10 atracții pentru copii într-un city break la Roma

Cuprins

Despre Roma se știe deja că este o destinație foarte atractivă și la îndemână când ne e dor de un city-break: zboruri frecvente, distanță destul de mică de casă, prețuri decente pentru avion și obiective turistice cât vezi cu ochii… Colosseum, Vatican, Columna lui Traian, Forul Roman, plus o sumedenie de arcuri de triumf și coloane în orice piață… timp să ai să le vizitezi pe toate.

Dar cât de prietenoasă este „cetatea eternă” cu cei mai mici dintre turiștii săi? După weekedul petrecut acolo, mie mi s-a părut că nu e chiar în topul orașelor child friendly. Și iată de ce:

 • dacă încă mergeți cu căruciorul pentru bebe după voi în excursii, așa cum facem noi (pentru somnul meu de amiază, în principal), o să realizați rapid că infrastructura orașului nu e cea mai prietenoasă:
  • stațiile de metrou nu sunt în totalitate echipate cu ascensoare sau măcar cu scări rulante
  • autobuzele și tramvaiele au, multe dintre ele, uși înguste prin care nu poți urca cu un cărucior
  • drumurile sunt de multe ori pavate cu piatră, ceea ce face greu de împins căruciorul (și de stat în el nu vă mai zic!).
 • îmbulzeala și aglomerația de turiști de la principalele obiective pot fi un mediu foarte propice în care te poți pierde ușor… nu vă zic cum au stat părinții mei cu ochii pe mine
 • cât despre obiective, vă imaginați și voi cât de pasionat poate fi un copil de nici 3 ani să privească ruine, coloane și arcuri despre care nu știe mai nimic și să asculte istoria acestora de acum sute și mii de ani.

Și atunci, ce te faci când ajungi în capitala Italiei alături de copil, nici prea mic cât să doarmă mai mereu, nici prea mare cât să fie pasionat de istorie antică și vestigii de demult? Te conformezi și îți adaptezi traseul în funcție de atracțiile existente în Roma pentru cei mici. Care atracții? Vă spunem noi!

Întâlnește-l pe Freak Bubbles

E și normal, imediat ce ați ajuns la Roma pașii vă vor îndrepta către Colosseum. Doar e cel mai renumit obiectiv de aici și pe bună dreptate. E uriaș, e impresionant, e incredibil de rezistent și are o vechime de mai bine de 2000 de ani. Clar e ceva ce trebuie să vezi măcar o dată în viață. În plus, în jurul lui sunt tot felul de alte vestigii istorice cu o importanță necontestată și fascinante pentru oricine e pasionat de acest domeniu.

Colosseum pe timp de noapte

Și dacă, plimbându-vă în exterior, ați reușit să negociați cu piticii voștri un pic de timp și de răbdare din partea lor, lucrurile se cam schimbă dacă vă gândiți să cumpărați și bilete de intrare. Așa că, dacă reușiți să vizitați și interiorul împreună cu cei mici, sunteți cu adevărat norocoși. Noi am ales să amânăm, pentru moment, intrările în Colosseum și în Forumul Roman pentru o dată viitoare când interesul mă va cuprinde și pe mine, mezinul familiei, iar căruciorul va fi doar o amintire din trecut (pe lângă cozile kilometrice, nici nu știm cât de accesibil este Colosseumul la interior cu cărucior pentru copii).

Dar, de fapt, unde voiam să ajung e la plimbarea de după vizită: dacă porniți spre Il Vittoriano, pe Via dei Fori Imperiali, aveți mari șanse să întâlniți „Omul cu baloanele” așa cum l-am numit noi: Freak Bubbles este unul dintre comercianții stradali care cuceresc trecătorii cu talentele lor pe care le exercită voluntar, contra unor sume de bani lasate de binevoitori în cutiuța lor. În acest caz, domnul de față are talentul de a umple strada cu sute de baloane de săpun dintr-o singură mișcare, de a te îmbrăca într-un balon dacă vrei și de a încânta copiii atât de mult încât vor uita de oboseala drumului, plictiseala ruinelor și ce nemulțumiri au mai avut ei până acolo.

Freak Bubbles în acțiune

Am mai văzut eu astfel de activități de stradă și în alte locuri, dar parcă asta le întrecea pe toate și chiar m-am distrat de minune, așa că sper să aveți și voi ocazia să îl cunoașteți pe domnul „Freak”, chiar dacă el călătorește prin multe țări și orașe din Europa, împreună cu baloanele sale de săpun.

