În acest an, cu ocazia sărbătorilor de Paște, am ales pentru prima dată să nu rămânem acasă, așa că ne-am făcut bagajele și am luat cel mai ieftin zbor spre Milano, în Italia. De acolo, am închiriat o mașină cu care am plecat într-o călătorie de cinci zile prin Alpii din Elveția, traversându-i de la est la vest.
Pe unde am ajuns și ce am văzut acolo, în afară de atracțiile pentru copii despre care am povestit deja, lăsăm jurnalul nostru de călătorie să spună 🙂
26 aprilie 2019: Vaduz, Lichtenstein
La granița dintre iarnă și primăvară, într-un orășel de la poalele Alpilor, am trăit emoția zilelor sfinte dinainte de Paște și ne-am pregătim pentru bucuria Învierii.
Aproape de granița cu Liechtenstein, ne-am pierut pașii pe strada pietonală din centrul capitalei Vaduz, am urcat până la castelul ce are rol de reședință a principelui statului, apoi am primit pe pașapoarte ștampila de turist al Liechtenstein-ului, de la Centrul de Informații.
Vaduz – detalii din centrul orașului
Seara ne-a găsit pe domeniul unui castel din apropiere. Gutenberg Castle este înconjurat de podgorii de viță-de-vie și de un peisaj ireal, îmbinând creste de munți înzăpezite, inflorescențe de „bulgări de zăpadă” sau ciucuri de liliac, turle ascuțite ce tind spre cer și nori albi ca vata pe băț pentru copii.
Gutenberg Castle – detalii și împrejurimi
27 aprilie 2019: Lutzern, Elveția
Ajunul Învierii ne-a găsit într-un oraș elvețian care bucură orice turist ce îi trece pragul. Noi ne-am desfătat dimineața într-un muzeu special creat pentru copii, ce le oferă piticilor posibilitatea de a descoperi tot felul de mijloace de transport, intrând în universul lor.
Apoi, prin picuri de ploaie și străluciri de curcubee, ne-am plimbat prin centru, de-a lungul apei ce străbate orașul, am urcat până la turnurile de piatră ce îl înconjurau cândva și ne-am oprit pe malul lacului cu lebede, odată cu lăsarea serii.
Dintre locurile văzute, cel mai mult ne-au plăcut:
- Kapellbrücke (Capel Bridge), considerat cel mai vechi pod de lemn din lume; pe lângă însemnătatea istorică, este și foarte atractiv prin aspect și foarte util mai ales când afară plouă, fiind acoperit 🙂
- Faleza de-a lungul râului, străjuită de clădiri monumentale, adevărate capodopere arhitecturale
- Cele nouă turnuri ce făceau parte din orașul vechi, unele din ele vizitabile, oferă printre cele mai bune puncte de belvedere către oraș. În plus, drumul ce urcă până la ele e încărcat de flori, iar în timpul primăverii se simte în aer mirosul de leurdă ce crește aici din belșug.
Turnuri din vechiul zid al orașului – detalii
- Monumentul leului rănit, sculptat în stânca ce mărginește un mic lac din centrul orașului, este un simbol al orașului care amintește de Revoluția Franceză. De obicei, este asaltat de turiști ce încearcă să îl fotografieze din toate unghiurile, dar chiar și așa e un obiectiv care merită văzut odată ajuns în Lutzern.
- Lacul din centrul orașului, unde lebede albe se plimbă în voie, încântând privirea turiștilor.
Lacul Lucerne
- Și, dacă aveți timp, merită să vă plimbați puțin și prin satele din jurul orașului, peisajul atât de pitoresc, iarba atât verde și liniștea care domnește peste tot vă vor deconecta și relaxa instant. Noi chiar am ales o variantă de cazare într-unul din aceste sătuce de munte și a fost o alegere foarte inspirată.
Peisaje rurale în apropiere de Montreux
-> Aproape de Lutzern ne-am cazat aici: Comfortable 2 bedroom apartment.
28 aprilie 2019: Interlaken, Elveția
De la flori la zăpadă și înapoi, prima zi de Paște ne-a purtat pe tărâmuri de poveste, pe care nici măcar pozele nu le pot descrie la intensitate maximă.
Nu mai spunem de bucuria lui Albert la reîntâlnirea cu zăpada și entuziasmul creării unui mic om de zăpadă, sus în vârful Harder Kulm, după plimbarea cu funicularul ☃️
Interlaken este cu siguranță o destinație ce nu trebuie ratată odată ajunși în Elveția.
Harder Kulm – vedere din vârf
Iar odată ajunși aici, e bine să știți că la doar 12 km distanță se găsește o stațiune pitorească elvețiană, Lauterbrunnen, renumită mai ales pentru cascada înaltă ce se revarsă chiar lângă sat – cascada Staubbach, una dintre cele mai înalte din Europa.
Drumul de întoarcere ne-a oferit ocazia să mergem cu un tren pentru mașini ce traversează muntele printr-un tunel imens, o experiență unică pe care nu o mai încercasem până atunci.
29 aprilie 2019: Leukerbad, Elveția
Am rămas impresionați de această stațiune unde, sub crestele ninse ale munților cresc narcise sălbatice, căsuțe din lemn desenează peisaje pitorești, iar soarele strălucește parcă mai puternic în albul zăpezii.
Leukerbad – detalii
În plus, apele termale – atât interioare cât și în aer liber – sunt un loc excelent pentru relaxare și distracție pentru toate vârstele. Am povestit pe larg pe blog despre cum a fost pentru noi o zi la Leukerbad Therme
-> În Leukerbad ne-am cazat aici: Wohnung Gstein B3.
Când am părăsit stațiunea, am încercat să vizităm și barajul Grande Dixence, cunoscut drept barajul cu cel mai mare debit din lume și cel mai înalt baraj din Europa. Din păcate, nu am putut ajunge foarte aproape din cauza riscului de avalanșe, dar tabloul care ni s-a înfățișat odată ajunși în Pralong, pe o terasă încărcată de brândușe, a meritat drumul până acolo.
Vedere către barajul Grande Dixence
30 aprilie 2019: Montreux, Elveția
Montreux, ultima noastră oprire din Elveția, este o stațiune exclusivistă, cu prețuri pe măsură. Dar dincolo de aceste aspecte, e un loc al bunului gust, un tărâm al florilor amestecate într-un curcubeu de culori și totodată locul unde se găsește cel mai vizitat castel din Europa – Chateau de Chillon.
Pentru noi acesta din urmă a fost ca o redescoperire a lumii medievale, un fel de integrare în lumea din Game of Thrones.
Faleza din Montreux – detalii
Dar marea revelație a fost să descoperim cât de interesat a fost Albert de vizita în castel, cu câtă răbdare a trecut prin toate cele 46 de camere, cum a ascultat explicațiile lui tati și a pus întrebări pe tot parcursul vizitei.
Piticul nostru crește, iar călătoriile îi dezvoltă nevoia de cunoaștere și curiozitatea mai mult ca orice altceva!
-> În Montreux ne-am cazat aici: Studio near lake and border.
Cât despre ultima noapte de cazare în road trip-ul nostru, am petrecut-o pe pămân franțuzesc, Montreux fiind exact la granița cu țara vecină, Franța. Așa am avut ocazia să gustăm și din minunatele izvoare Evian și să vizităm a doua zi centrul stațiunii termale.
1 mai 2019: Portugalia
Și apoi am schimbat ploile din Elveția cu soarele din Portugalia. 🙂
Un răspuns