Așa cum e deja tradiția în cadrul Family Travel Bubble, luna martie vine de fiecare dată cu o excursie de weekend destinată doamnelor și domnișoarelor, într-o zonă atât interesantă pentru vizite, cât și favorabilă pentru relaxare și distracție. De data aceasta, am pornit alături de Dana de la Travelista.ro și de alte 22 de doamne și domnișoare către Champagne Ardenne din Franța, zonă renumită pentru că aici a fost inventată băutura spumantă ce a devenit cunoscută peste tot în lume: șampania.
>> Următoarea excursie Ladies Only va fi: Ruta Prosecco-ului, în Italia, hai cu noi!


Însă nu doar pentru asta e renumită acestă regiune, ci și pentru istoria veche, galeriile subterane, locuri unde erau înscăunați odinioară regii Franței, podgorii, peisaje, crame, castele, muzee…. o vizită pe cât de interesantă, pe atât de bogată.
Dar hai să povestim mai multe…
Reims, oraș boem cu influențe regale
Am ajuns în Paris, de unde am plecat către Reims, acolo unde ne-am și cazat.
Pentru mine personal, bucuria de a ajunge aici era dublă, fiind locul de care mă leagă amintirile studenției, dintr-o altă primăvară, cu vreo 16 ani în urmă, atunci cand eram studentă Erasmus la facultatea din Reims.
Revăzând orașul de astăzi, s-au redeschis în minte sertărașele amintirilor adunate cândva de fetița de 20 de ani – colindând străduțele ce mi-erau atunci atât de cunoscute, regăsind parcurile neschimbate și pășind în bisericile și catedralele unde dăinuie însăși istoria Franței…
Catedrala Notre Dame din Reims, locul spre care converg toate străzile din oraș, e de altfel și punctul principal de atracție din Reims.


Monument istoric inclus în Patrimoniul Mondial Unesco, superba catedrală în stil gotic a fost construită în secolul XIII și e renumită ca fiind sediul unde au fost încoronați aproape toți regii Franței.
Fațada și interiorul său sunt absolut superbe, arcurile gotice, dantelăriile murale, vitraliile în culori, statuetele impunătoare și floarea de lotus, simbol al regalăității, ce nu lipsește din ornamentele bogate care o împodobesc. Întreaga construcție e plină de simboluri și semnificații, unele ascunse, altele mai bine știute. Dintre toate, se remarcă în mod special „îngerul zâmbitor” care te întâmpină chiar la intrarea în catedrală, o statuetă înaltă, cu o figură atipică, surâzândă, ce face contrast cu celelalte figuri ale sfinților, prezentate de obicei sobre și serioase. Îngerul acesta e ca un prieten vechi ce se bucură să te revadă. 🙂



Basilica Saint Remi, inclusă și ea în Patrimoniul Mondial Unesco, este cel puțin la fel de interesantă ca și catedrala din oraș. E cea mai veche biserică din Reims și, chiar dacă numele duce cu gândul la o biserică micuță, basilica e impozantă și impresionantă, atât la exterior, cât mai ales la interior,

Locașul e închinat Sfântului Remi al francezilor, înmormântat chiar aici în basilică, cel care a fost episcop de Reims și l-a creștinat pe Regele Clovis, primul rege creștin al Franței, moment ce marchează intrarea Franței în rândul țărilor creștine. În fața basilicii, un ansamblu statuar ilustrează, de altfel, acest moment al botezului lui Clovis.
Spiritualitatea locului ni s-a arătat cu atât mai profund cu cât am ajuns aici duminica dimineața, când se oficia slujba religioasă, interiorul răsuna de cântările corului, iar orga acompania armnios întregul proces. A fost un moment încărcat și profund, pe care l-am trăit intens, în liniște și contemplare.