Printre baloane de săpun

Aleargă prin Circus Maximus

Tot în apropiere de Colosseum, trecând pe lângă Arco di Constantino și înaintând pe Vio di San Gregorio, ajungi în curând la locul unde cândva se întindea cel mai mare stadion al Romei Antice. Circus Maximus este acum doar o limbă de pământ ce se întinde sub Dealul Palatin, dar având în vedere că accesul este liber, poate fi un loc perfect de joacă pentru cei mici, un teren de fotbal improvizat sau o extinsă zonă de alergare pentru consumarea surplusului de energie.

Circus Maximus – vedere din față
Circus Maximus – vedere de ansamblu

Recunosc că eu dormeam când am trecut pe aici, dar mi-a părut rău că n-am putut profita mai mult de acest loc cu o considerabilă importanță istorică.

Punct de belvedere spr Circus Maximus și Dealul Palatin

Mergi în Parcul de la Villa Borghese

Este, poate, locul din Roma cu cele mai multe atracții pentru copii, adunate împreună. Și chiar dacă noi am ajuns acolo pe ploaie, tot mi s-a părut cel mai frumos obiectiv din oraș.

Intrarea în parc

Ce puteți face cu piticii aici?

 • să vă împrieteniți cu gâștele și rațele de pe malul lacului și să le dați mâncare (aveți grijă totuși, pentru că sunt destul de pofticioase și vă pot ataca cu ciocurile, pe mine m-au prins de geacă 🙂 )
Lacul cu rațe și gâște
 • să faceți o plimbare pe lac cu barcuța cu vâsle, pe lângă Templul lui Esculap
Bărcuțe pe lac
 • să alergați prin parc, să culegeți ghinde (chiar dacă eu am crezut că-s scoici hi hi), să analizați copacii, să săriți în bălți… he he, și multe alte activități distractive pentru copii
 • să vă jucați în jurul leilor încremeniți de timp pe esplanada din fața Galeriei Naționale de Artă Modernă (pe mine m-au atras instant, dar recunosc că mi-a fost și puțin frică de ei, chiar dacă sunt doar niște statui – foarte bine lucrate, însă)
 • să vizitați grădina zoologică Bioparco di Roma (biletul de intrare este de 16 € pentru adulți și 13 € pentru copii Ca să fiți sigur că vă încadrați i cu înălțimea mai mare de 1 metru) și să vă plimbați cu trenulețul (o plimbare costă 1,5 €)
 • să vizitați Villa Borghese sau alte muzee din cele de aici, dacă vă pasionează arta, picturile și sculpturile celebre
Parcul VilaBorghese

Explorează Muzeul pentru Copii (Il Museo dei Bambini) din Roma

Foarte aproape de Piazza del Popolo, pe Via Flaminia, este deschis un muzeu dedicat special copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 11 ani. Un fel de Orășelul Cunoașterii de la noi, construit în totalitate din materiale reciclate, Explora grupează un pavilion mare de expoziții, o zonă verde de joacă cu acces gratuit, o bucătărie dedicată laboratoarelor de educație alimentară, o librărie și un magazin cu jocuri științifice, permițându-le celor mici să observe, să atingă, să cunoască și să descopere o gamă largă de activități create special pentur ei, prin joc și socializare cu alți copii de aceeași vârstă.

Activitățile disponibile îi familiarizează pe cei mici cu arii diverse, de la știință la mediu, comunicare, economie sau tehnologie, iar zona Explorers este construită pentru cei mai mici dintre vizitatori, cu vârste între 0 și 3 ani.

Preluare foto: Facebook

Prețurile de acces diferă în funcție de vârstă, de la 5 la 8 € (sub vârsta de 1 an accesul e gratuit), iar programul de acces funcționează pe patru intervale orare, cu excepția zilelor de luni când muzeul este închis. Ca să fiți siguri că vă încadrați în orele de deschidere, vă recomandăm să consultați programul de pe site-ul muzeului, accesibil aici.

Urcă la înălțime să vezi Roma de sus

Nu știu voi cum sunteți, dar mie mereu mi-a plăcut să urc în turnuri, pe clădiri înalte, pe dealuri sau în orice loc care oferă o vedere de ansamblu spre orașul pe care îl vizităm. Dacă și copiii voștri sunt fascinați de priveliști de sus, înseamnă că deja avem o pasiune comună 🙂

Și cum Roma e știut ca orașul celor șapte coline, bineînțeles că am găsit locuri la înălțime de unde poți privi spre orașul care ți se întinde sub picioare până departe:

