Într-un weekend de iarnă, am vrut să fugim din capitală într-un loc mai liniștit, mai primitor și cu mai multă zăpadă (asta nu era prea greu, căci în București n-a nins deloc toată iarna), așa că am ajuns la Piatra Neamț, unde ne-am cazat într-o căsuță specific tradițională, proaspăt renovată și extrem de primitoare, cu un nume ce exprimă frumosul în cea mai simplă formă a sa – Dimineți în Cerdac.
Istoria casei Dimineți în cerdac
Căsuța e moștenire de familie. Transmisă din mamă în fiică, de la străbunică la bunică și apoi la nepoata ce i-a dat acest rol de a primi pe oricine îi trece pragul, căsuța cu cerdac verde-crud ascunde în orice colț al său simboluri și semnificații ce duc cu gândul la istoria sa, pentru cei ce o cunosc.
Primele idei ale Laviniei au început cu mai bine de șase ani în urmă. A urmat apoi munca de obținere a fondurilor, planificarea proiectului și căutarea surselor de inspirație peste tot în jur, în sate ce păstrează construcții autentice, case bătrânești cu o frumusețe aparte. Așa a început să se înfiripe ceea ce până atunci era bine conturat doar în mintea Laviniei.
A urmat apoi expertiza construcției deja existente, care s-a dovedit trainică, chiar dacă e construită din chirpici, extinderea casei și prinderea noii construcții de cea existentă printr-un material special – betonul de cânepă -, realizarea fundației ca un labirint subteran, pentru a proteja în același timp rădăcinile copacilor, construcția zidurilor cu macarale strecurate printre crengile nucilor și cireșilor din curte. Iar în ceea ce privește finisajele, acestea au fost realizate din lut, la fel ca în casa originală a străbunicii și, tot atunci, a fost construit și cuptorul cu soba și patul încălzit, care a devenit din start atracția principală a casei.
După mai bine de șase ani de muncă și inspirație, în curtea vastă cu copaci bătrâni și coroane bogate se înalță acum căsuța cu aspect tradițional ce păstrează amintirea generațiilor care au trecut pe aici de-a lungul timpului. Dragostea nepotei pentru străbunica Sofica, cea care a făcut cu mâinile ei cărămizile din care e construită partea originală a casei, se simte la orice pas. În modelele cu care e decorat cerdacul – fusul ca simbol al transmiterii moștenirii de la o generație la alta, pe linie maternă -, în rozetele ce decorează ușile și întreg mobilierul din lemn – simbol al vieții perpetue – și, nu în ultimul rând, în numele cu care cele patru camere primitoare au fost botezate, amintind de persoanele-cheie ce au creat, într-un fel sau altul, fundamentul a ceea ce este astăzi „Dimineți în cerdac”.
- Sofica e prima cameră, imediat cum intri în casă pe partea dreaptă; e locul unde străbunica Sofica obișnuia să stea, motiv pentru care acum camera a fost gândită să fie primitoare pentru bunici, în mod special: e la parter, nu are praguri, are o rampă de acces în fața intrării principale, iar baia este amenajată pentru persoane cu dizabilități.
- Valerica și Dănuț – ambele la etaj, după ce urci scările de lemn – sunt camere ce amintesc de următoarele două generații ce au trăit aici: prima e fiica Soficăi, bunica Valeria care i-a și transmis Laviniei casa și și-a dat acordul pentru proiectul frumos ce avea să se nască. Cea de-a doua poartă numele unicului băiat ce a copilărit aici – Dănuț, tatăl Laviniei. Ambele camere sunt amenajate perfect ca să primească în mijlocul lor familii cu copii – cu pat dublu, pat pentru copil și baie proprie.
- Iar întorcându-ne în cerdac, pe o intrare separată din extrema dreaptă a lui, dăm în Camera cu Arici – fosta cameră de oaspeți din vremea străbunicii, intimă și liniștită, cu baie și bucătărie proprie și care amintește de fiul cel mic al Laviniei, Vic, cel care a hotărât să vină pe lume chiar a doua zi după ce a fost semnat contractul de finanțare pentru casă. Pe arici îl puteți întâlni pictat pe gresia din baie, dar mutrișoara lui poartă trăsăturile băiețelului ce a crescut odată cu proiectul căsuței cu cerdac.
Pe lângă acestea, cele două spații de relaxare, bucătăria complet dotată și utilată (ba chiar și cu un kit de clătite gata pregătit pentru pofticioși), cămara și locul generos de servit masa fac din căsuța cu cerdac un loc extrem de primitor și confortabil, pe care, odată ce i-ai trecut pragul, e imposibil să nu-l iubești.
