Într-unul din weekend-urile trecute am ajuns până la Monaco – această țărișoară de pe riviera mediteraneană, împrejmuită din trei părți de Franța, în care nici nu îți dai bine seama când ai intrat că ai și ieșit.
Și totuși, puținul pământ pe care îl deține e minunat înzestrat de natură, iar contribuția umană nu a făcut decât să îl pună și mai frumos în valoare.
Dincolo de luxul și opulența pentru care e faimos Monaco, chiar dacă e doar al doilea cel mai mic stat din lume, am vrut să vedem și ce îl face atât de căutat de turiști.
Așa că am petrecut aici câteva zile și am descoperit un centru istoric cocoțat în vârful unei coline, o vedere panoramică spre port, spre orașul în trepte și mare, un muzeu cu mașini de colecție ce i-a lăsat cu gura căscată și pe cei mai pasionați dintre noi, un cazino cu renume unde se joacă sume pe care nici nu ni le putem imagina, o grădină japoneză autentică – oază de liniște în centrul agitației – și, desigur, traseul faimoaselor curse de Formula 1 de la Monaco.
Ce am vizitat în Monaco
Ne-am început plimbarea din Centrul Vechi al orașului, dincolo de zidurile de piatră ale fortăreței cocoțate pe o stâncă din vârful coastei, privind spre mare.
Urcând pe aleea pietruită, trecem pe sub porțile medievale și ajungem curând în piața din fața Palatului Princiar, o clădire impresionantă ridicată în secolul al XIII-lea și renovată ulterior cu influențe din perioada Renașterii. Palatul este acum reședința oficială a prințului de Monaco, dar în același timp este parțial deschis și vizitatorilor curioși să admire galeriile italiene și fresce valoroase din secolul al XVI-lea.
În fața palatului, în fiecare zi la ora 11.55, are loc schimbul de gardă a palatului, un moment de care ne-am bucurat și noi și care face deliciul copiilor în special.
Tot în apropierea palatului se află și unul din cele mai bune puncte de belvedere din Monaco – lângă statuia dedicată prințului Albert I, înconjurată de trei piramide construite de ghiulele de tun, se întinde o priveliște de ansamblu către golful de la picioarele noastre, spre clădirile elegante ce se înalță de jur împrejur și spre Port Hercule, portul din Monaco unde iahturile sunt la ele acasă.
Ne pierdem apoi pe străduțele colorate ale Centrului Vechi, printre restaurante cu terase întinse pe caldarâm, printre magazine cu suveniruri și fațade ornate cu drapeluri, ursuleți de pluș și jucării de lemn.
Ajungem la Jardins Saint-Martin, o oază verde în vârful acestei coaste stâncoase, unde ne-am putut bucura de răcoarea și vegetația mediteraneană luxuriantă, de o fântână unde înotau peștișori colorați și de alei pitorești caree coboară până jos, la mare.
De la marginea parcului, un alt punct de belvedere ne oferă o priveliște superbă către Port de Fontvieille, cel de-al doilea port din Monaco, mai micuț, dar cel puțin la fel de cochet ca primul văzut de noi.
Tot aici în apropiere se ridică și Catedrala din Monaco, o biserică sobră, în stil romanic, unde sunt înmormântați mulți membri ai familiilor regale din Principatul Monaco.
***
Încheiem plimbarea noastră prin Centrul Istoric al orașului, întregind cercul în fața aceluiași Palat Princiar de unde pornisem, coborâm în Place d’Armes (unde am mâncat una din cele mai bune înghețate din oraș) și urcăm pe partea cealaltă a portului, urmând traseul faimosului circuit de Formula 1 de la Monaco, până la o altă clădire emblematică din Monaco.
Ce e și mai surprinzător este dublul rol pe care îl are această clădire.
Pe de o parte, cu fața spre mare este Opera de Monte-Carlo, cu o fațadă impresionantă, elegantă, bogată în statuiete și dantelării sculptate pe toată suprafața sa.
De cealaltă parte, faimosul Casino de Monte-Carlo, renumit ca platou de filmare pentru unele filme faimoase, în special din seria James Bond. Fațada îi e mai puțin înflorată, dar la fel de elegant și luxos și mărginit de jur împrejur de mașini de lux, spre deliciul trecătorilor.
În fața cazino-ului, ne-am oprit la o pauză de cafea la Café de Paris, un loc elegant și opulent, dar care e considerată o legendă a Monaco-ului, așa cum ei înșiși declară. Aici se întâlnesc, de peste 150 de ani, celebrități și artiști, localnici și turiști să se bucure de spiritul Monaco-ului.
***
Ne-am continuat vizitele prin cartierul Larvotto, o zonă pitorească din estul orașului ce face parte din mai faimosul Monte Carlo. Aici ne-au atras atenția în special două locuri.
Gradina japoneză din Monaco e una din cele mai frumoase grădini de acest tip pe care le-am vizitat noi (și de obicei le includem în traseele noastre pe oriunde ajungem). Chiar dacă e destul de micuță, e extrem de bine organizată și îngrijită, fiind proiectată în colaborare cu experți japonezi, astfel încât cuprinde toate elementele definitorii ale unei grădini japoneze.
