Prima mea aniversare – la zoo din Berlin

Cuprins

Cunoaştem în general capitala Germaniei, Berlin, ca pe un oraş încărcat de istorie, de semnificație politică, ca pe un simbol al războiului sau ca piesă importantă din puzzle-ul actual al Uniunii Europene.

Mai puțini, însă, ştim că Berlin poate fi şi un loc foarte atractiv pentru copii. De ce? Pentru că aici se găseşte cea mai mare Grădină Zoologică din Europa și una dintre cele mai renumite şi mai diversificate din lume. Și chiar dacă nu suntem fani înfocați ai unor astfel de obiective, grădina e atât de atent și îngrijit amenajată, încât atât eu cât și ai mei am fost încântați de timpul petrecut aici. Iar varietatea bogată de animale, de la ursul polar sau girafe la pinguini și morse, alături de condițiile cât mai apropiate de cele naturale ce le sunt puse la dispoziție, i-au adus statutul de participant la conservarea unor specii de animale pe cale de dispariție, fiind inclusă în zeci de programe de acest tip, la nivel european și internațional.

Așa că nu am stat prea mult pe gânduri când părinții mi-au propus să ne sărbătorim prima aniversare la dublu – a mea și a mamei – în Berlin, impozanta capitală a Germaniei (glumeam, eu n-am putut să îmi exprim dorința, dar vă asigur că nu am regretat).

Cum a fost la Zoo din Berlin

Zis și făcut, duminică, la prima oră, ne-am prezentat în fața grădinii, cu coifuri, baloane și zâmbete pe buze (ni s-a recomandat să renunțăm la baloane, însă, ca să nu speriem animalele). Am făcut rost de harta grădinii – foarte utilă ca să stabilim de la început traseul – și am pornit.

Harta Grădinii Zoo din Berlin – preluare http://www.zoo-berlin.de

Intrarea se face prin partea de est a grădinii, iar prima oprire am făcut-o acasă la rinoceri – niște uriași cu pielea groasă ca o armură, dar foarte blânzi și prietenoși.

Am vizitat apoi casa de sub apă unde locuiesc hipopotamii și am rămas foarte mirat când i-am văzut cât de mari sunt, și totuși înoată alături de peștișorii din jur.

În continuare, traseul ne-a purtat pe lâng ă pe lângă căprioare, pe care le-am admirat de la distanță și ne-am oprit la căprițele ce zburdau vesele printre picioarele noastre. M-am oprit și eu să le mângâi, la fel ca mulți alți copii din jurul meu. Cu greu am acceptat să plecăm dintre ele, ca să ajungem și la poneii, iepurașii și oițele ce locuiesc în jur.

Urma, apoi, să văd unul dintre cele mai „exotice” animale de până acum: ursul alb. Făcea o baie când am ajuns noi, așa că am stat și noi să îi admirăm partida de înot. Iar la final, spre deliciul tuturor, ne-a prezentat și saltul de pe stânci… pe care l-am imortalizat exact la timp.

Am mai văzut în continuare și ursul brun, mistrețul sau antilopele, până am ajuns la casa girafelor ce ne-au salutat de la înălțime (și noi, prietenoși, am răspuns). Peste drum locuia cândva ursul panda, dar acum zona este în construcție, pregătind locul pentru doi ursuleți care vor fi primiți în această vară.

Am trecut și pe lângă clădirea acvariului unde, însă, nu am mai intrat. Dar dacă sunteți fascinați de viața peștilor, a reptilelor sau insectelor, să știți că ați ajuns la unul din cele mai complexe și moderne acvarii din lume. Ca și în grădină, și aici orele de masă ale câtorva specii (rechinii de exemplu!) sunt făcute publice, pentru deliciul vizitatorilor.

Noi ne-am oprit la zebre, unde eu am fost fascinat de dungile lor perfecte alb-negru, iar tati mi-a explicat cum și-au dăruit ele numele locului pe unde trecem noi strada. Și uite așa am mai învățat ceva nou 🙂

Și pentru că se apropia ora mesei, ne-am îndreptat spre lumea animăluțelor de apă, unde leii de mare urmau să susțină o reprezentație cu casa plină. Cu greu ne-am găsit și noi un loc în rândul admiratorilor și am urmărit fără să respir show-ul perfect ce ni s-a desfășurat în fața ochilor.

De aici până la pinguini sau morse mai erau doar câțiva pași, așa că am fugit într-un suflet să le văd, mai ales că îmi era dor de simpaticii înaripați, îmbrăcați în frac, ce mi-au devenit prieteni în Argentina.

Schimbând puțin registrul, ne-am apropiat de zona fioroaselor feline… pe cât de simpatice le sunt mutrița și blănița, pe atât de fioroase pot fi, când le e foame, mi-a spus mama. Asta o fi motivul pentru care le este permis să iasă afară pe rând? m-am întrebat eu. Noi am găsit-o pe doamna leoaică făcând-și plimbarea de după masă pe stânci, timp în care soțul său, leul și amicii lor, leoparzii, își făceau siesta în răcoarea cuștilor.

Doar pantera neagră se odihnea afară, privilegiată fiind de un colț mai retras, doar pentru ea.

Așa am ajuns în „cartierul” maimuțelor, de la cele mai mici la urangutani și gorile, toate cu chef de joacă și de socializare, din vârful „lianelor”. Unele se dădeau uța-uța, altele se întâlneau la o bârfă, câteva ne prezentau mersul biped, iar altele trăgeau cu ochiul în căsuța vecinelor de alături. Cu siguranță aici am găsit cel mai vesel și mai activ sector din toată grădina.

Ușor-ușor ne-am apropiat de finalul vizitei și am ajuns la casa elefanților, pe care i-am surprins puțin somnoroși, dornici să se îndrepte spre culcușul lor. Așa că, după câteva lovituri puternice în ușa „căsuței” pe care au deschis-o, ne-au salutat cu un fâlfâit de trompă și s-au retras în spatele zidurilor, departe de privirile curioșilor.

Așa că nu am avut de ales decât să ne îndreptăm și noi către ieșire, obosiți de atâta mers, dar încântați peste măsură de tot ce văzusem.

Din spatele cortinei

  • În funcție de ora la care ajungeți, este bine să vă stabiliți traseul astfel încât să ajungeți în locurile unde se desfășoară spectacolele de hrană, la orele stabilite: lupi, foci, elefanți, cimpanzei, gorile, pinguini sau hipopotami, toate au ore de masă bine stabilite, cunoscute public și care permit accesul vizitatorilor în zona de observare.
  • Biletele de intrare la Zoo costă 14.5 € pentru adulți și 7.5 € pentru copiii cu vârsta peste 4 ani. Cei mai mici intră gratuit. Sunt însă și oferte pentru familii numeroase, detaliile fiind prezentate la casele de bilete.
  • Zona este amenajată cu spații de joacă pentru copii, toalete cu încăperi pentru „mama & copilul”, restaurante sau chioșcuri cu înghețată. Perfect pentru petrecut o zi alături de animăluțe.
  • Și dacă tot veni vorba, rezervați-vă aici o zi întreagă dacă vreți să participați la cât mai multe activități pe care grădina le pune la dispoziție și să vedeți toate animalele ce trăiesc în centrul orașului Berlin ca la ele acasă.
Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!