IV. Organizarea excursiei de la A la Z: zborul lung cu copiii

Cuprins

Cum deja știți, de curând am fost plecați în Chile, ocazie cu care ne-am bătut propriul record de cel mai lung zbor parcurs până acum (record înregistrat anul trecut spre Argentina) și ne-am apropiat vertiginos de durata celui mai lung zbor din lume (care atinge acum 17 ore 30 de minute). Cu alte cuvinte, am avut zborul lung de 15 ore continuu, din Roma spre Santiago de Chile, fără a mai lua în calcul ecalele până la Roma, plecând din București.

Adăugând asta la cele peste 40 de zboruri pe care le-am experientat în cei aproape doi ani viață, pot deja să mă declar un „copil expert” în moduri de petrecere a timpului în aer. Și pentru că știm că uneori planurile de călătorie în familie se blochează la experiența de zbor împreună cu cei mici, iar mami nu de puține ori a fost întrebată „cum vă descurcați cu copilul în avion”, m-am gândit să vă povestesc chiar eu ce au în vedere părinții mei când plecăm la un zbor lung împreună.

Pregătirea pentru zborul lung

Un zbor liniștit începe încă dinainte de a urca în avion. E important ca noi, cei mici, să fim pregătiți pentru ceea ce urmează, astfel încât timpul să treacă mai ușor pentru toată lumea.

E normal să ne pierdem ușor răbdarea, să ne simțim incomod atâtea ore pe un singur scaun sau doar în brațe – ba la mami, ba la tati – să ne lipsească spațiul și jucăriile noastre de acasă sau să încercăm să „evadăm” din limitele impuse pe timpul zborului. De asta e normal să ne mai și manifestăm nemulțumirea, să vociferăm, să fim prea agitați sau să plângem când ceva ne deranjează. Nu vă impacientați, nu vă simțiți jenați, calmul vostru ne va ajuta și pe noi să depășim mai repede și mai ușor nemulțumirile proprii.

Dar, revenind la pregătirea prealabilă a zborului, iată ce funcționează la noi:

  • Situația ideală este atunci când zborul lung coincide cu programul de somn (preferabil pe timpul nopții). Așa că, dacă aveți posibilitatea să alegeți, nu ezitați să cumpărați bilete pentru zboruri cu plecare la lăsarea serii. Astfel cei mici vor adormi imediat după decolare și există șanse mari să doarmă tot zborul lung sau mare parte din el (eu așa am făcut în drum spre Chile, când 90% din zbor am fost în lumea viselor).
  • Dacă vreți să dormim în timpul zborului, e important să ne fi consumat deja toată energia până la plecare. Așa că cel mai bine e să nu fi făcut nani chiar recent înainte de zbor, pentru că în acest caz vom fi adevarate baterii încărcate la maxim pe parcursul drumului. Atenție însă, nici cealaltă extremă nu e un caz fericit – dacă vom fi epuizați și vom fi depășit cu mult ora de somn, e posibil să nu mai putem adormi pe drum, zborul lung să ne obosească din cel în ce mai tare și totul să se transforme într-un „boule de neige” de oboseală care se va transforma în irascibilitate, nemulțumire și plâns.
  • Este deja cunoscut că relaxarea noastră, a celor mici, depinde de relaxarea voastră, a adulților care ne însoțiti. Așa că e foarte important să vă păstrați calmul, să cunoașteți pașii prin care urmează sa trecem până la îmbarcare și, mai ales, să ajungem din timp la aeroport. Așa că, luați-vă o marjă de timp pentru întâmplări neprevăzute (schimbarea porții de îmbarcare, mers la baie în ultimul moment, cumpărături neprevăzute în aeroport etc.), astfel încât să nu fim constrânși de timp și să intrați în panică.
  • Profitați de timpul de așteptare în aeroport ca să ne lasați să ne consumăm energia, să mergem la locurile de joacă pentru copii, dacă aeroportul e prevăzut cu astfel de spații, să ne plimbăm, să alergăm (cât să nu ne fie dor în avion atunci când va trebui să stăm pe scaun) și să fim proaspăt schimbați, astfel încât să pornim la drum comfortabil, uscați și bine dispuși.
  • Și, nu în ultimul rând, povestiți-ne despre zborul lung. E foarte important pentru noi să fim informați, să știm la ce să ne așteptăm și să simțim calmul din vocea voastră care ne dă siguranță, înainte de a porni într-o aventură complet nouă. Nu așteptați până în ultima zi, nu e niciodată prea devreme să vă începeți poveștile. Chiar dacă pare că nu înțelegem, vă asigurăm că mintea noastră înmagazinează orice informație nouă care ne este utilă exact când avem cea mai mare nevoie de ea. Apelați la cărți, la poze, machete și jucării – așa vom înțelege cel mai bine despre ce ne vorbiți. Noi am găsit câteva cărticele extrem de utile la editura Usborne, pe care le recomandăm oricărui copil călător.

