Pe tema „în avion cu copiii” se perpetuează constant diverse mituri despre ce e bine și ce nu e bine să facem în timpul zborului.
Primim informații contradictorii din surse diferite, aflăm că e bine să facem într-un fel, ca peste două zile să primim o părere total diferită din altă parte – asta ne bulversează, ne încurcă și ne descurajează de multe ori, mai ales dacă suntem începători în ale zborului sau în ale parentingului (sau în ambele).
Am trecut și noi prin asta, uneori ne-am bazat pe intuiție, alteori am învățat din mers sau din experiențele trăite, iar acum am adunat principalele zvonuri care circulă printre cei ce călătoresc cu piticii și le discutăm aici pentru voi:
Early boarding – da sau nu?
Fără să stăm prea mult pe gânduri, avem tendința să spunem un mare DA când e vorba de urcat primii în avion cu copiii. Nu mai stai la coadă, nu mai mergi în pas de melc cu copilul și bagajele după tine, nu îl mai ții forțat să nu fugă în alte părți ale aeroportului unde el găsește lucruri mai interesante de făcut decât lângă părinți. În fond, scopul pentru care ești aici, în aeroport, e ca să ajungi în acel avion minunat – un fel de Fata Morgana a procesului de îmbarcare – iar dacă asta se întâmplă cât mai repede cu putință, cu atât mai bine.
De fapt, de multe ori lucrurile nu stau chiar așa. A urca mai repede în avion nu e egal cu a pleca mai repede spre destinația aleasă, așa că beneficiile instalării comode în scaunul pe care l-am rezervat pot să își piardă din sclipire cu fiecare secundă în plus în avion.
Orice prelungire a perioadei de stat într-un spațiu restrâns, aglomerat și destul de zgomotos, fără posibilitatea de a te mișca în voie și fără acces la culoarul deja ocupat de ceilalți pasageri ce își fac loc să ajungă la locurile lor te frustrează, te irită și te obosesc chiar înainte de a porni la drum. Unde mai pui că dacă cei mici adorm, doborâți de oboseala acumulată până atunci, e foarte posibil ca atmosfera din avion dinainte de plecare și mesajele de informare ale însoțitorilor de zbor să îi trezească chiar înainte să porniți la drum… și asta vine la pachet cu nemulțumirea dată de un somn incomplet sau cu multă energie, după caz. După noi, asta e una din situațiile cele mai puțin dorite pe timpul zborului, așa că noi tindem să spunem NU îmbarcării prioritare.
Primele locuri de după clasa business – da sau nu?
Știați sau nu, părinții ce pleacă pe un zbor lung cu cei mici au posibilitatea să rezerve fie la check-in, fie prin call center înainte de zbor locuri preferențiale – primele de după clasa business.
Avantajul, pe lângă spațiul mai mare la picioare, este că pot beneficia de landou pentru copil cu fixare în perete, dacă greutatea acestuia nu depășește 11 kg.
Dezavantajul e că, în general, separatoarele dintre scaune nu sunt rabatabile ca la celelalte locuri unde vă puteți întinde pe rând, voi sau copilul. Încercați să vă interesați la check-in dacă nu există totuși unele locuri în primul rând care au separator rabatabil. Până acum noi am descoperit în anumite nave Alitalia câteva locuri fără separator fix în prima linie, dar apelați la ajutorul personalului pentru a le identifica cu precizie.
În general, noi am rezervat locuri în primul rând când Albert a fost suficient de mic cât să fie eligibil pentru landou. Ulterior am preferat spațiul extins de pe două scaune în defavoarea spațiului de la picioare, deoarece ne-am putut odihni mai bine cu toții.
Așadar, DA pentru locuri preferențiale dacă mergeți cu copii mici ce pot beneficia de landou, NU dacă cei mici au mai crescut și nu mai puteți apela la acest avantaj.
Locuri de curtoazie – da sau nu?
Atunci când călătoriți cu copilul, aveți de asemenea posibilitatea să cereți la check-in rezervarea unor locuri de curtoazie. În ce constă această facilitate? Dacă zborul nu este complet ocupat și dacă ambii părinți călătoresc cu cel mic, locurile adulților pot fi rezervate pe două scaune cu spațiu între ele. Astfel, veți putea benficia de un loc liber suplimentar unde cel mic se poate întinde, se poate juca sau poate dormi – înlocuitor perfect și al landoului de care povesteam înainte.
Noi avem deja experiențe pozitive cu locurile de curtoazie pe două mari zboruri de peste 13 ore, spre Argentina și spre Chile, așa că spunem un mare DA acestei variante atunci când este posibilă (uneori zborurile pot fi complet ocupate și atunci acest artificiu nu se mai aplică). În general, însă, pe zborurile lungi unde operează aeronave mari, e aproape imposibil ca avionul să fie ocupat la maxim.
Conversațiile cu alți pasageri – da sau nu?
