Așa cum vă spuneam în ultimul nostru articol despre Crăciunul la New York, sunt și alte locuri pe unde noi am ajuns în marele oraș, fără să aibă cât de puțin legătură cu atmosfera de Crăciun.
Dar pentru că vorbim despre niște embleme ale New York-ului, multe din ele stând la baza statului american de astăzi, și pentru că nu se știe când vom mai ajunge pe aici, nu ne-a lăsat mâna să nu le vizităm și să nu povestim și despre ele:
Statuia Libertății
Amplasată pe o insuliță ce poartă același nume (Liberty Island), la sud de Manhattan – motiv pentru care nu se poate ajunge până aici decât pe apă – statuia a fost făcută cadou de fapt de către francezi poporului american (construită fiind chiar de către Gustave Eiffel), devenind un simbol al libertății americane și un salut de bun-venit adresat imigranților ce ajungeau pe tărâm american.
Statuia ne-a impresionat prin dimensiunile ei, ne-a fascinat privind-o, iar într-un scurt tur al insulei am putut afla și detalii despre istoricul și construcția ei, cu ajutorul dispozitivelor audio oferite gratuit la ieșirea din port. Dacă ești inspirat, ai ocazia chiar să urci în ea, până în vârful coroanei, cu o rezervare făcută din timp aici.🗽
Muzeul Național de Imigrare de pe Ellis Island
Iar daca ați ajuns până la Statuia Libertății, merită să vizitați și Ellis Island, locul considerat drept „vama” imigranților ce voiau să ajungă în America secolului XIX.
Instituția, care funcționa drept vamă și avea rolul de verificare a nou veniților pe teritoriu american, a devenit acum Muzeu Național de Imigrare și este deschis vizitatorilor. Va imaginati ca e chiar locul unde ajunge Kate Winslet, la final de Titanic, dupa salvarea din naufragiu?
Ca să vezi muzeul în detaliu ai nevoie de cel puțin două ore, pentru că e atât de mare și e atât de multă informație în interior încât e greu să îl acoperi în fugă. Noi am încercat să vedem cât mai mult din el, dar nu e neapărat locul unde poți merge cu un copil, fără ca acesta să se plictisească rapid. Ce ne-a rămas în minte, totuși, este faptul că românii s-au aflat și ei pe harta imigranților în acea perioadă, în număr destul de mare; o demonstrează testele de citire în limba română care s-au păstrat de atunci, afișele cu activități culturale ale comunităților de imigranți, printre care și un afiș al unui album de muzică în limba română și chiar portretul unei frumoase românce care s-a prezentat la acest oficiu de imigrare pentru acces în Statele Unite.
Cele două obiective (Statuia Libertății și Muzeul Imigrației) pot fi vizitate în cadrul aceluiași tur, printr-un bilet comun achiziționat de pe site-ul statuecruises.com sau din portul de plecare a navei. Prețul e de 18.50 $ / adult și 9 $ / copil cu vârsta peste 4 ani, iar dacă vrei să adaugi și alte servicii (acces în muzeul statuii, în coroană sau un tur pe Ellis Island) costurile cresc.
Muzeul și Memorialul 9/11
E impresionant cum reușesc americanii să facă dintr-o tragedie un mijloc de solidaritate universală, pentru că asta simți când ajungi în zona unde cele două turnuri gemene s-au prăbușit pe 9 septembrie.
Două imense fântâni sunt acum săpate pe locul fostelor turnuri și o curgere abruptă de apă amintește de cei care au dispărut atunci. Numele lor sunt gravate pe marginea fântânilor, iar rudele încă le mai prind aici câte un trandafir alb, în ziua aniversării lor.
Ți-e sufletul greu trecând prin acele locuri, văzând urmele a ceea ce fost, privind câte un copac din împrejurimi ce pare să fi supraviețuit acelei tragedii. Aceeași încărcătură spirituală o emană din exterior și memorialul ce s-a construit în imediata apropiere, sub forma unor aripi albe imense; în interiorul său, însă, viața pare să curgă la fel ca și în restul orașului: exuberantă, animată, cu un vacarm de voci în tot felul de limbi și înconjurați de magazine exclusiviste, pentru că la interior mausoleul este conceput cu rol de mall.
Lângă acesta se află și muzeul dedicat evenimentelor din 9 septembrie 2001, dar aici nu am mai intrat – ni s-a încărcat sufletul prea mult în timpul petrecut prin aceste locuri.
Muzeul 9/11 din exterior
One World Trade Center
Districtul Financiar
Chiar de lângă World Trade Center începe zona financiară a orașului, renumită prin simplul fapt că New York-ul este cunoscut drept cel mai puternic oraș al lumii din punct de vedere financiar, iar în acest district se găsesc toate insituțiile-cheie din domeniu. Cele care ne-au atras cel mai mult atenția au fost New York Stock Exchange, cea mai mare bursă din lume de altfel, Federal Hall National Memorial imediat alături – locul unde a fost declarat George Washingotn primul președinte al Statelor Unite ale Americii, binecunoscuta Wall Street (și lupul său 😉 ) și, mai ales, taurul din bronz, ca să atragi norocul la bani, așa cum spune legenda 🙂
E destul de apăsător, plimbându-te pe străzile de aici, din cauza clădirilor impresionant de înalte care opresc aproape complet razele soarelui să ajungă până la baza lor, dar e în același timp impozant și de o importanță incontestabilă.
