire de anvergură.

Primul nostru contact cu pământul chilian a fost în timpul croazierei spre insula pinguinilor din Țara de Foc, plecând din Ushuaia. Acolo, la capătul lumii, ne-am dat seama că locurile acestea sunt prea frumoase să poată fi descoperite într-un singur sejur și ne-am promis că ne vom întoarce cândva, mai devreme sau mai târziu. La nici șase luni, un pop-up de pe unul din site-urile noastre cu alerte de travel ne ajuta să ne punem planul în practică mai devreme decât am fi sperat.

Biletul de avion

Oferta venea de la Alitalia și ne punea la dispoziție biletele de avion pentru două săptămâni de vacanță, pentru toți trei (mami, tati și cu mine, încă la preț redus, sub 2 ani) cu plecare din Milano spre Santiago de Chile și escală de o oră la Roma. Toată povestea costa dus-întors puțin sub 900 € și presupunea 15 ore de zbor continuu la dus, și puțin peste 14 ore la întors. Ar fi fost de departe cel mai lung zbor al nostru de până atunci, dar aveam deja experiența celor 13 ore spre Argentina, deci ce mai conta o oră sau două în plus?

În plus, rămânea să mai căutăm bilete din România până la Milano, acestea nefiind incluse în ofertă. Dar este deja cunoscut numărul mare de oferte din partea low-cost-urilor ce operează pe această rută și, cum nici timpul de zbor până în Italia nu este deloc lung, nu am văzut acest aspect ca o problemă în decizia noastră.

Analizând situația astfel pusă pe masă, am decis să nu pierdem ocazia, să nu mai așteptăm și să ne asigurăm plecarea spre misterioasa țară de peste Atlantic. Așa că în iunie am luat biletele spre Chile, iar în august urma să prindem o ofertă avantajoasă din București spre Milano cu aproximativ 160 € pentru noi trei.

Așadar, sejur în Chile, suntem pregătiți!

Cazarea

După achiziția biletelor, următorul pas a fost să căutăm locul unde vom sta în acest sejur în Chile. Iar pentru asta trebuia să ne creionăm traseul, cel puțin în linii mari.

Conștienți fiind că cele trei zboruri nu pot fi făcute fără pauză, am decis să ne luăm una – două zile de relaxare în Milano, înainte și după marele zbor. Apoi, în Chile am ales să vizităm capitala Santiago de Chile și resorturile Valparaiso și Viña del Mar, la care am mai adăugat câteva zile în Argentina, pe tărâmul vinurilor de la Mendoza.

Odată traseul stabilit, am luat binecunoscutul Booking la căutări. De obicei luăm în calcul și Airbnb în materie de cazări, dar, dat fiind că timpul până la plecare era destul de îndelungat, am ales să nu plătim cazările în avans, așa cum cere politica Airbnb, ci să căutăm metode de acomodare ce oferă posibilitatea de anulare a rezervării, cu un eventual cost suplimentar.

Căutările au fost lungi și de amploare, noi având câteva criterii de care ținem cont neapărat în vacanțe, motiv pentru care ne îndreptăm atenția prepronderent spre cazările de tip apartament, în defavoarea hotelurilor (cu care nu am avut experiențe deosebite de când călătorim în trei). Acestea fiind spuse, iată ce am găsit:

Milano, Italia40 € / 1 noapte
Santiago de Chile, Chile188 € / 5 nopți
Valparaiso și Viña del Mar, Chile264 € / 5 nopți
Mendosa, Argentina163 € / 3 nopți

Revenim cu impresii pe parcurs despre cum a fost acomodarea, țineți-ne pumnii să nu se lase cu surprize neplăcute 🙂

Obiectivele

Chile e extrem de bogată în obiective impresionante pentru vizitatori, însă distanțele mari dintre ele nu le fac foarte ușor accesibile într-un interval atât de scurt. Știam deja de deșertul Atacama, lanțul muntos Torres del Paine, lacul General Carrera sau Insula Paștelui, dar cum distanțele dintre ele sunt de ordinul miilor de kilometri, iar unele din ele sunt inaccesibile cu copii mici, ne vom limita să vedem capitala Santiago de Chile, să ajungem în stațiunile de la Pacific Valparaiso și Viña del Mar și să tragem o fugă până la Mendoza, în Argentina, o restanță rămasă nevizitată anul trecut.

