Clujul este un oraș fain.
Am avut ocazia să aflu asta în acest weekend, când am mers cu familia la Cupa Davis în Cluj (dacă nu v-am zis până acum, să știți că sunt un mare fan al sporturilor, doar am pe cine moșteni).
Am stat la Cluj doar două zile, dar am avut timp de câteva plimbări molcome cu iz ardelenesc. Şi dacă ajungeţi pe acolo, sunt câteva locuri care musai trebuie văzute.
Piața Unirii – Cluj
Odată ajunși, prima atracție a fost Piaţa Unirii, zona centrală a oraşului, unde am descoperit frumoasa Biserică Romano-Catolică Sfântul Mihail şi monumentul lui Matia Corvin. Mi-au plăcut mult vitraliile înalte și colorate și interiorul bisericii, cu liniștea specifică locurilor unde încă mai vezi oameni aplecați pentru rugăciune. Iar afară, o piață largă, cu mult spațiu de plimbat sau joacă, cu fântâni răcoroase și oameni liniștiți și zâmbitori, înconjurată de clădiri cu turnuri înalte și culori vii, conferă locului un aspect occidental. Este o zonă foarte primitoare atât pentru turiștii tot mai numeroși, cât și pentru clujenii neaoși (deja am reținut câteva cuvinte ardelenești, abia aștept să le spun și eu când mai cresc :) ).
Bulevardul Eroilor – Cluj
Am pornit apoi agale pe Bulevardul Eroilor, pe lângă terase cochete și clădiri istorice cu fațade drăguțe – un drum cu porumbei dolofani care se scaldă în apa fântânilor arteziene; de pe un soclu înalt, Lupoaica mitologică hrănește pe cei doi fii ai Romei – Romulus și Remus.
Ne oprim din plimbare la intersecția cu Piața Avram Iancu, odată ajunși pe esplanada Catedralei Adormirea Maicii Domnului, un alt loc care nu trebuie ratat. Clădirea Teatrului Național în dreapta și Catedrala în stânga sunt două dintre simbolurile orașului ce merită vizitate.
Bastionul Croitorilor – Cluj
Iar de aici, trecând prin Parcul Operei, Bastionul Croitorilor este la doar câteva străzi distanță – parte a vechii cetăți a orașului și loc de fortificație, transformat astăzi în muzeu. Eu am început să îmi dezvolt o adevărată pasiune pentru ziduri și cetăți vechi de când am fost în Malta, așa că turnul mi-a plăcut peste măsură.Și dacă vreți să schimbați obiectivele istorice cu unele de divertisment,
Parcul Central – Cluj
Parcul Central al orașului e locul perfect pentru relaxare. Alei lungi și largi pentru părinți cu pitici, vechiul Cazinou al orașului, un lac cu bărcuțe colorate și terasa insuliței de pe lac sunt câteva atracții care pot umple o zi veselă de vară în Cluj.
Traversăm apoi Someșul Mic pe Podul Elisabeta, pod al lacătelor pentru îndrăgostiți.
Parcul Cetățuia – Cluj
Ajungem astfel la baza Parcului Cetățuia, amenajat pe un deal în inima orașului. Deși este accesibil și pe scări, noi am ales varianta urcării cu mașina, pentru că eu aș fi strâmbat din nas serios la vederea atâtor trepte. În vârf, o bisericuță din lemn, un hotel și terasele cu vedere spre oraș sunt câteva puncte de interes. Mami și tati au ales să își bea cafeaua de dimineață la înățime, în timp ce eu am preferat să admir priveliștea.
Însă pentru ieșirile mai serioase în oraș, Clujul este înțesat de pub-uri underground faine și pline de originalitate – încă un motiv pentru care orașul merită vizitat. Cât despre mine, aștept să cresc mai mare ca să le cunosc mai de aproape
Cluj Arena și Sala Polivalentă – Cluj
Iar ca destinație finală, Cluj Arena și Sala Polivalentă sunt locurile unde vedem din ce în ce mai multe evenimente sportive în desfășurare, inclusiv scopul călătoriei noastre actuale – Cupa Davis. Și cu toate că nu a câștigat România, atmosfera din sală și susținerea românilor a fost fantastică, iar mie mi-a plăcut grozav!
Oamenii din Cluj
Și, deloc de neglijat, clujenii sunt niște oameni jos pălăria! Amabili, binevoitori și zâmbitori, ne-au ajutat chiar și atunci când n-am cerut ajutor, iar frumusețea accentului locului e de neprețuit.
Așadar, chiar dacă drumul până la Cluj nu e tocmai ușor și chiar dacă mai am puțin de lucrat la răbdarea mea în fața serpentinelor ce se deschid până acolo, atmosfera și frumusețea orașului merită tot efortul.