 • Terazza del Pincio din parcul de la Villa Borghese, cu vedere spre Piazza del Popolo și zona de est a Romei, incluzând Vaticanul; este, de asemenea, și o esplanadă întinsă, numai bună pentru copii.
Vedere de pe terasă – detalii
Vedere de pe terasă spre Piazza del Popolo
 • Punctul de belvedere de la Trinità dei Monti, la capătul treptelor ce urcă din Piazza di Spagna, oferă o vedere bună spre piață, spre domurile bisericilor din apropiere și spre terasele înverzite ale clădirilor din jur.
Vedere de sus spre Piazza di Spagna
 • În spatele Muzeului Capitolin (Musei Capitolini), trecând pe sub arcul de pe Via del Campidoglio, ajungi pe o străduță cu vedere spre întreg Forumul Roman, sau urmele a ceea ce a fost cea mai mare piață publică a Romei Antice. Ruine, coloane și arcuri de triumf te transpun într-o altfel de lume și îți poți imagina puțin cum arăta orașul în acele timpuri.
 • Pe acoperișul impresionantului monument Il Vittoriano, construit în cinstea primului rege al Italiei, Vittorio Emanuele II. Clădirea are acum rolul de muzeu, intrarea fiind liberă, iar la ore fixe puteți asista și la schimbarea gărzii de pe treptele clădirii, la mormântul soldatului necunoscut. Accesul pe terasa de sus, chiar lângă uriașele trăsuri cu cai negri ce veghează deasupra orașului, se poate face cu un ascensor panoramic, contra sumei de 7 € pentru adulți și 3,5 € pentru copii. Până la ascensor, însă, aveți de urcat mai multe rânduri de trepte, ceea ce îl face mai greu accesibil cu căruciorul.
Il Vittoriano
Il Vittoriano
 • În Domul Basilicii Sfântul Petru (Basilica di San Pietro) ce oferă o vedere neprețuită spre Vatican se poate urca fie parțial cu ascensorul, apoi pe jos 320 trepte, contra sumei de 10 €, fie în totalitate pe scări (aproximativ 550 de trepte), prețul fiind cu 2 € mai mic. Totuși, având în vedere treptele înguste și dificultatea urcușului, mai ales pentru copii, eu l-am amânat pentru data viitoare.
Basilica di San Pietro – vedere de ansamblu
Piazza San Pietro – vedere de ansamblu
 • Pe terasa superioară a Castelului Sant’Angelo, una din cele mai vechi construcții ale Romei ridicată de către împăratul Hadrian și cunoscută cândva drept cea mai înaltă clădire din oraș. Castelul îndeplinește acum rolul de muzeu, iar taxa de intrare este de 7 €, oferindu-ți acces și pe terasa cu vedere spre oraș de la al cincilea etaj. Cu siguranță este o experiență specială pentru copiii care își vor imagina aici o lume a poveștilor cu prinți, castele și prințese de demult.
Castelul Sant’Angelo – vedere de pe pod

Plimbă-te pe malul râului Tibru

Și, odată ajunși la castel, e locul perfect de unde poți începe o plimbare de-a lungul râului ce împarte orașul în două. Tibru este traversat în Roma, aproape de vărsare, de numeroase poduri, mai noi sau cu mai mulți ani de vechime în spate. Dintre acestea, podul Sant’Angelo, ce se întinde chiar de la baza castelului, este printre cele mai frumoase și mai renumite de aici, fiind în totalitate pietonal, iar vederea pe care o oferă spre Vatican este una din imaginile-emblemă ale Romei.

Vedere de pe malul Tibrului spre Castel și Podul Sant’Angelo
Vedere de pe malul Tibrului spre Podul Sant’Angelo
Vedere de pe malul Tibrului spre Vatican
 • De aici, în orice parte ai decide să mergi, vei întâlni și alte poduri ce dau farmec râului, iar eu am fost încântat de curgerea apei, de bărcile ce plutesc pe ea și, mai ales noaptea, de mulțimea de lumini ce împodobesc podurile și dau o tentă de mister râului cetății eterne.
Vedere de pe malul Tibrului spre Vatican noaptea
Vedere de pe malul Tibrului spre Curtea Supremă
 • În plus, dacă, mergând spre vărsare, te abați la un moment dat la dreapta, spre Basilica di Santa Maria in Trastevere, vei avea șansa să descoperi un cartier cu străduțe înguste, majoritatea pietonale, cu pavaj pietruit și miros de cafea, cu localuri cochete și taverne italienești, cu portocali încărcați de fructe parfumate, încât sigur te vei bucura că ai ajuns și aici, într-o parte a Romei mai puțin turistică dar cel puțin la fel de frumoasă.
Străduțe în Trastevere

Fă o poză cu Bocca della Verita

Peste drum de râu, pe partea stângă, nu uita să intri și la Bocca della Verita (Gura Adevărului) din holul bisericii Santa Maria in Cosmedin. E timpul pentru o rundă de distracție cu legende despre minciuni și mincinoși și o ocazie bună să jucați în familie „Cui e minicinos să-i crească nasul ca lui Pinocchio”. Legenda spune că cine pune mâna în gura uriașei figuri, cunoscută drept „Gura Adevărului”, va fi pedepsit dacă a mințit și gura acesteia se va închide peste mâna mincinosului.

