Sighișoara | Un loc de cazare cu tradiție la Casa Savri

Cuprins

În ultima săpătămână din octombrie am profitat de vacanța de la grădiniță și clasele primare ca să plecăm câteva zile nu foarte departe de casă. Am ales să explorăm partea centrală a țării noastre, mai exact Sighișoara și împrejurimile ei. Despre oraș știam deja că e tare frumos, colorat și cochet, cu o istorie bogată și interesantă, așa că ne-am bucurat că am avut ocazia să îl cunoaștem pe îndelete și, odată cu el, să descoperim un loc de cazare autentic, chiar în cea mai veche casă a orașului de odinioară: Casa Savri.

Istoria casei​

În forma sa actuală, Casa Savri nu este doar o unitate de cazare confortabilă și cu mult bun gust, ci este un adevărat muzeu al societății din Sighișoara medievală, căci, trecându-i pragul, pășești de fapt pe urmele familiei Savri de altădată – vechi cizmari ce locuiau aici, la poalele cetății, încă din anul 1568.

Restaurată și renovată de actualii proprietari, timp de 7 ani, cu multă grijă și respect față de elemente autentice descoperite aici, din 2016 și-a deschis porțile oaspeților săi care se bucură de confortul actual, împletit cu stilul medieval de altădată. Stau, de altfel, dovadă inscripțiile descoperite pe ziduri, tavanul cramei original, din lemn de stejar, mobilierul din lemn masiv atent recondiționat, alături de nenumărate alte obiecte descoperite în casă și care pot fi admirate acum în încăperi sau pe pereții din curtea interioară a locației.

Iar ca să păstreze și mai mult amintirea primilor locatari ai casei, fiecare din cele șapte camere disponibile pentru cazare poartă numele membrilor familiei Savri ce au locuit în ele: Regina, Elisabeta, Sofia, Hilda, Francesca, Rozalia și Wilhelm Leonardt. Nicio cameră nu seamănă cu celelalte, dar toate sunt la fel de primitoare și de fermecătoare, atât din punct de vedere al aranjamentului de influență medievală, cât și al dotărilor moderne puse la dispoziție vizitatorilor casei.

Pe lângă cele șapte camere de cazare, astăzi casa pune la dispoziție oaspeților săi:

– o sală de recepție deschisă non-stop

– o zonă de cramă formată din trei săli distincte – prima cu bar și masă de biliard, a doua de relaxare cu pian și pick-up, iar a treia cu mese, șemineu și jocuri de societate

– o curte interioară cu rol de terasă, împodobită cu flori și obiecte descoperite în casă, specifice meșteșugarilor, de unde, privind în sus, ai vedere spre clădirea primăriei

– și o serie de trepte ce urcă din curte direct către zidurile vechii cetății.

Facilități pentru familii cu copii​ la Casa Savri

Zilele petrecute la Casa Savri ne-au oferit sentimentul unui loc intim, restrâns și cald, la fel ca într-o familie. Ba mai mult, l-am descoperit drept un loc potrivit pentru părinții ce călătoresc la fel ca noi, însoțiti de copii și care, de cele mai multe ori, au nevoie de facilități specifice. Și cu siguranță și alți părinți au simțit la fel ca noi, căci am întâlnit multe familii cu copii cazate aici, pe parcursul șederii noastre.

De la comportamentul extrem de afectuos al întregului personal până la patul suplimentar pe care l-am găsit în camera unde ne-am cazat sau scăunelul rustic pus la dispoziție Ayolei la micul dejun (care în trecut avea chiar funcție multiplă, de la scaun de masă la pătuț și chiar oliță 🙂 ), locația este pregătită să îi întâmpine pe cei mai mici vizitatori în cele mai bune condiții.

Nici jocurile și jucăriile nu lipsesc de la Casa Savri. Crama pensiunii e „echipată” cu vagoane și locomotive de lemn pentru copiii mai mici, jocuri de societate pentru cei mai mari – șah, rummy, cărți sau Nu te supăra, frate – și, de departe cea mai mare atracție, masa de biliard care adună atât adulții cât și copiii „ciorchine” în jurul ei, ea însăși având propria istorie, la fel ca multe alte lucruri din casă. Este, de fapt, prima masă de biliard adusă în Sighișoara, tocmai în 1991 – așa cum am aflat din poveștile vechi ce curg pe buzele oamenilor ce ne servesc micul dejun – iar de atunci animă sala barului din crama casei.

Puțin mai încolo, pianul cu clape șterse de timp, dar complet funcțional, este și el asaltat de cei mici. Amatori sau cu câteva lecții de pian la activ, cu toții își încearcă talentul, pe rând, de obicei în timpul micului dejun, servit în încăperea de alături. O încântare pentru urechile celor din jur, dar mai ales pentru piticii ce se distrează pe cinste, indiferent de vârstă.

Și, că veni vorba de cramă, tot aici e și locul unde sunt organizate ocazional tot felul de activități tematice la care părinți și copii deopotrivă participă cu multă plăcere. Pe timpul verii, acestea se mută pe terasa de afară, din curtea interioară: seri culturale, lansări de carte, zile de naștere, organizări de evenimente sau degustări de vinuri pentru cei mari, Casa Savri nu duce lipsă de activitate și nici de râsete zglobii de copii fericiți.