Bazine de apă cu nuferi și pești Koï, poduri peste ele, insule și stânci pierdute în apă, o casă a ceaiului și un colț zen, ba chiar și o cascadă ce curge dinr-un perete construit din stânci, toate aceste elemente se completează și crează un aspect uniform, un colț de liniște în mijlocul unui oraș agitat.
Chiar la ieșirea din Grădina Japoneză ajungem pe esplanada din fața Grimaldi Forum, un centru cultural pentru evenimente internaționale unde chiar în acel weekend avea loc o expoziție de mașini de lux, aflată la ediția numărul 20.
„Top Marques Monaco supercar show 2024” a expus mai mult de 200 de vehicule de lux, clasice sau unicat, pe care atât turiștii cât și poențialii cumpărători puteau intra să la admire și testeze, contra unei taxe deloc modestă (90 euro preț întreg, însă în weekend costul de intrare era redus la jumătate, iar copiii aveau acces gratuit).
A fost una din cele mai inedite experiențe din Monaco, iar copii și adulți deopotrivă au fost complet fascinați de modelele de mașini expuse aici.
***
Monaco e mic, dar mai sunt multe locuri de văzut și în împrejurimile sale.
De-a lungul Coastei de Azur, de la Nice până la Menton, dar și dincolo de graniță, în Italia, sunt orășele pitorești, panorame superbe, plaje minunate.
În timpul scurt pe care l-am avut, noi am mai ajuns:
- câteva ore la plajă pe Plage du Golfe Bleu din Roquebrune, în Franța
- într-o după-amiază însorită prin centrul orașului Ventimiglia, în Italia
- la o cină și o plimbare de seară prin centrul istoric al San Remo, orașul pitoresc mediteranean din Italia.
Cazare și facilități
Chiar dacă scopul nostru era să vizităm în princial Monaco, pentru cazare am ales să stăm în orășelul francez vecin cu micro-statul mediteranean.
Așadar, am stat în Roquebrune, la o locație de cazare amplasată pe creastă, cu vedere panoramică spre mare.
Am avut un apartament cu două dormitoare, living cu bucătărie open-space și terasă, piscină în complex și aces direct către plaja de la baza colinei.
În apropiere, la 10 min distanță, este și gara orașului de unde ne-am putut conecta ușor cu celelalte orașe de pe rivieră, iar pentru acces facil spre Monaco City am apelat chiar la un bus din rețeaua publică de transport ce are stația în apropiere.
>> Aici ne-am cazat în Roquebrune: Résidence „Le Golfe Bleu”.
>> Vezi și alte locații de cazare din Roquebrune aici.
>> Vezi locații de cazare din Monaco aici.
Transport și conexiuni
Dacă de obicei, atunci când călătorim, apelăm la închirierea unei mașini la destinație, de data aceasta transportul public a fost atât de bine conectat și ușor de folosit încât l-am folosit pentru toate deplasările noastre.
- Am plecat din București cun un zbor Wizz Air către Torino, în Italia.
- După ce am aterizat, am luat trenul din Torino spre Ventimiglia, un orășel de pe riviera italiană aproape de granița cu Franța.
- La Ventimiglia am schimbat trenul cu un altul ce circulă de-a lungul mării și leagă orașe din Italia, Franța și Monaco, îndreptându-se spre celebra Coastă de Azur, până la Nice. Noi am coborât la Roquebrune, locul cazării noastre.
- Tot cu același tren am circulat și în celelalte zile, când am vrut să ajungem și în alte orașe de pe riviera Mării Mediterane.
- Între Franța și Monaco, am mai folosit și rețeaua de transport rutier, deoarece sunt busuri (numărul 600 am folosit noi) care leagă orașele din jur de micul stat învecinat din trei părți cu Franța.
Alte detalii utile
- Monaco nu este un stat membru al Uniunii Europene, dar moneda folosită în interiorul statului este totuși Euro, iar granițele (cu Franța) nu au controale vamale.
- Limba oficială vorbită în Monaco este franceza, dar poți folosi cu ușurință și engleza, fiind o țară cu puternic profil turistic.
- În Monaco (ca și în Andorra), rețeaua de telefonie mobilă nu intră sub regulile SSE, așadar romingul nu este inclus în beneficiile curente, ci presupune un cost suplimentar considerabil. Pentru a beneficia, totuși, de opțiunile de roming valabile în UE, poți seta să selectezi manual rețeaua de telefonie la care să conectezi device-ul personal și să alegi una din rețelele franceze (care au semnal destul de bun pe aproape toată suprafața statului Monaco). De exemplu, Orange FR sau Buig au semnal bun în Monaco.
Aceasta este povestea celor trei zile petrecute de noi în Monaco. A fost un weekend plin și frumos la început de vară, parcă să ne deschidă apetitul pentru plecările ce vor urma