Insula Saona, cea mai exotică destinație din Republica Dominicană

Cuprins

Dintre toate plimbările noastre în Republica Dominicană, cea mai paradisiacă experiență a fost cu siguranță turul de o zi pe Insula Saona.

O insuliță în mare parte nelocuită, despărțită de insula-mamă prin doar un kilometru de canal, pe care domnesc păduri de palmieri ce străjuiesc plaje cu nisip alb ca varul; se zărește dintre apele turcoaz pe care le sparg bărcuțe rapide ce sar peste valuri într-o viteză care unora le dă emoții, altora le crește adrenalina.

Cum am ajuns pe insula Saona

Am plecat la ora 9 dimineața din Bayahibe, din zona portului, acolo unde se găsește și sediul companiei cu care am închiriat noi turul: Capitain Gringo. Tot aici este și o parcare spațioasă unde am lăsat mașina, înainte de a ne îmbarca pe barcă. În jur sunt și restaurante, agitație, localnici ce încearcă să îți vândă tururi spre insulă, dacă nu ai făcut deja o rezervare online sau telefonic.

Urmează procedurile birocratice la sediul Capitain Gringo, plata turului și apoi suntem conduși către zona portului. Chiar dacă de aici am plecat doar câțiva oameni, barca s-a umplut curând, căci nici bine nu am pornit că am mai făcut o oprire, lângă Faro de Bayahibe, într-o zonă de plajă cu ape turcoaz care ne-a plăcut mult (e o zonă foarte potrivită pentru un sejur la plajă, o alternativă bună la Puna Cana de exemplu). Noi am stat în jur de 30 minute aici, până au urcat și ceilalți turiști în barcă, dar dacă vreți să evitați această oprire, vă puteți îmbarca direct de aici.

După ce toată lumea a fost pregătită, ne-am ehipat cu vestele de salvare și am pornit direct către insula Saona! Echipa care ne însoțea era formată din căpitanul ce conducea barca, ajutorul său și ghidul ce ne mai povestea și arăta lucruri interesante. Drumul a durat aproximativ o oră, barca noastră sărea pe valuri, unele mai domoale, altele mai puternice și ne legăna destul de mult. Cert e că pentru copii sau chiar pentru adulți cu frică de mare, drumul poate da ceva fiori, chiar dacă echipa de pe barcă știa bine ce are de făcut. 🙂 Ayola a fost destul de speriată pe parcursul drumului, așa că a fost o provocare să îi păstrăm calmul până am ajuns la destinație.

Am răsuflat ușurați când, după aproximativ 45 de minute de mers, am ajuns la malul singurei așezări de pe insula Saona: Mano Juan. Nu ajunsesem însă la destinația finală, căci aici am lăsat-o doar pe ghidul nostru care a rămas să organizeze pregătirile pentru masa de prânz, iar noi am mers mai departe până la punctul de pe insulă unde se află ultima plajă, înainte de bariera de corali. Cam un sfert de oră a mai durat până când în sfârșit am ajuns la punctul final: Canto de la Playa.

Deci, în total cam o oră a durat drumul nostru cu barca, la care s-au adăugat pauzele de așteptare din Bayahibe si Mano Juan, astfel încât am ajuns la plajă pe la ora 11:30, pregătiți să înceapă programul zilei pe insulă.

Care a fost programul pe insula Saona

Am fost întâmpinați pe plaja Canto de la Playa de o mână de oameni cu saluturi de bun venit și cu tradiționalul rom dominican (din ce am citit, pe vremuri se făcea un adevărat botez al romului când se ajungea pe insulă). În plus, mai poți cumpăra de la cei câțiva localnici de aici pina colada preparat direct în fructul de ananas și alte delicatese locale pe care le pun la dispoziție turiștilor pe câteva măsuțe amplasate pe plajă.

Timpul cât a mai rămas din orele dimineții l-am petrecut așadar aici, pe ultima plajă a insulei, înainte de bariera de corali din partea sudică a ei. Am făcut plajă, ne-am bălăcit în apele turcoaz, cu valuri mici și foarte prietenoase cu copiii, ne-am delectat cu un pina colada, iar curajoșii au mers și până în apropierea barierei de corali ce începe de aici (pe care nu ai voie, însă, să o atingi!). Am făcut o multitudine de poze aici pe această plajă, căci frumusețea ei naturală e greu de descris în cuvinte.

Ca aspect se aseamănă destul de mult cu Playa Blanca de pe Insula Baru pe care am vizitat-o în călătoria noastră din Columbia, dar, spre deosebire de aceasta, pare că aici există mai multă preocupare față de grija pentru natură și mai puțină poluare.

