Hurghada Egipt în decembrie: Desert Rose Resort

Cuprins

Cum am tot povestit, în decembrie am fost în primul nostru sejur tip All Inclusive, în Hurghada, Egipt. Nu e tocmai stilul nostru de vacanță, dar am apelat la o variantă de acomodare mai ușoară pentru prima ieșire în noua formulă de patru, la Desert Rose Resort. Așa am putut să ne dăm seama cum ne descurcăm cu toții într-o plimbare mai lungă. Și zicem noi că a fost bine.

Dar să o luăm cu începutul!

Ce conține pachetul turistic și cum au fost condițiile?

La o simplă căutare pe internet, găsești în Hurghada o mulțime de resorturi care oferă pachete turistice atractive. Dintre acestea, noi ne-am oprit la Desert Rose Resort, un complex de cinci stele aflat la 15 km distanță de aeroportul orașului. Și, pentru că ne-am dorit un pachet All inclusive, am apelat la agenția de turism Christian Tour pentru achiziția sejurului care includea:

  • zborul direct din București până în Hurghada și retur (aproximativ 3 ore de zbor), operat de Corendon Airlines
  • transfer de la aeroport până la resort și înapoi cu microbuzul
  • cazare în regim all inclusive la resortul ales.

Despre complexul Desert Rose avem, în general, numai păreri de bine. Am avut parte de servicii foarte ok, orientate spre turiști, cu personal foarte dedicat și atent, de la chelnerii care ne serveau masa până la cameriștii ce ne aranjau camera zilnic (pentru că, da, în Egipt, ca în mai toate țările musulmane, cei care lucrează sunt majoritar bărbați, femeile fiind în general casnice).

Revenind la resort, am făcut o listă cu plusurile și minusurile pe care le-am descoperit noi, în caz că mai sunt doritori care vor să ajungă aici:

Avantaje

  • Întregul complex arată foarte bine, se întinde pe o suprafață largă de peste 1 km și este îngrijit de o armată de oameni care se ocupă ca gazonul să fie mereu verde, florile tot timpul într-o explozie de culori și locul în general extrem de curat.
  • Vizitatorii beneficiază de facilități diverse, cele mai atractive fiind piscinele cu adâncimi și temperaturi diferite, unele încălzite, altele cu apă rece, cu șezlonguri sau baldachine, pentru copii și adulți deopotrivă.
  • La intrarea în resort se află și un Aqua Parc cu șase tobogane cu apă, unele dintre ele potrivite și pentru cei mici, însoțiți de adulți. Dar la piscina principală pentru copii din complex, sunt amplasate două tobogane special concepute pentru cei mici, locul meu preferat de joacă pe parcursul întregului sejur.
Tobogane pentru copii
  • Și când ne-am plictisit de piscine, am dat o fugă și pe plajă, căci resortul are acces direct la mare, iar pe nisip se organizează zilnic activități sportive și dansante pentru doritori. Pentru că de multe ori vântul aici e destul de puternic, chiar dacă e călduț, fiecare ansamblu de șezlonguri amplasat pe nisip este protejat de un paravan din lemn, care dă și o notă de intimitate plajei.
  • Și, cum mai spuneam, serviciile în cadrul resortului sunt calitative, personalul este foarte dedicat și atent, iar dacă la masă chelnerii făceau glume cu cei mai mici, în camere cameriștii lăsau totul sclipitor de curat, iar prosoapele noi pe care le aduceau le așezau în fiecare zi în tot felul de forme simpatice.
  • Cât despre activități extra pe domeniul complexului, am observat că sunt oameni dedicați care invită turiștii să participe la tot felul de evenimente organizate, de la activități sportive pe parcursul zilei – zumba, cardio, fitness etc. – pe malul mării sau lângă piscină, la proiecții de film și spectacole de dans seara. Iar când ai mei au vrut pur și simplu să petrecem o seară liniștită (mai greu cu mine și Ayola, dar ne-am dat silința), am ales să ne relaxăm pe una din terasele resortului, toate fiind frumos luminate și colorate de străluciri ca de licurici.

