Malta istorică

Cuprins

Istoria Maltei a lăsat urme adânci în imaginea ei actuală. Iar dovezile au fost atât de bine păstrate, încât plimbările noastre au părut uneori întoarceri în trecut.

Descoperă Malta istorică

Primul loc unde ne-am simțit ca într-o poveste cu cavaleri a fost Valetta. Acolo m-am revoltat rău de tot, pentru că un oraș așa frumos (și în plus și capitala țării) trebuie neapărat văzut. Așa că ai mei n-au avut de ales și m-au plimbat în brațe pe străduțele înguste și abrupte, cu miros de mare, prin Grădinile Baracca (de unde ai o vedere tare de tot și, norocoși cum suntem, am prins și ceremonia salvei de tun la ora 12) sau prin Saint John’s Cathedral (trebuie neapărat să o vedeți și voi, e mare și aurită în întregime prin interior; pe mine m-a fascinat!).

Chiar și în Fortul St. Elmo am ajuns, și dacă sunteți pasionați de istorie, cavaleri ioaniți sau secvențe de război, chiar o să vă placă.

Malta-Istorica-Parinti-Calatori-blog-de-calatorie

Dar și mai mult decât capitala actuală mi-a plăcut fosta capitală: Mdina.

Încă de la intrare te învăluie un aer medieval cu iz mediteraneean. Ai mei spun că seamănă mult din exterior cu Alba Iulia. Trecând de poarta orașului, ne-am plimbat apoi pe străzi înalte și înguste, în nuanțe galben pal, am văzut calești cu cai conduse la trap pe pavajele de piatră, am admirat balcoane încărcate de flori și am ascultat clopote cu glas dulce în liniștea nepământeană ce ne înconjura (nu prea seamănă cu traficul din București cu care m-am obișnuit eu).

Ciudat, orașul este totuși locuit. În centru, catedrala St. Paul, cu picturi murale, înflorituri aurite și cripte din marmură, pare o copie mai mică a catedralei din Valetta. Iar la celălalt capăt al orașului, un balcon de piatră ne-a permis să admirăm insula până departe în zare. Eu și căruciorul meu am fost foarte mulțumiți de plimbarea prin orășelul uitat de lume și am mai fi stat dacă soarele de iunie nu ne-ar fi dat semnalul de plecare.

Malta Istorica - calatorie 2 - Parinti Calatori - blog de calatorie

Orășelul Rabat

În imediata apropiere, orășelul Rabat desenează aceleași străduțe mici, tipic malteze, cu copăcei înfloriți în roz, galben sau roșu aprins și cu biserica centrală, îmbrăcată în globuri luminoase. Specifice orașului sunt catacombele St. Paul și St. Agatha, locul unde vechii locuitori ai fostei capitale Mdina erau înmormântați.

Vizitabile, poți pierde câteva ore bune tot coborând în tunelurile cu cripte, proiectate cândva pe criterii religioase. Pentru mine însă locul nu a fost prea ușor de vizitat; nici răcoarea din interior, nici zecile de scări abrupte sau tavanele joase nu au fost foarte prietenoase, motiv pentru care nu am poposit prea mult timp. Seara m-a găsit cam obosit, așa că mami și tati au hotărât ca ziua următoare să facem pauză de odihnă ca să ne încărcăm bateriile.

Biserica din Mellieha

Însă, cum “viciul” călător de care vă spuneam aici nu ne ține pe loc prea mult, o vizită scurtă și de impact la biserica din Mellieha ne-a încântat peste măsură. Atât de mult încât eu am vrut să pap chiar acolo, pe treptele care duc spre biserică… ce, n-oi avea și eu dreptul la “dinner with a view“?

Cu burtica plină, altfel am putut admira panorama de sus, turnurile și zidurile înalte ale bisericii, curtea interioară înflorită în atât de multe culori și priveliștea din micile balcoane, cu drumul șerpuind spre mare. E un “must see“, chiar dacă nu apare în prea multe ghiduri de călătorie.

Turnul Roșu

Și tot din această categorie, fortificația Turnului Roșu ne-a făcut cu ochiul chiar de pe plajă, de unde se vede luminând la înălțime. Red Tower e un alt turn de observare, asemănător cu cel din Saint Paul’s Bay, despre care vă povesteam mai devreme. Ceea ce diferă e vederea pe care o oferă asupra insulelor Comino și Gozo pe de o parte, și a întregii insule pe cealaltă parte – o vedere care pe mine m-a făcut să zâmbesc ștrengărește, bucuros că am mai bifat un obiectiv frumos.

Și astea ar fi doar câteva motive pentru care mi-a plăcut Malta. De asta, atunci când voi fi mare mi-ar plăcea să o țin minte.

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!