O casă ca o poveste, dar o casă ancorată în confortul perioadei moderne în care trăim. ”An old house but a SMART house” obișnuiesc să îi spună cei care au imaginat-o și i-au dat viață; adică o căsuță cu aspect tradițional care reproduce arhitectura locului, dar care este în același timp eficientă energetic, silențioasă, cu izolare fonică, plăcută, caldă și comodă.
Facilități pentru familii cu copii
Am ales această locație pentru că ne-am dorit să fie un loc unde copiii să se simtă bine și să aibă lucruri potrivite pentru ei în cele câteva zile de vacanță. Iar zilele petrecute aici ne-au confirmat că am făcut alegerea potrivită, căci căsuța ne-a oferit, de când i-am trecut pragul, sentimentul unui loc intim, restrâns și cald, la fel ca într-o familie.
De la comportamentul extrem de cald al întregului personal, până la camerele de la etaj cu pătuțurile amenajate în firidă (plus pătuțuri de bebeluși, la cerere), așteptându-și micii musafiri în cerșafurile moi, căsuța este pregătită să îi întâmpine pe cei mai mici vizitatori în cele mai bune condiții.
Dar câte alte locuri mai ascunse sau mai la vedere îi așteaptă pe cei mici la Dimineți în cerdac! Colțul de lectură și joacă de la etaj, cu cărți pentru diverse vârste, jucării și jocuri de societate, chiar lângă zona de relaxare. Căsuța secretă de sub scară – loc de joacă, de mici secrete și de ascunzătoare – a fost de departe spațiul preferat al copiilor. Nemaivorbind de prispa de pe cuptorul cald, unde ne-am îngesuit cu toții, și copii și părinți, pentru momentele de odihnă, de joacă și de alintări. O singură grijă am avut aici, la focul și zonele fierbinți ale cuptorului (în special ușile de fier), pentru a evita eventuale accidente neplăcute.
Dar să nu credeți că am petrecut tot timpul numai în casă, nuuu… Am profitat și de curtea imensă unde Albert și Ayola abia așteptau să iasă la aer încă de dimineață, cât timp noi savuram cafeaua aburindă în cerdac. Își începeau ziua cu o rundă de alergat printre nuci și cireși bătrâni, până la căsuța din copac, alt locușor mult iubit și plin de magie pentru copii. Unde mai pui că tot în curte e și un derdeluș natural, perfect pentru un săniuș în zilele de iarnă, iar săniuțele ne așteptau chiar lângă casă, gata pregătite de distracție. 🙂
Pentru că n-am avut prea multă zăpadă, noi ne-am ocupat timpul afară și cu urmărit veverițele ce săreau sprintene prin copacii din curte… o activitate destul de interesantă și asta, nu? 🙂
O adevărată poveste a fost această căsuță pentru copiii noștri. Și ceva ne spune că nu numai ei ar fi încântați de un astfel de loc magic!
Activități prin Piatra Neamț și împrejurimi
Cu ocazia acestei vizite am redescoperit orașul Piatra Neamț.
Treceam pe aici deseori când eram copil, în călătoriile cu familia, pe aproape de casă. Mai târziu, aici a fost locul unde am comandat și am probat prima dată rochia de mireasă.
Ce amintiri…
Nu am avut, însă, mai niciodată suficient timp cât să ne pierdem prin oraș, să îl vizităm, să îl descoperim și am văzut Piatra Neamț cu alți ochi.
Lacul cu lebede
În partea de nord-vest a orașului se întinde Lacul Bâtca Doamnei, artificial creat prin bararea râului Bistrița, dar care oferă peisaje minunate de jur-împrejurul său.
Pe o parte orașul Piatra Neamț, pe cealaltă parte muntele Ceahlău, lacul pare că e iubit și de păsări de tot felul, căci apele îi sunt traversate de cete de rațe sălbatice, păsări migratoare ce se se opresc din drumul lor aici ca să se odihnească și, mai ales, de o mulțime de lebede albe care fac deliciul trecătorilor.
Se spune chiar că aici e cea mai mare comunitate de lebede de la noi din țară. Ele trăiesc aici pe toată perioada anului, cresc și se înmulțesc, astfel încât de la un an la altul sunt tot mai multe.
Există locuri speciale, de-a lungul lacului, unde ele se adună și pot fi văzute mai de aproape. Am ajuns și noi la unul din ele și ne-am bucurat de frumoasele lebede albe, iar copiii au fost fascinați de-a dreptul.