Activități pentru copii în avion

Următorul pas e zborul lung propriu-zis. Și, așa cum spuneam, vă puteți considera norocoși dacă zgomotul puternic al motoarelor și viteza decolării ne vor adormi instant (mie, vă zic, încă mi se întâmplă destul de des). Dar și dacă nu reușim, e bine să împachetați grijuliu câteva soluții de rezervă (pe care nu uitați să le puneți în bagajul de mână!) ce nu ocupă mult loc în bagaj și ne vor ține ocupați măcar o parte din timp. Iar dacă nu e nevoie să apelați la ele, nu vă faceți griji, rămâne ocazia să le folosim pe zborul de întoarcere! 🙂

  • Cărți cu stickere de lipit – sunt până în acest moment cele mai de succes „jucării” ale mele la drum lung. Partea mai antrenantă e că ai mei sunt și ei implicați în joc, ca să mă ajute să dezlipesc, să potrivesc și să lipesc stickerele la locul potrivit.
  • Cărți de colorat – reprezintă cea de-a doua variantă în topul preferințelor mele; aici putem alege fie varianta clasică, în care ai nevoie de culori, fie variantele mai nou descoperite de pictură cu apă (când tot ce îți trebuie e o pensulă și un pahar de apă ca desenele să prindă viață prin culoare). Uneori chiar compania aeriană pune la dispoziția celor mici astfel de cărticele ca să treacă mai ușor timpul.
  • Cărți cu povești – de obicei scurte, în format mic și cu multe desene, povestea preferată sau cea care ne adoarme de fiecare dată, citite ușor și cu voce joasă pot avea un adevărat efect narcotic pentru noi cei mici.
  • Puzzle-uri cu piese mari – de tipul lego duplo sau cu piese moi, important e să nu fie prea mici, deoarece se pot pierde pe culoar sau pe sub scaune.
  • Revista companiei aeriene – mereu la îndemmână, cu poze colorate, cu destinații din toată lumea despre care mami îmi povestește pe drum și cu muuuulte pagini foșnăitoare… e o atracție pe care eu nu o ratez în avion.
  • Lego – nu cu piese multe, nu cu piese mici, dar un Lego Duplo pentru copiii care tocmai descoperă pasiunea construitului e musai de pus în bagaj ca să scurtăm din momentele de plictiseală pe drum.
  • Un portofel plin cu carduri – dacă nu v-ați gândit încă la această soluție, vă spun eu: e super pont ani-plictiseală pentru pitici, iar investiția e minimă: un portofel mai vechi pe care nu îl mai folosiți, burdușit cu carduri de orice fel, de la cărți de vizită la carduri de fidelitate, nimic însă de care să nu vă puteți lipsi. Pur și simplu ne place să le scoatem și să le punem la loc de sute de ori și nu ne plictisim prea ușor.
  • Cartonașe cu activități – noi le-am descoperit recent, iar momentan îmi place mai ales să le privesc, să le întorc și să le mut dintr-un loc în altul. Cu timpul mami mă va ajuta să rezolvăm împreună și activitățile de pe ele și va fi cu atât mai distractiv, mai ales că pachetul conține și carioci de scris direct pe cartonașe, care se șterg ușor și se refolosesc de câte ori vrei.
  • O jucărie nouă – sau una nefolosită de mai multă vreme, e același lucru. Inutil de spus că ce e nou ne atrage, așa că vom fi ocupați ceva timp să o descoperim pe de-a-ntregul.
  • Ecranul din spătarul scaunului – nu e cea mai bună soluție, dar în cazuri limită mai apelăm și la aceste dotări. De exemplu când sunt turbulențe și e musai să stăm în scaun, dar tocmai ce ni s-a făcut un chef nebun de alergat pe culoar, un filmuleț pentru copii, un episod de desene animate sau un joc scurt ne pot convinge să rămânem jos, cu centura pusă.
  • Snacks-uri sănătoase – biscuiți de casă, biroșe sau orice știți că ne place mult, luați cu voi în bagaj pentru o gustărică. E posibil să ni se facă foame pe drum sau să avem chef să ronțăim ceva. Noi folosim bunătăți de la Raftul Naturii pentru că sunt gustoase și naturale.
  • Fructe – la fel ca și snacks-urile, ne țin ocupați, sunt sănătoase și ne potolesc foamea. Așa că… niciun zbor fără fructe!
  • Detalii despre zborul lung – un drum cu avionul e ocazia perfectă să mai aflăm lucruri noi: despre cer, despre nori, despre soare, despre lume, destinații noi, distanțe, avion, pilot, aeroport… povestiți-ne mult, cu detalii, arătați-ne lucruri noi, explicați-ne ce se întâmplă și ne veți ține captivați ceva timp cu asta.

