Road trip până la mare în regiunea Izmir din Turcia

Cuprins

Ultimele zile din Turcia le-am petrecut la malul Mării Egee, în zona Izmir.

Am vizitat orășelele Alaçati și Çeşme, două mici bijutierii foarte atractive turistic, si am făcut plajă în Ilica, căci în septembrie încă e sezon de plajă în Turcia și nu puteam să nu profităm și noi.

Plaja și apa lină din Ilica

La fel ca și de la Istanbul în Pamukkale, am venit spre Izmir, mai exact în Ilica, pe cale rutieră, cu două opriri la site-urile arheologice de la Afrodisias și Efes, astfel încât drumul a durat cam cinci ore în total.

Odată ajunși, ne-a întâmpinat o vreme de început de toamnă, cu un cer oarecum înnorat și un vântișor puțin cam prea prezent pentru gusturile noastre. Din fericire, a doua zi situația s-a schimbat și vremea a revenit la sentimente mai bune, cam ca în zilele de vară numai bune de baie și de plajă la malul mării, așa că am fugit direct pe malul mării.

Sunt mai multe zone amenajate pentru plajă, unele publice, altele private, dar una din cele mai spațioase este Ilıca Beach, o plajă publică în apropiere de Resortul Sheraton din Ilica. Aici apa e turcoaz, limpede, curată și de obicei mai caldă, datorită apelor termale ce se varsă în mare în apropiere, în zona orașului Çeşme. Intrarea în apă e lină și fără valuri, iar plaja e bine organizată împotriva pandemiei, cu spații delimitate pentru fiecare familie și cu distanță între zone.

E o plajă fără șezlonguri sau umbrele de închiriat, așa că trebuie să vii cu propriul set-up pe care îl poți amplasa în una din zonele înconjurate cu lemn și sfoară rămase libere. Am observat că, de obicei, dimineața plaja e complet goală și începe să se populeze abia de la orele 11:00 – 12:00. Până la amiază plaja devine aproape plină, însă locurile fiind destul de spațiate, nu pare aglomerat nici pe nisip nici în apă. Sau cel puțin așa e acum, în timpul toamnei, când soarele nu mai bate la fel de puternic (dar e la fel de eficient pentru un bronz frumos, o spunem din experiență). 🙂

Singurul dezavantaj de aici este că în nisipul (mult și fin, în care te cufunzi ușor și în care poți săpa adânc și construi palate înalte) găsești (prea) multe mucuri de țigară aruncate, chiar dacă lângă fiecare zonă delimitată există un recipient din lut pentru aruncat gunoaie. Se pare că expresia „fumezi ca un turc” are logica ei și chiar se fumează mult aici… Noi am curățat zona în care ne-am așezat și culoarele din jur, astfel încât copiii să se poată juca în nisip liniștiti, iar în zilele următoare ne-am așezat în aceeași parcelă, ca să fim siguri că este păstrată curată.

Sunt și multe opțiuni de cazare aici, pentru orice fel de buget, mai aproape sau mai departe de plajă, de la lanțuri hoteliere renumite (cum e Sheraton Çeşme Resort & Spa) la aparthoteluri sau airbnb-uri individuale. Și locuri de luat masa sunt numeroase; nouă ne-a plăcut mult terasa Elit Life din centrul stațiunii, cu mâncare tradițională turcească, gustoasă, variată și cu personal amabil și profesionist.

Străduțele romantice și morile de vânt din Alaçati

Într-una din serile petrecute în zona Izmir am fost să vizităm Alaçati, un orășel tradițional turcesc de la malul mării, renumit nu neapărat datorită rivierei sale (sau noi cel puțin nu am văzut-o), cât mai ales datorită centrului său cochet, vesel și efervescent. Cu străduțe pietruite, clădiri pictate în alb și albastru, terase pe fiecare străduță care de care mai cochete și mai atrăgătoare, ziduri de piatră îmbrăcate în flori mediteraneene și magazine de antichități sau de suveniruri într-o nebunie de culori, ce se întind până în stradă și care, de obicei, adăpostesc cel puțin câte o pisică printre rafturile lor.

Odată ajuns aici, riști să te pierzi pe străduțele înguste, admirând fiecare colț și fiecare clădire, făcând poze peste poze și oprindu-te la câte o terasă, ba pentru masa de seară, ba pentru un ceai turcesc sau o cafea, ba pentru o înghețată de la colț de stradă, până se lasă înserarea. Iar noaptea te găsește tot colindând fără un scop anume, doar bucurându-te de farmecul orașului, de data aceasta luminat de tot felul de beculețe colorate cu care terasele se împodobesc pe timpul serii.

Atracția orașului se află, însă, în vârful colinei pe care e așezat: patru mori de vânt, cândva folosite pentru a măcina grâul, între timp recondiționate, sunt acum simbolul orașului, poate și datorită faptului că ne aflăm într-o zonă puternic bătută de vânturi. Turiștii urcă până la baza lor, dar din păcate acestea nu pot fi vizitate și la interior. Apusul de soare văzut de aici întregește totuși nota de romantism pe care Alaçati o poartă ca pe o ștampilă peste tot, pe străduțele sale.

Cetatea și Marina din Çeşme

Într-o altă seară petrecută în Izmir am vizitat puțin din Çeşme, orășelul de pe peninsula Karaburun care a devenit între timp o locație de lux pentru cei mai bogați oameni din zona Izmir, poate și datorită apelor termale cu rol curativ des întâlnite aici (Çeşme înseamnă fântână, în limba turcă).

Noi ne-am plimbat prin zona portuară a orașului – Çeşme Marina – un port plin de iahturi în jurul căruia s-a dezvoltat un complex cu terase și restaurante elegante pe lângă parcă nu poți trece fără să te așezi la masă. De cele mai multe ori vei găsi în meniu mâncăruri sofisticate, bazate pe specialități de pește, dar sunt și locuri unde poți servi o pizza sau te poți așeza doar pentru o cafea.

De cealaltă parte a portului, cetatea genoveză din Çeşme se zărește printre vârfurile iahturilor, iar dacă te apropii descoperi că zidurile sale încep chiar din centrul orașului și continuă pe o colină în sus. În timpul zilei poate fi vizitată de turiști, în interior fiind amplasat acum Muzeul Armelor din Çeşme. Istoria ei se leagă atât de perioada sultanilor otomani, cât și de istorii cu pirați, dintre care chiar cel mai de temut pirat din Marea Mediterană, Barbarossa, pare să își fi stabilit reședința aici. Pe străduțele din jur, pornind din piața centrală a orașului, atmosfera se aseamană într-un fel cu cea din Alaçati: întâlnim din nou magazine de suveniruri, terase în stradă, clădiri cu balcoane tradiționale și atmosfera autentică a regiunii, cu un farmec cum nu ne așteptam să găsim în Turcia.

Dacă aveți mai mult timp la dispoziție de petrecut aici, e bine de știut că tot în centrul orașului este și un mini-parc de distracții pentru copii, iar pentru amatorii de surf este o zonă perfectă pentru valuri, datorită vânturilor constante ce străbat regiunea. Și tot de aici pleacă și bărcuțe către una din insulele Greciei, Chios, aflată la doar jumătate de oră distanță.

Până nu am ajuns aici, noi nu am știut de această regiune. Așa că ne bucurăm cu atât mai mult că am avut ocazia să descoperim zona Izmir și să ne întoarcem acasă un pic mai bronzați și, mai ales, mai bogați (cultural și spiritual, desigur :)).

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!