Iordania e o destinație din ce în ce mai solicitată, nu doar datorită zborurilor directe din România și a prețurilor mici, ci mai ales pentru frumusețea pe care țara o oferă celor ce îi calcă pragul, chiar dacă pentru intrare e necesară viza în Iordania.
> Vezi aici ce poți vizita în Iordania într-un sejur de patru zile.
Și pentru că am auzit numai de bine despre ea, am ales-o și noi ca destinație pentru un city break de primăvară, ocazie cu care am descoperit un ținut fascinant, cu locuri impresionante și obiective care de care mai interesante.
Dar până la poveștile despre ce am văzut, ne-am gândit că ar fi utilă o listă cu pregătirile organizatorice de făcut pentru o excursie în Iordania pe cont propriu.
Cu viza în Iordania sau fără?
În mod normal, ca să poți intra pe teritoriu iordanian trebuie să ai o viză valabilă, emisă fie de Ambasada Regatului Haşemit Al Iordaniei la București (în termen de 10 zile de la depunerea dosarului), fie direct în Aeroportul “Queen Alia” din Amman, odată ajunși. Viza în Iordania costă 40 JOD (dinari iordanieni), echivalentul sumei de 50 Euro, și se eliberează pe termen de 30 zile.
O altă variantă de acces în țară, la care și noi am apelat de altfel, este Jordan Pass, un card virtual ce poate fi achiziționat online și care acoperă atât costul cu viza în Iordania, cât și accesul la o serie de monumente de pe teritoriul Iordaniei. Singura condiție, în acest caz, este ca șederea în Iordania să se întindă pe durata a minim trei nopti (ștampila de ieșire să fie pusă după ora 00:00 a celei de-a treia zile).
Dintre obiective incluse în achiziția Jordan Pass-ului, pincipalele sunt Site-ul Arheologic de la Petra și intrarea în deșertul Wadi Rum. În funcție de numărul de zile petrecute la Petra, sunt disponibile trei variante de pass – pentru 1, 2 sau 3 zile. Noi am apelat la varianta care include accesul de o zi, prețul pass-ului în aces caz fiind de 70 JOD.
Tips 1: În mod normal accesul de o zi la Petra costa 50 JOD, iar viza cu o singură intrare este taxată cu 40 JOD, așa cum spuneam mai sus, deci considerand doar aceste două aspecte (fără alte obiective la care pass-ul îți oferă acces), se economisesc 20 JOD / persoană (aproximativ 25 Euro).
În ceea ce privește intrarea turiștilor minori în Iordania, e bine de știut că la obiectivele turistice (inclusiv Petra), copii sub 12 ani nu plătesc biletul de intrare, motiv pentru care achiziția unui Jordan Pass pe numele lor nu este rentabilă. Așa că, pentru Albert, am ales să achităm taxa de 40 JOD pentru viză, pe care am plătit-o în aeroportul din Amman, odată ajunși în Iordania.
Tips 2: Dacă sunteți presați de timp, trebuie să știți că în aeroportul din Amman, la birourile pentru viză, durata de așteptare poate fi destul de mare, mai ales dacă ajung mai multe avioane în același timp. Iordanienii nu excelează la eficiența în muncă, după cum pare, și nici nu se stresează cu detalii legate de timpul de așteptare. Așa că, din opt ghișee, noi am prins doar trei deschise prin rotație, și o coadă ce așteptare destul de lungă, motiv pentru care am pierdut în jur de o oră până la definitivarea formalităților. Din acest motiv ne întrebam dacă nu ar fi fost mai econom, din punct de vedere al timpului, să fi luat viza lui Albert încă din țară?!
Pașaportul și condițiile de acces
O condiție obligatorie ca să poți intra în Iordania este ca pașaportul pe care îl prezinți la vamă să aibă o valabilitate de minim 6 luni după călătorie. Altfel, nu vei fi lăsat să urci în avion, acesta fiind și unul din criteriile pe care angajații companiei aeriene le verifică la birourile de check-in.
Înainte de îmbarcare, am avut ocazia să vedem chiar la biroul de lângă noi o doamnă căreia nu i s-a permis să plece spre Iordania, exact din acest motiv.
Și, recunoaștem, cât pe ce era să ni se întâmple și nouă același lucru, dacă nu am fi realizat cu două săptămâni înainte de plecare, într-o discuție cu prietenii, că pașaportul lui Albert expiră luna următoare și așa am avut inspirația să verificăm condițiile de acces în Iordania. La limită am reușit să facem cererea pentru un pașaport nou și să îl primim cu doar o zi înainte de plecare 🙂
De asemenea, mai e important de știut că se poate călători în Iordania și pe baza pașaportului simplu temporar (dacă îndeplinește aceeași condiție de valabilitate de 6 luni după călătoria în Iordania), cu mențiunea că, în acest caz, viza nu va putea fi luată la destinație, ci va trebui să apelați neapărat la Ambasada Iordaniei la București, unde veți putea aplica pentru viză, dacă nu alegeți Jordan Pass-ul.