Tur la pas prin Piatra Neamț
Piatra Neamț e un oraș de munte cochet și plin de istorii interesante, cu locuri frumoase și clădiri elegante. E drept că în descoperirile noastre ne-a ajutat mult ghidul nostru Daria Schiopu care ne-a plimbat, ne-a povestit și ne-a încântat cu povești locale pe care nu oricine le știe…
Datorită ei am aflat despre muntele sit arheologic din oraș unde s-au descoperit primele vestigii din ceramica de Cucuteni, despre râul Bistrița și casele ce zac acum sub apele lui repezi, despre strada evreiască a orașului, despre Cinema Dacia ce a rezistat timpului și vremurilor datorită unui singur om și despre fiecare din clădirile-simbol din piața centrală, acolo unde se află și una din bisericile construite de Ștefan cel Mare.
O poveste acest oraș, plin de povești la rândul său, iar Daria – un super ghid pe care îl recomandăm dacă ajungeți prin preajmă. Veți vedea Piatra Neamț cu alți ochi! Pe Daria o puteți găsi aici.
Plimbare cu telegondola
Una din atracțiile principale din Piatra Neamț este telegondola ce pleacă de lângă gara din oraș și urcă pe vârful Cozla, una din cele trei culmi muntoase ce delimitează orașul. Cabinele portocalii se văd traversând continuu orașul, deci nu mai menționăm nerăbdarea copiilor care toată ziua au cerut să ajungem „la telegondolă, mami!”.
Așa că, într-una din zile, spre seară, am prins una din ultimele ture ale telegondolei cu care am urcat până în vârf, de unde vederea e absolut superbă. Unde mai pui că am ajuns chiar la apusul soarelui, așa că priveliștea violet-liliachie peste lac, peste munții încă presărați cu zăpadă și peste orașul ce se vedea mic-mic în jos a fost și mai spectaculoasă decât ne-o aminteam noi.
Programul telegondolei se încheie la ora 17:00, dar prețurile și programul se actualizează pe site și pot fi consultate aici.
Schitul Draga
Chiar în spatele căsuței unde ne-am cazat, dincolo de un râuleț de munte, începe dealul Cozla – o colină în vârful căreia se află un mic schit de călugări, izolați de lume.
Atracția locului e bisericuța de lemn, monument istoric, ce a fost adusă din cartierul Sărata al oraşului și mutată aici, pe care noi am găsit-o închisă, dar care poate fi deschisă la cerere de unul din călugări.
Drumul până la schit nu e lung, dar e foarte potrivit pentru o plimbare de după-masă, trecând puntea de lemn de peste râu și apoi urcând printre copaci panta puțin abruptă a colinei Cozla. Maxim 20 minute a durat drumul, iar satisfacția reușitei ne-a fost pe măsură, odată ajunși în vârf.
Seara ne-am întors la căsuța de la Dimineți în Cerdac, pe cuptorul cald, depănând amintiri la lumina focului ce încă mai pâlpâia.
Satul lui Moș Crăciun
La 17 km de Piatra Neamț, într-un sătuc pe nume Negrești, se află Satul lui Moș Crăciun. Se spune că Moșului îi e cam greu cu clima de la Polul Nord, așa că s-a mutat aici, într-o zonă cu temperaturi mai blânde unde poate fi vizitat tot timpul anului, la noua lui casă.
Cu toate acestea, noi nu l-am găsit când am ajuns, ci doar Spiridușa Moșului era gata să ne primească și să ne plimbe pe la căsuța spiridușilor, pe la locul de scris scrisori cu dorințe, pe la atelierul de jucării, la atelierul de împachetat cadouri și până la biroul Moșului, apoi la sanie și chiar în grajdul renilor.
Probabil farmecul satului sporește în perioada sărbătorilor de iarnă, dar pentru copii e un deliciu, oricând ar ajunge aici.
Turul durează 30 minute, costul este de 70 lei / adult și 50 lei / copil cu vârsta de peste 2 ani, iar pentru a fi siguri că găsiți Moșul sau măcar Spiridușa acasă, e bine să faceți rezervare din timp pe site.
Valea celor XII
O aruncătură de băț este de la satul Moșului până la acest loc, desprins parcă dintr-un film cu hobbiți și construit aici, într-un colț de România.
Valea celor 12 e amplasată în satul Dobreni, la 10 minute de Negrești, un loc autentic și original, simbol al conectării cu natura, cu căsuțe construite în pământ, luminate cu opaiț, un iaz în mijlocul lor, cuptoare cu foc arzând și bucate tradiționale de te lingi pe degete. Nu îmi amintesc prea multe locuri unde am gustat mâncare mai gustoasă ca aici.
