Din Cartagena la Playa Blanca de pe Insula Baru

Cuprins

În călătoria noastră prin Columbia, am pus și Cartagena pe traseul nostru, mai ales pentru o escapadă la plajă. Abia acolo am descoperit, mai întai, cât de frumos este orașul și, apoi, că plaja din stațiune nu e chiar atât de spectaculoasă pe cât ne așteptam noi să o găsim. Mie mi-a plăcut și așa, fără ape turcoaz și nisip alb, dar cu valuri mari și spumoase și cu o plajă mare și lejeră, numai pentru noi, dar am auzit că nu e departe Playa Blanca de pe Insula Baru.

Căci nu poți ajunge totuși până la Marea Caraibilor fără să vizitezi și o plajă spectaculoasă, așa cum vezi în pozele de pe internet, deci în scurtul timp pe care l-am petrecut aici am căutat o excursie care să ne ducă și pe o astfel de insulă.

Sunt multe insulițe în jur, cu ape limpezi în nuanțe turcoaz, unele cu nisip fin și plaje spectaculoase, altele doar un petic de pământ cu câteva căsuțe de paie, restaurante în apă și natură luxuriantă. Cea mai accesibilă este, însă, Insula Baru, legată cu un pod de partea continentală, unde se poate ajunge chiar pe cale rutieră.

Cum ajungi pe Insula Baru

Din Cartagena se organizează un fel de excursie de o zi: un bus pleacă în fiecare dimineață la ora 8:30 din fața hostelului Mamallena din cartierul Getsemani și se întoarce în jur de ora 15:00 după-amiaza înapoi în oraș. Noi am sunat direct la recepția hostelului pentru rezervarea locurilor, iar a doua zi ne-am prezentat în fața locației, de unde ne-am îmbarcat spre insulă.

Drumul durează aproximativ o oră, timp în care trecem pe lângă cetatea din oraș, apoi pe la periferie, prin zone mai sărace și mai murdare, ieșim din oraș, străbatem o zonă mai verde, ajungem pe podul ce ne duce pe insulă și coborâm în serpentine spre mare, printre copaci uscățivi și vegetație ciudată.

Odată ajunși la plajă – albă, nesfârșită și scăldată de ape turcoaz – parcă ne-am întinde direct la soare sau ne-am arunca în valuri să ne răcorim, dar suntem rapid preluați de mici bărci ale localnicilor de pe insulă – o sursă generoasă de miros de benzină și poluare, din păcate – care ne duce dincolo de golf, pe un alt colț de plajă, unde organizatorii acestor tururi au propriile restaurante amenajate direct pe nisip.

Care a fost programul pe Insula Baru

Suntem întâmpinați cu felii de pepene proaspăt care merg numai bine după drum și se potrivesc perfect cadrului idilic în care ne aflăm, apoi fiecare se pregătește pentru ziua de plajă ce începe. Unii se aruncă direct în valuri, alții se întind pe nisipul fierbinte, câțiva privesc întinderea albastru-turcoaz de la înălțimea barului de la etaj, mulți fac poze peste poze, în încercarea de a suprinde cât mai bine frumusețea acestui loc.

Un loc perfect de altfel, înzestrat de natură cu nisip alb și fin, valuri spumoase și ape turcoaz ce se îmbină cu albastrul senin al cerului – un peisaj desavârșit, care este, însă, afectat de exploatarea exagerată a locuitorilor în scop turistic, folosirea în exces a bărcilor poluante ce emană un puternic miros de combustibil și, în general, de sărăcia locului, pusă față în față cu grija față de mediu și de Planetă.

Probabil că, dacă am fi știut aceste aspecte dinainte, ne-am fi gândit de două ori înainte de a veni aici. E păcat că în astfel de locuri nu sunt implementate și altfel de mijloace pentru a putea fi descoperite într-un mod mai puțin poluant, așa cum se întâmplă, de exemplu, în insulelele arhipelagului Galapagos, unde grija pentru natură și mediu primează în fața oricărui tip de turism.

Restul zilei l-am petrecut lâncezind la soare, până după-masa, în jurul orei 15:30, când ne-am pregătit de întoarcerea în oraș, pe același traseu ca la venire – bărcuță până pe plaja principală de pe insulă, autocar până în Cartagena, în fața hostelului Mamallena, și apoi pe cont propriu până la cazarea noastră – păstrând în minte amintirea unui loc cu care natura a fost nespus de generoasă, dar atinși de tristețea faptului că nu este prezervat și protejat așa cum ar trebui.

Unde ne-am cazat în Cartagena

Și dacă a venit vorba, în Cartagena noi ne-am cazat într-un apartament drăguț și modern aproape și de plajă și de centrul vechi al orașului, cu vedere spre lacul de lângă Plaja Laguito, în imobilul Mirado de Laguito.

Căci Cartagena nu este doar despre plajă, chiar dacă e o stațiune litorală, ci mai ales despre istoria colonială bogată de aici, despre centrul vechi cu influențe spaniole, despre cartierul Getsemani, autentic și colorat, și despre un farmec care atrage necontenit turiștii pe străduțele sale pietruite.

Booking.com

Ne-a plăcut Cartagena de Indias, acest oraș ce și-a cunoscut dezvoltarea după cucerirea spaniolă, dar care a fost locuit din cele mai vechi timpuri, iar obiceiurile locuitorilor de astăzi păstrează încă influențele de atunci. Ne-au mai rămas locuri de descoperit aici, dar cele pe care am reușit să le vedem ne-au convins deja că merită să revenim cu prima ocazie.

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

3 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!