Activități disponibile la cerere​ la Casa Savri

Casa Savri este o unitate de cazare cu circuit închis, ceea ce înseamnă că doar turiștii cazați aici pot beneficia de anumite servicii opționale pe care pensiunea le pune la dispoziție. Și iată câteva dintre ele 🙂

Turul cetății Sighișoara cu ghid local acreditat​

O vizită pe cont propriu nu îți va dezvălui nici jumătate din poveștile Sighișoarei și din istoria bogată ce și-a lăsat amprenta pe aceste locuri. Ca să o descoperi pe de-a întregul, e bine să colinzi vechea cetate însoțit de un ghid local. Sunt multe povești pe care ei le știu și care scapă altfel vizitatorilor de rând.
Cât pe ce era să cădem și noi în plasa turistului ignorant, dacă prietenii noștri de la Casa Savri nu ne-ar fi recomandat un tur ghidat prin cetate alături de Rareș. Prof. Dr. Rareș Șopterean e unul din ghizii locali cu care pensiunea colaboreză, specializat în istorie medievală în general și în istoria Sighișoarei în particular, un tânăr ce pune în cuvintele lui mult suflet și pasiune.
O altă recomandare primită aici e chiar Toboșarul cetății, domnul Dorin Stanciu, zis și Tobo, Profesor de arte, Ghid Turistic Național și Toboșarul Sighișoarei acreditat OSIM.
Cu astfel de însoțitori, nu prea au cum să îți scape frumoasele povești ale Cetății Medievale Sighișoara.​

Trasee off-road în împrejurimile Sighișoarei

Cetatea nu e singura atracție pentru turiștii ce ajung la Sighișoara, căci împrejurimile orașului sunt la fel de fascinante, indiferent de anotimp.
Pe timp de toamnă însă, pădurile de stejari seculari parcă fac și mai atractive colinele din jurul orașului, transformându-se într-un curcubeu de culori ce sclipesc în soare.
Dincolo de coline, satele autohtone ale Transilvaniei, alături de vechi biserici fortificate, unele dintre ele incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, sunt o atracție pentru turiștii ce ajung în zonă.
Pentru a veni în ajutorul oaspeților săi, Casa Savri organizează, la cerere, tururi off-road în jurul Sighișoarei, plimbări prin localitățile din împrejurimi – Malancrav, Biertan, Viscri sau Saschiz – și eventual servirea mesei în aer liber.

O expediție autentică, ce îmbină adrenalina traseului cu obiceiurile și bucatele tradiționale, oferind o experiență ce, cu siguranță, va încânta turiștii.

Cină la cerere pentru oaspeții de la Casa Savri

Pensiunea oferă tuturor celor cazați micul dejun (unul delicios de altfel, cu preparate locale, pâine de casă, cafea aromată, sucuri naturale și prăjituri de te lingi pe degete).
Mesele de prânz și cină nu sunt disponibile la locație, de obicei, dar uneori domnul Nicu, bucătarul-șef al Casei Savri își suflecă mânecile și poate prepara, la cererea oaspeților pensiunii, bucate gustoase pentru cină, reinterpretând rețetele clasice ale preparatelor tradiționale într-un mod diferit, dar delicios.
Ca astfel serile să fie și mai relaxante și mai plăcute!

Pachete turistice pentru Crăciun și Revelion

Și, cum se apropiere sărbătorile de iarnă, merită știut că poți petrece la Casa Savri atât Crăciunul cât și Revelionul, într-un decor de poveste, garnisit cu activități tradiționale românești – de la împodobitul bradului la așteptarea grupurilor de colindători și chiar a lui Moș Crăciun – îmbinând relaxarea cu distracția.
Vinul fiert, mesele festive, primirea specială și chiar cadourile de plecare fac parte și ele din pachetul conceput de gazde pentru ospeții lor.
Iar pentru grupuri ce închiriază întreaga pensiune, se oferă discount-uri.

Impresii personale despre Casa Savri

Pentru noi, Casa Savri a fost un spațiu fascinant, unde ne-am simțit ca acasă, un loc plin cu povești și tradiții ce ne-a răsfățat și ne-a rupt puțin de cotidian.

Totul a fost minunat aici, de la amplasarea centrală, chiar lângă zidurile vechii cetăți, la vederea spre primăria orașului din curtea interioară, camera spațioasă ce îmbină stilul epocii de odinioară cu confortul de astăzi și până la amabilitatea personalului care ne-a fost tot timpul alături, cu zâmbetul pe buze.

Așa am avut ocazia să aflăm atât istoria valoroasă a casei, cât și să ne delectăm cu poveștile vechiului oraș medieval, descoperind detalii mai puțin știute ce au fost păstrate mărturii pe clădirile din cetate, dincolo de turnurile cetății și de clădirile colorate în nuanțe atât de vii și diverse (care, apropos, sunt aceleași folosite în perioada medievală, așa cum s-a descoperit prin curățarea și restaurarea clădirilor).

Așa că, dacă ajungeți pe aici, vă recomandăm cu căldură să poposiți la Casa Savri, veți simți că faceți parte din povestea Sighișoarei de altădată și vă veți bucura de un sejur cu aromă medievală ❤️

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!