Idei de jocuri despre călătorii pentru copii de toate vârstele

Cuprins

– Afica, mami, Afica! spun mândru, în timp ce scot din mormanul de jocuri despre călătorii cartonașul care mi-a atras atenția.

Știm deja cât de mult ajută călătoriile în procesul de învățare, nu doar în cazul adulților, ci și pentru copiii de toate vârstele. Fie că vorbim de plimbări prin lume, prin natură, pe mai multe continente sau în diverse țări, fiecare plecare a fost pentru noi o ocazie prin care am cunoscut lucruri noi și interesante, iar pe mine, mezinul familiei, m-au ajutat să evoluez și să mă dezvolt.

De când am mai crescut și am început să conștientizez ce e în jurul meu, am devenit din ce în ce mai interesant de tot ce ține de călătorii – de la avioane și aeroporturi, la cărți și jocuri tematice. Așa se face că am primit în timp tot felul de jocuri educative pe această temă. Pe unele din ele le-am îndrăgit instant. Pentru altele am avut nevoie de mai mult timp ca să le descopăr. Unele sunt și acum puse bine la păstrare, până voi mai crește puțin.

Dar cum se apropie luna cadourilor, haideți să vă povestesc despre cele mai interesante jocuri despre călătorii de-ale mele, bune de descoperit lumea:

Puzzle-uri cu harta lumii (2+)

De toate formele și mărimile, puzzle-urile sunt marea mea pasiune în această perioadă, așa că ce alt motiv mai bun ca să reconstruiesc harta Globului în joacă?

Primul meu puzzle cu țări și continente a fost unul de la Mapology, făcut din spumă, iar tati m-a ajutat să construim continentele, țară cu țară, familiarizându-mă cu numele fiecăreia. Colorat și foarte ușor de folosit, este potrivit pentru copii de la cele mai mici vârste, cu grijă la piesele mai micuțe care pot fi înghițite. Ceva asemănător am găsit pe artofplay.ro.

Apoi, variantele clasice sunt multe și diverse: cu mai multe sau mai puține piese, mai mari sau mai mici, cu animăluțe sau zone de relief, găsești o mulțime de variante de reconstruire a hărții lumii, pentru copii de toate vârstele. La noi încă are mare succes puzzle-ul de la Kaufland din campania Animaterra; am reușit să strângem toate piesele și acum e o adevărată distracție să descoperim împreună continentele și animăluțele specifice fiecărei regiuni.

Iar pentru când voi mai crește, mă așteaptă deja un puzzle de 1000 de piese :)) Ha ha, cred că mai are puțin de așteptat totuși!

Hello World Magnetic Board (3+)

Magneții vă plac? Mie, daa! Și ghiciți ce tocmai am scos din raftul bibliotecii mele 🙂 Un joc plin de magneți care de care mai interesanți cu atracții turistice, animale, plante și obiective specifice fiecărui colțișor de lume. Să le caut, să le numesc și să le potrivesc pe harta lumii… câtă treabă am cu această cutie minunată și cât timp mă ține ocupat… nici nu vă imaginați!

Vreți să vă arăt Turnul Eiffel (preferatul meu), ursul panda sau poate un dans de tango din Argentina? Le găsesc imediat în cutia mea cu piese magnetice și le potrivesc exact la locul lor. Dar cel mai mult îmi place să le lipesc pe frigider când sunt cu mami în bucătărie și să fac legături între piese și colecția noastră de magneți adunată de prin locurile pe unde am ajuns.

Potrivit începând cu vârsta de 3 ani, poate fi achiziționat de pe Amazon sau Aliexpres, dar l-am găsit și la noi pe imaginarium.ro la prețul de 99 lei.

Mon coffret Montessori du monde (3+)

Din păcate nu l-am găsit decât în Franța, dar este unul din cele mai frumoase jocuri despre călătorii pe care le-am văzut până acum. Bazat pe cartonașele specifice pedagogiei Montessori, șaptezeci de picturi ilustrează curiozitățile celor șapte continente ale Globului, de la minuni ale lumii, la obiective turistice, păsări și animale specifice zonei sau oameni și obiceiuri de-ale locului. În pachet se mai găsește o cărticică în care sunt detaliate informții despre fiecare continent, de la țări la locuitori și istorie.

Fiecare cartonaș are imprimat pe verso continentul din care face parte, astfel încât să fie mai ușor de corelat. Continentele au și ele cartonașe speciale, în culori distincte, ca să fie mai ușor de reținut. Favoritele mele sunt Africa și America de Sud, dar mă fascinează și Oceania sau Asia deopotrivă. Petrec o grămadă de timp să le așez, să le analizez și să întreb iar și iar „Ce-i ata, mami? Ce-i ata?”.

