Mileștii Mici – despre cea mai mare colecție de vinuri din lume

Cuprins

Nu știu dacă voi ați mai fost la Chişinău, dar pentru mine a fost prima dată. Să nu mai zic de Mileștii Mici…

Cramele Mileștii Mici

Ai mei au mai ajuns în capitala Republicii Moldova, dar niciodată la vestitele crame de vin basarabean ce pot fi vizitate acolo. Nu puteam rata încă o vizită în „țara cu porțile deschise în paradisul vinului”. În weekendul prin Chişinău, am inclus în planul nostru o vizită specială. O vizită la una din cramele ce fac țara cunoscută în lume.

Combinatul de Vinuri de la Mileștii Mici

Au fost câteva variante între care am avut de ales, dar ne-am oprit la Combinatul de Vinuri de la Mieleștii Mici. De ce? Din două motive… Primul: proximitatea față de capitală (unde eram cazați). Al doilea: recordul de a fi cea mai mare colecție de vinuri din lume! Astfel, după un drum de jumătate de oră, cam prost pe alocuri, am ajuns la intrarea în satul Mileștii Mici. De aici până la destinația noastră mai erau doar 2 minute.

20161112_153128

Odată ajunși, curtea largă a complexului merită și ea atenția vizitatorilor. Noi ne-am plimbat pe aleile ce se strecoară printre flori târzii de toamnă ca să admirăm aranjamentul din piatră. Acesta susține butoiul-simbol al vinului de la Mileștii Mici. Ne-au impresionat porțile masive unde marca locului se împletește cu înfloriturile din fier. Foarte simpatice și turnulețele din piatră de pe care veverițe de-ale casei sar zglobii pe delușorul ce acoperă pivnițele.

20161112_124229
20161112_124257
milestii-mici
15068374_1138609446174674_6751374824620308293_o

Tur ghidat în cramă

Când s-a făcut ora de intrare, ghidul ne-a dat primele indicații și nu mică ne-a fost surpriza să aflăm că vom vizita pivnițele cu mașinile personale. Urma să străbatem străduțele subterane până la primul punct de întâlnire – izvorul natural  ce a fost transformat într-o mini-cascadă interioară. Chiar dacă drumul era întunecos, luminat doar de farurile mașinilor, puteam zări șirul lung de butoaie, perfect aliniate.

Acestea au servit mult timp depozitării vinului. Vedeam și indicatoarele cu numele străzilor ce formează orașul viticol subteran – Cabernet, Fetească, Pinot, etc. Oprindu-ne la răstimpuri, am aflat povești fascinante despre locurile pe care le-am vizitat.

IMG-20161112-WA0064.jpg
Străzile orașului subteran de la Mileștii Mici
20161112_141503.jpg
Izvorul natural transformat în cascadă subterană

Pivnițele Mileștii Mici

Pivnițele de azi, „găzduite” de o veche carieră de piatră ce a dat calcarul folosit în construcția Chișinăului, se întind pe o suprafață de 200 km sub pământ. Din aceștia, doar 50 km sunt folosiți momentan, iar vizitatorii au acces doar pe o distanță de 5 km.

Camerele ce adăpostesc miile de sticle, prăfuite de vremea ce curge peste ele, impresionează prin ordinea perfectă. Bulevarde întortocheate leagă, sutele de caze simetrice, cu boltă rotunjită. Acestea pot adăposti până la două milioane de sticle, din care un milion și jumătate sunt deja depozitate aici.

20161112_142559
20161112_142638

Sălile subterane

Descoperim, pe rând, sala degustării vinului, unde ritualul se desfășura atent și în mare tihnă. Apoi am ajuns în camera de depozitare aflată la cea mai mare adâncime – 85 metri. Fiind sub un deal, e camera unde vinul spumant se lasă la maturat. Acestea urmează un proces riguros prin care sticlele sunt rotite periodic, cu același unghi, la același interval de timp. În altă sală, caze întregi sunt rezervate pentru cumpărători străini din întreaga lume, ce preferă să le păstreze însă la ele acasă.

Sala degustării vinului
Sala degustării vinului
20161112_143618
Cel mai adânc loc din pivnițe – 85m adâncime
20161112_143715
Sala maturării vinului spumant
20161112_144009
Cază cu vinuri cumpărate de Mr & Ms Jiang Li, China

Colecția de Aur

De departe, însă, cea mai interesantă cameră este sala secretă care adăpostește Colecția de Aur, ascunsă de prohibiția sovietică din anii ’80, pentru a păstra intacte sutele de sticle cu cele mai vechi vinuri produse aici. Această cameră adăpostește și acum cele mai vechi vinuri ale cramei, cu valori ce ating 1500 $/sticlă, motiv pentru care a fost declarată patrimoniu național.

