5 idei de pus în practică pentru prima experiență la schi cu copiii

Cuprins

Canicula de afară ne face să fugim, măcar cu gândul, spre destinații răcoroase. Creste montane înalte, culmi înzăpezite, ba chiar și pârtii de săniuș sau de schi par atât de departe acum, când mercurul în termometre urcă peste 30 de grade.

Zilele trecute a fost prima dată când am primit de la Ayola o întrebare neașteptată : „Mami, eu când o să învăț să schiez?”. I-am explicat că va trebui să așteptăm sezonul rece pentru primele lecții, dar ne-am gândit că e bine să o luăm din timp cu pregătirile și să ne interesăm cât mai în amănunt, ca ea să fie pregătită cât mai bine pentru momentul când va urca prima oară pe schiuri.

Avem chiar și câteva destinații în minte, atât de la noi din țară, cât și din afară. Andorra, de exemplu, unde am ajuns prima dată anul acesta, ne-a plăcut foarte mult și e o destinație perfectă pentru vacanțele la schi. Și în Elveția sau Slovacia ne-ar plăcea să ajungem, așa că am început deja căutările pe snowtrex.ro, un tour- operator dedicat pentru vacanțele de schi, cu peste 25 de ani de experiență și activ pe 13 pieţe internaţionale.

Mai sunt câteva aspecte pe care le considerăm noi foarte importante pentru a maximiza succesul acestei prime experiențe, de asemenea, așa că, dacă sunteți în aceeași situație ca noi, am povestit despre ele în continuare.

Alege vârsta potrivită pentru primele lecții de schi

Se spune că vârsta la care copiii pot începe primele cursuri de schi poate fi chiar la 3-4 ani, dar din experiența noastră cu Albert, care a urcat prima dată pe schiuri la nici 4 ani, am preferat să mai așteptăm puțin cu Ayola. Vârsta de 5 ani ni s-a părut nouă mult mai potrivită pentru acest sport, așa că sezonul viitor vom porni cu Ayola în această aventură.  

Alege un instructor cu care copilul se simte confortabil

Instructorul de schi pentru primele lecții are o imporanță crucială pentru impresia pe care acest sport o poate lăsa copilului, dacă va ajunge să îi placă sau nu să îl practice mai departe. De aceea, este important să nu apelăm la primul instructor pe care îl găsim pe lângă pârtie, care oferă prețuri promoționale și discounturi generoase. E important să fie un instructor acreditat și care să aibă experiență în lucrul cu copiii. O alegere bună pot fi instructorii recomandați de alte familii cu copii, de prieteni sau cei recomandați de școlile de schi cu experiență. E de preferat ca atunci când ajungi la pârtie să știi deja cine e instructorul copilului tău și să nu începi să îl cauți odată ajuns acolo.

Alege echipament profesionist

Nu poți merge la schi fără să fii bine echipat, așa că alegerea schiurilor și a echipamentului necesar este esențială pentru ca cei mici să se poată bucura de prima experiență de schi și de toate cele ce vor urma.

Așa că e important să alegi schiuri mai scurte și flexibile pentru copiii începători, ca să fie mai ușor de manevrat. Dimensiunile schiurilor ar trebui să aibă cu aproximativ 10-15 cm mai puțin decât înălțimea copilului, să fie confortabile și ușor de folosit.Clăparii trebuie să fie confortabili și să ofere stabiltate, îmbrăcămintea trebuie să fie structurată în straturi. Primul strat are rol termoactiv și permite pielii să respire și să elimine transpirația, stratul intermediar reglează temperatura corpului, iar ultimul strat protejează corpul și celelalte straturi de vânt și umezeală. Lână, polar și softshell poate fi o combinație potrivită pentru a asigura confortul copilului, indiferent de vreme.

Și cum pe lângă confort e nevoie și de siguranță, nu trebuie să uităm nici de cască și cagulă, ochelari și mănuși, la care se adaugă și bețele de schi. Toate aceste elemente ale echipamenului de schi trebuie alese cu grijă, iar magazinele de specialitate pot ajuta cu sfaturi și recomandări pliate pe partciularitățile fiecărui copil.

Alege împreună cu copilul destinația vacanței de schi

Ca orice vacanță să fie reușită, e bine să implici copilul în alegerea destinației, se știe. Așa că noi am luat la cercetat site-ul www.snowtrex.ro, copiii și-au ales destinațiile preferate dintre aproape 500 de staţiuni montane potrivite pentru sporturile de iarnă, cu peste 2500 de hoteluri şi apartamente. Tot de pe site putem benefica de multe suplimente, de cursuri și închiriere a echipamentului și de reduceri mari pentru copii.

Nu pune presiune

Nu în ultimul timp, pentru ca prima vacanță la schi alături de copii să fie una reușită, trebuie să îți setezi corect așteptările. E bine să îi încurajezi, dar nu pune presiune. Fiecare copil are ritmul propriu, pasiunile proprii, iar prima experiență pe schi-uri îl vor ajuta în primul rând să își dea seama dacă e un sport care îi place sau nu, dacă e momentul potrivit sau dacă își va dori să reîncerce mai târziu, după o anumită perioadă. Oricare ar fi alegerea lui, trebuie să îl susținem, să îl încurajăm și să îl ajutăm.

Adaptarea e cheia călătoriilor, în general, și a vacanțelor cu scop sportiv în particular.

Voi ați mers cu copiii la schi? Cum au descurs primele lecții, vă mai amintiți?

Și dacă v-au plăcut poveștile noastre, vă așteptăm să vă alăturați pe pagina noastra de Facebook și pe Grupul Familiilor Calatoare pentru și mai multe idei utile despre călătoriile cu copii.

Hai cu noi în excursii de grup

Exploreză și alte călătorii

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Fii la curent cu ultimele noastre călătorii!