Consumabile în avion pentru zborul lung

Pe lângă lucrurile care ne țin ocupați, în bagajul nostru de mână e nevoie și de câteva consumabile abosult necesare pentru confortul și igiena noastră. Evident că acestea diferă de obicei în funcție de vârstă, dar vă povestim de ce am avut noi nevoie până acum în avion:

  • Păturică – uneori sunt oferite de compania aeriană în timpul zborului, dar dacă avem una preferată cu care dormim mereu sau de care ni se face dor din când în când, nu o lăsați acasă și nici nu o puneți în bagajul de cală. Luați-o cu voi în avion pentru că e foarte posibil să avem nevoie de ea.
  • Scutece – dacă încă mai fac parte din necesarul nostru zilnic, puneți câteva scutece și în gentuța noastră de zbor. Chiar dacă zborul e scurt, nu se știe niciodată cum apare o urgență. Pe zborul lungi, unele companii pot pune la dispoziție și astfel de consumabile.
  • Șervețele umede – fie că e nevoie să fim schimbați, fie că ne-am băgat mânuța în tacâmurile cu mâncare sau că pur și simplu vreți să curățați măsuța, jucăria sau mânerul scaunului unde stăm, șervețelele umede nu trebuie să ne lipsească în avion și se consumă, de obicei, în cantitate mare pe timpul zborului.
  • Prosopel – nu e nevoie de mai multe detalii, prosopelul e un articol de igienă personală care nu se împrumută, așa că adăugați-l în bagaj înainte de plecare.
  • Suzetă / biberon /apă – ceva care să ne ajute să înghițim în timpul decolării și aterizării, ca să evităm să ni se înfunde urechile.
  • Acadele – au același scop, pentru copiii mai mari; se găsesc și în variante sănătoase și naturale, cu salvie, cu propolis și miere sau cu fructe, iar efectul este același: fără urechi înfundate în avion.
  • Medicamente – chiar dacă punem, în general, trusa medicală în bagajul de cală, oprim de fiecare dată câteva medicamente și în gentuța din avion, pentru situații urgente. Întotdeauna luăm un antitermic cu noi în avion (pentru că am avut neșansa de a experiementa o febră chiar în timpul unui zbor și fără siropel nu ne-am fi descurcat), un sirop de tuse și ceva anti-alergic, pentru orice eventualitate.
  • Un set suplimentar de haine – mai ales la drumuri lungi, dar nu numai, accidente se pot întâmpla. Un pahar de apă vărsat din greșeală, pete care vorbesc despre meniul din avion, un scutec prea voluminos sau pur și simplu aerul condiționat dat prea tare ne-au făcut să apelăm uneori la hainele de rezervă din bagaj.

Timpul între escale

Mai ales în cazul zborurilor intercontinentale, o escală este aproape sigură, plecând din România. Dacă escala se întinde pe mai multe ore, automat ne întrebăm cu ce putem umple timpul în aeroportul de tranzit și cum va fi pentru cei mici să aștepte mai mult timp până la următorul zbor. Ce facem noi:

  • Dacă escala e în timpul zilei, căutăm un spațiu de joacă la interior în cadrul aeroportului, unde îmi pot consuma toată energia. Eu mă bucur cel mai mult de topogane, de tuneluri, de desenele foarte colorate și de prezența altor copii atunci când ne jucăm împreună. Astfel, când vom urca în avion voi fi din nou obosit și gata de somn pe drum.
  • Dacă escala e pe timp de noapte, ne interesăm la biroul de informații de cărucioarele pentru copii puse la dispoziție de aeroport pentru astfel de situații (când căruciorul meu este blocat la cală, pentru transfer între avioane); apoi căutăm o sală de odihnă, dacă aeroportul e echipat astfel, unde încercăm să dormim puțin.
  • Tot în timpul escalei, pauza de baie este obligatorie: pentru schimbat scutecelul, pentru reîmprospătat și chiar pentru o joacă cu apa, dacă asta aduce buna dispoziție în familie, elimină din oboseala drumului și ne încarcă bateriile pentru zborul lung următor.

Cam acestea sunt lucrurile pe care le avem noi în vedere atunci când ne pregătim pentru un nou zbor cu toții. Am mai povestit aici despre miturile care circulă, legate de ce e bine și ce nu să faci când mergi cu copilul în avion.

Ce e clar e că niciun zbor nu seamănă cu altul, din fiecare drum am învățat câte ceva și după fiecare plecare ne simțim cu un pas mai pregătiți pentru următorul zbor pe care îl vom planifica. În plus, țineți minte că primul zbor poate cântări foarte mult pentru deciziile viitoare, iar, dacă acesta este o reușită, îți dă mai mult curaj să repeți experiența cât de curând.

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!