Din punct de vedere al serviciilor culinare, am găsit mâncarea gustoasă și variată, organizată în regim de bufet sau de restaurant cu meniu a la carte, mai multe restaurante fiind disponibile:

1. The Palm – restaurantul principal, deschis pentru mesele ordinare ale zilei (mic-dejun, prânz și cină), este organizat în stil bufet și oferă varietăți de mâncăruri internaționale și preparate gătite pe loc sau la cerere. Pe lângă felurile de mâncare principale, mai multe „insulițe” amenajate în interior oferă vizitatorilor omlete sau clătite pufoase proaspăt preparate dimineața, paste asezonate după preferința fiecăruia la prânz, fructe decojite în fața ta și sucuri naturale proaspăt stoarse. În plus, afară pe terasă se pregătesc sub ochii tăi varietăți de pește, fripturi, falafel, potârnichi și alte delicatese de lins pe degete. Găsești aici un meniu complet, de la antreuri reci, salate, ciorbe și patiserie de tot felul, până la mâncare caldă, garnituri și deserturi de îți iau ochii. La fiecare masă sunt și varietăți de pește, vegetariene sau vegane, chiar dacă nu de fiecare dată sunt foarte bine semnalizate, iar copiii au și ei meniul lor special amenajat.

2. Pe lângă restaurantul comun, ai posibilitatea ca serile să le rezervi la restaurante cu specific și meniu a la carte, cu servire organizata și nu de tip auto-servire. Rezervările se fac de pe ecranele amplasate la intrare în restaurantul principal, folosind numărul camerei și numele vizitatorului. Sunt patru astfel de restaurante în complex, iar noi am avut grijă să rezervăm câte o cină la fiecare din ele:

  • Il Delfino – restaurant cu specific pescăresc, situat pe malul mării. Ni s-au pus la dispoziție vreo cinci feluri de pește din care să alegem, pe lângă antreul cu salate reci pus la dispoziție și prăjiturile sau fructele pentru desert, la liberă alegere;
  • Fattoosh – restaurant cu specific arăbesc, chiar la ieșirea din The Palm, cu meniu fix – format din antreu, fel principal și desert, dar pentru cei vegani au posibilitatea să adapteze meniul la unul „de post”;
  • El Ranchero – restaurant mexican, unde mâncarea n-a fost tocmai pe gustul meu (majoritatea era de la picantă în sus, dar tati a lăudat-o mult), însă principala atracție a fost să probez pălăriile cu boruri largi specific mexicane;
  • La Dolce Vita – resturant cu specific italienesc, elegant, chiar la intrarea în complex, imediat lângă clădirea de recepție, cu meniul cel mai variat din toate cele patru restaurante, mâncare gustoasă și variată (de la pui la vită, pește sau fructe de mare), pe lângă antreul și desertul nelipsit (de care noi nu ne-am mai putut apropia după niște porții cu adevărat generoase).

Toate acestea sunt motive pentru care noi am fost mulțumiți de alegerea făcută și ne-am simțit bine pe parcursul sejurului la Desert Rose Resort. Dar, cum nicăieri nu este perfect, am găsit și o serie de aspecte care nu au corespuns întru totul cu așteptările noastre. Așadar:

Dezavantaje

  • Primul lucru care ne-a pus în dificultate a fost lipsa liftului în unitățile de cazare. Resortul este împărțit în mai mai multe „blocuri” de patru etaje cu aspect specific arab, unde sunt situate camerele, de-a lungul drumului de la recepție până la plajă. Ei bine, aceste blocuri nu au decât scări, partea bună este că sunt suficiente unități încât să îți poți alege la ce nivel vrei să fii cazat. Așa că noi am ales sa stăm la parter, ca să ne fie mai ușor cu deplasarea căruciorului surioarei mele.
Unitate de cazare în Desert Rose Resort
  • Un alt aspect neașteptat a fost lipsa conexiunii de internet în cameră, rețelele wifi funcționând doar în spațiile comune ale resortului (pe terase, la piscine, în salonul de la recepție și uneori pe plajă, dar nu în camere și nici la restaurante).
  • Și, în cele din urmă, mobilierul din camere nu este recent renovat, așa cum ne-am fi așteptat pentru un resort de cinci stele, dar este foarte confortabil și curat.
Camera de cazare – interior

Ce se poate vizita plecând din Hurghada?

