Știați că… despre Ierusalim, pentru copii, părinți și bunici

Cuprins

Dacă ajungeți în Orașul Sfânt, fie în grup organizat, fie pe cont propriu cum am făcut noi, cel mai bine este să îl descoperiți agale, la pas. Și cum noi nu ne-am făcut temeinic lecțiile înainte de a ajunge în Ierusalim, la întoarcere am făcut o listă cu lucrurile pe care le știam vag și cu cele pe care am fi vrut să le știm și le-am aflat pe parcurs.

Așadar, știați că…

  • …Ierusalim este considerat Orașul Sfânt pentru trei mari religii ale umanității: creștinism, iudaism și islamism? Locul pătimirii și al învierii lui Iisus, pentru creștini. Cetatea lui David și Solomon, din care a rămas doar Zidul Plângerii, pentru evrei. Stânca de unde s-a înălțat Mohamed la cer, pentru musulmani. Loc de pelerinaj pentru credincioșii marilor religii monoteiste ale lumii.
  • …religia este criteriul ce împarte orașul Ierusalim în patru cartiere distincte, fiecare purtând imaginea cultului ce predomină în zonă? Cartierul creștin, armean, evreiesc și musulman. Delimitările dintre acestea nu sunt foarte vizibile, dar pot fi deosebite prin îmbrăcămintea localnicilor – evreii în haine negre, lungi, cu pălării înalte sau kipa pe cap, musulmancele îmbrăcate în abaya, de diferite culori, cu capul acoperit, dar fără burci ca în alte țări islamice, creștinii cu port modest, femeile purtând în general batic și fuste.
  • ..vechiul Ierusalim și zidurile înalte de piatră albă ce îl separă de restul orașului sunt parte a Patrimoniului Mondial UNESCO (UNESCO World Heritage Site)?
  • …străzile orașului vechi sunt majoritar construite pe trepte (cu acces strict pietonal), mai ales în partea creștină a acestuia? Dacă unele dintre ele sunt prevăzute cu rampe de acces (mai mult sau mai puțin erodate), altele sunt complet lipsite de această facilitate, în special în zona bazarului.  Dacă am fi știut, bagajul nostru ar fi luat ușor altă formă. Chiar și așa, experiența a fost unică și a meritat efortul!
  • …zidurile cetății sunt prevăzute astăzi cu opt porți de piatră ce permit accesul în orașul vechi, dar Biblia spune că, într-o zi, Ierusalimul va avea douăsprezece porți, fiecare pentru câte o seminție a poporului israelitean?
  • Biserica Sfântului Mormânt (Church of the Holy Sepulchre) nu doar că se înalță deasupra mormântului lui Iisus, ci sub cupola ei stă întreg vârful Golgotei, unde Iisus a fost dezbrăcat, răstignit (chiar și piatra ce a stat sub cruce se găsește aici), a murit, a fost îmbălsămat, îngropat și a înviat? Nu toate locurile specifice fiecărui eveniment sunt, însă, foarte bine marcate, motiv pentru care este necesară o documentare prealabilă. În centrul construcției, cupola sub care se află Sfântul Mormânt este accesibilă pelerinilor răbdători ce așteaptă în rând, în jurul micului paraclis înălțat deasupra peșterii. Bebelușii au, însă, acces privilegiat, așa că eu am intrat imediat.
  • Drumul Crucii (Via Dolorosa) marchează drumul pe unde Iisus a urcat dealul Golgotei, purtându-și crucea, spre răstignire? Traseul pornește de la fosta curte a lui Pilat, în apropierea Porții Leilor, și se oprește la Biserica Sfântului Mormânt, întinzându-se pe o distanță de aproximativ 600 metri.
  • Casa lui Ioachim și a Anei (Virgin Mary Birth Place), locul unde Maria, Maica lui Iisus, s-a născut, se află în apropierea Drumului Crucii și păstrează la subsol, într-o peșteră săpată în stâncă, imaginea Mariei într-o fantă de piatră?
  • Zidul Plângerii (Western Wall) este singura parte rămasă din Templul lui Solomon, fiul lui David, dar cea mai mare parte a lui se află sub străzile actualului Ierusalim? Doar 60 metri sunt vizibili la suprafață, dar în subteran s-au păstrat aproape 500 metri din zidul vechiului templu, ce pot fi vizitați prin Tunelul Zidului de Vest (Western Wall Tunnel). Taxa de intrare în tunel este de 30 shekeli (aprox 35 lei românești), iar accesul lângă zidul suprateran este permis doar evreilor.
  • Domul de pe Stâncă (Dome of the Rock) este al treilea loc ca importanță pentru lumea islamică, după Mecca și Medina? De pe stânca din interiorul edificiului  se consideră că Mohamed s-a înălțat la cer. Construit pe Muntele Tempului, în locul fostului Templu al lui Solomon, cel mai sfânt loc pentru evrei, acesta a devenit motiv de dispută între evrei și musulmani, acum doar credincioșii de religie musulmană având acces în interior. Ceilalți turiști pot vizita doar exteriorul și grădina Domului și a Moscheii Al-Aqsa construită alături.
  • Muntele Măslinilor (Mount of Olives) este, de fapt, un deal de nici 900 metri, pe care Valea Chedron îl desparte de cetatea Ierusalimului? Peste 300 de trepte duc în vârf, de unde poate fi admirat tabloul perfect al orașului. Accesul pare destul de dificil și pentru un adult, cu atât mai mult pentru copii. Din fericire, există și o rută ocolitoare, accesibilă cu mașina.
  • Cimitirul evreiesc, ce se întinde din vârful până la poalele Muntelui Măslinilor, este cel mai scump cimitir din lume? Mormintele sunt așezate cu fața spre cetatea Ierusalimului, deoarece evreii cred că cei îngropați aici vor fi primii înviați și mântuiți la Judecata de Apoi, atunci când Mesiah va intra pe Poarta de Aur a orașului, amplasată în fața cimitirului, dincolo de Valea Chedronului.
  • …în Grădina Ghetsimani (Ghetsemani Garden) de la baza Muntelui Măslinilor, cresc unii dintre cei mai bătrâni copaci din lume, măslinii de aici având peste 900 ani? Se consideră că tulpinile actuale cresc din aceleași rădăcini cu măslinii sub care Iisus s-a rugat înainte de a fi prins și răstignit, cunoscută fiind capacitatea măslinilor de a se regenera din aceeași rădăcină, după tăiere. De altfel, și numele grădinii, ce în limba aramaică înseamnă „presă de ulei”, este legat tot de prezența măslinilor, de sute de ani, în această zonă.
  • Biserica Mormântului Maicii Domnului se află în imediata apropiere a Grădinii Ghetsimani și este pe jumătate săpată în piatră? În interiorul ei, în formă de cruce, ard sute de candele ce împodobesc cupola bisericii, iar în centru se păstrează mormântul în care a fost depus trupul Mariei, Maica Domnului.
  • Muntele Sion (Zion Mountain), situat în partea de est a Ierusalimului, era considerat „fortificația” orașului, așa cum i se traduce chiar numele? În vechime, aici era cetatea lui David și muntele era considerat însăși cetatea lui Dumnezeu. Acum, lângă Poarta Sionului, câteva edificii explică importanța religioasă a zonei: Biserica Adormirii Maicii Domnului (Dormition Church), în locul unde Maria a petrecut ultimii ani pe pământ, Mormântul lui David (David’s Tomb), venerat de comunitatea evreiască, și Sala Cinei celei de Taină (Room of the Last Supper) pe care Iisus a luat-o împreună cu apostolii, înainte de a fi vândut și răstignit.