Odată fixate locațiile, am început să ne interesăm cu privire la obiectivele de vizitat și, mai ales, am încercat să îmbinăm interesele noastre cu pasiunile lui Albert, astfel încât toată lumea să fie mulțumită. Dintre sursele online din care ne documentăm înainte de plecările noastre, am găsit articole interesante pe Wikitravel, The Culture Trip, Travel for Kids și Kids World Travel Guide. Și chile.travel s-a dovedit util pentru obiectivele noastre, iar în materie de bloguri românești am apelat la Un An HaiHui, Răzvan Pascu, La Plimbare, SăCălătorim, ImperatorTravel sau LumeaMare, cărora le mulțumim că au împărtășit cu noi informații prețioase despre călătoriile lor.

Acum planul de vizite e conturat, fără pretenția că vom reuși să ne ținem de el întocmai, dar ne dorim să ajungem la un parc de distracții pentru copii mici, să urcăm în cel mai înalt turn din America de Sud, să profităm de plajele de la Pacific sau să vizităm câteva parcuri din capitala chiliană. Vom reveni, însă, cu propriile impresii după ce ajungem acolo și vă spunem cum a fost.

Transportul local

Când suntem plecați, obișnuim să apelăm cât mai mult posibil la mijloacele locale de transport; credem noi că acolo se simte cel mai puternic suflul local al zonei pe care o vizităm. Intenționăm să facem la fel și în Chile, unde vom apela la tradiționalele lor „colectivo”, la clasicele autobuze sau la metrou. Ne-am documentat despre fiecare în parte și suntem pregătiți de aventură: în capitală vom folosi metroul, spre stațiunile de la ocean vom lua unul din autocarele echipate la ei, ca și în Argentina, cu semi-paturi pe distanțe lungi (o plăcere să mergi cu ele!), iar către Argentina vom apela la o mașină închiriată.

Drumuri bune să avem!

Bugetul

După calculele cu biletele de avion și cazări, pornim din start cu o valoare de aproximativ 1500 € cheltuieli. La acestea să adăugă costurile zilnice din timpul sejurului, de la intrările obiectivelor turistice la mese și transport. Ca să ne facem o idee cu privire la cheltuielile de zi cu zi, am consultat site-urile de costuri pe Glob, despre care am scris aici, și am comparat cu experența de anul trecut din Argentina. Și uite așa arată pentru noi sinteza unui sejur în Chile pentru 2 săptămâni:

Bilete de avion Italia – Chile900 €
Bilete de avion România – Italia160 €
Cazare650 €
Cheltuieli zilnice1000 €
Închiriere mașină270 €
TOTAL= ~ 3000 €

Chiar dacă ne-am făcut calculele în Euro, noi am ales să plecăm de acasă cu dolari ($), fiind ceva mai flexibili în afara Europei, iar acolo îi vom converti în moneda locală – Peso Chilian (CLP).

Și ca să nu ne pierdem în zerourile prețurilor din magazine, ne-am stabilit un reper de calcul, conform cursului valutar actual: fiecare preț din Chile divizat la 600 duce la valoarea echivalentă în dolari (ex: un produs în valoare de 1800 CLP costă cam 3 $), iar împărțit la aproximativ 150 dă valoarea lui în lei (ex. pentru același produs de 1800 CLP vom plăti aproximativ 12 lei).

De pe Wikitravel am aflat că e mai dificil pentru turiști să utilizeze cardul acolo, din cauza comisioanelor destul de mari impuse la retragere. Așa că am luat în calcul varianta de a lua cash în mare parte și doar pentru rezervele în cazuri de urgență vom apela la card.