Obișnuim să ne învățăm copiii să nu vorbească cu străinii și asta e de multe ori bine. În avion însă, unde timpul de așteptare e același pentru toată lumea, „talking with strangers” poate avea altă însemnătate. Copiii sunt curioși, dezinvolți și dornici de noi descoperiri, așa că nu e de mirare dacă vor „intra în vorbă” cu vecinii voștri de scaun, cu cei din fața sau din spatele vostru sau chiar cu pasageri aleși la întamplare pe culoar.
Chiar dacă vi se pare nepotrivit sau credeți că pot deranja, trebuie să vă gândiți că majoritatea oamenilor din jurul nostru au și ei la rândul lor copii, nepoți sau prieteni cu copii și că de multe ori le face plăcere să le răspundă celor mici și să intre în lumea lor. Același lucru e valabil și în cazul în care piticii devin mofturoși, au o criză de plâns sau sunt greu de mulțumit – nu vă simțiți jenați de ce din jur, e foarte posibil ca majoritatea să fi trecut și ei prin astfel de momente și să vă înțeleagă.
Noi credem că DA, interacțiunea dintre copii și ceilalți pasageri trebuie încurajată, dacă vedeți că e privită cu bunăvoință din ambele părți – pentru că îi ajută pe micuți să socializeze și să descopere lumea, iar vouă vă poate oferi o perioadă de pauză binemeritată, mai ales într-un zbor lung și obsitor. Evident, important e să fiți în preajmă, să îi supravegheați și să interveniți dacă e nevoie, astfel încât momentul să nu devină deranjant nici pentru unii, nici pentru alții.
Ajutorul însoțitorilor de zbor – da sau nu?
Avem, uneori, rețineri să apelăm la însoțitorii de zbor pentru a ne răspunde nevoilor noastre pe timpul zborului. Fie gândim că sunt prea ocupați, fie că au task-uri bine delimitate, fie că nu au cu ce să ne ajute. Dar, de fapt, exact pentru asta se află ei acolo, așa că ar trebui să îndrăznim mai mult când vine vorba de butonul de apel din panoul de control de deasupra scaunului.
Fie că avem nevoie de un pahar cu apă, de o gustare pentru cei mici, de o păturică, o pernuță sau chiar o jucărie, rezolvarea se poate găsi chiar în mâinile lor. Ba chiar și scutece și diverse activități pentru copii pot fi puse la dispoziție de compania aeriană, important e doar să întrebați. Așa că DA, nu ezitați să contactați însoțitorii de zbor, ei vor face ce stă în puterea lor să vă ajute să aveți un drum cât mai liniștit, atât voi cât și cei mai mici dintre pasageri.
Plimbările prin avion – da sau nu?
Dacă se împiedică și cade? Dacă deranjează alți pasageri? Dacă blochează trecerea pe culoar? Dacă sunt turbulențe neanunțate? Sunt doar câteva dintre problemele pe care ni le punem atunci când copiii vor cu tot dinadinsul să își facă plimbarea de seară / dimineață / amiază pe culoarul dintre rândurile de scaune din avion. Și credeți-ne, este o perioadă când chiar vor asta cu orice preț.
Este indicat să îi lăsăm să meargă nestingheriți prin avion, așa cum își doresc? DA și NU.
De ce DA? Pentru că e de la sine înțeles că un zbor lung, când stai așezat doar pe scaun, aduce cu sine amorțeală, plictiseală și nervozitate. Și ei, ca și noi, au nevoie să se miște, să își consume energia și să combată lipsa de ocupație de pe drum. Așa că o plimbare pe culoar (ce vine evenutal la pachet cu ceva socializare cu alți pasageri) poate fi o soluție bună pentru aceste neajunsuri. Dacă nu sunt turbulențe, ledul ce anunță folosirea obligatorie a centurilor este stins și nu e perioada de servire a mesei, puteți însoți piticul într-o plimbare scurtă prin avion.
De ce NU? Pentru că este totuși un risc. Turbulențele sunt de multe ori neprevăzute, e adevărat că pot fi mai intense sau mai ușoare, dar nu de puține ori am citit articole în presă despre pasageri răniți în timpul zborului din cauza turbulețelor. Recomandarea personalului de zbor e de a purta centura cât mai mult posibil pe parcursul drumului, dar știm că asta nu este posibil cu un copil mic la purtător. Cu toate astea, este indicat să îl convingeți să stea cât mai mult pe scaun, astfel încât să fie ușor de imobilizat rapid în caz de nevoie. Așa că încercați să apelați cât mai puțin la plimbările pe culoar și asigurați-vă că recuperați acest neajuns pentru copii odată ajunși la destinație.
Acestea sunt miturile cu care noi ne-am confruntat până acum în avion cu copiii și pe care am încercat să le trecem prin prisma experiențelor noastre de zbor.
Voi ce situații ați mai înfruntat în avion cu copiii? Cum ați făcut față și ce sfaturi aveți pentru părinții călători?