Din Hurghada se organizează frecvent excursii diverse, spre destinații din Egipt situate mai aproape sau mai departe.

  • Cea mai îndepărtată, dar probabil și cea mai căutată destinație este Cairo cu ale ei piramide antice, la o distanță de aproximativ 7 ore cu autocarul din Hurghada.
  • Al doilea cel mai vizitat oraș din Egipt este Luxor, capitala faronilor în perioada lor de glorie și locul unde se află mare parte din mormintele acestora. Aici am ajuns și noi pentru un tur de o zi, cu un grup ghidat organizat, după un drum de 5 ore cu autocarul.
Luxor – tur organizat ghidat
  • Ceva mai aproape, la 45 minute cu vaporul, Insula Giftun (Jazā’ir Jiftūn), cu Orange Bay și Paradise Beach, este o altă atracție foarte căutată în Hurghada datorită apelor albastre-turcoaz, plajelor cu nisip alb și fin și locurilor perfecte pentru scufundări de unde pot fi admirate lanțurile de corali.
  • Tot din Hurghada se poate merge și într-un safari prin deșertul Sahara; undeva pe partea dreaptă am zărit noi nu am luat în calcul pentru moment această opțiune.
  • Pe drumul de la aeroport spre cazare, undeva pe partea dreaptă, am zărit și Acvariul din Hurghada, un loc unde poți admira diversitatea de vietăți specifice Mării Roșii și poți asista la programul de hrănire a acestora.
  • Sau poți alege să vizitezi peștii direct la ei acasă, o mulțime de expediții pe Marea Roșie fiind puse la dispoziție turiștilor doritori: plimbarea cu submarinul sau cu semi-submarinul, scufundări, snorkeling, înot cu delfinii sunt doar câteva opțiuni pe care agențiile de turism le prezintă în ofertele lor. Dintre acestea, noi am ales o plimbare cu semi-submarinul de unde am putut admira pești, corali și tati a făcut o sesiune de snorkeling drept bonus.

Prețurile diferă de la o ofertă la alta, începând cu agenția de turism cu care am venit în Egipt, până la vânzătorii ambulanți de pe plajă care își prezintă ofertele sau agenții de turism locale, căutate pe internet. Dintre acestea, cea mai cunoscută este agenția româno-egipteană a lui Amir Mario, la care am apelat și noi.

În rest, împrejurimile nu sunt foarte prielnice pentru plimbare, resorturile fiind amplasate la periferie, iar orașul nu oferă nimic atractiv din punct de vedere turistic, având mai degrabă un aspect prăfuit și decrepit.

Orașul Hurghada văzut din avion

Cât este de potrivit pentru copii?

Este, evident, partea mea favorită, deoarece vă pot spune din proprie experiență ce mi-a plăcut mie cel mai mult. Știm, prin definiție, că un sejur All inclusive ar trebui să fie (și) pe placul copiilor, dar ce oferă Desert Rose Resort mai exact pentru cei mici?