Centrul istoric din Reims începe de la Place Royale, imediat de lângă catedrală, și se întinde pe străduțe – unele mai înguste, altele largi și pietonale – până la criptele romane din Place de Forum, la clădirea primăriei din Reims – și ea impozantă și monumentală, sau la Place Drouet d’Erlon, principalul bulevard pietonal al orașului, mereu înțesat de oameni în mișcare, cu fântânile sale publice – adevărat monumente, cu terase cochete, întinse pe caldarâm și unde se găsesc cele mai bune restaurante din oraș.




Porte de Mars, impozantul arc de triumf păstrat din vremea romanilor, chiar din secolul al III-lea d.Hr. și despre care se spune că ar fi fost cel mai mare arc de triumf din Imperiul Roman, se află și el în apropierea centrului istoric, la capătul parcului liniar ce se întinde în fața Gării din Reims.

Parcul Les Hautes Promenades este atât de verde și frumos amenajat încât inclusiv el e un loc unde merită să ajungi în reims, perfect pentru relaxare, mișcare sau agrement și iubit în special de localnici, fiind atât de aproape de zona centrală a orașului. Reims, de altfel, este un oraș foarte verde, cu parcuri întinse, grădini îngrijite și spații destinate prioritar naturii.



Butte Saint-Nicaise e și el un exemplu în acest sens – o colină înverzită, situată în partea opusă a orașului, spre sud, este punctul central al regiunii unde sunt amplasate celebrele case de șampanie din Reims (despre care vom povesti puțin mai jos).
Un parc mic, la baza colinei, cu o statuie în centru înfățișând un om ce visează, amintește că pe această colină de cretă se păstrează vestigii din perioada medievală, cariere și puțuri, devenite în timp loc de depozitare și rafniare a vinurilor produse aici.


Reims este o mică bijuterie turistică pe care merită să o descoperi lent, în pas de plimbare, acompaniat cu un pahar de șampanie – fie la terasa din fața catedralei, fie în subsolurile cramelor remoise…
Hautvillers, sătucul pitoresc unde s-a născut șampania
După ce am descoperit Reims-ul, orașul ce ne-a găzduit în aceste zile petrecute în Franța, a doua zi de dimineață am pornit într-o excursie de o zi în împrejurimi.

Și ne-am oprit mai întâi în zona rurală, într-un sătuc drăguț și liniștit, unde la fiecare colț de stradă e o mică casă de șampanie, mici afaceri locale de familie, iar pahare de șampanie ce se ciocnesc în stradă fac parte din peisajul uzual al locului. Hautvillers pe numele său, sătucul este special însă dintr-un motiv anume.



Pentru că aici e o bisericuță retrasă, cu poartă ascunsă și cu ziduri groase, deschisă totuși pentru oricine vrea să îi treacă pragul. În interiorul său, un mormânt mic, în fața altarului, amintește că aici a trăit Dom Perignon și tot aici își doarme de ani buni somnul de veci, în locul unde a fost călugăr. Puțin mai încolo, la baza unui parc în trepte, statuia lui Dom Perignon așteaptă pe toată lumea cu un pahar de șampanie în mână și cheile galeriilor legate la brâu.




Legenda spune că nu poți trece prin zonă fără să te oprești să îl vizitezi, pentru că aduce ghinion.
Dar cine este acest Dom Perignon? Este chiar cel care a inventat șampania, așa cum o știm astăzi, aromată și cu bule, ceea ce nu s-a mai băut până la el. „Vino repede, tocmai am aflat ce gust au stelele!” se spune că a exclamat el când a descoperit băutura pe care a produs-o.


Și, din acest motiv, sătucul Heutevillers este inclus și el în Patrimoniul Mondial Unesco.
Epernay, orașul din inima regiunii șampaniei
Pressoria a fost următoarea noastră oprire din regiunea Champagne, înainte de a ajunge în Epernay. Un muzeu senzorial chiar despre șampanie, prezentări imersive despre tot ceea ce contribuie la realizarea acestei băuturi – de la solul special, la climă, apa, tipurile de viță-de-vie și procesul de producție, toate contribuie la obțirenea celei mai bune șampanii, iar francezii din această zonă știu asta și stăpânesc la perfecțiune procesul.