Bocca della Verita

Evident, nimeni nu a declarat până acum că i s-a întâmplat asta, dar o poză cu anticul „dector de minciuni” e la mare căutare, dovadă și numărul de oameni ce așteaptă zilnic în fața ciudatului monument să atingă fața din perete, uneori coada depășind chiar incinta bisericii.

Bucură-te de numărul mare de piețe și fântâni din Roma

Cred că toți copiii sunt atrași de apă, mai ales când cade de la înălțime, când face spectacol și când e încadrată de statuete somptuoase, dantelării înflorate și aranjamente impresionante. Iar Roma abundă în astfel de fântâni, mai ales în numeroasele sale piețe publice, așa că sigur veți întâlni multe în drumul vostru de explorare. Dintre acestea, nouă ne-au plăcut cel mai mult Piazza Navona, Piazza di Spagna și Piazza del Popolo, fiecare din ele mărginite de clădiri superbe, împodobite de coloane ce urcă spre cer și de fântâni publice cu arhitecturi somptuoase.

Piazza Navona cu Fontana del Moro – vedere de ansamblu
Piazza Navona și Fontana dei Fiumi
Piazza del Popolo – vedere de ansamblu

Dar cea mai renumită rămâne, bineînțeles, Fontana di Trevi, din micuța piață cu același nume, unde e musai să ajungeți cu cei mici. Și nu doar pentru arhitectura deosebită, de un alb strălucitor, apa clară și mărimea impresionantă (din poze nu pare așa mare cum e de fapt) ci și pentru pasiunea copiilor de a arunca aici bănuți în apă. Se pare că în jur de 3000 € sunt aruncați zilnic în fântână de către turiști, iar noi cei mici suntem, cu siguranță, cei mai încântați de acest ritual. Ba mai mult, se spune că monedele trebuie aruncate doar într-un singur mod: neapărat cu mâna dreaptă peste umărul stâng, ca să fiți siguri că veți mai reveni în frumoasa Romă.

Fontana di Trevi
Fontana di Trevi

Întâlnește-l pe Pinocchio

Și dacă aminteam mai devreme de Pinocchio și dacă tot suntem în țara lui Carlo Collodi, o să realizați curând că îl veți întâlni pe simpaticul personaj în multe locuri din oraș, de la buticurile cu suveniruri și magneți de frigider, la magazinele de jucării pentru copii.

Pinocchio

Unul dintre aceste magazine e chiar în apropiere de Fontana di Trevi, pe o străduță din dreapta pieței, unde găsiți un mic rai pentru pitici: cu un Pinnochio uriaș la intrare, norișori, balansoare, nume personalizate, jucării de lemn cât mai colorate și, în general, tot ce poate încânta copii, mămici și bunici deopotrivă.

Gustă adevărata înghețată italiană

Bucatele italienești sunt delicioase în general, iar papilele gustative sunt sigur fericite în restaurantele din Italia. Dar, dacă e să numim un răsfăț la care nu renunțăm, indiferent de vreme, vom decreta înghețata drept preferata noastră. Și, indiferent că e iulie sau ianuarie, în Roma vei găsi tarabe de înghețată deschise în tot orașul, așa că vei avea ocazia să guști din cele mai variate și mai originale arome.

Gelaterii în Roma
Chioșc cu înghețată în Vatican

Fiți atenți, însă, pentru că nu orice local cu înghețată este și unul autentic, care folosește igredientele de calitate ce fac înghețața italienească celebră. După ceva documentare prealabilă, în topul nostru de localuri cu înghețată din Roma sunt Gelateria I Caruso și Come il Latte, în apropiere de Villa Borghese, și Gelato San Lorenzo, pe lângă Gara Termini.

Dar rămânem deschiși pentru noi recomandări… așa că, voi unde ați mâncat cea mai bună înghețată din oraș?

Și, mai ales, ce alte locuri potrivite pentru copii ați descoperit în Roma, pe care să le facem cunoscute și altor familii călătoare care își doresc să petreacă timp cât mai plăcut în capitala Italiei?

***

>> Unde ne-am cazat la Roma: Residence Lodi Small Apartment, aproape de stația de metrou Pigneto.

Tot pe acolo am descoperit și un local mic și simpatic, lângă cazarea noastră, chiar vis-a-vis de stația de metrou Pigneto, pe Via del Pigneto 106A.
Bottiglieria Pigneto ne-a întâmpinat cu personal super amabil, mâncare delicioasă, o atmosferă intimă, prețuri mai mult decât decente și flori de primăvară pe fiecare masă. Dacă ajungeți prin zonă nu îl ratați, sigur o să vă placă!

>> Vezi și alte opțiuni de cazare în Roma:

Booking.com
Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!