Și când povestim despre călătorii, tot la cutiuță alerg: mă ajută să revăd locurile pe unde am fost, obiectivele pe care le-am vizitat și, de ce nu, să ne facem planuri pentru călătoriile viitoare.

Recomandat de la vârsta de 3 ani, poate fi comandat de pe amazon.fr și multe alte site-uri franceze, la prețul aproximativ de 23 euro.

Trivia (5+)

Începând cu vârsta de 5 ani, de când întrebările încep să curgă pe buzele micuților, dar și răspunsurile vin în avalanșă, jocul Primul meu Trivia răspunde exact acestei nevoi: de a cunoaște tot ce e în jur, tot mai mult și din ce în ce mai amănunțit, că doar copii curioși suntem!

Jocul se desfășoară în jurul unei „bufnițe înțelepte”, rol ocupat de obicei de unul din părinți, și se poate juca oriunde, dar mai ales în călătorii, pentru a identifica lucrurile noi specifice locului. Colecționezi animale, răspunzi la întrebări, îți folosești imaginația și propriile cunoștințe răspunzând la întrebările de pe cele 96 de cartonașe și avansând pe tabla de joc unde se plimbă bufnițele noastre.

Mai târziu, pe același principiu se pot juca și România – Trivia Junior, cu care ne descoperim propria țară, Europa – Trivia, Lumea – Trivia și alte jocuri despre călătorii pe aceeași tematică, pentru copii mai mari și chiar și pentru adulți.

Majoritatea se pot achiziționa din librării, dar pe unele din ele le-am găsit și online pe lexshop.ro.

Ticket to ride – board game (8+)

Noi avem varianta Ticket to ride Europa, dar am găsit în magazine și alte variante ale acestui board game, cu hărți din diverse alte regiuni ale lumii: Germania, America de Nord, Canada, America de Sud sau Ticket to Ride – First Jurney, special pentru copiii de peste 6 ani.

Jocul e la fel de captivant și pentru adulți, părinții mei fiind deja fani declarați ai acestuia. Principiul de bază constă în construcția de rute care să lege orașe de pe harta jocului, în funcție de traseele de pe cartonașele de joc. Fiecărei rute construite i se alocă un număr stabilit de puncte, iar, la final, jucătorul cu cele mai multe puncte va fi declarat câștigător.

E un mod amuzant de a învăța prin joacă despre orașele mari ale lumii, distanțele dintre ele, situarea lor geografică și alte detalii cartografice, iar la noi l-am găsit în orice mare librărie sau online pe elefant.ro la prețuri începând cu 100 lei.

Le tour du monde en 1000 questions (13+)

Lonely Planet a creat, de asemenea, un joc despre călătorii – o cutie plină de cartonașe pe care sunt imagini minunate din toate locurile lumii, dar, în plus, vine și cu un set impresionant de întrebări care se pot ușor transforma într-un alt fel de Trivia în familie, pe subiecte despre natură, sport, istorie, transporturi sau gastronomie din toate țările Gobului. Doar dai cu zarul și citești întrebarea corespunzătoare semnului afișat.

În plus, o broșură compactă oferă detalii precise despre fiecare țară și ne spune care este cel mai potrivit moment pentru a o vizita, ce obiective nu trebuiesc ratate acolo și câteva curiozități de-ale locului.

Nici acest joc nu l-am găsit în altă variantă decât în franceză, dar dacă vreți să îl cumpărați îl găsiți pe amazon.com sau pe fnac.com la aproximativ 45 euro.

Cvartet „Țările lumii” – cărți de joc și învățare (4+)

Un joc nou descoperit și care m-a atras instant a fost un set de cărți de joc cu câte patru atracții turistice din șapte țări diferite: Italia, România, Germania, Spania, Franța, China, Marea Britanie și SUA. Scopul jocului este să schimbi cărțile cu ceilalți jucători astfel încât să aduni toate cele patru cărți specifice unei țări și să faci „cvartet”. Câștigătorul este cel care reușește să adune cât mai multe astfel de cvartete până la finalul jocului.

Este un mod ușor și distractiv de învățare a țărilor și a specificităților acestora, dezvoltând totodată spiritul competiției în timpul jocului. Se adresează copiilor între 4 și 6 ani, dar poate fi învățat cu succes și la 3 ai jumătate (vă zic din proprie experiență!) și sigur are succes și la vârste mai mari.

Noi l-am achiziționat din Carrefour, la prețul de 15 lei, dar poate fi găsit și online pe edituragama.ro sau alte site-uri de profil.


Acestea sunt jocurile care ne ocupă nouă timpul când nu suntem pe drumuri și ne e dor de călătorit prin lume.

E rândul vostru acum: ne spuneți și voi ce alte jocuri despre călătorii ați adunat pe acasă? Nu ne strică ceva inspirație pentru luna cadourilor! 🙂

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!