Călătorii printre cărți, pagini, file de poveste. Cărți din Tei

Cuprins

Dimineață de început de octombrie.

Azi fac un an și jumătate. Sunt deja mare. Sau cel puțin așa simt.

Încep să înțeleg din ce în ce mai multe lucruri, știu să imit tot felul de animăluțe, merg zi de zi la creșă și îmi fac noi prieteni.

Dar una din marile mele pasiuni (în afară de călătorii, firește!) rămân totuși cărțile. De când eram mic mi s-au părut niște chestii tare interesante. Mă amuză teribil foșnetul filelor întoarse energic de mâinile mele mici, îmi place să privesc atent desenele frumos colorate de pe fiecare pagină și mă fascinează coperțile grele, cartonate, cu litere mari și rotunde ce spun ceva neînțeles pentru mine, dar care devine atât de clar când mami începe să îmi povestească din ele cu glas domol.

Pentru mine, toate diminețile acasă încep la fel. După ce fac ochi mari, pornesc rapid spre camera alor mei, târând după mine cartea mea preferată. Știu că aici sunt așteptat cu zâmbete largi pe fețe adormite, chiar dacă par ușor nedumeriți că iar i-am trezit cu un sfert de oră înaintea alarmei.

În dimineața asta e însă diferit. M-am trezit cu mami și tati la ușa mea, cu niște cărți noi în mână. Mă pupă, mă strâng în brațe, îmi tot spun pe rând „la mulți ani, puiuț” (încă n-am înțeles prea bine ce înseamnă asta, dar știu că e de bine) și îmi dau cadou pachetul din brațele lor.

Că-ți, că-ți, mă bucur eu cu gura până la urechi, etalându-mi dințișorii mici și albi, unii abia spărgând gingia.

Mă așteptam să fie același format cu care m-am obișnuit: imagini, scris, imagini, scris, scris… prea mult scris, uneori, pentru gustul meu. Dar nu-i nimic, atât timp cât există imagini. De data asta e ceva diferit, însă. Cărțile astea nu seamănă cu cele de până acum. E drept că nici cele câteva cuvinte pe care mi le citește mami din carte nu mai sună la fel cu ce eram eu obișnuit. Le privesc curios și fremătând de nerăbdare în același timp. Dintr-una din cărți se desprinde o jucărie-avion care pornește pe un traseu adâncit în paginile cărții. O alta are zeci de jetoane din care mașinuțe, baloane, fluturi, cadouri și multe alte forme îmi propun tot felul de activități la drum lung, o a treia are forma unui microbuz roșu cu roți negre care se rotesc, ca la o mașină adevărată.

– Sunt despre călătorii, îmi spune tati. Ne-am gândit că o să îți placă și că vor fi o companie bună când suntem pe drumuri.

– Dar mai sunt atâââât de multe categorii – despre animale, flori, natură, anotimpuri, muzică, copii, desen, sărbători, colinde… nici nu știi cât de greu ne-a fost să alegem, adaugă și mami. Unde mai pui că așa vei putea învăța ușor și limba engleză – ți-am spus doar că limbile străine se învață de mic. Dar, până atunci, sunt multe cărticele cu activități pe care le putem lucra împreună, nici măcar nu e nevoie să citim. Oricum sunt sigură că Moș Crăciun o să vină cu sacul plin de cărticele Usborne dacă vei fi cuminte, mai completează ea.

– Crăciun? Moș Crăciun? strâmb eu din nasul mic și cârn. Mai e o veșnicie până la Crăciun… mă gândesc.

Dar n-a fost cazul. Între timp am mai primit și alte astfel de cărți superbe și am devenit unul din milioanele de mici fani pe care faimoasa editură britanică îi are peste tot în lume. Tot așa i-am cunoscut pe Matei și Eva, doi copii la fel de pasionați de cărți ca și mine și foarte norocoși să o aibă mămică pe Elena, fondatoarea proiectului Cărți din Tei. Alături de familia ei, ea se ocupă de acest proiect minunat prin care cărțile Usborne pot ajunge în orice casă din România, la orice pitic, de orice vârstă. Pentru că, trebuie să vă spun, cărțile Usborne sunt adaptate pentru oricine, de la cei mai mici până la cei mai mari dintre noi.

Pentru mine, Elena a devenit un fel de zână bună: Zâna Cărților din Tei. Știu că oricând mami apelează la ea, eu mai primesc acasă niște minunății cu file, din care învăț o mulțime de lucruri noi. Iar mai mare decât fericirea mea în acele momente pare să fie mulțumirea ei, a zânei mele bune, care ne povestește cu zâmbetul pe buze cum sunt puțin peste șase luni de când a început să aducă bucurie copiilor, împachetată în filele fermecate.

Pusese deja peste 1440 de cărți în mânuțe mici și curioase când a uitat numărătoarea lor. Sau poate nu? Dar ce contează, în fond bucuria pe care o primește drept răsplată nu poate fi contabilizată în cifre. Iar Copiii Cărți din Tei sunt, sigur, cei mai fericiți copii pe care îi cunoaște. Sunt convins de asta, doar sunt și eu un copil al Cărților din Tei 😊

Cât despre pasiunea ei, aceasta nu se oprește aici. Pentru ca tot mai mulți pitici să cunoască magia cărților Usborne, a organizat și a participat la evenimente și târguri tematice, a ajuns în școli și grădinițe, și-a construit o echipă frumoasă de „zâne” cu praf de povești pentru copii pe care o conduce cu talent, a primit și a împărțit zâmbete în dreapta și-n stânga și a transformat pasiunea ei și a piticilor săi într-o meserie pe care o crește frumos, cu pasiune și dăruire.

Ne mai spune, cu același zâmbet larg, că nu doar iubirea pentru copii și cărți o motivează zilnic să facă mai mult și mai bine. Faptul că nu depinde de un program fix de lucru, că este mereu alături de copiii săi, că îi vede crescând lângă ea și că le poate oferi o educație sănătoasă, cu mijloace moderne și inovative sunt aspectele care au atras-o să intre în acest castel cu parfum de pagini proaspăt tipărite. Și, într-adevăr, casa, palmele și sufletul îi miros a cerneala de tipar ce îmi gâdilă năsucul de fiecare dată când deschid o carte nouă.

***

Echipa Cărți din Tei se mărește acum. Așa că, dacă vreți și voi să intrați în grupul magicienilor și al zânelor bune ce scutură bagheta cu cărticele magice în casele copiilor curioși, puteți să îi scrieți Elenei pe pagina https://www.facebook.com/Carti.din.Tei/ sau pe grupul de Facebook cu același nume. Sau, și mai simplu, vă puteți înscrie direct la adresa http://org.usbornebooksathome.co.uk/cartidintei/join-my-team/join-today.aspx.

Nu vă sfiiți nici dacă doriți doar să le faceți cadouri micuților din viața voastră sau dacă vreți să îi faceți sugestii bune Moșului pentru lista de Crăciun. Puteți iniția comenzi pe aceeași pagină de Facebook https://www.facebook.com/Carti.din.Tei/ sau direct din catalog http://org.usbornebooksathome.co.uk/cartidintei/catalogue/catalogue.aspx. Și nu uitați să o contactați pe Elena pentru cele mai bune sfaturi – ea e deschisă tuturor, cu același zâmbet larg pentru toată lumea și dornică să vă ajute să găsiți cartea, pachetul și cadoul perfect.

Moș Crăciun, tu ai trecut pe la Cărți din Tei înainte să îți pornești săniuța? 😊

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!