Chiar dacă e atât de aproape de noi, din păcate nici eu, nici ai mei nu am ajuns până de curând în Cipru, insula de la sud de Turcia.
În ultimii ani, însă, a devenit o destinație tot mai populară la noi în țară, motiv pentru care și companiile aeriene și-au adaptat ofertele de zbor și au început să zboare spre Cipru din tot mai multe orașe de la noi.
La începutul lui iunie, am profitat de weekendul prelungit și am plecat și noi spre fâșia de pământ cipriotă din mijlocul Mediteranei. Nu știam mai nimic despre insulă atunci, dar cele patru zile petrecute acolo ne-au îmbogățit din toate punctele de vedere. Iar de data asta, am decis să lăsăm fotografiile să vorbească în locul nostru:
Plajele
Cu nisip fin, cu umbreluțe de stuf, cu terase amplasate în bătaia brizei dar, mai ales, cu apele atââât de clare, de curate și de… turcoaz, parcă nu ai mai vrea să pleci de pe oricare din nenumăratele plaje cipriote care au devenit renumite în lume. Noi ne-am simțit minunat și e unul din principalele motive pentru care vrem să revenim în Cipru.
Relieful
Chiar dacă e renumit pentru mare și plaje, Cipru are și alte forme de relief spectaculoase ce merită descoperite vizitând insula. Pe lângă solul arid, deseori stâncos și cu formațiuni ciudat pietrificate, am avut ocazia în zilele petrecute aici să colindăm pe drumuri de munte – șerpuite, sinuoase, abrupte, într-o tihnă deplină și departe de orice urmă de civilizație. Pe ici – pe colo câte o mănăstire ascunsă de oameni e singura care însuflețește peisajul.
Orașele
Poate primul gând când vine vorba de Cipru nu vă zboară la ce e de vizitat pe spectaculoasa insulă, dar noi vă garantăm că sunt multe locuri ce merită descoperite aici. Orașele în sine – multe dintre ele – ascund povești interesante, istorii nebănuite, străduțe cochete și obiective impresionante. De la Nicosia – singura capitală divizată din lume, la Ayia Napa – al cărui nume se traduce prin ”Padurea Sfântă”, inspirată de legenda icoanei care se află în biserica din mijlocul orașului, și până la Larnaca – orașul efervescent unde avioanele aterizează aproape de plajă, la care se adaugă orașele din partea turcească a insulei, toate au o poveste interesantă de spus turiștilor veniți să le descopere.
Locașele de cult
Biserici ortodoxe din piatră și mănăstiri somptuoase în partea grecească a insulei. Moschei, foste biserici transformate în moschei sau vechi biserici abandonate și decrepite în partea turcească a sa. Diferențele sunt mari, din acest punct de vedere, între cele două zone, dar cu atât mai interesante.
Terasele
Taverne, terase, restaurante în aer liber, orice formă de destindere în mijloc de oraș e și aici la mare căutare, ca în orice zonă grecescă. Fiecare cu specificul său, tradiționale sau moderne, la malul mării sau pe străduțele orașelor vechi, colorate sau hippiote sunt, cu siguranță, una din atracțiile insulei.
Mâncarea
Și dacă amintim de terase, nu putem să nu amintim de specialitățile culinare atât de gustoase de care te poți bucura pe insula cipriotă. La mare căutare sunt fructele de mare, de la creveți, la scoici delicioase, calamari proaspeți sau diverse crustacee. Nu uităm nici de faimoasă brânză greceacă halloumi ce umple de arome o banală salată sau diversele tipuri de pește pe care eu nu le refuz niciodată. Dacă ajungeți în partea turcească, veți descoperi și aici specialități tradiționale turcești, la fel ca la ele acasă.
Gercia tradițională
Chiar dacă e o țară distinctă, în Cipru simți totuși suflul Greciei tradiționale – pe străduțe în nuanțe azurii, în fațada unei case viu colorate, în aromele ce ne gâdilă năsucul de la terasele mereu pline sau în gustul mâncării specific grecești. Dacă ți-e dor puțin de Grecia, ciprioții vor avea grijă să ți-l aline cum știu ei mai bine.
Zona turcească (Ciprul de Nord)
Despre partea aflată sub ocupație turcească a Ciprului, sau Ciprul de Nord cum îl numesc turcii, puțină lume știe prea multe. Cert este că e o zonă unde nu vine oricine ajunge pe insula cipriotă, un teritoriu cu o istorie zbuciumată, izolat de restul insulei prin așa-zisele „zone tampon”, unde hoteluri, case, biserici și sate întregi sunt părăsite și lăsate în decrepitudine, o fâșie de pământ ce creează pe alocuri impresia că și acum stă parcă pe un sac de pulbere, dacă e să ne luăm după garnizoanele ce stau de pază din loc în loc la granița dintre cele două nații sau după însemnele ONU ce asigură stabilitatea în zonă. Mai multe, însă, despre această lume miserioasă, dar extrem de interesantă deopotrivă, vom povesti într-un articol viitor.
În puținul timp pe care l-am petrecut aici, știm însă că nu am reușit să vedem tot ceea ce această insulă minunată are de oferit turiștilor săi. De aceasta, apelăm la ajutorul vostru, ca să completăm articolul cu cât mai multe informații utile. Voi ce ați vizitat și ce v-a plăcut cel mai mult când ați fost în Cipru?
Un răspuns