Bagajul

La drumuri lungi, încercăm să nu plecăm cu prea mult bagaj după noi. În primul rând devine foarte greu de gestionat alături de cărucior, copil, hainele de pe noi etc. În doilea rând, s-a demonstrat că niciodată nu folosești tot ce pui în bagaj. În al treilea rând, am căutat cazare ce oferă mașină de spălat. Mai detaliat despre cum ne pregătim noi bagajul pentru excursii am scris aici.

Pentru Chile am aplicat aceleași reguli. Având în vedere că plecăm pentru o perioadă de timp mai mică de o lună, într-o zonă caldă, unde avem nevoie doar de haine subțiri, un troller mare și un bagaj de mână ar trebui să fie de ajuns pentru toți trei. La acestea se adaugă căruciorul lui Albert (de care nu ne putem despărți încă la drumuri lungi) și gentuța lui cu lucrurile necesare pe zboruri și la plimbare, plus un rucsac pentru noi, util când suntem la plimbare prin oraș.

Chiar dacă plecăm iarna, am avut grijă să scotem din dulap tricoruile, pantalonii scurți, costumul de baie și scutecele de apă pentru Albert, acolo fiind vară, cald și bine. Nu am uitat nici de trusa medicală pentru copii, despre care am discutat dinainte cu doamna doctor, să fim siguri că e completă. Iar la final am adăugat și asigurarea medicală (am găsit una avantajoasă la Allianz Țiriac) care a ajuns 120 lei pentru toți trei.

Parcă suntem mai aproape acum de plecare!

Informații speciale pentru un sejur în Chile

Accesul în Chile

Ca să intrăm în Chile, ne-am pregătit pașapoartele și cam atât, deoarece românii nu au nevoie de viză dacă stau acolo până la 90 zile. Mai știm că, odată ajunși, vom primi un aviz pe care trebuie să îl păstrăm pe toată perioada sejurului, deoarece pe baza lui se întocmește și procesul de ieșire, când ne vom întoarce.

Clima și relieful

Așa cum ziceam, ne pregătim să schimbăm hainele groase cu tricourile de vară pentru că trecem în emisfera sudică, unde anotimpurile sunt invers față de cele de la noi. În general, ne așteptăm la temperaturi ce vor urca până la 30° Celsius, pe Wikipedia media perioadei situându-se în jur de 20°.

Cât despre relief, vom fi la poalele Anzilor, între munți și ocean – vom trece Anzii spre Argentina și ne vom întoarce până pe coasta Pacificului. Am auzit că peisajele sunt încântătoare, așa că suntem încrezători că natura va fi destul de darnică cu noi în acest sejur în Chile.

Fusul orar

Chile e una din țările lumii ce a renunțat la trecerea la ora de vară care se practică la noi. Așa că, dacă pe timpul verii de la noi diferența între România și Chile este de 6 ore, acum ceasurile de acolo arată doar cu 5 ore mai devreme decât la București.

Emoții de plecare

Suntem pregătiți? Daaa! Avem emoții? Normal!

De ce? Pentru că e normal să îți faci griji, chiar și după atâtea drumuri, înainte de o nouă plecare.

Oare am pus totul în bagaj? Nu am uitat nimic? Cum va fi în avion atât de multe ore? Nu vor avea zborurile întârzieri? Cazarea va fi disponibilă când vom ajunge sau va trebui să mai așteptăm până la ora de check in? Îi vor plăcea lui Albert noile locuri? Cum va reacționa când vom ajunge? O să îi placă mâncarea chiliană?

Plecăm, însă, pozitivi și încrezători că va fi bine și suntem nerăbdători să cucerim noi locuri și să descoperim povești frumoase din celălalt capăt de lume. Vă invităm să ne stați aproape și să ne urmăriți aici, pe blog, sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/parinticalatori/, pentru că vom reveni cu impresii la cald din țara dintre Anzi și Pacific.

Preluare foto: https://pixabay.com/

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!