Muzeul ne-a purtat în stil inovativ prin toată această experiență, iar la finalul vizitei ne-am delectat chiar cu produsul final – șampania – pe terasa locației, cu vedere spre podgoriile de vie.
Pressoria ne-a oferit cu adevărat o călătorie senzorială in inima regiunii Champagne, experiență pe care nu trebuie sa o ratezi dacă ajungi aici.



Iar de aici un pic a mai fost până în centrul orașulu Epernay, unde aveam alte obiecitve pe listă. 🙂

Chateaux Pommery era primul dintre ele, pentru că nu doar crame am vizitat noi în Champagne, ci și palate și castele transformate in muzee. 🥰
Castelul ce a fost recent renovat și deschis vizitelor, are acum rol de Muzeu Regional de Arheologie și Șampanie, chiar dacă de-a lungul timpului a servit drept locuință al directorului casei de Perrier sau chiar drept cartier general militar, în timpul celor două Războaie Mondiale.


Expozițiile sunt amenajate pe trei niveluri, iar tematica acestora include: Istoria Șampaniei, cu tot procesul de producție, instrumente folosite și evoluția lor, Colecții Arheologice datând din antichitate până în perioada galo-romană, descoperite în regiune și Patrimoniul Local, ce cuprinde obiecte și documente legate de istoria regiunii șampaniei și a orașului Epernay.
A fost o vizită ce ne-a clarificat și mai mult povestea locurilor în care ne aflăm și valoarea pe care o are această regiune a Franței.



Centrul istoric al Epernay, măcar pentru masa de prânz și o raită scurtă prin Epernay, a fost parte din programul nostru, înainte de a reveni în Reims.
Am „bifat” Avenue de Champagne – cea mai scumpă stradă din lume, considerată simbolul Épernay-ului și casa unora dintre cele mai mari case de șampanie, pe sub care trec peste 110 km de galerii subterane, unde sunt păstrate peste 200 de milioane de sticle de șampanie.
Am trecut și pe la biserica din centrul orașului, Église Notre-Dame d’Épernay, ne-am plimbat pe străduțele din centru, în căutare de puțin shopping și suveniruri și ne-am oprit și în piațete pentru o gustare specifică – croissante și brânzeturi locale, însoțite, cum alfel, de un (alt) pahar de șampanie.



Ne-am bucuraty la Epernay de o atmosferă tipic franțuzească, într-o zi liniștită de weekend, perfectă pentru grupul nostru #ladiesonly.
Cramele celebrelor șampanii franțuzești
În programul nostru de vizite din Champagne Ardenne, am inserat în fiecare zi vizite și degustări la cele mai faimoase case de șampanie ale regiunii, atracția principală a locului.
Vranken Pommery a fost prima cramă de șampanie inclusă in turul nostru , chiar în prima zi ptrecută aici.
E amplasată chiar în Reims și e una din cele mai renumite case de șampanie, petru că ocupă locul al doilea pe podiumul celor mai mari producători de șampanie din lume și este cel mai mare proprietar de podgorii din Europa, cu terenuri nu dar în Champagne, ci și în Provence, Camargue ba chiar și în Portugalia.


Champagne Pommery mai e cunoscută și pentru faptul că e cea care a creat prima șampanie vintage „brut”, în 1874, atunci cand majoritatea șampaniilor erau excesiv de îndulcite cu zahăr.



Suficiente motive, deci, pentru a face o vizită acestei case de șampanii, unde am colindatpe cont propriu galeriile sale subterane, ornate cu tot felul de jocuri de lumini și decoruri spectaculoase – de la flori gigant la fluturi suspendați, jocuri de lumini și sculpturi murale cu tematică viticolă – ceea ce a făcut ca vizita noastră să fie foarte colorată și instagramabilă.