Străduțe în Cartierul Financiar
20 Exchange Place
High Line Park
Ce e impresionant la acest așa-zis parc nu e verdeața covârșitoare sau aleile spațioase, ci faptul că s-a dezvoltat natural, pe locul unei foste linii feroviare suspendate ce deservea în trecut transportul de mărfuri din New York.
High Line – vedere de ansamblu High Line – vedere de ansamblu
După ce traseul a fost abandonat, ca urmare a scăderii utilității sale, natura a cucerit linia de tren și a transformat-o, natural, într-un parc suspendat de peste 2 km lungime. Acum acesta este deschis publicului și poate fi vizitat gratuit, iar în jurul lui se dezvoltă un nou cartier imobiliar de zgârie-nori ce dă și mai mult farmec zonei.
Vegetație pe High Line High Line – vedere de ansamblu Zgârie-nori în apropiere de High Line Park
Empire State Building
În New York sunt câteva obiective-emblemă, iar Empire State Building cu siguranță este unul dintre ele. Poate pentru modelul său arhitectonic în stilul Art Deco, sau poate pentru că se zărește din orice parte a orașului, astfel încât pentru mult timp a deținut recordul celei mai înalte clădiri New York-eze. Cert este că atrage milioane de turiști anual și, evident, nici noi nu am ratat ocazia de a urca până în vârful lui.
Vedere spre oraș de la etajul 86 Vedere spre oraș de la etajul 86 Vedere spre oraș de la etajul 86
Trebuie să știți că sunt două niveluri de acces, primul la etajul numărul 86, unde poți urca contra unei taxe mai mici, de 38 $ pentru adulți și 32 $ pentru copii, iar cel de-al doilea chiar în vârf – la etajul 102, unde taxa de acces crește la 58 $ pentru adulți și 52 $ pentru copii.
Nivelurile de acces din Empire State Glob tematic de Crăciun Empire State Building – detalii din interior
Brooklyn Bridge
Poate pentru că a fost primul pod fix construit peste East River în New York, acum 135 ani. Sau poate pentru că e unul dintre cele mai vechi poduri din Statele Unite. Sunt doar două dintre motivele pentru care acest uriaș din oțel a devenit un simbol al New York-ului și unul din principalele puncte de atracție din oraș.
Cert e că podul e atât de cunoscut, încât e aglomerat în permanență; drumul pentru pietoni e plin, bicicliștii nu își găsesc calea printre mulțimile de turiști ce se plimbă, se opresc, fac poze, admiră și se pierd prin mulțimea de oameni. Murmure, claxoane, voci nemulțumite sau strigăte de „watch out!” se aud în jur, dar totul e învăluit de atât de mult farmec încât nu te poți opri din a face poze, din a mai surprinde un cadru, a mai admira puțin podul sau zgârie-norii ce se înalță lângă el, în Manhattan.
Timpul necesar să îl străbați de la un capăt la celălalt, pe jos, este de aproximativ 20 – 30 minute, în ritm de plimbare, iar seara priveliștea e și mai spectaculoasă decât pe timpul zilei.
Coney Island
Probabil că vara insula de distracții din New York e un loc plin de lume, de culoare și de veselie, dar iarna imaginea ei se schimbă la 180 grade.
Coney Island, în mijlocul sărbătorilor, nu e decât o insulă tăcută, încărcată de multe mașinării greoaie din fier ce dau și mai multă apăsare zonei, cu plaja bătută de un vânt rece și scăldată de valurile și mai reci ale oceanului.
Vedere din Coney Island iarna Vedere din Coney Island iarna Vedere din Coney Island iarna
Pe faleza largă nu trece nimeni, porțile sunt peste tot închise, până și toaletele publice au lacăte puse la intrare. Doar pescărușii își cântă trilurile prin preajmă și privesc spre fâșia de pământ pe care parcă nu o recunosc nici ei.
Ce ne-a atras atenția sunt mesajele uriașe de pe zidurile din zona falezei, care ridică una dintre problemele din ce în ce mai grave la nivel mondial: cantitatea de plastic și deșeuri din mări și oceane.
Graffiti cu mesaj ecologic pe insulă Graffiti cu mesaj ecologic pe insulă
Acestea sunt impresiile noastre de călătorie din marele New York. Pentru o perspectivă completă asupra obiectivelor, vă recomandăm să citiți și articolul precedent despre Crăciunul la New York.
Adevăru-i că „The Big Apple” este atât de complex, de diferit și de divers, încât e greu să aduni într-un singur loc totul despre „the big city life”, oricât de mult ai scrie și ai povesti.
Sperăm, însă, că am venit măcar puțin în ajutorul celor ce își doresc să viziteze giaganta metropolă americană, acum sau în viitor, și așteptăm completări din partea acelora dintre voi care ați fost deja și cu siguranță ați experimentat lucruri diferite și spectaculoase pe tărâm american.