  • Primul lucru, când am ajuns în cameră, a fost să ne amplaseze un pat de bebeluși pentru surioara mea (nu prea l-am folosit noi, dar atenția a contat)
  • La restaurant, una din sălile de mese era special amenajată pentru pitici, cu toți eroii din desenele animate pictați pe pereți, cu măsuțe pe mărimea noastră, lipite de cele ale adulților, cu bufet pentru auto-servire la care să putem ajunge singuri și cu feluri de mâncare sănătoase și potrivite pentru copii. Și chelnerii aici erau tare simpatici, făceau glume cu noi și, mai ales, aveau super-abilitatea de a ne ocoli cu tăvile pline de pahare și farfurii, atunci când noi alergam prin toată sala. Tare mult mi-a plăcut aici și numai pentru locul acesta abia așteptam să se facă ora mesei!
  • Erau două piscine cu adâncime potrivită pentru copii, una cu apă rece și una încălzită. La cea încălzită erau amplasate și două tobogane speciale pentru pitici, unde mi-am petrecut eu marea parte a timpului, alături de alți copii cu care m-am împrietenit. N-am știut până acum că aterizarea în apă poate fi atât de distractivă!
Toboganele pentru copii de la piscina încălzită
  • Tot aici au fost amplasate într-o zi trasee gonflabile pe apă, unde am făcut întrecere toți copiii, doi câte doi. Recunosc că mi-a fost frică la început, dar după ce am parcurs prima dată traseul am realizat că e chiar amuzant, așa că am mai stat la coadă de două ori.
Sisteme gonflabile de mers pe apă
  • În altă zi s-a organizat Olimpiada celor mici cu activități sportive în echipă (a propos, echipa mea a câștigat și ce mândru am mai fost!), resortul având personal special dedicat pentru activitățile de amuzament cu piticii. Ba mai mult, seara am urcat pe scenă și am fost premiat și aplaudat… ce mai, o adevărată festivitate de premiere!
  • În fiecare seară, la Grădina de iarnă (una din sălile de evenimente ale resortului) erau proiecții de film pentru copii, urmate de Disco Kids – un program cu două domnișoare simpatice care veneau să ne ghideze în pași de dans pe melodii drăguțe pentru copii.
  • Resortul avea și un loc dedicat de joacă la exterior, dar nu am avut prea mult timp pentru el, am preferat să petrec timpul la piscină sau pe plajă și, uneori, la tabla de șah cu piese mari cât mine 🙂
Loc de joacă exterior

Care sunt riscurile și cum e vremea în decembrie în Hurghada?

Un prim punct de atenție în Hurghada, ca peste tot în Egipt de altfel, este apa de la robinet care nu este potabilă și prezintă risc de enterocolite, aspect despre care ne-a avertizat corespondentul Christian Tour din aeroport, imediat cum am ajuns. Din acest motiv, noi am evitat să o folosim inclusiv la spălat pe dinți sau la spălat fructele, utilizând doar apa îmbuteliată pe care o primeam zilnic în cameră. Avantajul este că resortul este dotat cu cabinet medical, dar bine că nu a fost nevoie să apelăm la acesta.

În rest, în ciuda diverselor păreri despre care am tot citit în perioada de documentare, Egiptul nu ni s-a părut o țară periculoasă, dar poate și pentru că am evitat să mergem singuri în expediții și, de această dată, am apelat la tururi locale pentru vizitele alese.

Cât despre perioada aleasă, luna decembrie face parte din extrasezon în Egipt, dar nu neapărat pentru că e mai frig, ci mai ales pentru că ziua este mai scurtă, așa că nu este timp de plajă și bălăceală decât până pe la orele 16 după-masa. Temperaturile, însă, sunt destul de prietenoase și în această perioadă: în zilele cât am stat noi s-au înregistrat până la 25-27 grade Celsius. În Hurghada este însă renumit vântul aproape constant care, cu cât ești mai aproape de mare, cu atât bate mai tare. Și dacă pe timpul zilei vântul e călduț și plăcut de cele mai multe ori, odată cu lăsarea serii începe să devină mai rece și parcă e nevoie să mai pui un hanorac pe tine înainte de a ieși la plimbare.

Și tot la lăsarea serii apar și țânțarii, chiar dacă suntem aproape de mare și în mod normal nu ar fi tocmai mediul lor prielnic. Noroc că aveam un spray anti-țânțari la noi, așa că l-am folosit la nevoie.

Avantajul unei vacanțe în extrasezon este că prețurile sunt mai mici, începând cu tariful pe sejur, până la costurile excursiilor locale, în general toate agențiile de turism oferă discount-uri în această perioadă. Pe noi, pachetul turistic ne-a costat 499 euro / persoană, cu ceva reducere pentru copii, iar bebelușii cu vârsta de până la 2 ani plătesc doar taxele de aeroport. Per total, costul vacanței a fost de până în 1500 euro pentru toți patru.


Cam așa a fost la noi prima experiență All Inclusive. Și recunoaștem că ne-a deschis apetitul și pentru alte vacanțe de relaxare. Voi ați fost într-un astfel de sejur? Ați merge la „All Inclusive”?

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!