Ne-am întors la 12:00 tot cu barca în Mano Juan să luăm masa de prânz, inclusă în pachetul turului. Mano Juan e un sătuc de doar 250 locuitori, dar cu școală și spital propriu, conectat la rețeaua electrică și chiar cu antenă telefonică proprie, instalată în mijlocul satului, ce asigură semnal excelent aici, în mijlocul lui nicăieri.

Când am ajuns, masa era deja pregătită la unul din restaurantele de pe plajă (nu știu dacă sunt mai multe) și era organizată în stil bufet (destul de complet și variat, cu multe garnituri și mai multe feluri de carne, din păcate nu erau și varietăți de pește așa cum m-aș fi așteptat pentru o vizită pe insulă). Mai exista și posibilitatea de a precomanda homar dimineață, la sosirea pe insulă, contra unei taxe suplimentare de 20 euro. Per ansamblu masa a fost ok, chiar peste așteptările pe care ni le setasem noi.

După masă am vizitat o crescătorie mică de țestoase din sat – mai exact un domn ce se ocupă, mai mult pe cont propriu și pe bază de benevolat, de salvarea ouălor și puilor de țestoase aflate în pericol de pe numeroasele plaje ale insulei unde acestea și-au făcut cuiburi destinate nidației. Uneori are în curtea lui chiar ouă sau pui de borscuță pe care îi crește până sunt în afara oricărui pericol și îi poate reintegra în natură. Alteori povestește despre activitatea lui ajutându-se doar de poze și planșe, așa cum a făcut și când am venit noi să îl vizităm.

Ne-am îmbarcat pentru drumul de întoarcere în jur de ora 15:00 după masă și de data aceasta traseul a fost puțin diferit. Am trecut mai întâi pe lângă o pădure de mangrove – un soi de copaci acvatici, ce cresc direct din apă.

Apoi am oprit undeva la punctul de intersecție dintre cele două insule, într-un fel de piscină naturală fără valuri creată pur și simplu în mijlocul mării. E locul unde trăiesc steluțe de mare, ni s-a zis, dar numărul lor a scăzut destul de mult în ultima vreme. Am reușit totuși să găsim una, odihnindu-se pe fundul mării, cât timp ne-am bălăcit noi în apele azurii, înainte de întoarcerea la punctul de plecare.

Când programul s-a încheiat, am fost preluați de aici de un catamaran ce ne-a ținut în muzică de fiesta până la punctul final – portul din Bayahibe (nu știm dacă așa era în program sau a fost o modificare provocată de un anume eveniment).

>> Mai puteți citi și alte detalii, în articolul On My Way despre experiența lor pe Insula Saona.

Costuri și organizarea turului

Turul cu care am mers noi a fost organizat de compania Capitain Gringo, iar costul a fost de 55 $ / adult și doar jumătate din preț pentru copiii peste 3 ani (pentru copiii mai mici de doi ani, turul e gratuit, cu mențiunea că în barcă stau în brațele unui adult). În acest preț a fost inclus întreg programul zilei, de la transport, la ghid, masa de prânz și micile atenții organizate pe parcurs.

Noi am rezervat o zi pentru această experiență pe care am strecurat-o între perioadele de ședere din Santo Domingo și din Punta Cana. Mai exact, pe drumul de întoarcere din capitală spre aeroport, am făcut un detur până în Bayahibe, de unde am pornit în această experiență.

Există și tururi ce pleacă din Punta Cana către Bayahibe și de acolo spre insula Saona, dar prețurile diferă de la un operator la altul.

Dacă ar fi să îmbunătățim ceva din această experiență, am fi preferat ca timpul de așteparte să fie mai scurt la plecarea din Bayahibe, astfel încât să profităm mai mult de plajă până la ora prânzului, pe Canto de la Playa.

Recunosc că la început am avut senzația că seamănă a țeapă turistică, însă pe parcursul zilei scepticismul s-a transformat în încântare și mai apoi într-un alt pachet de amintiri memorabile ce vor rămâne în mintea noastră ca o definiție a ceea ce înseamnă Republica Dominicană.

Să avem cu toții călătorii și descoperiri interesante, oriunde ne poartă pașii!


Dacă și voi iubiți insulele, vă mai puteți inspira din explorările noastre:

>> pe insula Sal din Cabo Verde;

>> în arhipelagul Galapagos din Ecuador;

>> pe insula Baru din Columbia;

>> în Sri Lanka;

>> în Cipru;

>> în Malta.

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

2 răspunsuri

  1. Frumos!!! Sa inteleg ca pot merge in aceste excursii organizate si copiii sub 2 ani??? Statul la plaja a fost de doar 30 min? Sau n am inteles eu bine? Multumesc

    1. Ayola nu avea sub 2 ani, dar nu am vazut sa fie o limita de varsta. La noi s-a scurtat timpul de plaja din cauza asteptarii, dar tind sa cred ca de obicei nu e asa. Ar trebui totusi confirmat cu organizatorii inainte, ca sa aveti asteptarile clar setate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!