Îi poți trece pragul fie ca să iei masa la resturantul din mijlocul satului, fie ca să poposești peste noapte, sau doar ca să vizitezi și să fotografiezi acest loc plin de farmec.
Programul pentru vizite e cuprins între orele 12:00 și 16:00 în fiecare zi, iar restaurantul e deschis până la ora 22:00. Prețul pentru vizite e de 15 lei / adult și de 5 lei / copil cu vârsta peste 5 ani.
Plimbare de o zi la Târgu Neamț
Sunt 47 km de la Piatra la Târgu Neamț, așa că poți ajunge de la un oraș la altul în mai puțin de o oră.
Iar la Târgu Neamț sunt atât de multe lucruri de făcut, încât e păcat să vii în județul Neamț fără să vizitezi orașul de pe Ozana „cea frumos curgătoare”.
Începând cu Cetatea Neamțului, ridicată de Ștefan pe culmea dealului de unde veghează de atunci peste oraș și împrejurimi, continuând cu Rezervația de zimbri ”Dragoș Vodă”, apoi casa memorială a lui Creangă de la Humulești și, nu în ultimul rând, Mănăstirea Neamț – o altă ctitorie a lui Ștefan cel Mare – și alte lăcașuri de cult impresionante ce împrejmuiesc orașul; despre o parte din ele am povestit și noi aici.
Zile de Paște la Dimineți în Cerdac
Și cum se apropie primăvara și deja unii din noi începem să ne facem planuri pentru zilele de Paște, vă spunem că vă puteți bucura de Diminețile de Paște în Cerdac, în decorul de poveste de la căsuța din Piatra Neamț.
În oferta acestei perioade sunt incluse trei nopți de cazare, plus una gratuită, cu acces în tot perimetrul casei, inclusiv în curtea privată, un coș cu bunătăți tradiționale și locale din partea casei, foc în cuptor în fiecare zi, să mențină atmosfera caldă, și bună dispoziție cât cuprinde.
Pachetul cu oferta de Paște pentru perioada cuprinsă între 18 și 22 aprilie 2022 ce pune la dispoziție întreaga proprietate pentru închiriere, alături de toate aceste beneficii incluse, este de 3600 RON.
Impresii personale de la Dimineți în Cerdac
Am petrecut câteva zile minunate în căsuța cu cerdac verde-primăvăratic de la marginea orașului Piatra Neamț.
Am ajuns aici fără prea multe planuri, dar căsuța parcă ne-a îmbrățișat și ne-a primit ca la noi acasă încă de când am ajuns. Am găsit între pereții ei atât de multă căldură, cum în puține locuri ne-a fost dat să simțim.
Nu știm dacă se datorează oamenilor minunați care ne-au întâmpinat și ne-au fost alături – Daria, despre care v-am povestit deja, doamna Cristina ce a avut grijă în fiecare zi să ne facă focul, cuptorul să fie cald și atmosfera primitoare și Lavinia, cea care a transformat căsuța străbunicii sale în acest loc de vis de care ne putem bucura toți cei ce îi trecem pragul.
Sau poate se datorează sufletului pus printre cărămizi de strabunica ce a construit căsuța acum mulți ani, cu cărămizile făcute chiar de mâinile ei la fabrica de cărămidă unde lucra.
Sau poate simbolurilor și semnificațiilor ce se găsesc peste tot prin casă, de la cerdacul cu modelele în formă de fus ce îl decorează, ilustrând ideea de transmitere din mamă în fiică, până la rozetele ce decorează ușile, balustradele, până și paturile – simbol al soarelui și al vieții.
Sau colțurilor de peste tot din casă gândite special pentru cei mai mici dintre vizitatori… Oriunde ai privi, căsuța invită copiii să îi treacă pragul și să se bucure de locurile ei primitoare.
Dimineți în Cerdac, ce formulare simplă, și totuși cât de mult frumos în ea! Exact ca această căsuță ce ne va rămâne în suflet printre locurile dragi unde ne va face mare plăcere să ne întoarcem!
Casa poate fi închiriată integral la prețul de 1200 lei / noapte, dar în funcție de grupul de vizitatori există opțiuni flexibile chiar și pentru grupurile mai mici.
Pentru a obține o ofertă personalizată, o puteți contacta direct pe Lavinia fie la numărul de telefon +40 755 860 572, fie pe pagina de Facebook a locației sau pe contul de Instagram.
Locația poate fi găsită și pe platformele Holiday with views, Localm și airbnb.com.