Din categoria „alte detalii”, mai rețineți:

  • Vama de intrare în Israel este mult mai strictă decât în alte aeroporturi. Așteptați-vă la întrebări detaliate despre motivele vizitei, actele de identitate, limbile străine vorbite, conținutul bagajelor, armament… Ajungem, totuși, într-o zonă de conflict, unde securitatea contează mai mult decât orice altceva, iar personalul își face doar datoria.
  • De altfel, securitatea în Ierusalim este mult sporită față de ce cunoaștem noi. Armata, poliția și forțe de ordine patrulează pe străzi, în intersecții, la porțile orașului. Un motiv în plus să te simți în siguranță, vizitând orașul.
  • Dacă ajungeți sâmbăta în Israel, pregătiți-vă pentru o zi moartă din punct de vedere al activităților publice. La aeroportul din Tel Aviv, transportul în comun nu este disponibil; cursele spre Ierusalim sunt asigurate doar de firmele de taxi ce pun la dispoziție minibusuri cu oprire la cazare. Prețurile, evident, sunt considerabil mai mari decât biletul de autobuz. De altfel, nici în oraș nu funcționează transportul în comun, iar singurele magazine deschise sunt buticuri la colț de stradă, aparținând, preponderent, celor de alte confesiuni decât cea mozaică. Străzile sunt goale, iar majoritatea evreilor se adună în sinagogi sau la Zidul Plângerii, pentru rugăciune.
  • În Ierusalim, mâncarea abundă în arome orientale; nu există restaurant care să nu aibă în oferta sa faimosul hummus, falafel sau variatele salate arabe. Costurile sunt mult peste nivelul celor din România, atât în magazine cât și în restaurante. În zona bazarului, pe străzile orașului vechi, tarabe dichisite oferă turiștilor varietăți de condimente, faimoasa baclava cu tot felul de forme și arome, produse de patiserie cu miros îmbietor și piața ce abundă în fructe și verdețuri.
  • Tot în bazar se găsesc cele mai interesante suveniruri, atât specifice locului, cât și cu origini ebraice, arabe sau creștine. Ceramică pictată, lămpi în zeci de culori, veșminte din cașmir, cosmetice cu săruri de la Marea Moartă, miniaturi ale sfeșnicului lui David, replica mâinii Fatimei, a Fecioarei sau a lui Miriam, adaptată celor trei religii monoteiste, icoane, smirnă, tămâie, ulei sfințit, apă din Iordan, Pământ Sfânt… toate își găsesc locul pe rafturile comercianților care te invită să le vezi marfa. Cam orice ai în intenție să cumperi poate fi negociat. Rar întâlnești un neguțător ce ține strâns de prețul său, dar ai toate șansele să găsești același produs la altă tarabă, câțiva metri mai în față.

Cu siguranță Ierusalimul este un oraș măreț și complex, ale cărui mistere sunt încă incomplet descoperite, dar detaliile pe care istoria, religia și timpul le-au păstrat între zidurile sale îi conferă statutul unei așezări unice în lume și îl transformă într-un magnet pentru turiștii din toate colțurile pământului.

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!