Datorită acestui titlu, complexul viticol are statutul de companie de stat, neputând fi scos spre privatizare. Iar dacă prima sticlă de vin a fost depozitată aici în anul 1968, aceasta nu a putut fi salvată în urma prohibiției lui Gorbaciov. Cel mai vechi vin depozitat aici este sticla Busuiocul Moldovei, din caza 1238, îmbuteliat în anul 1973.

20161112_143409
Sala Colecției de Aur – Patrimoniu Național
20161112_143401.jpg
Caza celui mai vechi vin din pivniță – Busuiocul Moldovei, 1973

Mileștii Mici în Guiness World Records

Iar ca motiv de mândrie, pe unul din ziduri stă înrămat certificatul „Guiness World Records”. Acesta specifică particularitățile acestui complex de vinuri și îl declară unic în lume.

IMG-20161112-WA0062.jpg
Certificatul „Guinness World Records”

Restaurantul subteran

Cum turul se apropia de final, ultima oprire am făcut-o la restaurantul subteran. Nu face nici el excepție de la originalitatea cu care complexul ne-a obișnuit. Ușile masive de la intrare, impresionante prin grandoare și formă, se aseamănă unor uriașe butoaie de vin ce se deschid. Acestea îi lăsau pe vizitatori să intre în atmosfera intimă și caldă a localului. Alături, harta orașului subteran și Cartea Recordurilor, deschisă la pagina unde Complexul de la Mileștii Mici este menționat, stau dovadă, o dată în plus, că locul pe care l-am vizitat este cu adevărat special.

img-20161112-wa0050

Îi las pe ai mei să savureze cele trei tipuri de vin pe care personalul le pune la dispoziție, alături de gustările tradiționale. În acest timp eu sunt mai atras de acvariile cu pești, statuetele din lemn și vitraliile de la intrare.

Magazinul de suveniruri

Părăsim apoi zona subterană, străbătând aceleași străduțe întortocheate, cu nume de vinuri celebre, și revedem lumina soarelui ce ne aștepta la ieșire. Înainte de a ieși pe porțile complexului, facem o vizită la magazinul de vinuri și suveniruri. Nu am plecat fără să cumpărăm amintiri „licoroase”.

mag.jpg

Din spatele cortinei

  • Programul de vizitare a complexului este disponibil, la cerere, în fiecare zi, și poate fi stabilit prin rezervare prealabilă, la telefon, pe email sau online pe pagina web a companiei.
  • Chiar dacă pe site-ul oficial al complexului nu este menționat acest lucru, programul de vizitare este organizat după ore fixe, astfel încât, odată depășită ora stabilită, accesul nu mai este posibil timp de 2 ore, până când ghidul va fi disponibil pentru următorul tur. Așadar, dacă programul de vizită a fost fixat la ora 12 :00, niciun vizitator venit după această oră nu va avea acces în beciuri până la ora 14 :00, când va începe următorul tur.
  • Durata unui tur în subteran, împreună cu gustarea de la final, însumează în jur de 2 ore, iar drumul din Chişinău la Mileștii Mici aproximativ jumătate de oră.
  • Prețul biletului de intrare în cramă variază în funcție de ora de vizită și de meniul pe care îl alegeți pentru gustarea de la final și începe de la 350 MDL (~ 72 RON) pentru meniul „Butoiaș”, până în ora 17:00, până la 1600 MDL (~ 333 RON), dacă alegeți meniul „Regal”, după ora 17:00 sau într-o zi liberă. Toate variantele disponibile sunt prezentate, de asemenea, pe site-ul complexului, unde puteți opta pentru varianta preferată.

După ce ne-am petrecut după-amiaza la Mileștii Mici, am conchis cu toții că am făcut o alegere reușită și am pus pe listă o nouă cramă de vizitat, pentru data viitoare.

***Și dacă v-a plăcut plimbarea noastră și vreți să ne urmăriți live, vă așteptăm și pe pagina noastră de Facebookhttps://www.facebook.com/parinticalatori/.***

Citește și:

>> Vizita de o zi în Transnistria și urmele sovietice din Chișinău

>> Cum a fost în vizită la Cricova cu copilul

>> 1 Decembrie la Chișinău

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!