Card sau cash?
Money-wise, noi am apelat din nou la Revolut. Obișnuim, astfel, să nu mai plecăm cu cash de acasă, să nu mai pierdem diferențele de curs valutar, ci să schimbăm banii în valuta locală, direct pe contul Revolut, și să scoatem bani lichizi la destinație, în funcție de nevoie.
Am observat că în Iordania, chiar dacă la majoritatea comercianților cardul este acceptat, rămâne încă valabilă nevoia destul de mare de cash, pentru că la unele benzinării, magazine și chiar restaurante fie nu poți plăti cu card de credit, fie se acceptă această variantă doar pentru o sumă ce depășește o anumită limită. De asemenea, dacă vă propuneți să ajungeți la obiective mai puțin conectate la tehnologie, de exemplu să petreceți o noapte în deșert sau să plecați cu ghidul într-o călătorie prin marea întindere de nisip, e de la sine înțeles că POS-urile nu prea sunt de găsit prin zonă.
Așadar, noi am căutat soluții de extragere a banilor pe loc și am aflat că, în general, băncile iordaniene rețin un comision de 5 JAD pentru fiecare extragere făcută la bancomatele lor.
În schimb, am găsit (și testat!) și două bănci locale unde poți scoate bani la bancomat fără nicio taxă suplimentară, indiferent de valoare: Bank Audi și Capital Bank.
Transport intern
Ca să reușim să ajungem peste tot pe unde ne-am propus și să vizităm cât mai multe obiective în timpul destul de scurt pe care l-am avut la dispoziție, noi am apelat la închirierea unei mașini de la Avis. Prețul pe cele patru zile a fost de 113 Euro, iar de această dată, spre deosebire de alte călătorii când am apelat la mașină închiriată, am preferat sa achiziționăm și asigurarea suplimentară în valoare de 20 Euro, știind că traficul în Amman și în jurul capitalei este foarte haotic, iar străzile sunt înguste pe alocuri.
Ulterior am putut descoperi și că multe drumuri sunt foarte abrupte, mai ales în Amman, cu pante ascuțite, iar relieful înalt, stâncos impune parcurgerea multor serpentine sinuoase de-a lungul țării.
În rest, drumurile în general sunt bine întreținute, controale ale poliției rutiere frecvente, circulația are loc pe partea dreaptă, iar permisul românesc este valabil timp de trei luni în Iordania.
Vremea și perioada optimă pentru turism
Chiar dacă am auzit că cel mai bine e să vizitezi Iordania primăvara, noi recunoaștem că nu am avut parte de cea mai bună vreme la început de aprilie. În Amman a plouat cam toate zilele și am văzut soarele doar când am fugit din oraș și ne-am îndepărat de zona de dealuri ce atrăgea ca un magnet norii cenușii.
La Marea Moartă, Petra sau în deșert, vremea a ținut în general cu noi, am avut parte de cer senin și raze călduțe, dar chiar și așa nu am avut mai mult de 12-13 grade în termometre. Cel mai cald a fost totuși în deșert pe timpul zilei (cu toate că seara am prins o ploaie până și acolo), unde am putut la un moment dat să stăm chiar în tricouri.
Așadar, per ansamblu, vremea n-a fost nici bună nici rea, dar dacă ar fi să ne întoarcem cu siguranță că am alege o perioadă mai aproape de vară. Ulterior, căutând mai multe informații pe internet, am aflat că temperaturi peste 20 grade și ploi relativ reduse se înregistrează mai mult între Aprilie și Iunie, ulterior fiind deja prea cald pe acolo, mai ales dacă intenționați să ajungeți și în deșert.
O reprezentare utilă a temperaturilor și nivelului de precipitații, pe fiecare lună în parte, am găsit-o pe site-ul https://www.responsibletravel.com, dar numai pentru orașele Amman și Aqaba:
Acestea fiind spune, sperăm ca aceste informații să vă fie utile, vă dorim ca voi să aveți parte de vreme mai frumoasă decât am avut noi și așteptăm să împărtășiți cu noi pe Facebook poze și impresii de la fața locului 🙂
Ce mai poți citi la noi pe blog despre Iordania:
2 răspunsuri
Bună ziua! Când completez datele pentru Jordan Pass nu îmi permite să îmi scriu numele cu diacritice. Se cere să fie exact ca în pașaport. Ați întâmpinat aceeași problemă? Mulțumesc!
Cred ca nu e nicio problema daca le veti trece fara diacritice, nu retin sa fi fost cineva atat de rigid acolo.