Vacanță la mare în Albania în pandemie de Covid-19

Cuprins

Suntem deja de trei zile în Albania și astăzi am avut surpriza să aflăm că INSP a scos această țară de pe lista galbenă, astfel încât românii ce revin din Albania în pandemie nu vor mai fi obligați să se izoleze timp de 14 zile. Cu această ocazie ne gândim serios să petrecem mai mult timp aici, înainte de a reveni în țară.

Tot acum, fiind aici pe loc, am descoperit că Albania poate fi o alternativă bună pentru vacanțele la mare la care cu toții visăm pe timpul verii. Ba mai mult, concurează fără doar și poate cu vecina sa, Grecia, care impune tot mai multe reguli pentru turiștii ce vor să o viziteze. Așa că, dacă vă gândiți să ajungeți în perioada următoare pe o plajă albaneză scăldată de ape azurii, povestim direct de la fața locului despre condițiile actuale de călătorie și impresii la cald.

Noile condiții de călătorie pentru români în Albania în pandemie

Așa cum spuneam la început, Albania a intrat de astăzi pe lista verde la noi în țară, ceea o face să devină o potențială destinație turistică pentru tot mai mulți turiști români. E adevărat că lista se actualizează săptămânal, dar, din experiența de până acum, țările odată declarate sigure revin mai greu pe lista galbenă, așa că sperăm să se păstreze „verde” în perioada următoare.

Ce nu e nou e faptul că cetățenii români aveau și până acum acces liber în Albania în pandemie, așa că se poate intra în țară fără dovada efectuării unui test covid și fără alte controale speciale. Noi am intrat în Albania din Macedonia și, în afară de verificarea pașapoartelor și a certificatului mașinii, nu am avut altceva de prezentat la vamă.

Așadar, acum ambele sensuri de intrare pe ruta România – Albania sunt fără restricții.

Traseul rutier din România până în Albania

Sunt mai multe variante prin care poți ajunge pe cale rutieră în Albania. Zboruri directe nu există oricum, așa că singura variantă e cu mașina. În general, pe oriunde ai merge, dacă ești în tranzit, nu se schimbă cu nimic decizia de ne-izolare, chiar dacă treci prin țări înscrise la noi pe lista galbenă (de alftel toate posibilele țări de tranzit sunt la momentul actual pe lista galbenă a României).

Câteva variante de tranzit ar fi:

  • România – Serbia – Kosovo  – Albania
  • România – Serbia – Macedonia de Nord – Albania
  • România – Serbia – Muntenegru – Albania
  • România – Bulgaria – Macedonia de Nord – Albania

Ca să ajungem în Albania, noi am ieșit din România spre Bulgaria, apoi am trecut în Macedonia de Nord spre Skopje, iar de aici poți intra în Albania. În total, cam 16 ore de mers până ajungi în sudul albanez, spune Google Maps.

Noi ne-am mai abătut pentru câteva zile prin Kosovo, ne-am întors apoi în Macedonia de Nord și tot de aici am intrat apoi în Albania. La graniță era liber, nicio mașină în așteptare, tot procesul s-a desfășurat rapid și ușor. Nu ne-au cerut nimic în plus față de un control vamal obișnuit, nu ne-au luat temperatura, nu au controlat nici măcar portbagajul mașinii. În 5 minute eram în Albania și ne-am putut continua drumul.

Atmosfera în Albania în pandemie

Dacă ne uităm pe cifre, Albania nu are multe cazuri de îmbolnăviri. Între 60 și 130 de rezultate pozitive rapoartează zilnic. Doar că testează foarte puțin – în jur de 800 teste pe zi. La momentul actual au până în 2000 de cazuri active și 128 de decese, la o populație de aproape 3 milioane de locuitori.

Înainte de a ajunge în Albania, am stat câteva zile în Macedonia, apoi în Kosovo. Față de aceste țări, ne-a surprins că albanezii nu sunt deloc stresați de prezența virusului. Aici nu se poartă mască nici măcar în magazine, despre locurile aglomerate din aer liber nici nu mai vorbim, iar la restaurante găsești câte un afiș timid, lipit în vreun colț de geam, despre simptome și măsuri de precauție contra covid-19. Nici chelnerii, însă, nu prea țin cont de ele. Partea pozitivă e că mai toate spațiile sunt aerisite, inclusiv la magazine se stă cu ușile deschise, iar la restaurante se servește masa pe terase.

Din fericire, la plajă sezlongurile sunt așezate cam la 2 metri distanță unele de altele, ba mai sunt și plaje private unde locurile sunt chiar mai distanțate de atât și, în plus, sunt ocupate doar 50% din ele. Depinde de zona în care mergi și cât este de cunoscută din punct de vedere turistic. Noi am stat la Mango Beach în Sarande unde atmosfera e foarte rarefiată și liniștită. În schimb, în Ksamil, o stațiune mai atractivă dar și mult mai turistică, locurile pe sezlonguri erau ocupate la o capacitate de 95%.

Oricum ar fi, se pare că statul nu impune nimic aici în contextul covid-19, așadar precauția (pe cont propriu) e cuvântul de bază dacă vrei să călătorești în Albania în pandemie.

