Restaurante din Belgrad cu terasă și mâncare bună

Cuprins

În road trip-ul nostru prin Serbia, nu puteam să nu ajungem și în capitala țării. Nu am stat noi foarte mult, dar am avut timp să ne bucurăm de câteva restaurante din Belgrad, unde am fost plăcut surprinși de ospitalitatea oamenilor și de mâncarea tradițională sârbească.

Și pentru că ne-au plăcut foarte mult locurile unde am mâncat, am făcut o listă cu restaurante din Belgrad unde merită să te oprești dacă ajungi aici. Nu zicem că sunt cele mai bune, pentru că sigur sunt multe cu mâncare delicioasă aici, dar sunt cele pe care le-am încercat noi și ne-au plăcut. Ba chiar și eu am mâncat cu poftă chiar dacă nu sunt un mâncăcios din fire. În plus, toate au în această perioadă terase deschise afară, unele chiar cu încălzitoare pornite, dacă e nevoie, astfel încât să poți respecta regulile de distanțare impuse de pandemie.

Tri Šešira (Trei Pălării)

Un restaurant cu vechime și tradiție în Belgrad, amplasat pe strada pietonală Skadarlija – ea însăși de o frumusețe care atrage turiști și localnici deopotrivă – își poartă numele de Tri Šešira ca urmare a faptului că a fost deschis în locul unui fost atelier de pălării. Ba mai mult, se consideră că acesta este printre cele mai vechi restaurante din Belgrad.

Noi am poposit aici în prima seară în Belgrad și, chiar dacă afară abia plouase, atmosfera de pe terasă a fost foarte relaxantă și reconfortantă. Astăzi, din interior se aud formații live ce încântă oaspeții cu melodii tradiționale, iar de la terasă poți admira localurile din jur și mulțimile de oameni ce curg în sus și în jos pe caldarâmul străduței Skadarlija. Personalul este foarte atent și ospitalier, ba chiar se vorbește și limba engleză, fiind pregătiți să primescă turiștii care ajung aici.

Cât despre mâncare, aceasta este delicioasă. Găsești în meniu feluri de mâncare tradițională sârbească, dar și varietăți internaționale, porțiile sunt generoase și bune de te lingi pe degete. Și știti ce mi-a plăcut cel mai mult? Că e singurul loc unde am putut comanda o salată de vară cu ridichi și ceapă verde proaspete, ca la mama acasă 🙂

Hilton Belgrad

Într-un altfel de registru, dar la fel de delicios, restaurantul amplasat la ultimul etaj al hotelului Hilton din Belgrad oferă de pe terasa sa o vedere completă asupra pieței Slavija, unul din punctele centrale ale orașului.

Ne-am oprit aici pentru masa de prânz în ziua când am vizitat zona centrală a orașului și Templul Sfântul Sava. Am apreciat normele de siguranță bine puse la punct în cadrul hotelului, dat fiind că accesul până la terasă se face cu liftul din interior.

Meniul nu este foarte stufos, dar mâncarea este selectă și gustoasă. Cât despre desert… se topește în gură fără exagerare! Dacă adaugi la asta și vederea de sus către oraș, ai rețeta unei mese plină de bună dispoziție și relaxare.

Dorian Gray

Dacă vă propuneți să vizitați Belgrad Fortress și pe acolo vă apucă foamea, vă recomandăm un restaurant în apropiere, pe strada Krajla Petra, la intersecția cu Strahinjića Bana.

Dorian Gray este unul din cele mai cunoscute restaurante din capitala Serbiei, setând standarde înalte atât la nivel culinar, cât și ca servire și ambient. Interiorul amenajat din lemn, în stil art-nouveau, pare inspirat dintr-o atmosferă de epocă, iar terasa este deschisă întregul an, cu sistem de încălzire pe timpul iernii.

Meniul este, în mare parte, inspirat din mâncarea tradițională sârbească, dar găsești și diverse feluri de mâncare internaționale. Limonada aici e delicioasă (în general limonadele în Serbia nu sunt îndulcite deloc, poți să adaugi tu apoi îndulcitor). Noi am petrecut aici o amiază plăcută, la masa de prânz, restaurantul fiind situat în apropierea cazării noastre.

Manufaktura

L-am descoperit din întâmplare când ne plimbam pe strada pietonală Knez Mihailova și ne-au atras umbreluțele roșii de pe terasă așa că, dacă tot ne era foame, ne-am așezat la masă. Și bine am făcut. Am descoperit un local autentic, ce își aprovizionează stocurile numai din surse locale din diferite părți ale Serbiei și care oferă inclusiv posibilitatea de a cumpăra produse tradiționale din magazinul lor interior.

Principiul de bază al locului este aprovizionarea și utilizarea în meniul propriu doar a alimentelor procesate manual, și în general doar a produselor locale, de unde și numele localului: Manufaktura. Astfel găsești aici fructe și legume ecologice, brânzeturi autentice, specifice anumitor regiuni ale țării, carne de calitate, inclusiv specialități de Mangalitsa sau diverse alte bunătățuri cu specific balcanic. Așa că noi ne-am lins pe degete și am mâncat cu poftă delicatesele comandate.

Adăugând la meniu și amabilitatea personalului și aspectul atât de colorat, dar și romantic al restaurantului, obții rețeta perfectă a unui loc ce nu trebuie ratat când ajungi în Belgrad.

Restaurant Gardoš

Ultimul loc pe care l-am vizitat în Belgrad, înainte de plecarea spre Novi Sad, a fost cartierul Gardoš, o zonă istorică a orașului, pe malul Dunării. Printre căsuțe cu aspect rustic și străduțe pietruite, terase încărcate de flori se întind pe malul fluviului, iar în vârful dealului pe care e amplasat cartierul se află Millenium Tower – un turn vechi, ars și ros de vremuri, care e deschis vizitatorilor și din vârful căruia poți admira împrejurimile.

Noi am luat micul dejun chiar la terasa de la baza turnului, ce poartă același nume ca întreg cartierul. Restaurant Gardoš e un local cu bun gust, cu omlete delicioase și porții generoase, cu spațiu din belșug pe terasa exterioară și cu o vedere minunată spre clădirile de la baza dealului și mai ales spre Dunăre. Ne-am descurcat mai greu aici cu limba engleză decât în alte părți, dar nu a fost imposibil. Cert este că am avut o dimineață liniștită și plăcută, înainte de a pleca apoi la drum cu burtica plină și bateriile încărcate.

Și, în general, toate zilele în Belgrad, ba chiar tot sejurul în Serbia, ne-am răsfățat cu meniuri gustoase și porții generoase, pentru că așa știu sârbii să își primească turiștii pe teritoriul țării lor.

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!