Villa Demoiselle, chiar peste drum de casa de șmpanie Pommery, este o bijuterie arhitecturală cu influențe Art Nouveau și Art Deco, construită de directorul Casei de Șampanie Pommery și readusă la viață recent de Paul-François și Nathalie Vranken, actualul CEO al casei de șampanie Vranken-Pommery.

După o perioadă de abandon și degradare, vila a fost salvată de la demolare în anii 1980 și a fost plasată sub protecția orașului Reims în 1999, iar soții Vranken au cumpărat-o în 2004 și au transformat-o în bijuteria de astăzi pe care au deschis-o vizitelor, cu degustare de șampanie la final.




Așa că ne-am început corect dimineața de duminică: la vila cu nume de libelulă, cu o pagină de ziar îngălbenit pe care stă scrisă istoria acesteia, cu o cupă de șampanie înspumată și un buchet de narcise galbene – setup-ul perfect pentru o dimineață relaxantă între fete.



La finalul vizitei prin Villa Demoiselle ne-am bucurat de șampanie, soare și relaxare pe terasa din curtea vilei, acest loc extrem de cochet, finuț și delicat… ca o domnișoară ❤️

Moet & Chandon a fost casa de șampanie pe care am vizitat-o în cea de-a doua zi, în vizita noastră la Epernay.
Poate una din cele mai renumite case de șampanie la nivel internațional, Moet & Chandon e totodată una din cele mai vechi și cea mai mare casă de șampanie din lume, iar galeriile sale subterane au fost vizitate de personalități din întreaga lume, de la Marilyn Monroe până la Roger Federer și chiar Napoleon.



Așa că am ajuns și noi pe Avenue de Champagne, în Epernay, la o vizită ghidată organizată la sediul faimoasei șampanerii și prin galeriile sale unde sunt păstrate sticle pline cu licoarea magică. 😁



Am început turul ghidat de la Moet & Chandon cu o superbă expoziție de broderii exclusiviste ale Atelierului Baqué Molinié, absolut superbe. Am coborât mai apoi în galerii, unde am putut admira atât cadourile donate casei de șampanie de către Napolen și de alte personalități, cât și pivnițele istorice săpate în cretă, lungi de peste 28 km, unde se odihnesc miloane de sticle de șampanie, în timp ce ghidul nostru ne povesea despre procesul de producție și specificul Moet, comparativ cu alte șampanii produse aici.



La final, am încheiat cum altfel decât cu degustări ale diferitelor specialități produse de Moet & Chandon, ocazie perfectă pentru socializare, destindere și relaxare, la subsolul casei de șampanie.


Ruinart a fost ultima, dar nici pe departe cea din urmă, dintre vizitele noastre la casele de șampanii franțuzești. B aș putea spune că a fost chiar cea mai spectaculoasă dintre cavele vizitate de noi în această excursie #ladiesonly.
Maison Ruinart este specială pentru că deține pivnițe săpate în cretă, cunoscute sub numele de „crayères”, ce datează din perioada galo-romană. Aici sunt condiții ideale pentru maturarea șampaniei, iar Pivnițele Ruinart sunt singurele din regiunea Champagne clasificate ca monument istoric și incluse în patrimoniul mondial UNESCO din 2015.

Vizita ghidată ne-a purtat și prin aceste galerii subterane, unele din ele păstrate chiar așa, imperfecte, cu ieșiri înguste, păstrate din timpuri antice, înainte de a ne bucura de gustul savuos al specialităților casei.




Eleganță, rafinament, prestigiu. Asta am descoperit în acest ultim tur ghidat și cu acest bagaj de informații și amintiri ne-am întors acasă, alături de grupul nostru.


Reims, a fost o bucurie să te revăd! Franța, o plăcere, ca întotdeauna! À bientôt! 🥂
>> Găsiți aici următoarele vacanțe organizate de FTB.
>> Următoarea excursie Ladies Only: Ruta Prosecco-ului, în Italia
Și dacă vrei să fii la curent cu ce excursii de grup mai organizăm, îți recomandăm sa te înscrii la newsletter-ul FTB.