Plusuri și minusuri pentru o vacanță în Albania

Ca în orice loc turistic, e frumos, dar nu e perfect. Sunt lucruri bune și mai puțin bune, așa că trebuie să le cunoști ca să le poți pune în balanță și să iei cea mai bună decizie. Așadar, în Albania lucrurile stau cam așa:

  • Plajele sunt cu pietre, nu cu nisip, cel puțin în Sarande. În Ksamil e un fel de „nisip” din pietre mici, mult mai plăcut pentru că nu înțeapă, poți merge în picioarele goale și nici nu se lipește de tine când ești ud. Cu ocazia asta noi am descoperit că ne plac și plajele cu pietre – niște papucei de la magazinul din apropiere și suntem pregătiți de plajă.
  • Sunt plaje private și plaje publice. Avantajul celor private este că șezlongurile sunt mai distanțate și că nu sunt ocupate la capacitate maximă. Prețul pe două șezlonguri cu măsuță și umbrelă este de 1000 Leke (aproximativ 40 RON).
  • Apa mării este bună pentru baie, nici prea rece nici prea caldă, cam 23 de grade să tot aibă, cert e că Albert înoată toată ziua și n-ar mai ieși din ea.
  • Plata cu cardul nu este practicată prea mult aici, față de țările vecine prin care am trecut – Macedonia de Nord și Kosovo. În general, la restaurante cer plata cash, iar unele magazine acceptă plata cu cardul doar pentru cumpărături ce depășesc o anumită sumă (1500 Leke de exemplu pentru magazinul de lângă noi). Inclusiv la punctul operatorului de telefonie mobilă de unde am cumpărat cartela locală pentru acces la internet (950 Leke pentru 4 Gb de la ALBtelekom).
  • Internetul albanez e slab. Și la cazare, și la terase, inclusiv datele mobile de pe cartela achiziționată de noi. Merge lent, încarcă greu paginile, nu e tocmai un tip de internet care să îți permită să lucrezi de la distanță.
  • După ce am trecut prin Macedonia de Nord și, mai ales, prin Kosovo, prețurile din Albania ni s-au părut ceva mai mari decât acolo, dar nu mai mari decât la noi. În general, o masă pentru trei persoane ajunge cam 2500 Leke (aproximativ 100 RON), mai ales dacă în meniul ales sunt și feluri pe bază de fructe de mare.
  • Pentru extrageri fără comision, noi am folosit bancomatul băncii BKT, nu știm dacă și alte bănci au aceeași regulă, dar important e că există măcar una (spre deosebire de Kosovo unde toate băncile cereau comision la extrageri).
  • Stațiunile nu sunt ocupate la capacitate maximă, așa cum te-ai aștepta în plin sezon. Cel puțin în zona de sud unde stăm noi în Sarande, restaurantele sunt goale, plaja e aerisită, pe stradă sunt mai mult localnici. Cu cât mergi mai spre centru, atmosfera se mai schimbă – pe promenadă e aglomerat seara, restaurantul de pe ponton e plin, pe stradă mașinile merg bară la bară. Majoritatea turiștilor sunt albanezi, din ce îți poți da seama urmărind numărul mașinilor. Mai vezi germani, englezi, suedezi, câțiva ruși și ucraineni. În Ksamil viața e, de asemenea, mai efervescentă decât în zona unde suntem noi cazați, plaja e plină, se vede că stațiunea e mult mai turistică decât Sarande-ul nostru.
  • Dacă vă propuneți să vizitați câte ceva, între pauzele de plajă, e bine de știut că  intrările la obiectivele turistice sunt gratuite în fiecare duminică, până pe 31 august 2020. De exemplu, cetatea Butrint, lângă Ksamil, se înscrie aici, testat ieri de noi.

Recomandări de plajă, cazare, restaurante și stațiuni pe litoralul albanez

Din experiența noastră de până acum în Albania, putem să recomandăm:

  • Mango beach în Sarande – o plajă privată, bine organizată, aerisită, cu pietre ce-i drept, dar neaglomerată și cu distanță mare între sezlonguri;
  • Stațiunea Ksamil pentru peisaj – marea aici are niște nuanțe azurii spectaculoase – și eventual pentru plajă, fiind mai suportabil pietrișul de aici, cu pietre mici. Nu recomandăm însă Ksamil pentru cazare; cu toate eforturile noastre de căutare nu am găsit aici o cazare plăcută, care să ne mulțumească, așa că am preferat să stăm în orășelul de lângă.
  • Și apropos de cazare, noi stăm la Teo Apartment în Sarande, un apartament cu două camere într-un bloc lângă plajă, de pe terasa căruia, de la etajul patru, poți vedea apusul de soare în mare în fiecare seară. În plus, locația e curată, modernă, bine echipată (inclsuiv cu mașină de spălat), are restaurante, magazine și plaja în zonă, pentru noi a fost alegerea optimă.
  • Ca locuri de luat masa, nouă ne-a plăcut mult restaurantul Zgara Tradicionale chiar de lângă cazarea noastră – o afacere de familie, cu feluri de mâncare specific albaneză – singurul dezavantaj este că nu se poate plăti cu cardul. Pentru o masă cu specific pescăresc, recomandăm tavernele din centrul orașului de lângă port. Noi am luat masa la Restaurantul Limani, iar servirea și mâncarea au fost excelente.
  • Bineînțeles, sunt și alte stațiuni la mare în Albania, în afară de Sarande și Ksamil. Noi ne propunem să ajungem și în Durres pentru câteva zile, iar pe drum să ne mai oprim la câteva plaje faimoase de pe țărmul albanez: Gjipe și Dhermi sunt pe lista noastră. Revenim pe parcurs cu impresii și poze.

Cam atât despre Albania în pandemie, de la fața locului. O țară minunată, cu o mare spectaculoasă și oameni primitori. Noi mai stăm niște zile pe aici, așa că vă invităm să ne urmăriți și pe Faceook, acolo unde scriem în permanență impresii din jurnalul nostru de călătorie.

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!