Elveția e una din țările în care natura pare că s-a întrecut pe sine însăși, daruindu-i cele mai frumoase peisaje, cei mai semeți munți și cele mai impresionante vederi, poate, din întreaga Europă. Ce nu știam e că Alpii sunt și sursă de ape termale, iar unele stațiuni dintre munți sunt adevărate comori din acest punct de vedere. Așa am descoperit și noi Leukerbad, o stațiune turistică străjuită de munți din toate părțile, la care se ajunge pe un drum șerpuit, ce urcă în multe serpentine, până la aproape 1500 metri.
Odată ajunși, am fost întâmpinați de 0 grade și ninsoare, o iarnă blândă fiind mai degrabă prezentă aici decât mijlocul primăverii din calendare. Însă asta făcea parcă și mai atractivă o zi la centrul termal Leukerbad Therme 51, unde ape naturale scot aburi calzi sub crestele munților înzăpeziți. Așa că a doua zi am rezervat-o pentru distracție la piscinele de sub munți.
Detalii organizatorice
Leukerbad Therme este amplasat chiar în centrul localității și e imposibil să nu îl observi, datorită formei de vapor a clădirii ce face notă discordantă cu restul cabanelor din lemn ale stațiunii.
De la cazare se poate ajunge la therme fie cu autobuz, fie într-o plimbare pe jos, stațiunea fiind mică și ușor accesibilă.
Unele unități de cazare oferă turiștilor discounturi pentru accesul la therme (noi am primit o reducere de 10% din preț din partea gazdei) și gratuitate la mijloacele de transport în comun.
Prețul biletului de intrare este de 30 franci / adult (sau 27 franci cu reducere) pentru acces de o zi. Pentru acces timp de trei ore, prețul e doar cu 5 franci mai mic (25 franci preț întreg). Copiii nu platesc bilet de intrare, la fel ca la majoritatea obiectivelor turistice din Elveția.
Tot la ghișeul de la intrare se pot achiziționa la nevoie și aripioare de înot, scutece pentru apă sau prosoape.
Activități și condiții pentru vizitatori în centrul termal din Leukerbad
Centrul este structurat pe patru etaje, bazinele principale fiind situate la nivelul -2. Aici se află o piscină interioară pentru adulți, cu ieșire catre cea exterioară, și două piscine interioare pentru copii, pe categorii de vârste diferite. Acestea sunt echipate cu tobogane cu apă, jucării și dispozitive de plutit pentru copii, iar adâncimea maximă este de 40-50 cm. Un avantaj e faptul că piscina este suficient de mare, astfel încât este destul spațiu în apă și pentru părinți, alături de copii.
Vederea la care ai acces, odihnindu-te pe șezlonguri , este și ea de neprețuit. Munții înzăpeziți pot fi admirați prin ferestrele înalte, făcând șederea parcă și mai relaxantă.
Cei mai curajoși care se aventurează și în piscina exterioară au ocazia să experiementeze diferența dintre căldura apei, care atinge aproximativ 30 grade, și temperatura exterioară, care în această perioadă poate să nu depășească 0 grade.
La celelalte etaje ale clădirii te poți bucura si de alte activități de relaxare, de la masaj la saună, piscine pentru picioare, bazine cu apă rece, tobogane cu apă pentru adulți și un restaurant cu meniu variat, la prețuri decente.
Impresii personale de la Leukerbad
Noi ne-am simțit foarte bine la centrul termal din Leukerbad. Am petrecut aici o zi întreagă și parcă tot am mai fi stat, dacă am fi putut.
Cel mai încântat am fost, ca de obicei, eu, mai ales că centrul este atât de bine echipat pentru copii. Dar nici tati nu a fost mai prejos și s-a bucurat cot la cot cu mine de apa caldă și vremea perfectă de bălăceală. Doar mami a preferat să ne privească mai mult de pe sezlong, dar asta pentru că ei nu îi place prea mult joaca cu apa.
De atâta entuziasm, eu am și uitat să mai dorm la amiază, nevoind să ratez niciun minut din programul disponibil pentru piscine. Așa că nu e de mirare că în drum spre cazare am picat într-un somn adânc si odihnitor, direct în brațe la tati.
Cât despre aspectele de îmbunătățit, singura mențiune vine de la tati: i-ar fi plăcut să ningă mai mult 😂